Прескочи до съдържание

пътеводител Канто (Токио и наоколо)


samuraika

Препоръчани мнения

Подробности, относно Япония, можете да намерите в темата - Япония - магелански пътеводител

 

Токио

 

Един от световните мегаполиси, град със специфична атмосфера и архитектура, меката на всички отаку и всичко каваи, Токио е място, което впечатлява. И малко плаши - с размера си, с многолюдието си, с гарите си и разнообразието си. Но само на пръв поглед. Всъщност Токио е доста лесно за навигиране. На практика имате две опции - със и без JR Pass.

Със:

Ако сте щастлив притежател на пас основният ви транспортен път ще бъде кръговата линия Яманоте. С нея ще можете да стигнете до почти всички основни забележителности. Тя ще ви помогне и да се ориентирате из самия град - за да ви е по-лесно да разпределите и оптимизирате престоя си набележете нещата, които искате да видите и ги групирайте (най-добре е да си направите програма min/max за всеки ден). Разделете този кръг като пица и го консумирайте парче по парче (някои парчета може да са по-тъкни с повече време необходимо за тях).

В най-опростения си вариянт Токио изглежда така :

2370_01b.gif

 

Започваме от север и въртим по часовниковата стрелка:

 

Икебукуро:

Един от предпочитаните райони за нощувка. Относително евтин (защото от там не минава шинкансен), районът е много удобен за да разгледате и района на Шинджуку и Токио, с много магазини и забавления (аквариума на Съншайн плаза). Градината Рикугиен е наблизо.

Уено:

Един от най-големите паркове в града, любимо място за ханами. Музеят в Уено също заслужава внимание. В този район са и Акихабара - меката на електрониката (по-скоро за гледане, отколкото за пазаруване), Асакуса, Сенсоджи и Небесното Дърво. Това е едно доста големшко парче пица, ако разполагате с повече време би било добре да го разделите на две.

Токио:

Тук са Императорския дворец, лъскавата Гиндза и чаровната Юракучо с многото си малки кръчмички под релсите на влака и запазената атмосфера на отминали времена. От гара Шимбаши се стига до рибния пазар Тсукиджи и до линията Юрикамоме - частния монорейл (пасът ви не важи) за Одайба. И това парче пица е сериозна хапка за един ден.

Шинагава:

Голяма и удобна гара, шинкансена за южните части на страната минава от там, храмът Сенгакуджи и Токио тауър са в района.

Шибуя:

Известна с голямото си пешеходно кръстовище, младежка мода и храмът Мейджи - това е един много интересен и динамичен район, не пропускайте да се разходите из Хараджуку (ще ви наведе към нови размишления по въпроса "има ли извънземни форми на живот и осъществен ли е контакт с тях"). Роппонги е също интересен развлекателен център със своя кула (Роппонги Хилс) и шопинг. Това парче от пицата има много специфичен спайс.

Шинджуку:

Най-голямата гара в Япония, а това значи ГОЛЯМА. 35 платформи, над 200 изхода и над 3,5 милиона преминаващи ежедневно. Бизнес центърът на Токио, с някои от най-големите развлекателни райони в страната. Там се намира и сградата на кместството с двете си кули и красиви гледки. Голямо, но много засищащо парче пица!

 

map.jpg

 

Без:

 

Ако нямате пас има многобройни опции за карти с намаление за метро и влак като Токио Тур Тикет или предплатената Суйка.

Има и други опции, не само в Токио, но и за цялата страна.

 

Безплатно, но приятно

 

Мой познат австралиец обича да казва, че в Япония най-много му харесва това, че можеш да живееш колкото скъпо или колкото евтино си поискаш. И наистина е така. Няма гето райони и опасни кватали, дори и евтините места за отсядане са ако не луксозни, то чисти и безопасни. Уличната храна е питателна и вкусна, а разнообразието от безплатни и интересни места за посещение/неща за правене е огромно. Тук ще спомена само някои, сами може да се поровите из нета за още.

 

В Токио

На първо място тук следва да отбележим кметството и двете обсерватории. Макар да има много по-нови, високи и вълнуващи наблюдателници с по-красиви гледки, класически елегантната сграда от епохата на икономическия бум на страната си остава предпочитано място за туристи, а и не струва нищо.

Храмът Мейджи, парковете на Уено и Йойоги, архитектурата на Одайба, Роппонги и Асакуса, пазарът Тсукиджи са известни. Но също може да посетите тренировка по сумо, или музеят на сумото, музеят на бирата Йебису или Sony Showroom където може да си поиграете с някои от най-новите играчки на фирмата. Макар и Tokyo Tower да има входна такса, ако я посетите на рожденния си ден ще влезете с намаление и ще ви почерпят с безплатна тортичка.

 

 

Никко, Йокохама и Камакура са удобни за разглеждане като day trips от Токио.

Редактирано от Mary
  • Харесвам 22
  • Благодаря 1
Връзка към мнение

Благодарности на samuraika, без която темите за Япония нямаше да бъдат същите!

 

Благодаря и, че ни позволява да надникмем отвътре в японското мислене и споделя с нас информацията, която има.

 

И отгово да ви подканя, и от нейно име, да давате предложения, какво още искате да се включи в пътеводителя!  :)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 9 месеца по-късно ...

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.