Прескочи до съдържание

Маршрут в Тайланд и Камбоджа с огромна питанка за островите

kreo

Препоръчани мнения

Публикувано: (редактирано)

Здравейте,

Благодаря на магеланци за съветите при предишните ми пътувания. Старая се и аз да споделям информация и впечатления от всяко пътешествие.

Сега отново се надявам на вашата подкрепа.

Опитвам се да подготвя програмата за пътуване в Тайланд и Камбоджа.

Летим на 02.03.2016 от София до Банкок и се връщаме на 18.03 в 01.30 ранна утрин. т.е по-скоро на 17.03. късно вечер ще сме на летището. Реално това са 15 дни.

Пътуваме само двамата с мъжа ми, без деца. Типът туризъм, който практикуваме, е интензивен с уклон към исторически забележителности и шляене с цел смесване с обстановката и проучване на навиците на местното население. Не искаме, обаче, да изключваме и плажовете на Тайланд, тъй като за първи път ще посещаваме Азия и това ще ни помогне да изградим по-пълна картина за страната, пък и плаж през март.....защо не.

След като изчетох абсолютно всички теми във форума за дестинацията все още имам някои неясноти.Основният ми въпрос е как да разпределя дните в Тайланд. За Камбоджа съм наясно, че ще имаме 3 нощувки в Сием Рип с цел обикаляне на възможно най-много храмове в Ангкор ват.

Основните места за посещение ги раделям на следните групи:

Банкок, Чанг мей, Камбоджа-Сием Рип само, Острови ( Краби, Пукет, Ко Самуи?)

За Банкок мисля да заделя 3 дни.

Ден 103.03.2016 г. Кацане в Банкок, аклиматизация, разглеждане.

Ден 2  04.03.2016 Аютая, Банкок-

Ден 3 – 05.03.2016 Водопадите на Канчанабури и Банкок,

Ден 4 – 06. 03.2016 Сием Рип, Камбоджа/Ангкор ват, зависи от полета

Ден 5 – 07. 03.2016 Ангкор ват

Ден 6 – 08. 03.2016 Ангкор ват

Ден 7 – 09.03.2016 Краби/Пукет?

Ден 8 - 10.03.2016 Краби/Пукет?

Ден 9 - 11.03.2016 Краби/Пукет?

Ден 10 -12.03.2016 Краби/Пукет/Ко Самуи?

Ден 11 -13.03.2016 Краби/Пукет/Ко Самуи?

Ден 12 -14.03.2016 Краби/Пукет Ко Самуи?

Ден 13 -15.03.2016 Чанг мей

Ден 14 -16.03.2016 Чанг мей

Ден 15 -17.03.2016 Банкок

Та сега въпросите, на които се надявам да намеря отговор с „помощ от приятел“, тъй като имам колебания, а времето си лети и май закъснявам както за резервиране на полети, така и за хотели:

1.    Големият ми проблем са островите. Дали да отделя 6 дни на един остров или да ги разпределя между Краби/Пукет и Ко Самуи? За служава ли си летенето или другият вариан е да отделя 5 дни на 1 остров и да заложа на още 1 ден в Чанг мей/Банкок?

2.    Краби или Пукет? Търсим не толкова нощен живот и развлечения, колкото почивка и ахкане по природните красоти на островите  И двата острова са на почти едно и също разстояние от острова на Джеймс Бонд, Пипи и останалите в групата за екскурзии, та се чудя.

3.    От гледна точка на придобиване на впечатления как ви се струва поредноста на основните дестинации? Да сменя ли местата на Чанг мей и Камбоджа или островите да останат за края?

4.    И последно, за сега, До Сием Рип – Самолет или държавен автобус? От четенето знам, че  е въпрос на лично усещане. Нямам нищо против да пътувам с автобус, но с оглед програмата дали няма да отнеме твърде много време?

В момента има интересна промоция на nokair  до 16.12.2015 г. и цените са повече от приемливи за разлика от тези на  Aia Asia.

Редактирано от kreo
Публикувано:

1. Ами без да натрапвам мнение, аз не мисля, че си заслужава да се занимаваш с транспорти. Избери Краби/Пукет и на следвашо ходене ще пробваш Самуи. Бих заложил пет дни и увеличил времето в Банкок / Чанг Мей - храмовете са доволно много, има и Китайски квартал, Кхмерски забележителности, та ще имаш повече разнообразие с оглед на интересите.

2. Аз съм за Краби - по-спокойно ми се видя и препоръчвам организирането на туровете до островите със самостоятелна лодка. Но което и да избереш между Пукет и Краби не е грешка :)

3. За мен най-удобно е островите за накрая, но просто зависи от самолетните билети. И да оставиш Чанг Май за след това не виждам грижа.

4. Твърдо самолет. Лангъркането (8 часа мисля беше) с автобус не е лошо с оглед да поразгледаш, но ти вече ще си понавъртяла километри из Банкок и околности. Струва ми се излишно. Пък и това време е добре да си го оползотвориш в Сием Рип. Ето статийка с възможностите.

Публикувано:

Благодаря за отговора. Май колебанията са ми основателни относно островите. Наистина ще е по-добре да не се разбиваме от летене. Само едно малко дяволче ме човърка за Ко Самуи. Четох, че летището било уникално: открито и приличало на градина. Но явно заради преминаването за малко през него не си заслужава смяна на хотели и накъсване на престоя.

Публикувано:

На мен ми изглежда супер с много дребни забележки. 

За Банкок почти нямаш време - аклиматизация, водопади и Аютая и в трите дни там. Според мен избери кое да отпадне - дали водопадите или Аютая и остави цял нормален ден сутрин до вечер за Банкок. Или евентуално може да отрежеш ден от островите. 

1. Абсолютно и според мен островите едва ли са толкова различни, че да си заслужават транспорта и лашкането с куфари. Това все пак е лежерната част от пътуването, изкарайте я лежерно :)

2. Бил съм само на Пукет, не мога да препоръчам острови, че нямам база за сравнение, но от прочетеното във форума, а и като цяло , Краби май ще е вашето място. Пукет е с по-добри забавления, Краби изглежда по-спокойно. 

3. Според мен плажа по средата е ок, с цел да заредите батериите малко. Но пък и другата философия си има логика - скъсвате се от обикаляне и после само плаж преди прибиране :) На мен ми изглежда добре както си ги подредила.

4. Според мен пък е само въпрос на пари. Не вярвам някой да избере автобуса пред самолета при еднакви разходи. Виж как са полетите и прецени дали си заслужава надценката им, но за 2 седмици живо време в района, може би не е ок да губите часове в автобуса. Тези часове на практика ги режете от храмовете, аз със сигурност бих предпочел да имам повече време за храмове, от колкото да гледам през прозореца на автобуса. Въпреки, че в Ангкор има само камъняк и змии :)))

• Харесвам 1
Публикувано:

Пред Ко Самуй ние избрахме Ко Тао :) Струва ми се, че повече може да се усети островната атмосфера.

Иначе нито на Пукет, нито на Краби сме били (само на една от автогарите на Пукет), но бих избрала Краби на база материали, които бях чела като по-спокойно и красиво и като по-изгодни еднодневни трипове с лодки.

Публикувано:

Аз бих избрала нощен преход с автобуса пред ден загубен по летищата. Според мен нямаш време за самия Бангкок, а там има много за гледане.

• Харесвам 2
Публикувано:

Аз бих избрала нощен преход с автобуса пред ден загубен по летищата. Според мен нямаш време за самия Бангкок, а там има много за гледане.

До колкото знам границата между Тайланд и Камбоджа е с работно време и нощен автобус не е вариант. 

• Харесвам 2

Какво разбираш под Краби? Провицинията или града? Защото и Пи Пи островите са в провинцията Краби, например. Аз лично островната част бих я разделил м-у Пи Пи островите и Railay Beach West. На Пи Пи някъде по-далеч от Tonsai Bay, примерно на Lamethong Beach е изключително красиво и много по-спокойно. Няма разни забавления, но като плаж и море е супер, има и селище на морски цигани откъдето може да се взема по-евтина бира и екскурзии с лодки. Мисля, че най-евтин хотел на този плаж е Phi Phi Natural Resort, който е много приятен.

Railay e полуостров, но има много високи скали от двете си страни и до там се стига само с лодка. Знам, че някои хора от форума не го харесват, но от моя гледна точка е много добър избор (бих искал да има малко по-малко хора, но все пак не е Пукет или Тонзай Бей на Пи Пи). Има хипарска атмосфера и много красиви гледки с високите отвесни варовикови скали. Всички екскурзии с лодка, които могат да се вземат от Ао Нанг, могат да се вземат и от Railay, просто има едно незначително оскъпяване за допълнителното ходене първо до Ао Нанг (на 15 минути с лодка). В замяна на това постоянно сте на по-красиво място от Ао Нанг.

За мен лично Бангкок е еднодневна афера и място където сменям самолети (hub). Не, че няма какво да се види, но след или преди Ангкор Ват, двореца и голямата пагода в Бангкок леко "евтинеят" по моя преценка. Разходка с лодка по реката и особено по каналите (където си е една азиатска Венеция и които повечето хора игнорират) също е интересна. Два дни макс, при положение, че времето е кът и може да се прекара на острови и море.

Редактирано от FlyTraveler
  • Харесвам 3

А Аютая заслужава ли си, при положение, че ще се обходят достатъчно храмове в Банкок, Анкор Ват и Чанг мей? Като тук възможностите са или да я заменя с Банкок или природни паркове с нощувка в Канчанабури, за да избегнем тълпите руски туристи или пък ден по островите?

Въпросът с Краби още не съм го проучила от гледна точка на хотели. Гледах прекрасните снимки и като че ли много ме влекат тези самотни плажове. При положение, че няма да прелитам от Краби до Ко Самуи може и да разширим понятието от града до провинцията :) 

Редактирано от kreo

Аютая е археологически обект, храмовете на Банкок са съвременно шаренко, много са различни. Въпрос на предпочитания, на мен лично древните забележителности ми харесват повече, съвременните храмове ми идват кичозни. :) За Канчанабури съм много пристрастен, бих посъветвал всеки да остане поне ден там, ако това е което търсиш. :)

Бтв. и аз се присъединявам към горните мнения, че Ко Самуи може да го оставиш за друг път, но ако все пак искаш да отидеш и до там, има сухопътен трансфер (освен ферибот) няколко часа между Краби и Пукет, както и директен полет Пукет - Ко Самуи с Банкок Еъруейз. ;)

Редактирано от T.E.Lawrence
  • Харесвам 2
  • 1 месец по-късно ...
Публикувано:

Много благодаря на всички, които ми помогнаха да начертая програмата.

След разглеждане на полети,хотели, а и много четене на пътеписи нещата изглеждат така:

Ден 1Кацане в Банкок в 12.10 часа и от там директно за Канчанабури. Нощувка. Предполагам, че ще пристигнем към 17 часа, защото от летището ще трябва да се придвижим към южната автогара, а после има още 2 часа път. Струва ми се, че ще бъдем умрели и най-вероятно ще имаме сили само за лека разходка и проучване на екскурзията за следващия ден до водопадите.

Ден 2  Водопадите и Tiger Temple до късния следобед. След това хващаме автобуса и нощуваме около летището в Банкок.

Ден 3, 4, 5 Сием Рип, Камбоджа/Ангкор ват. Много съм впечатлена от хотелите в Камбоджа. Много ниски цени, а изглеждат супер.

Ден 6 – Летим за Чанг мей. Колкото и да въртя полети, с които и да е авиокомпании, пристигаме следобед към надвечер. Предвид, че това ще е второ влизане в Тайланд  и ще трябва да се занимаваме с визи  (мисля да се възползвам от re-entry permit) колко време трябва да оставя между полетите, за да няма издънки? Приемаме, че полетите ще са от едно летище.

Ден 7 Чанг мей - слонове, най-вероятно целодневна екскурзия. Вечерта разглеждане на Чанг мей

Ден 8 Чанг мей до към 14.00 часа и директен полет до Краби с нощувка там.

Ден 9, 10,11 и 12 - Краби. Екскурзии, море....

Ден 13 - летим за Банкок и  от обяд можем да се гмурнем в града

Ден 14 и 15  - Банкок.

След като Катарските авиолинии промениха полетите и ми оставиха голям престой на летището в Доха им се обадих и успях да си преместя полета за следващия ден на връщане. Сега имаме ден повече и се чудех къде точно да го наместя в програмата? Вариантите за мен са или Чанг мей или Банкок, но ще помоля за съдействие.

• Харесвам 1
Публикувано:

4-5 часа между полетите може би не е зле, не само заради визите, но и да покриеш евентуален риск от закъснение на първия полет. Аз рядко бих резервирал отделни каквито и да е два полета с прекачване с по-малко от 4 часа, независимо от обстоятелствата. 

В Чанг Мей, като изключим слоновете, всичко друго ти е малко хвърчащо, така че може би бих отделил деня за там, 2.5 дни в Банкок ми се струват достатъчно за основните неща. 

• Харесвам 1
Публикувано:

Здравейте,

Усилено следя всички теми за Тайланд, тъй като и ние сме си взели билети на Катарските авиолинии.

От " плажните"  дестинации сме се спряли на Краби и Ко Самуи. Какви са ми вариантите на придвижване от едното място до другото, без да е самолет. Програмата ми се очертава горе-долу същата като на kreo, като още се чудя дали разходката до Камбоджа и посещението на Ангкор ват  си струва. 

• Харесвам 2
Публикувано:

Програмата ми се очертава горе-долу същата като на kreo, като още се чудя дали разходката до Камбоджа и посещението на Ангкор ват  си струва. 

Според мен единствените две причини да се пропусне Ангкор са:

- Искате пътуването да е в дълбока хибернация, т.е. излежаване по плажовете и всяка мисъл за активност ви потриса

- Имате намерение пак да посетите региона в обозримите 2-3 години и евентуално да оставите Камбоджа за тогава

При всички други ситуации за мен Ангкор е задължителен. 

• Харесвам 3
Публикувано:

Здравейте,

Усилено следя всички теми за Тайланд, тъй като и ние сме си взели билети на Катарските авиолинии.

От " плажните"  дестинации сме се спряли на Краби и Ко Самуи. Какви са ми вариантите на придвижване от едното място до другото, без да е самолет. Програмата ми се очертава горе-долу същата като на kreo, като още се чудя дали разходката до Камбоджа и посещението на Ангкор ват  си струва. 

Да си призная честно за мен именно ходенето до Камбоджа осмисля това пътуване. Може би в Тайланд има много красиви неща, които предстоя да видя, но историята е моя страст и Ангкор Ват е едно от нещата must do както се казва. Другото е Перу, но всичко с времето си.

На човек като му останат някакви картинки в главата от детските години и си ги преследва. Надявам се да няма разочарование.

• Харесвам 1

След като и аз най-после посетих Ангкор, също смятам че е задължителен. Три дни са достатъчни за там, ако нямате и някакви други интереси за Камбоджа.

От Самуи до Краби има постоянна връзка с лодка + автобус/миниван. Цената е 800 бата. Не е необходимо предварително да се купуват билети. Във всяка къщурка ще ви ги продадат.

Редактирано от Petkan
  • Харесвам 1
Публикувано:

Да си призная честно за мен именно ходенето до Камбоджа осмисля това пътуване. Може би в Тайланд има много красиви неща, които предстоя да видя, но историята е моя страст и Ангкор Ват е едно от нещата must do както се казва. Другото е Перу, но всичко с времето си.

На човек като му останат някакви картинки в главата от детските години и си ги преследва. Надявам се да няма разочарование.

В никакъв случай няма да си разочарована. А ако все пак останеш недоволна, потърси проблема в себе си:).
  • Харесвам 1
Здравейте,

От " плажните" дестинации сме се спряли на Краби и Ко Самуи. Какви са ми вариантите на придвижване от едното място до другото, без да е самолет. Програмата ми се очертава горе-долу същата като на kreo, като още се чудя дали разходката до Камбоджа и посещението на Ангкор ват си струва.

Можеш да пропуснеш и Краби, и Ко Самуи, но не пропускай Ангкор Ват!

Острови с плажове, колкото щеш, но Ангкор Ват е нещо, което се помни цял живот.:))

Аз, лично, ходих два пъти и ще отида пак, толкова е впечатляващо, необичайно, страхотно...

Редактирано от AlexandraKo
  • Харесвам 3
Публикувано:

В никакъв случай няма да си разочарована. А ако все пак останеш недоволна, потърси проблема в себе си :).

Ха-ха! :lol:  Звучи обнадеждаващо.

Благодаря на всички за помощта при съставянето на програмата.

За Ангкор Ват къде да намерим гид. През хотела ли да търсим или има някакви агенции, както в Тайланд?

Публикувано:

На място, пред храма е пълно с гидове, които ще ви се предлагат за 10-15 долара да ви отведат и разкажат всичко. Ние попаднахме на добър такъв и за около час добихме перфектна информация на сносен на нашия английски - много бяхме доволни.

Купувате си билети за вход, влизате вътре и те ще ви намерят, не бой се. Няма отърване.

• Харесвам 3
Публикувано:

Ха-ха! :lol:  Звучи обнадеждаващо.

Благодаря на всички за помощта при съставянето на програмата.

За Ангкор Ват къде да намерим гид. През хотела ли да търсим или има някакви агенции, както в Тайланд?

Има си официални гидове, цената им мисля че е около 25$. С английски, минали през обучение и сертификация. Със сигурност ги има и посочените от Sun4o, ще те приближат както си блееш и ще си предложат услугите или просто ще почнат да ти говорят за храмовете без да те питат. Живо тото на какъв ще попаднеш по този начин. Поне според мен не си заслужава риска. 

Давам и един супер пътеводител, ако искаш да го заемеш и да се подготвиш сама. 

• Харесвам 1
Публикувано:

$25 долара е адска цена за Камбоджа, бе. :) Повече от $15 си е жив обир. :) Вчера ме доближи един да си предлага услугите, не му чух знанията, но извади ебаси америкън инглиша. :)

• Харесвам 1
Публикувано:

$25 долара е адска цена за Камбоджа, бе. :) Повече от $15 си е жив обир. :) Вчера ме доближи един да си предлага услугите, не му чух знанията, но извади ебаси америкън инглиша. :)

Ми толкова са официалните гидове, всъщност не знам как са цените днес, но мисля че в тоя диапазон бяха 20-25. Със сигурност за 10-15 играеш тото. Естествено, всеки сам си преценява дали тези $10 повече си заслужават, които са си доста пари за Камбоджа.

А най-добре, ако гид е наложителен, да се направи подготовката и да се избере гид от тук. И понеже на добрите гидове им се носи славата, със сигурност те не обикалят пред храмовете за случайни жертви. Въобще, аз не бих поверил обиколката на Ангкор на първия срещнат. 

• Харесвам 1
Публикувано:

Много ви благодаря  :) 

Вече нямам съмнения и включваме, и Камбоджа с 3 дена. Ние сме от типа хора, които не обичат да се излежават на плажа / имаме си и в Бургас :) /, а обикаляме много по храмове, водопади и други забележителности.......на слонове специално вече се нагледахме и ще ги пропуснем, така че остават тигрите в Канчанабури. Спечели ме един пост на T.E.Lawrence и там ще отделим 2 нощувки за тях и водопадите с ранно посещение преди руските пълчища от туристи. Някак си от многото коментари тук във форума се отказахме от Патая  и  Пукет, заприличаха ми  на Слънчев бряг, който и на картичка не искам да виждам.

• Харесвам 2

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.