AlexandraKo Публикувано: 20 април, 2020 Автор Публикувано: 20 април, 2020 преди 9 часа, bulpa каза: Да, повече съм общувала с Иринка покрай винените сбирки на Бендида при Портеви 🙂 Хехе и Портеви ги знам:)))) А Иринка и Методи са едни от най- интелигентните и духовно богати люде, които познавам:))))) 1
AlexandraKo Публикувано: 23 април, 2020 Автор Публикувано: 23 април, 2020 Следващата серия снимки. 15 1
AlexandraKo Публикувано: 24 април, 2020 Автор Публикувано: 24 април, 2020 Днеска, ще има и малко история. Ще ви покажа няколко неща, че да е ясно, що се надуваме толкова, с любимия си град. Античният Одеон Построен е по времето на Император Адриан, като са разпознати четири строителни периода на сградата: от II до IV век. Както в античността, така и днес Одеонът се използва за камерни театрални, музикални и литературни прояви. Наличието на сграда с такова функционално предназначение, в централната част на Античния град дава основание да се предполага голямата значимост на Филипопол, като културно и политическо средище. Одеонът на Филипопол е разположен на ул. „Ген. Гурко“, в североизточния ъгъл на Форума (Агората) на града. В близост до него са централната пешеходна улица на Пловдив и сградата на централна поща. Ествествената връзка между Одеонът и Форума на Филипопол е прекъсната при изграждането на бул. „Княгиня Мария Луиза“. Открит е през 1988 г. от археолозите З. Димитров и Мая Мартинова. През 1995 г. Одеонът е обявен за културна ценност от национално значение, като част от форумния комплекс. Благодарение на помощта на Фондация "Левентис", през 2002 г. са извършени консервационно-реставрационни дейности и Одеонът на Филипопол е отворен за посетители. План на Одеона: Ето го и на живо, днес: И няколко, красиви сгради около него: Снимала съм,откъм страната на Пощата ,че откъм улица "Гурко",където е входът,имаше скеле и работници. 12
AlexandraKo Публикувано: 24 април, 2020 Автор Публикувано: 24 април, 2020 Музей на открито – така изглежда от днес част от пространството пред Централна поща в Пловдив. Сгради от различни епохи и разкопки в дълбочина разкриват като на длан пред съвременния човек историята на това място – централен градски площад още от 1 век. След това времето натрупват пласт след пласт история и скрива от очите за векове наред античния път. И ако сега мястото е в центъра, то през 18,19 век това са били покрайнните на Пловдив. Какво ни показват и разказват архивите и как на картата на града се появява великолепието на градината, а прашната уличка бавно се превръща в площад и символ, в място което събира хората и до днес. В звуковия файл, скрит в линка, има много интересни неща. 8
AlexandraKo Публикувано: 24 април, 2020 Автор Публикувано: 24 април, 2020 Още една антична улица се намира, на южната страна на Централна поща. На практика точно в този участък е имало кръстовище и тази улица извежда извън крепостните стени. Тя е застлана със сиенитни плочи, които са използвани за настилка на повечето антични улици под тепетата, тъй като са най-здравият камък. Южният вход на Агората или Форума и Южните пропилеи са разкрити още през 80-те години на ХХ-ти век. При разкопките са разкрити стълби, които бележат входа към Агората. На място са открити единични фрагменти от керамика, но тъй като в този район има много дълбоко проникнали съвременни сгради и техническа инфраструкутра, останките от античността са почти разрушени. Това е в ляво от подлеза на " Тримонциум" и точно срещу него. 12
AlexandraKo Публикувано: 26 април, 2020 Автор Публикувано: 26 април, 2020 Днес ще ви заведа на разходка в Стария град. Който си беше само, ама, само мой:))) Няма такова удоволствие - прекрасно време, всичко зелено , цъфнало, само едни птички пеят и накъдето и да се обърнеш - красота и хармония. Най- напред, ще отидем в Арменската църква, не съм ви я показвала до сега. В Стария град се качих по стълбите,от Северната страна на Тунела. Камбанарията,гледана откъм улицата: На площадчето пред входа - бюст на Яворов,от благодарните арменци: Входът към двора на комплекса: Дворът: Паметникът е в чест, на арменците,загинали по време на генноцида: Камбанарията, гледана, откъм двора: Църквата “Сурп Кеворк” първоначално е била Източно православна, посветена на Св. Георги Победоносец. Още през 1767, тази църква е била преотстъпена на Пловдивската Арменска Епархия. Това е единствената църква, със странични отделения освен централния кораб: едно за жените и друго за мъжете. Към църквата е бил построен параклис. След няколко реконструкции храмът добива днешния си вид. През 1920-1922 г. прокудените от младотурското правителство арменски бежанци, в следствие на Геноцида от 1915 г. и гръцко-турската война донасят вярата си и спасяват древната утвар от поругаване от храмовете в Родосто, Малгара, Чорлу, Одрин. Тук тя заживява своя втори живот. Днес част от тези безценни предмети са подредени в уникалната за България и света музейна експозиция в криптата на църквата. Тя бе открита по случай 1700 годишнината от приемането на християнството за държавна религия през 301 г. в Армения. Тук се съхраняват многобройни настолни и нагръдни кръстове, мощехранителници, потири, ръкописни библии, требници и други. Голяма ценност за храма са нейните стари икони, изписвани от зографи. Между тях са "Света Богородица Пътеводителка", създадена в края на XVIII век от неизвестен арменски майстор, иконата "Богородица с Младенеца" - картина с красиво резбована позлатена рамка, дело на Никола Одринчанин, изписана през 1838 г. Негови са и типичните за арменските църкви от XIX век платна на светци и библейски епизоди. Информацията взех оттук: http://www.visitplovdiv.com/bg/node/587 Следва... 11
AlexandraKo Публикувано: 26 април, 2020 Автор Публикувано: 26 април, 2020 Ето тук, са разказани много интересни факти за храма “Сурп Кеворк”. Самата църква е мъничка, но много богата и красива вътре . Входът: От двете му страни има красиви витражи: После има малко предверие: И влизаме вътре. Ето го Св.Георги/Сурп Кеворк: Изобилие от красиви икони и картини: Следва... 6
AlexandraKo Публикувано: 28 април, 2020 Автор Публикувано: 28 април, 2020 Продължаваме с разходката из Стария град. С надзъртане,през любимите ми прозорчета и решетки:)))) 6
AlexandraKo Публикувано: 28 април, 2020 Автор Публикувано: 28 април, 2020 Още красиви местенца в Стария град: 10
AlexandraKo Публикувано: 3 май, 2020 Автор Публикувано: 3 май, 2020 На 1.05.2020 г. в 11:00, Тони каза: Макове, красота!!! Между Тримонциум и пощата имаше толкова много цъфнали макове и беше толкова красиво. По- назад в темата съм ги показала. И добре, че успях да ги наснимам, миналата седмица. Сега са окосили всичко и е голо , и грозно.:(((( 6 1
AlexandraKo Публикувано: 6 май, 2020 Автор Публикувано: 6 май, 2020 Днес, пак - разходка из Стария град. Ще минем покрай " Петър Първи", ще видим Античния теагър и ще се изкачим нагоре, за да си намерим една мъничка уличка, настани от познатите туристически маршрути. слидва... 7 1
AlexandraKo Публикувано: 6 май, 2020 Автор Публикувано: 6 май, 2020 Мъничката уличка е толкова тясна и стръмна, че се зачудих, ако има сняг, как се придвижват хората , живеещи там. Някой си е направил труда, да изографиса на скалата, образите на видните пловдивски художници. Нарисуван е и образът на Ламартин. Смъквам се на равия калдъръм, откъм Понеделник пазара. Тук, кротко си съжителстват една красива, стара и една нова къща: И стигам, до новата -стара градинка, срещу " Св. Петка". следва... 12
AlexandraKo Публикувано: 6 май, 2020 Автор Публикувано: 6 май, 2020 Продължаваме с разходките из Стария град. Никога не съм се чувствала там, толкова уютно, сякаш всичките тези красоти са си само и единствено за мен! Без нито един човек, без обичайните тълпи, чисто, калдъръмът навсякъде измит, всичко е цъфнало, едни птички пеят - просто прелест! Откакто се помня, не съм се чувствала така по улиците на Пловдив. Дали пък, защото, винаги си гледам розово и във всяко нещо , намирам красота. Че и в пустите улици, и в призрачно - самотния град? Или пък , съм вид социопат- егоист, който си е самодостатъчен и на когото, карантината му харесва много:((( В това безлюдно време, когато една част от народа рече: " емоционално се счупих", друга вика " луднах", трета " ще пукна от скука", аз намирам някаква особена красота и прелест, която любимият град, сякаш, сега ми показва. Или пък, сега съм прогледнала за нея? Знам ли... В крайна сметка, важното е само едно: че Пловдив е невероятен град :)))))) И дааа, като казах на един коореец, дето ми се фукаше, че" те, в ЮК имали четири сезона" / ти да видиш, с какво се хвалят хората/, че ние в Пловдив също имаме 4 сезона и то, от 8000 години насам, зяпна насреща ми. Нататък, нашите Фалби , съм ви ги разправяла:))))) Та, стигнахме до една още по-красива църква, пак в Стария град. Лелята, дето беше на пост, явно, толкова беше пукнала от скука и безделие, че охотно ми позволи да снимам. А аз пък, го направих с огромно удоволствие - кога друг път, ще ми се падне подобна чест - да съм сам-саминка, на това свято място. Св.Св.Константин и Елена Някой път ще ви покажа и съкровищницата на иконите, но в тези времена, е затворена. А в двора на църквата, е цъфнало, това невероятно цвете, което, подарих днес на имениците. Между другото, цветето се нарича “ Clematis d-r Ruppel” и е от тези, дето се катерят по огради или специални стойки, до към 5 м. височина. То и тук се беше разположило, върху един парапет, щедро откъм цветове, в наситено цикламено, върху ярко зелени листа. Става за гледане, по тераси и балкони. Следва... 7 3
bulpa Публикувано: 6 май, 2020 Публикувано: 6 май, 2020 Преди 1 час, AlexandraKo каза: Св.Св.Константин и Елена Любимата ми църква 🙂 Иконите от първия ред на иконостаса са рисувани от Захари Зограф, а самия иконостас е бил изработен във Виена от Йоан Пашкула. 2
AlexandraKo Публикувано: 7 май, 2020 Автор Публикувано: 7 май, 2020 Още няколко снимки от Стария град Следва... 8
AlexandraKo Публикувано: 16 май, 2020 Автор Публикувано: 16 май, 2020 Много отдавна,сигурно,от преди 10 години,не се бях качвала на Бунарджика,при все,че ми е на 5 метра :((( И останах много,много приятно изненадана,колко е подредено,колко е красиво,чисто и приятно. Навсякъде има табелки, с указания, кое къде е,какви птички и животинки живеят в парка,пък едни цветенца,пък едни красоти - страхотно! Акведуктът изглежда прекрасно,детски площадки,фитнес на открито,алеи за велосипедисти,шадраванчета и чешмички навсякъде. И гледки,гледки... . Следва... 9
AlexandraKo Публикувано: 16 май, 2020 Автор Публикувано: 16 май, 2020 Нагоре се качих по стълбите и по- краткия път,на връщане слязох по по-дългия път,че не е толкова стръмно. Иначе,има преки пътеки и нагоре,и надолу, като за катерачи:))) Ама аз, к'ак Сийке,не съм от тях:))) Та си карам, яваш-яваш, по царския път. Горе на Альошата,имаше много народ ,чак се учудих. Но пък,360 градусовото вю,е наистина замечательно,та си струва бъхтенето до там. Малкият Жунарджик ресторант, вече е друг: И беше пълен с народ. Паметникът на Левски: Цветенца всякакви: .. И гледки,гледки... . Следва... 5
AlexandraKo Публикувано: 16 май, 2020 Автор Публикувано: 16 май, 2020 На алеята с посадените дървета от разни известни люде,повечето ,са изсъхнали,но паметните плочки стоят. И наоколо нацъфтели акации,перуники,макове,красота. Ето ги и гледките от върха: Следва.. 4 1
traveler Публикувано: 16 май, 2020 Публикувано: 16 май, 2020 Малко снимки и от мен. Много ме впечатлиха дърветата по ул.Велико Търново.Снимката с телефона не се получи добре. През градината. И един страшно уморен котак в стария град. 4
AlexandraKo Публикувано: 16 май, 2020 Автор Публикувано: 16 май, 2020 преди 5 минути , traveler каза: И един страшно уморен котак в стария град. Ами,ако е кОпал цял ден:))))))
AlexandraKo Публикувано: 16 май, 2020 Автор Публикувано: 16 май, 2020 Още малко снимки на слизане в парка и по пътя за в къщи. Синдикалния дом,Изложбената зала,красиви дървета. Гербът на Пловдив, на входа на парка: 5
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега