Прескочи до съдържание

И пак за Мианмар и Банкок

mililia

Препоръчани мнения

Ето и от мен - проверих за chatuchak market - работи и в петък, когато сте там, от 06.00 до 18.00, но е далеч от шумотевицата, която е в събота и неделя, защото голяма част от сергиите не работят. Не знам доколко това е минус, защото те така или иначе продават едни и същи неща и се налага през уикенда да си пробиваш път с лакти, но самата атмосфера ще бъде различна. Ако все пак решите, пазарът се намира сравнително близо до летище Don Mueng и таксито едва ли ще бъде повече от 150 бата. Ако ще ползвате BTS - спирката е Mo Chit (последната), а ако сте с метро - Kamphaeng Phet. Този транспорт обаче не ви върши работа от Don Mueng - от там сте само с такси. Ето карта на пазара, но още веднъж да напомня, че петък най-вероятно ще работят най-много 30ина % от сергиите -->http://www.chatuchak.org/map/chattuchakmap.jpg

А по програмата - местоположението на апартамента в Банкок не ми харесва. Далече е от почти всичко интересно в града, жизненоважният BTS, който ще ползвате най-често, също е далече и имате доста път с него до "центъра". Нашият хотел беше близо до кръстовището на Sukhumvit и Asoke, на 50 метра от спирка на BTS и на метрото.

Колкото до това с какво да запълните времето си там, бих те посъветвал следното. Отдели един ден на храмове, дворци и т.н. - повечето се намират сравнително близо един до друг и в лежерно темпо (+почивки за хапване, кафенце и масаж на краката) може да обиколите всичко интересно, което си набелязала. Както каза christuff, Wat Arun наистина се реновира в момента, почти целият е ограден със скеле и аз лично бих си спестил ходенето до него. Тъй като в този район е и Khao San road, бих препоръчал следобед/привечер да минете от там да видите лудницата - едва ли ще останете дълго, но пък е интересно да видиш що за колоритен народ се е събрал на това място. Ако ли не, може да се пошляете из Чайнатаун, кокто също не е далеч от този район (с такси) - там има и приятни ресторантчета с морска храна. Вторият ден бих го запълнил с района на моловете - започнете с Jim Thompson house от там има безплатна маршрутка до MBK. След това Siam Discovery, Central и Paragon (в последния се намира и аквариумът, за който спомена Sun4o), Central world и ако сте издържали до края повече мол няма да искате да видите. В тези молове има добри food courts, където можете да хапнете безопасно тайландски манджички на ниски цени. Най-близкият sky bar e този в Bayoke building (май се казваше Vertigo) - не сме ходили там, но отзивите са добри. Ако не сте много изморени и сте авантюристично настроени бихте могли след това да видите червените фенери - Nana plaza (за бирените барове) или Patpong (само за пинг-понг шоу). Третият полуден бих ви посъветвал да опитате някой спа-център, като мога да препоръчам Health Land. Имайте предвид обаче, че за по-евтините промооферти ви трябва резервация поне ден по-рано. Обядвайте и в някой хубав и препоръчан в tripadvisor ресторант наблизо (такъв не бих могъл да препоръчам аз, защото ние бяхме доста далеч от вас в съвсем друг квартал) и ще стане време да тръгвате към летището.

BTS и метрото спасяват от задръстванията + това са евтини - затова ги ползвайте винаги когато можете, лодката е един от начините да стигнете до района двореца и е популярен, защото пак избягвате трафика и има връзка между BTS (повсеместно използван от местни и чужденци) и Sapan Taksin Pier, където спират туристически и редовни лодки.

Редактирано от tougherty
  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Pratunam e района около Baiyoke sky, по-точно от южната му част. Но няма типичните ресторантчета, които търсиш. Послушай tougherty, aз бих те посъветвал същото.

Китайския квартал на мен не ми хареса, единствено вечер, донякъде, когато светнат реклами и фенери.

Да, правилно си разбрала за Скай трена и "метрото", но ходенето до тях не е малко, особено до Скай трена.

Редактирано от Sun4o
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Mililia, този спа център ни беше препоръчан от няколко местни като много добър и с отлично съотношение цена-качество. За съжаление, мнение за услугите не мога да дам, защото и ние мислехме да отидем там последния ден преди да хванем самолета и се оказа, че нямат свободни часове за масажите, които бяхме избрали предварително, а само за по-скъпите комплексни услуги. Предложиха ни да си запазим час за следващия ден (при това и на следващия ден изборът на часове не беше неограничен), но на следващия ден ние вече си бяхме в София. Иначе изглежда много лъскав спа център (поне този в Asoke), в супер аристократична сграда, с водопадчета, светлинки и т.н. Абе поне на външен вид много го докарва, а щом и местните го хвалят...

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Ще ми се обаче някъде да включа и Китайския квартал. Предполагам, че е доста колоритен. В гида на НГ препоръчват посещението му до обяд, а пък от нета оставам с впечатление, че е добро място, където да се вечеря. Някой с препоръка, кога е по-удачно посещението на тази част? Мисля, че ако е сутрин бих могла да го направя последния ден, а ако е по-добре вечерно посещение може би в деня на пристигането ни ще успея да го направя.

Китайският квартал не е нещо невероятно за гледане, но там е едно от местата с уникално вкусна морска храна, която съм ял, вечер като извадят преносимите маси и столчета. Наоколо кипи живот, за половин час може да се запознаеш с хора от 20+ националности, които минават, сядат, стават около теб. Ако обичаш морска храна и си ок да ядеш на улицата, това е твоето място. Ако идеята ти е разглеждане на забележителности и държиш на ултра топ лъснати ресторанти, няма кой знае какво да правиш там.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Благодаря, за инфото.

Заради храната си заслужава да намина този квартал. Друг е въпросът, че това ще ми е първо пътуване в Азия и идея си нямам дали ще се осмеля да ям на улицата. Явно на място ще преценявам. Иначе в този квартал се намира и един от храмовете, които съм набелязала.

В Банкок има ли някакви еднодневни карти за транспорта или всяко пътуване ще е на отделен билет? Разбрах, че билетите се купуват с монети и няма да е лесно всеки път да има налични такива.

Я кажете, как точно стои въпроса с корабчетата. Искам да ползвам тези обикновените за превоз, а не туристически. Наистина ли билетите за тях се купуват в самото корабче? Как се разбира кое корабче е туристическо и кое обикновено?

Редактирано от mililia
Връзка към коментар

А доколко е безопасно да се яде на улицата в тази част на света?

За Тайланд възрастен, който не е с много чувствителен стомах, е абсолютно ок.  Особено за морската храна в китайския квартал - те я вадят от акваруима, преминава термична обработка и ти я дават. 

Виж за Камбоджа е малко трики положението, там се иска повече опит и инфо, по-добре недей като за първи път. 

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Ами доколко е безопасно да се яде на улицата е въпрос на лична преценка. Аз съм се натравял в България, в ЮИ Азия нямах проблеми при спазване на основните правила - "ако не мирише хубаво - не се яде", "ако много хора ядат, значи е ок", "ако е топло и сготвено пред теб, най-вероятно е читаво". Ние бяхме сложили ваксини за хепатит А/Б и коремен тиф и пиехме пробиотици през цялото време и нямахме (почти) никакви проблеми. Казвам почти, защото един ден малко го позакъсах, но това бе по-скоро временно неразположение и то не беше много ясно дали е от храната (при положение, че и двамата ядохме, а само на мен ми стана нещо).

За BTS-a май има някакви карти, но не сме ги ползвали и съответно нямам информация за тях. Ако нямате монети, на всяка спирка има гише където обменят банкноти за монети, т.е. проблем с налични монети на практика няма как да има.

Корабчетата се различават по знаменцата си и по цената. Обикновените експресни (т.е. неспиращи на абсолютно всяко кейче) са с оранжеви знаменца и струват 14 бата на човек, независимо колко се возите. Плаща се на след като се качите - лелката сама ще ви намери. Туристическите лодки мисля че бяха със синьо знаме и струват 150 бата на ден (не съм се возил на такава и не знам дали се купува билет предварително), независимо колко пъти се возите, но не са толкова начесто като оранжевите. Става дума за река Чао Прая, лодките по вътрешната система от канали са на друг принцип. 

• Харесвам 3
Връзка към коментар

За мен лично никаква опасност няма, ако се спазват семпли хигиенни правила: да е горещо и приготвено пред теб. Помня преди първото ми заминаване в тази част на света ме бяха проглушили да не накусвам улична храна.Според мен стоперите са единствено психологически. Уникално вкусна храна наистина. Лично аз в Тайланд проядох т. нар. sea food. Преди това да не накуся скариди...

Има една яка кръчма с жива бира, правят я пред очите ти и купона е як. Но е далеч от центъра и някой път си иска резервация. Ако ще го искате, трябва да се поровя в бележките.

Разходка с лодка по реката не препоръчвам. Адски мръсна е и на места воняща.

Аз да замоля за адреса на тази кръчма... :)

Иначе моето лично мнение за каналите - много ярки и си заслужават обикалянето. Особено в контраст с дворците. Ако човек обича самобитността, смятам искрено ще се изкефи. До лични усети е отново.

Благодаря за изказаните мнения, аз също старателно надничам в темата...

Връзка към коментар

Мерси!

За BTS-a май има някакви карти, но не сме ги ползвали и съответно нямам информация за тях. Ако нямате монети, на всяка спирка има гише където обменят банкноти за монети, т.е. проблем с налични монети на практика няма как да има.

Корабчетата се различават по знаменцата си и по цената. Обикновените експресни (т.е. неспиращи на абсолютно всяко кейче) са с оранжеви знаменца и струват 14 бата на човек, независимо колко се возите. Плаща се на след като се качите - лелката сама ще ви намери. Туристическите лодки мисля че бяха със синьо знаме и струват 150 бата на ден (не съм се возил на такава и не знам дали се купува билет предварително), независимо колко пъти се возите, но не са толкова начесто като оранжевите. Става дума за река Чао Прая, лодките по вътрешната система от канали са на друг принцип. 

А как разбираш кога да слезеш? Съобщават ли нещо по високоговорител или има ли някакво табло?

Аз да замоля за адреса на тази кръчма... :)

Сънчо, а също и да напишеш къде да търся тези ресторантчета, за които плащаш вход и после ядеш каквото ти хареса! Говорихме за тях на купона :)

Връзка към коментар

В МОЛ-а на MBK го има, от страната на Ибис-а като влизаш вляво.

В МОЛ-а до World Trade Center-a също, на 4-ти или 5-ти етаж беше.

Втория МОЛ е точно до мястото, където беше последния атентат, преди 2 месеца.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Като в България е - можеш да ядеш дюнер и да се натровиш/пос*реш, а може и нищо да ти няма. Доверяваш се на инстинкта и преценката си, преди заминаването си правиш тридневна тренировка в Студентски град и си готов. Аз по тоя въпрос бях стигнал до параноя преди да заминем (Лоурънс Арабски е свидетел :) ), но там всичко мина идеално и безпроблемно.

Я кажете, как точно стои въпроса с корабчетата. Искам да ползвам тези обикновените за превоз, а не туристически. Наистина ли билетите за тях се купуват в самото корабче? Как се разбира кое корабче е туристическо и кое обикновено?

Корабчетата имат знамена. Спирките на различните по цвят знамена може да се водят на едно и също място, но на практика платформите са долепени една до друга, разделени с мантинели и понякога за да отидеш от едната платформа на съседната, ти се налага да заобиколиш половин квартал (личен опит).

Цената на пътуването с корабчета не е flat - като се качиш, казваш/показваш на билетопродавача до коя спирка си и той те таксува по съответната тарифа. Добре е да носиш някаква карта на речните линии, удобна е за показване докъде си.

Има и още нещо: корабчетата по „цветните“ линии приключват работа доста рано - към 8 вечерта вече е почти изключено да можеш да ги ползваш. Така че аз се присъединявам към хора на нехаресващите квартирата :) Задръстванията в Банкок са епични и колкото по-малко си имаш работа с тях - толкова по-добре.

Мерси!

А как разбираш кога да слезеш? Съобщават ли нещо по високоговорител или има ли някакво табло?

Съобщават - дръжки :) Спирките си имат номера, гледаш за табелата с номера на брега и си готова :)

Аз ей оттук черпих много полезна информация: http://www.bangkok.com

Страшно подреден, надежден и полезен източник :)

Има хубав аквариум - сравнително наблизо до "Bayoke Sky Hotel". Ако резервираш онлайн и идеш на посещение сутринта, цените са сравнително поносими. Иначе са тесла.

Още един полезен източник: http://www.transitbangkok.com

Редактирано от captain_oveur
  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Ние ядохме само по улиците и ресторанти ,където хапват местните и единствения проблем беше след обядване в Парагон Мола където уж беше най-стерилно. :)

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Всичко това възможно ли е да се направи в един ден:

І ден:

The Grand palace

Temple of the Emerald Buddha (Wat Phra Kaew)

Temple of the Reclining Buddha Wat Pho

Wat Arun - в случай, че реставрацията е приключила.

Wat Sacet (The Golden mount)

Traimit (Temple of Golden Buddha)

Wat Benchamabophit (The Marble temple)

Sri Mariam Man temple in the end of Silom road

Wat Suthap

Khao San Road

+ вечеря в Чайна таун.

И в каква последователност да подредя обектите?

2 ден

Jim Thompson house + Lumpini park

BMK

Siam Paragon mall + Aquarium 

Central World Plaza

+ вечерта шоу и Asiatique night market

3 ден:

Изпуснатото от ден 1 + СПА център

Гледките от високо са предвидени за вечерта в деня на пристигането, та затова не са в горната програма.

И Капитана да каже, като знае толкова много ;) от къде да направя резервация за Аквариума?

Редактирано от mililia
Връзка към коментар

Ще кажа моето мнение. Бих разместила храмовете да не са в един ден, че ще дойдат в повече, а бих завършила първия ден с мол и вечеря в мола. Така ще редувам храмове с молове. Не бих вечеряла в китайския квартал. Обяд - може би. Това което видях от квартала около Храма на Златния Буда, не ми вдъхна доверие за да съм там по тъмно. Поредността на забележителностите много зависи от настаняването ви и транспорта до тях.

И едно предупреждение. За да не се наруши графикът на обиколките за Гранд Палас, подберете подходящо облекло. Там са много стриктни и може дори да се наложи да го посетите в друг ден или да наемате облекло. Дори и блуза без ръкав (не говорим за потник, а блуза с якичка, но без ръкави) е проблем. А и с шал не може да "коригира" облеклото.

Връзка към коментар

Ще кажа моето мнение. Бих разместила храмовете да не са в един ден, че ще дойдат в повече, а бих завършила първия ден с мол и вечеря в мола. Така ще редувам храмове с молове. Не бих вечеряла в китайския квартал. Обяд - може би. Това което видях от квартала около Храма на Златния Буда, не ми вдъхна доверие за да съм там по тъмно. Поредността на забележителностите много зависи от настаняването ви и транспорта до тях.

И едно предупреждение. За да не се наруши графикът на обиколките за Гранд Палас, подберете подходящо облекло. Там са много стриктни и може дори да се наложи да го посетите в друг ден или да наемате облекло. Дори и блуза без ръкав (не говорим за потник, а блуза с якичка, но без ръкави) е проблем. А и с шал не може да "коригира" облеклото.

Транспорта вероятно ще бъде от реката. Видях, че две спирки са удобни за достигане на забележителностите на острова, така че ми се ще да знам Tha Tien  или Tha Chang да бъде и от там вече да въртя. Предполагам, че храмовете в Китайския квартал ще останат за последния ден, но все пак бих се радвала на предложения.

Това за облеклото го знам, но не съм наясно какво е подходящо облекло? Въобще дълъг панталон за жена опция ли е? Щом не може шал, блузи с дълаг ръкав ли са необходими? Смятам да бутна подходящи дрехи в раницата и на място да ги намъкна, но все пак трябва да знам какво искат като облекло.

Иначе моловете ги бутнах в един ден с оглед да не губя време между тях и останалите неща. Пък и след първия ден предполагам, че умората ще ни е налегнала и в тях ще е възможно да си почиваме по-дълго време.

В желанието ми е да опитам различна храна, поради което съм включила разнородни места. Локални ресторантчета, улична храна, китайски квартал, храна в мол, храна в нощен пазар и т.н.

Какво точно те притесни в Китайския квартал вечер?

Редактирано от mililia
Връзка към коментар

Ето за аквариума :)

http://www.sealifebangkok.com/en/tickets/package/?p=oth&gp=4490

Ние комбинирахме аквариума с Мадам Тюсо(има отстъпка за двете - http://www.sealifebangkok.com/en/tickets/package/?p=oth&gp=4491)  и не съжалявахме.Ако не сте го посещавали някъде другаде го препоръчвам.Даже там се забавлявахме повече от колкото в аквариума. :)

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Ние комбинирахме аквариума с Мадам Тюсо(има отстъпка за двете - http://www.sealifebangkok.com/en/tickets/package/?p=oth&gp=4491)  и не съжалявахме.Ако не сте го посещавали някъде другаде го препоръчвам.Даже там се забавлявахме повече от колкото в аквариума. :)

Да, видях тези билети, но съм била в Мадам Тюсо в Лондон и не бих искала да губя и без това от малкото време за Банкок в този музей.

В аквариум до сега не съм била и се надявам да ми хареса. Колко време е необходимо за там? Гледам, че най-евтините билети са за сутрешно посещение от 10 до 12 ч. Ако се спра на тях ще трябва да обърна обиколката. Във всичките молове едни и същи неща ли се продават? Всъщност има ли значение дали ще посетя един мол основно или повече молове, но частично? Да си кажа, че не съм привърженик на обиколка по моловете. В София съм влязла в един най-много, два мола и то от малките. Правя го само с цел покупки, а не убиване на свободно време.

Връзка към коментар

Ние също не бяхме ходили на друг аквариум.Може би очакванията ми бяха прекалено големи и там не останах много доволен.

МБК е общо взето биташка работа.Парагон има маркови магазини.И ние не сме много по моловете и в единия бяхме да си взема евтини блузки,че излизаше по-евтино отколкото да си перем старите дрехи. :) В Парагон пък бяхме заради аквариума.

Ако не си привърженик на моловете както си писала по-добре виж аквариума и бягай.Не си заслужава да хабиш време според мен.

И на мен не ми стана ясно защо трябва да се притесняваш в китайския квартал. :)

Редактирано от christuff
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Аквариумът е в мол, има и 4d кино към билета , лодка с прозрачно дъно. Така че си остави повече време. Самият аквариум също е страхотен, има и част с други животни :)

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Това за облеклото го знам, но не съм наясно какво е подходящо облекло? Въобще дълъг панталон за жена опция ли е? Щом не може шал, блузи с дълаг ръкав ли са необходими? Смятам да бутна подходящи дрехи в раницата и на място да ги намъкна, но все пак трябва да знам какво искат като облекло.

Не е необходимо да се навличаш чак.

post-169-0-00189800-1450979504_thumb.jpg

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.