Прескочи до съдържание

И пак за Мианмар и Банкок

mililia

Препоръчани мнения

Оги, какво се плаща на местните в долари?

И на какви места си обменял в Баган, Инле и Мандалай?

Ами плащаш в долари каквото ти е по-изгодно. Като те видят, че си чужденец, доста често ти обявяват цената в долари.

Въпрос на твоя преценка е в какво да платиш. Твърде често те са по-тъпи от теб и можеш да избереш по-добрия за теб вариант, така че трябва да имаш готовност и за двете плащания.Това се отнася за всичко, включително хотелите.

Пари в споменатите от теб места не съм сменял. Аз съм от туристите, които или отиват с предварително обменени пари, или се подсигуряват са цялото пътуване при първия възможен случай ( най-често на летищата). Не обичам да сменям на парче, да сравнявам постоянно курса и да си губя времето за съмнителна печалба от жълти стотинки.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

И за Тайланд се отнася - нови 100 доларови банкноти. Малки глави не взимат, дребните банкноти са с неизгоден курс.

Сънчо, аз смятам да купя тайландски батове от тук. Къде по принцип се прави смяната на доларите в Тайланд в банки или някакви обменни бюра?

Връзка към коментар

Чейнч бюра има колкото щеш. Най-изгодни са по центъра, директно на улицата. Има и в МОЛ-овете, в МБК също, на много добър курс.

Не съм имал изненади никъде, но все пак си питай за комисионна или нещо друго.

Връзка към коментар

Да, аз бях писала, по мое време вървяха 100$, и то нови, специално ги избирах в банките тука, но това беше отдавна и сега си замълчах. Нека ходилите скоро да кажат.

Преди две години беше същото. Освен това, от бирманската фирма ме предупредиха първо - да са едри, по 100; второ - да са нови, да нямат по тях писано и печати; трето - да са от емисии след 2003г.  Щото, през 2003 било имало много фалшиви долари. :rolleyes:

Колко е така хич и не съм проверявала, не ми беше проблем да спазя условията.

Мил, вземи си повечко по 1 долар - често стига за много неща, а и за подарък и бакшиш е чудесно.

И да, както навсякъде из Азия курсът за различните банкноти е различен.

Редактирано от AlexandraKo
  • Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Мили, присетих се нещо тия дни - да ви препоръчам...

Очевидно много се плашите от жегите. Когато бях в Йордания, времето беше от жежките и ми бяха препоръчали термален спрей за лице. Изключително спасява положението, когато няма вятър и е задушно/горещо. Силно препоръчвам! 

Ако не ви се дават излишни пари за термална вода (която е под налягане и още повече освежава), едно обикновено спрейче - за пълнене с вода - също върши много прилична работа...

И двете са ми в колата в момента, за да се разсънвам, докато шофирам в нечовешки доби за и от летищата  :lol: Снимката е оттам, току що я направих.

Препоръката ми е много сериозна, аз лично ще си взема... 

20160127_085528.jpg

Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

Мнение от човек, който е посетил и двата аквариума в Барселона и Банкок. Този в Банкок заслужава ли си? т.е. дали е в пъти над аквариума в Барселона.

Аз не съм била в нито един от двата и по принцип в Аквариум. Приятелката ми е била в Барселона и е разочарована. Чудя се дали да купувам въобще билети за там /онлайн са по-евтини/ или да запълня времето с нещо по- тайландско, като масаж, манджи или каквото друго ни хрумне.

Идеи....

Връзка към коментар

Щом не ти е приоритет аквариума, по-добре виж нещо друго. :) Аз съм пристрастен, преди години се занимавах професионално с акватистика, дебели книги, развъждане на редки видове...и сега като отида на място с аквариум ми е в топ приоритет да видя колегите каква са я свършили. :D

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Мнение от човек, който е посетил и двата аквариума в Барселона и Банкок. Този в Банкок заслужава ли си? т.е. дали е в пъти над аквариума в Барселона.

Бил съм и в двата. Ако ти е за пръв път, иди. но по-добър според мен е този във Валенсия.

Бих прескочил този в Банкок. Ако ще запълвате време - виж зоологическата им градина в Dusit Park с двореца отсреща.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Бил съм и в двата. Ако ти е за пръв път, иди. но по-добър според мен е този във Валенсия.

Бих прескочил този в Банкок. Ако ще запълвате време - виж зоологическата им градина в Dusit Park с двореца отсреща.

Още един глас за парка Дусит със зоологическата градина, двореца , а и други неща наоколо . Един пълен ден за там....

• Харесвам 2
Връзка към коментар
Мили, една допълнителна информация за Голдън Рок - от управителя на Top Mountain Hotel, когото специално питах за околността. Може да ти свърши работа  :) Прилагам и карта, която ми изпратиха.

Запитването:

I would love to make some walks around the Golden Rock. Is there any option to receive detailed instructions about visiting:

1) Hunting Hill ( Moke Soe Taung ) , 
2) Crow Mouth ( Kyee Kan Pa Sat ). 
3) Waterfall - I think they are close to Pagoda Signboard!

Отговорът:

Moke  soe taung and kyee kan pa sat is very near to Golden rock pagoda, you can rich it within 15 to 30 miniute walking.

Mo baw water fall , it taks 1and half hours one way walk, but now they arrange some trucks for water fall visit including some 2 and 3 pagoda which is on the way to water fall. They chargе arounд 4500 ks myanmar money.(takеs around 1.5 hour you can visit )

Don't wоrry, sir , it is easy to find those places that you inquire (не съм сър, ама карай  :lol:)

Please try to come to hotel early at about 12.30 pm. If not you can visit water fall next day morning.

20160218_133248.jpg

Връзка към коментар

При Air Asia ръчният багаж само един ли е или имам право и на дамска чанта?

Нямам време да им ровя из общите условия, а е крайно време да реша въпроса с багажа.

Връзка към коментар

Air Asia казва така :)

Each guest is allowed one piece of cabin baggage AND 1 laptop bag OR 1 handbag on-board. The main cabin baggage shall not exceed 56cm x 36cm x 23cm and does not weigh more than 7kg. This baggage should also be able to fit under the seat in front of you or the overhead compartment.

http://www.airasia.com/la/en/baggage-info/cabin-baggage.page

Връзка към коментар

Принципно един, но на никой не му пука. Правилата не се спазват, чекират само белите а местните ходят с няколко торби и чанти. Въпроса е да се събира като размер горе над главите

+ дамска чанта ;)

Редактирано от stefanrusev
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Относно жегите - тази година, в периода март-май се очаква El Niño да "удари" със страшна сила, според Министерство на метерологията температурите в Мианмар могат да достигнат над 50 градуса по целзии.

Редактирано от orehovo
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Благодаря. А има ли някакви формалности или просто отиваш в банката подаваш доларите и толкова?

Долари могат да се обменат и във валутните бюра в Моловете. Най-добре се котират 100$ банкноти, равностойността им в Мианмарски чатове е най-висока, следват 50$ и т.н. Към днешна дата, по курса на банките купува 1USD = 1241 kyats.

На много места отказват да приемат банкноти под 50$ за обмяна. Основно изискване е банкнотите да са в перфектно състояние - без огъване, надписи, надраскване по тях, в противен случай не се приемат в бюрата или в най-добрия случай се оценяват по-ниско.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Благодаря ви!

Тази вечер опаковам багажа, а утре привечер летим за Банкок.

Новите разпоредби на правителството за храмовете в Баган, не ми харесват, още повече, че ще бъда там в първия ден на прилагането им. Но каквото- такова. Залезът може да се гледа и от реката.

Вече нямам търпение да тръгна.

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Пожелавам ви прекрасно пътуване. Надявам се, че забраната за Баган няма да бъде въведена толкова бързо - тук нещата стават бавно, лежерно, няма бързане, а и с предстоящата смяна на правителството..

Връзка към коментар

Относно жегите - тази година, в периода март-май се очаква El Niño да "удари" със страшна сила, според Министерство на метерологията температурите в Мианмар могат да достигнат над 50 градуса по целзии.

Не можем да влияем на времето, ще се справяме с него - но можем да запазим усмихнатото си настроение за пътуването, без да се шокираме излишно предварително :)

Благодаря ви!

Новите разпоредби на правителството за храмовете в Баган, не ми харесват, още повече, че ще бъда там в първия ден на прилагането им. Но каквото- такова. Залезът може да се гледа и от реката.

Мили, желая ви прекрасно изкарване! Сигурно ще съм първата, която ще ти звънне по телефона за доклад... хах... :) Ще бъде наистина чудно!

Редактирано от Гост
Връзка към коментар

Благодаря ви!

Не мисля че се отнася за всички пагоди. Някои са построени с няколко тераси. Препоръчвам ти залеза от Shwe san daw. Избий си от главата всички мнения относно хигиена и подобни и се наслади на уникалността на тази страна. Почти всеки му се иска да се върне пак.

Очакваме снимки и отчети от там.

Връзка към коментар

Не мисля че се отнася за всички пагоди. Някои са построени с няколко тераси. Препоръчвам ти залеза от Shwe san daw. Избий си от главата всички мнения относно хигиена и подобни и се наслади на уникалността на тази страна. Почти всеки му се иска да се върне пак.

Очакваме снимки и отчети от там.

Същата пагода ми препоръча и Soe Soe. Пък ако не става с пагоди, на реката... Но дано има опция. И да - пълен ментален релакс, Мили :) 

Връзка към коментар

Само катеренето по пагодите ще е забранено, мястото ще може да се посещава. От вестника изглежда все едно всичко ще затворят. :)

А, то остана и да го затворят :) При тези цени на хотелите - покрай реката - и не само, Мианмар ще се лиши от сериозен процент от БВП. 

Връзка към коментар

В Камбоджа е същата тенденция, все повече "не пипай тук ,не минавай от там". В скоро време ще стане по-добре на картичка да си го гледаш, поне нея можеш да въртиш както си искаш.  :lol:

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.