Прескочи до съдържание

И пак за Мианмар и Банкок

mililia

Препоръчани мнения

Много по-нормално е да санкционират 5-10-20-100-200 мизерници годишно така че да не си помислят повече да правят нещо подобно, отколкото да отрежат всички. 

Затварят ги заради "неуважение към храмовете" ( неподходящо облечени и спящи вътре хора), не заради това че се рушат.

Редактирано от T.E.Lawrence
Връзка към коментар

Ами ако наистина се руши, така ще е.

То каквото времето не е разрушило, едни 100000 туристи годишно със сигурност

Съгласна съм абсолютно - но туристите не им пречат да слагат тарифа в стария Баган колкото е нощувката в Рио за Нова Година... хахах.. Не познавам проблема в Мианмар, но трябва да има баланс, да. 

Връзка към коментар

Че колко е тарифата, по наше време беше 10$?

Имах предвид тарифата за нощувка в хотелите до реката (и не само) в Стария Баган, която конкурира най-скъпите места в света :)

Връзка към коментар

И аз съм на мнение, че трябва да има някаква регулация, за да се запази мястото от разрушения. Предполагам, че катеренето по древните храмове трябва да бъде спряно. Въпреки това, все трябва да има места, където туристите да могат да наблюдават изгрева и залеза.

Аз изградих програмата си включвайки изгревите и залезите. Ако наистина спрат изкачването по всички пагоди определено ще ми объркат плановете. По план веднага след пристигането на автобуса отивам да гледам изгрева и ако не стане, ще плащам за транспорт от 5.30 сутринта, който ще се чуди къде да ни кара.

Определено туристическата гилдия в Баган е бясна на това решение. Доколкото разбрах някаква фармацевтична фирма е организирала нещо с танци и музика върху някаква пагода и това е довело до решението за пълна забрана. Иначе обиколки из района на храмовете със сигурност ще има.

Аз благодаря за пожеланията. Багажът е готов и чака да потегли на път. За сега не мисля за мръсотията там. Първо пътуване из Азия и с нетърпение очаквам да разбера ще се влюбя ли в този район или трудно ще го преглътна. Мианмар има притегателна сила за мен и със сигурност ще остави траен спомен.

Доколкото интернета позволява ще се включвам от там. Задача номер едно е да намеря шатъла между летищата в Банкок и после да си изкарам пермита...а до тогава имам цял ден работа и чудене, дали не съм забравила нещо важно.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Шатъла се намира абсолютно лесно, бързо и безпроблемно. Не го мисли. Има туристическа информация, която веднага ще те насочи.

Лек път и весело изкарване.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

На мен също ми предстои пътуване до Баган, на 4.03. На изпратеното запитване към хотела, в който ще отседнем получих следния отговор:

Everybody can visit to the ancient pagodas and temples in Bagan.
According to the ministry's announcement on 22 Feb 2016, the visitors were prohibited from ascending the ancient temples of Bagan.
Again Ministry of Culture has modified their announcement late on Tuesday, 23 Feb 2016.

The ministry stipulated that the ban from ascending the ancient temples of Bagan would not include five temples—Pyathatgyi, Shwesandaw, South Guni, North Guni and Thitsar Wadi.
These 5 temples are most visited to enjoy the sunrise and sunset of Bagan. Now you do not need to cancel your reservation.

Please kindly visit the following link for the detail news:

http://www.irrawaddy.com/burma/ministry-exempts-5-temples-ban-bagan-temple-access.html

​Да...надявам се изключенията да са повече :-)

• Харесвам 2
Връзка към коментар

На мен също ми предстои пътуване до Баган, на 4.03. На изпратеното запитване към хотела, в който ще отседнем получих следния отговор:

Everybody can visit to the ancient pagodas and temples in Bagan.

According to the ministry's announcement on 22 Feb 2016, the visitors were prohibited from ascending the ancient temples of Bagan.

Again Ministry of Culture has modified their announcement late on Tuesday, 23 Feb 2016.

The ministry stipulated that the ban from ascending the ancient temples of Bagan would not include five temples—Pyathatgyi, Shwesandaw, South Guni, North Guni and Thitsar Wadi.

These 5 temples are most visited to enjoy the sunrise and sunset of Bagan. Now you do not need to cancel your reservation.

Please kindly visit the following link for the detail news:

http://www.irrawaddy.com/burma/ministry-exempts-5-temples-ban-bagan-temple-access.html

​Да...надявам се изключенията да са повече :-)

Браво! :) 

Връзка към коментар

Това е много добра новина. Явно програмата ще върви според плана ми.

Орехово, жалко, че с теб се разминаваме за малко в Баган. На 3 март вечерта пътувам за езерото Инле.

Връзка към коментар

Това е много добра новина. Явно програмата ще върви според плана ми.

Орехово, жалко, че с теб се разминаваме за малко в Баган. На 3 март вечерта пътувам за езерото Инле.

Да, Мили, направо се разминаваме - аз съм на 11.03 в Инле:-)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Първите точки от плана изпълнени. В момента сме заседнали на летище DMK в Банкок и се чудим какво да правим. Навън е влажно и топло. Като минем покрай изход ни лъхва топла пара.Нещо ни понамързява да обикаляме навън и ще заседнем на ядене в летището.

Шатъла намерихме много лесно. Показахме билетите за самолета, биха ни по един печат на ръцете и се качихме. Пътят трае един час. Тук таме видяхме и кичозни сгради, храмове и сгради, строени на кой както му е харесало.

Нямаме закъсняли полети, поради което ще чакаме доста часове до полета. Иначе нямам забележки към катарците. Нахраниха ни вкусно, гледахме филми и поспахме. Използвах момента да изгледам филма "Еверест".

До тук доволна и изтощена.

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Вместо да обиколим горещ Банкок се забихме в едно заведение за тай храна на летището. Пробвахме и имаме нужда от малко време да привикнем на новия вкус. Ядох някаква супа с пиле и нудъли и пилето си беше истинско. Припомни ми забравен вкус.

Отидохме да си вземем re-entry permit и много се забавлявахме. Накрая платихме по 1000 бата на човек и доволни зачакахме на гейта. Първи сблъсък с мианмарци. Симпатични хора. Наложи се дълго да се пренареждаме по местата си в самолета, така и не разбрах защо ставаше такова разместване. Важното беше, че почти всички бяха наконтени със сини бейзболни шапки.

И ето ни в хотелчето, на майната си, най-после почиващи след дълъг преход. Почнах да се чувствам като Том Ханкс, живееща по летищата. От утре поемаме по пагодите.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

И кратка ретроспекция на днешния ден.

Сутринта станахме рано и закусихме невероятно вкусно манго и мазен омлет. После поехме към Сула пагода. Паркът до нея бележи червена точка. Сградите около него са много красиви. Сула пагода- черна точка. В реставрация и нищо особено. Приятелката ми си загуби илюзията, че ще може да шляпа по чорапи. Една лелка и я изби от раз. После закрачихме към хотел Странд и го огледахме отвътре. След това по някакво шосе стигнахме до Ботатунг пагода. Червена точка. Хареса ни, но вече времето беше станало жега и ходенето бос по мрамор не е най-вдъхновяващото. След пагодата решихме да видим крайбрежната, но бързо се отказахме. Успяхме да вземем такси и се бухнахме на пазара. Вътре много скъпоценни камъни, истински и ментета. Аз се сдобих с лонджа и седефена солница и решихме да ядем. Докато се щурахме насам-натам гледаме сергии и хората ядат. Решихме да рискуваме и да пием фреш или смути на улицата. Седнахме на мърлява масичка и се опитвахме да поръчаме смути с папая, докато сочим смути с ягоди. Познайте какво ни донесоха. Нещо с намачкани ягоди. Изкусахме си го и още сме добре.

След обеда се забикме в парка с езерото и се замотахме из алеите. Докато успеем да стигнем до Шведагона, стана привечер. А там народ като на манифестация. Не можеш една снимка да си направиш без да има още сто човека на нея. Снимах де-що Буда има и хайде на манджа. И понеже заложихме на скара бира се наядохме добре с картофени ролца със скариди и пикантни свински шишчета. Бирата е на ниво.

• Харесвам 6
Връзка към коментар

Пореден ден от пътешествието и най-странно прекарания рожден ден.

Рано сутрина ставаме, закусваме набързо плодове, омлет и вкусен хляб и в таксито на път за автогарата. Междувременно съм помолила една девойка в хотела да ми напише на мианмарски, че искаме билети за Голден рок. Тя обаче предлага да каже на таксиметровия шофьор да ни спре точно пред автобусната компания, за да не се лутаме из автогарата. Боже, това момиче не знае каква услуга ни направи. Пътуваме половин час към автогарата и в един момент навлизаме в едно гето, което всъщност е въпросната гара. И двете се зачудихме как ще търкаляме куфарите из боклука и прахоляка, когато таксито спира и шофьорът гордо ни дава да разберем, че сме пристигнали и да слизаме. И двете неусетно преминаваме в шок и стрес. Докато се опитвам да държа куфара си под визуален контрол ме задърпаха да купя билети. Аз изобщо не зацепих да питам за къде е автобуса, а само настоявах да са два билета. То не, че като питаш нещо, някой те разбира, ама поне да пробваш с надежда за успех. Взимам билетите, а за куфара забравих. После приятелката каза, че лично а е убедила, че багажът е взет. Настаняват ни двама левенти, а ние само гледаме невярващо къде сме. Не знам как да опиша, но гарата беше много неприятна. Двете седим в автобуса и само това ни крепи, че сме вътре, а не отвън. Питаме се само като се върнем пак тук след ден как ще се оправим сами в хаоса и по тъмно. Тогава се сещам, че въобще не знам на къде пътува автобуса. Ние сме единствените чужденци. Абе, ужас.

Вадя лисчето и показвам написаното, а кондуктора ми кима утвърдително. Добре, явно буса е нацелен. Ние само наблюдаваме местния колорит. Установяваме, че сме сложени на най-читавите седалки, които обаче са ми тесни, малки и неудобни. Пътят минава само през гета. Непрекъснато някой слиза и се качва. Пътят е добър, шофьорът е от диви и яростни, а ние се возим със странни хора. Спираме и един пътник ни обяснява, че ще се яде. Докато се хранят, аз гледам как една котка се мъчи да докопа врабчета в клетка. Най-накрая пристигаме. За това разбираме, защото всички слизат. Докато си взимаме багажа питаме за такси и ни се води един човечец с малко ремарке или тук-тук. Аз само гледам реакцията на приятелката ми, когато разбира, че това е таксито. Ама се покатерихме в него, че даже и снимки си правихме. Пристигаме в хотела, а той възможно най-луксозен. Огромна стая, голяма баня, с балкон и телевизор. Не че това е толкова важно, но след целия мизерен ден, това ни радва много. Разбира ме се безплатния шатъл да ни закара до камиончетата за върха. Заемаме централни места и чакаме потеглянето. Почват да ни нагъчкват като сардели. На моменти разменят хора по пейките, така че да ни натъпкат още по добре. Нас никой не ни закача, но имам чувството, че ако още някой сложат на моя ред, аз ще изпадна. Толкова много ни натъпкаха. Пътят си е голяма атракция, невероятно преживяване. Зад гърба приятелката ми шушне, че много и харесва. Малко преди това беше наяхала метлата, заради натъпкването. Освен това тя е голяма атракция. Червенокоса е и всички я заглеждат плюс, че си правят снимки с нея.

На върха няма много за гледане. Скалата е опакована за реставрация и из комплекса е пълно с насядали по замята хора на пикник. Ние си харесваме една жена, която прави палачинки и ги пробваме. Много вкусна и необичайна смесица от яйце, шоколад или нещо друго сладко и настърган кокос или нещо друго. Докато се помотаем стана след 5 часа и ние побързахме да хванем камиончето. Много емоции и малко забележителности.

• Харесвам 8
Връзка към коментар

Мислех да ти пиша да откажеш хотела, ако можеш, но и в Янгон да останеш няма да ти е по-кеф. Да ти кажа доста неща са им в реставрация. Суле пагода, Голден рок, гледах че и някои от красивите сгради също са в скелета. Забрави за това, което няма да можеш да видиш и се възползвай от емоцията.

Не прави тежка програма с много забележителности на ден. Горещо е и човек бързо се изтощава. В Янгон доста неща не успяхме да видим, а се уморихме много. Трафикът също е ужасен и губи много време.

Редактирано от mililia
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Мислех да ти пиша да откажеш хотела, ако можеш, но и в Янгон да останеш няма да ти е по-кеф. Да ти кажа доста неща са им в реставрация. Суле пагода, Голден рок, гледах че и някои от красивите сгради също са в скелета. Забрави за това, което няма да можеш да видиш и се възползвай от емоцията.

Не прави тежка програма с много забележителности на ден. Горещо е и човек бързо се изтощава. В Янгон доста неща не успяхме да видим, а се уморихме много. Трафикът също е ужасен и губи много време.

Вече не мога да го откажа хотела - но ще последвам съвета ти и ще разчитам и на други емоции. Прегръдки! :) 

Връзка към коментар

Ахааа, ние пристигнахме на същатата тази автогара-гето в 4.00 часа през нощта. Трябваше да ни чака колата с шофьора от агенцията,обаче никой не ни чакаше. Беше тъмно и направо страшно. Таксиджиите като ни видяха такива неориентирани и ни нападнаха. Спазарихме едно такси и той отиде да докара колата. Пристигна една кола без прозорци, качи багажа, ние отзад и от пред се натовариха още двама и шофьора трима. Даже не се усетихме, качиха се почти в движение. По едно време колата излезе в тъмното извън града и после се върна обратно. Та какъв страх изпитах, не е истина, ама тогава бях новобранец, това ми беше първото самоорганизирано пътуване.

Връзка към коментар

Ахааа, ние пристигнахме на същатата тази автогара-гето в 4.00 часа през нощта. Трябваше да ни чака колата с шофьора от агенцията,обаче никой не ни чакаше. Беше тъмно и направо страшно. Таксиджиите като ни видяха такива неориентирани и ни нападнаха. Спазарихме едно такси и той отиде да докара колата. Пристигна една кола без прозорци, качи багажа, ние отзад и от пред се натовариха още двама и шофьора трима. Даже не се усетихме, качиха се почти в движение. По едно време колата излезе в тъмното извън града и после се върна обратно. Та какъв страх изпитах, не е истина, ама тогава бях новобранец, това ми беше първото самоорганизирано пътуване.

Направо ме ухилихте :) За Golden rock аз си наех кола, но ще попадна на тази автогара след нощен преход с авобус от Инле. Ще бъде забавно явно... хах.. Ще си поръчам да ме чака кола от хостела. Благодаря за чудесната информация. 

Редактирано от Гост
Връзка към коментар

Интересно ми е, след като скалата е опакована, дали имаха наглостта да ви вземат пари за вход....

В интерес на истината преди да ни вземат парите ни показаха, че скалата е закрита. Но, ако искаш да влезеш плащаш вход. Иначе нас още я Янгон ни казаха, че скалата е закрита за реставрация. Просто лош късмет за нея, но пък изживяването до върха и пътят на там и обратно към Янгон бяха уникално изживяване за мен. Ще разказвам като се върна, че ми е трудно от телефона, но не съжалявам за ходенето до там.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Интересно ми е, след като скалата е опакована, дали имаха наглостта да ви вземат пари за вход....

Жителите в Мианмар са изключително честни и открити, много далече са от "европейското" мислене да излъжеш, за да вземеш пари. Буда е в сърцата на всички....

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.