Прескочи до съдържание

Мадейра или Тенерифе за март месец?

Георги

Препоръчани мнения

Ами общо взето дилемата е в заглавието. Търси се нещо топло, плажно и донякъде лежерно за първия дълъг уикенд за годината + 3-4 дни отпуска около него, т.е. около 10-ина дни максимум общо. 

По ред причини трябва да е в Европа. Това правило в случая е почти желязно. Което общо взето ни остава с варианти южните гръцки острови, Кипър, Канарските острови или Мадейра. Азорите също бяха в кюпа, но се оказа, че късна зима/ранна пролет не е най-приятното място там. 

Приоритетите са полу-активна почивка. Т.е. без излишни натоварвания, мисля че катерене на Тейде е извън възможностите. В същото време не търсим целодневно излежаване на непроменящ се пейзаж. Обикаляне с кола, с кратки разходки и отбивки е перфектно!

Друг голям бонус би бил шнорхелинга. Много ми се гледат шарени рибки, делфини и китове биха били доста голямо предимство също. Не съм сигурен дали водата ще е ок за топване обаче...

С оглед на тези приоритети сведох избора до Тенерифе и Мадейра. Много повърхностното ми проучване на този етап общо взето води до следните плюсове и минуси:

- по-красива природа като цяло в Мадейра

- по-евтино в Тенерифе

- по-стабилно време в Тенерифе

- по-малко туристическо в Мадейра

- в Тенерифе е Alexander :)

Та, кое да избера?

• Харесвам 1
Връзка към коментар

За Тенерифе Александър е наясно, но да кажа моето мнение. Бях през втората половина на март. Много приятно време, нито топло, нито студено. Плаж - на басейните. Океанът е много студен. Има доста неща за разглеждане. Спокойно е. Чисто е и има много цветя. Стори ми се, че почиващите основно са "западни" пенсионери. Кухнята е хубава. Заслужава си човек да отдели 10-на дни за Тенерифе. За съжаление Мадейра не съм посещавала и не мога да направя сравнение.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Ааааззз, без да съм навътре с шнорхелинга, веднага бих заложила на Мадейра. Това е най- красивото и прекрасно място,което съм виждала! Не знам защо мислиш ,че на Тенерифе е по - евтино, на Мадейра си е достатъчно по - евтино от Европата - катаплана за двама с октоподи 10 евро, еспресо 60 цента, кейк с чаша вино Мадейра -2,50 е. Както и да е, аз не бих се чудила, но дано някой запознат с твоите изисквания се включи /аз сравнявам със Санта Круз,де, навътре не съм била из Тенерифе, може и да е по - яко /.

• Харесвам 8
Връзка към коментар

“Катеренето“ на Тейде става с кола и лифт и освен последните 100 метра е по силите дори на един инвалид ;)

На Тенерифе има интересни неща, които може да разглеждаш цяла седмица без да ходиш един час на плаж. Ако желаеш все пак да ходиш на плаж, ти препоръчвам аквапарковете, които работят с леко затоплена морска вода (24-25 градуса).

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Според мен определяща би била цената на сам.билети.Дъщеря ми ще бъде края на февруари за седмица на Мадейра,но не можа да намери евтини билети от Мюнхен и накрая купиха пакет от тур.агенция-полет+хотел+закуска и май и вечеря за 550евра.До Тенерифе имаше билети бол,но тя е била там и предпочете Мадейра.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Във водата едва ли ще може да видиш много шарени рибки, защото целогодишно е доста студена, но делфини се появяват от време на време. Ако искаш да видиш шарени рибки, отидете в Лоро парк на Тенерифе.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

А Родос и Крит защо ги задраска така на бързо?????

Ами...както казах проучването ми е много повърхностно на този етап :) Впечатленията ми са, че там е тегаво 10 дни да се правят що-годе разнообразни неща, може и да бъркам. Логистиката също ще ми е по-сложна...

Ааааззз, без да съм навътре с шнорхелинга, веднага бих заложила на Мадейра. Това е най- красивото и прекрасно място,което съм виждала! Не знам защо мислиш ,че на Тенерифе е по - евтино, на Мадейра си е достатъчно по - евтино от Европата - катаплана за двама с октоподи 10 евро, еспресо 60 цента, кейк с чаша вино Мадейра -2,50 е. Както и да е, аз не бих се чудила, но дано някой запознат с твоите изисквания се включи /аз сравнявам със Санта Круз,де, навътре не съм била из Тенерифе, може и да е по - яко /.

И тук, от повърхностното ми търсене излезе, че там е по-скъпо. Което не значи, че е скъпо по принцип, а просто по-скъпо от Тенерифе, където изглежда доста евтино :) А по кое време си била?

“Катеренето“ на Тейде става с кола и лифт и освен последните 100 метра е по силите дори на един инвалид ;)

На Тенерифе има интересни неща, които може да разглеждаш цяла седмица без да ходиш един час на плаж. Ако желаеш все пак да ходиш на плаж, ти препоръчвам аквапарковете, които работят с леко затоплена морска вода (24-25 градуса).

Е да де, ама не е същото. Доста претенции явно вкарвам, ама хем не искам да има натоварвания в пътуването, хем изкачване по този начин ми се води малко чийтване :) Явно топване в океана в този период ще отпадне и за двете дестинации, аквапарковете са ясни, но не са притегателна сила, има ги навсякъде :)

Според мен определяща би била цената на сам.билети.Дъщеря ми ще бъде края на февруари за седмица на Мадейра,но не можа да намери евтини билети от Мюнхен и накрая купиха пакет от тур.агенция-полет+хотел+закуска и май и вечеря за 550евра.До Тенерифе имаше билети бол,но тя е била там и предпочете Мадейра.

С билетите може да се каже, че съм ок и на двете места са сравними. От Лисабон има евтини до Мадейра, а от Мадрид/Барселона до Тенерифе. Тук е втората дилема, предполагам ще отделим по 2-3 дни и на тези градове (не сме били в никой от тях) и това ще наклони везната, може би по-коректно е да каже, че дилемата е Лисабон+Мадейра или Барселона+Тенерифе...

Във водата едва ли ще може да видиш много шарени рибки, защото целогодишно е доста студена, но делфини се появяват от време на време. Ако искаш да видиш шарени рибки, отидете в Лоро парк на Тенерифе.

Мерака ми е да плувам с тях като цяло, ма май температурите няма да са удачни...

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Според мен на Мадейра има голяма вероятност тогава да не е хубаво времето. Преди време бях проучвала за там за пътуване през февруари и помня, че това беше един от най-дъждовните месеци, когато и стават големи наводнения. Предполагам, че началото на март, времето ще е подобно. Най-хубавото време за Мадейра, мисля че беше септември. А колкото до цените, с оглед на това, че Мадейра все пак е португалска територия, би трябвало там да е по-евтино отколкото на Тенерифе  :) .

В интерес на истината, аз имам подобна дилема, но за края на февруари  :) . Аз се двоумя между Гран Канария и Мароко. Та, ако може и на мен някой съвет  :rolleyes: !

Редактирано от Зани
  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Началото на април тази година бях в Мадейра. Температурата на въздуха беше около 25 градуса. Водата в океана беше студена и по мое мнение не става за плуване. Мадейра е най-красивото място, което са виждали очите ми. Не мисля, че е скъпо, даже се изненадах приятно от цените /4 души в ресторант с вино и десерт - сметка не по-висока от 40 евро/, цените на хотелите също не са високи. Нямам база за сравнение с Тенерифе /то ми предстои/, но мисля, че няма да скучаеш там. Природата е невероятна.

• Харесвам 6
Връзка към коментар

Мадейра е много красив остров, на който с удоволствие бих се върнала. Невероятна природа и всичко в цветя. Бях през февруари, но тогава времето по крайбрежието беше много ветровито, за плуване в морето въобще не го виждам, имаше някакви хотелски басейни топли точно до морето, но това са по-скоро единични случаи.

Тенерифе е приемлив вариант, но ако трябва да го сравнявам с Лансароте и Фуертевентура, просто няма никакъв шанс...на тези два острова има уникални плажове (особено на втория) , а и няма мас туризъм като  на Тенерифе, въобще аз съм впечатлена от това, което видях. От Мадрид билетите с Райън еър бяха евтини, нещо от типа 40-50 евро на човек в посока, отиване до Лансароте , връщане от Фуертевентура и фери между двата острова.

Най-хубавия плаж на Тенерифе, който го водят, един близо до Санта круз ( аз съм била само на него де)  е просто бледа сянка на тези на другите два острова.

• Харесвам 7
Връзка към коментар

Мога да дам информация само за Тенерифе.Бяхме там точно началото на март и времето позволяваше плаж,въпреки че имаше кратки превалявания.Умишлено избрахме южната част на острова(Плая де лас америкас),където има и повече слънчеви часове,а и повече живот по това време.Там са и сърфистките плажове,не е толкова пенсионерско.Пясъка е черен и много бързо се загрява от слънцето.Водата беше страхотна за плуване,стига да пекнеше.Дейсвително има с какво да си запълниш времето,без да се напрягаш-посещение на винарски изби,Лоро парк,аква паркове,Санта круз де Тенерифе и т.н.Не препоръчвам гмуркане с жълтата подводница.Скъпо и скучно е.

Плайа де лос кристиянос,също е приятен.Централно място е,плажа е по-голям,със жълт пясък.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Мадейра е много красив остров, на който с удоволствие бих се върнала...

Най-хубавия плаж на Тенерифе, който го водят, един близо до Санта круз ( аз съм била само на него де) е просто бледа сянка на тези на другите два острова.

Лас Тереситас е плажа за който говориш до Санта Круз.

Аз лично бих избрала Мадейра. Изкушение ще ми е да видя острова на вечната пролет. А какво по-хубаво от пролет на пролет?

За плаж на канарските острови със сигурност ще става, но не и да се къпете в океана. Лоро парк е вариант, както е споменал Topfly. Тейде също не го изключвайте, можете да направите някой от маршрутите, които са в района и да се разходите из самия парк... Планетата на маймуните, мисля че беше снимана там... Самия остров е малък и за ден може да се обиколи целия. Един ден на Тейде, един ден за Маска, Гарачико и Лос Виньос + милионерското дърво, един ден за Санта Круз и време за плаж остана ли? :)

Редактирано от Polina
  • Харесвам 6
Връзка към коментар
Е да де, ама не е същото. Доста претенции явно вкарвам, ама хем не искам да има натоварвания в пътуването, хем изкачване по този начин ми се води малко чийтване :) Явно топване в океана в този период ще отпадне и за двете дестинации, аквапарковете са ясни, но не са притегателна сила, има ги навсякъде :)

За топване нямаш никакъв проблем, защото темпертурата на водата ще е 18-19 градуса, а на въздуха може да е 25-26 градуса. Много хора се топват във водата и се излежават на плажа, когато времето не е облачно.

Качването с лифта на Тейде не е лоша програма. Вярно, че не е постижение, но има страхотна панорама, кратерът е интересен и в един и същи ден може да се замеряш със снежни топки и да се къпеш в океана :) Често около вулкана има облаци и когато се качваш с колата трябва да минеш през зона с гъста мъгла.

Допълнителен плюс на Тенерифе е страхотната архитектура на старите градове и възможността с еднодневна екскурзия да посетиш и съседния остров Гомера с ферибот.

Аз лично бих избрала Мадейра. Изкушение ще ми е да видя острова на вечната пролет, а какво по-хубаво от пролет на пролет?

Канарските острови също ги рекламират, като островите на вечната пролет ;)

• Харесвам 3
Връзка към коментар

И двете места са много добри, ще напиша някаква сравнение.

Предполагам, че билетите до Тенерифе ще бъдат значително по-евтини отколкото до Мадейра.

Мадейра по това време не става за плаж изобщо, по Канарските съм се къпал по всяко време на годината. Да речем, че март в южната част на Тенерифе водата ще е 20 градуса, в северната 19.

Цените по кръчмите са идентични. (В Мадейра е по-скъпо от Португалия)

В Мадейра горивото и колите под наем са доста по-скъпи отколкото в Тенерифе, имат и допълнителни застраховки. Излиза, че  Тенерифе  е по-евтиният вариант отново.

В Мадейра има по-малко туристи, но в столицата е пълно, ако се търсят селца такива има и в Тенерифе.

За шнорхелинга и без това ти трябва неопрен, та напълно е възможно да се гледат риби. Ако си голям фен, прескочи за един ден до Ел Иеро, там е меката на шнорхелинга в тази зона.

Тенерифе е по-голям и има доста повече неща за гледане, природата е забележителна също, понеже има всякакви пейзажи. От лава, през палми и до пейзажи като в Мадейра. Северно Тенерифе прилича на Мадейра.

Сега като познавам добре Тенерифе, не мога да кажа, че Мадейра е много по-красива. Преди когато бях идвам само за малко, имаше моменти, когато Мадейра ми се струваше по-красива, но сега за мен са равни.

Остава да избереш къде.

Ако искаш хем пейзажа да е като в Мадейра, хем да е по-топло виж северната част на Тенерифе

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Иначе Азорите бият по всички параграфи, но както се каза, не е добра идея да се посещават март месец.

За мен си остават номер 1 от видяното до момента. Предполагам, че след като допуснаха лоу костовете тази година, положението ще се промени коренно в близките години, та не ги отлагайте много!

Редактирано от Alexander
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Ако не може да решиш има и компромисен вариант с круиз, който спира и на двата острова ;)

http://www.kreuzfahrtberater.de/kreuzfahrt-k72827-kanarische-inseln-aida-sol-las-palmas-gran-canaria

Хах, не, мерси, за тия 7-8 дни, които ще имаме предпочитам повече да са на сушата :)

Иначе чета и преценявам, явно нещата не са черно бели и да се каже "абе там отиди и толкоз!".

Връзка към коментар

Аз май не написах плюсове за Мадейра, но ще пробвам да ги кажа.

Много по-слабо известна на хората, мен винаги са ме привличали по-неизвестните за широката публика места, за това и стигнах до Азорските.

Наистина има по-малко туристи, но не са много по-малко.

Целият остров има идентична природа, много зелен е и с много цветя, но това може и да е нож с две остриета в един момент, понеже става еднообразен. В Тенерифе все едно си на 3 острова и то коренно различни, кеф ти "Мадейра", кеф ти лава или вулкан.

Друг плюс не се сещам. Плюсовете за Тенерифе са доста повече.

Аз бях февруари и имаше сняг в планината, хем не е много висока, по-къс ръкав изобщо не съм стоял нито ден, освен на слънце през деня за малко. Беше си хладно, не повече от 15-16 градуса денем

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Аз не съм била на Тенерифе и не мога да сравня двата острова, но не съм съгласна, че Мадейра има идентична природа и е само цветя... Има си (макар и сравнително ниски) върхове, има носове (без почти никаква растителност), да не говорим, че юга и севера са доста различни и като природа, и като време (дъждовна гора). По самото крайбрежие пък рядко вали, и ако вали е за кратко, както ни обясниха "горе" (което може да е на по-малко от 200 метра по права линия) може да ги издави, но долу си е съвсем друг микроклимат. Ние бяхме края на май там и почти нямаше туристи, като изключим най-известните "левади", на които водеха цели групи от круизни кораби. Навсякъде другаде си беше повече от приятно (откъм тълпи) :-) За цени също не мога да съм обективна, но ми се видя доста евтино там, едва ли е огромна разликата, че да е особено важен критерий в случая ;-)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Страхотна тема ! :) И аз като Зани, наскоро се зачудих и загледах към Гран Канария. Сигурно го знаете, но да кажа че освен известните връзки с Тенерифе, Гран Канария и другите канарски острови на Ryan air, открих че norwegian имат дори по добри цени в дадени дни - по 10-15-20 евро на отсечка (с rumbo и маестро, които само аз не съм ползвал още) за някои дати от Барселона, гледах Февруари и Март основно. P.S. Георги, не си бил в Барселона ?!? майтапиш ли се ? :) За мен избора е ясен, най-малкото заради един паметник в Мадейра, в кръга на шегата :)

Редактирано от edbloom
  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Аз бях февруари и имаше сняг в планината, хем не е много висока, по-къс ръкав изобщо не съм стоял нито ден, освен на слънце през деня за малко. Беше си хладно, не повече от 15-16 градуса денем

Какво е висока планина за теб? 3800 метра височина не е изобщо малко! 15-16 градуса е доста по малко от средното дори и за зимата. Явно не си имал късмет! И през най-студените месеци, когато е слънчево обикновено става 23-24 градуса и комфорно може да се разхождаш по къси панталони и къс ръкав.

Връзка към коментар

Какво е висока планина за теб? 3800 метра височина не е изобщо малко! 15-16 градуса е доста по малко от средното дори и за зимата. Явно не си имал късмет! И през най-студените месеци, когато е слънчево обикновено става 23-24 градуса и комфорно може да се разхождаш по къси панталони и къс ръкав.

В мнението говоря за Мадейра.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Хах, не, мерси, за тия 7-8 дни, които ще имаме предпочитам повече да са на сушата :)

Иначе чета и преценявам, явно нещата не са черно бели и да се каже "абе там отиди и толкоз!".

Когато си на кораб през деня по принцип си на сушата и единствено през нощта пътувате, освен ако няма по дълъг преход, който изисква и дневно пътуване.

На Мадейра не съм бил, но при Канарските острови всеки остров има нещо супер уникално заради което си струва да бъде посетен. Ако имаш възможност ти препоръчвам систематично да посетиш всички острови в региона.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Ние бяхме на Тенерифе в края на октомври, Costa Adeje. Всеки ден прогнозата беше, че ще вали, но нито един ден не валя. Казват, че в южната част на острова е микро климат и все им се разминава с дъжда. 

На нас ни хареса много. Имаше какво да се види, доста време прекарахме и на плажа. Колкото до многото туристи, има достатъчно места, където липсват. Любимо място ми е Маска и селцата около нея. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.