Прескочи до съдържание

Сан Франциско през май

Desi75

Препоръчани мнения

Публикувано:

И така да отворя и аз най-накрая собствена тема за пътуване :blush:  - след като  четох за пътуването до Сан Франциско на Георги и Пожето и реших, че трябва и аз да отида до там някой ден /но незнайно кога/ и след споделена неустоима промоция от stanimir /за което ще го черпя/ за евтини полети от София до различни градове на САЩ се оказах доста бързо на Бъдни вечер със самолетен билет от София до Сан Франциско с дати 09.05. - 18.05. - почти пълни 8 дни и половина, на цена 320 евро и някакви центове. Засега ще пътувам сама, но може все някой до тогава да тръгне с мен :) .

Плана е следния да наема кола под наем и:

1. Да тръгна към Националните паркове  "Йосемити" и "Секвоя", "Долината на смъртта"  и евентуално Лас Вегас и "Гранд Каньона" и на връщането да е по крайбрежното шосе N1 по съвета на Rumiana, който много ми харесва и последните дни колкото останат, но да са поне 2-3 в околностите на Сан Франциско.

2. Или другия вариант пак по съвета на Rumiana да съм в двата национални парка "Йосемити" и Секвоя и околностите им и пак последните няколко дни да съм в Сан Франциско.

Приемам всякакви съвети като се започне от места за нощуване, от коя фирма да наемам кола под наем и стигнем до всичко друго като съвет, за каквото се сетите, също така кога да резервирам /когато става въпрос за хотел обаче/- дали като наближи времето за заминаване /че в някои случай, ако хотела не е пълен цените са доста по-ниски, колкото по-малко време остава до нощувката/ или това правило не важи за Америка и е хубаво по - отрано да правя резервациите.

Сайтове за резервации и промоции за нощувки извън тези, които коментираме и използваме във форума, които са си типични за Америка?

Това е само първоначалния план - но по-добре по-отрано да се подготвям, ако трябва да се резервира от сега :).

Сега ще чакам помощ и от вас :)

• Харесвам 15
Публикувано:

Еххх, Десииии! Как не се появи месец по-рано с тази оферта! Сега не мога, не мога, не мога! Оммм....Иначе да си грабнем един кемпер и да си обикаляме, обикаляме, обикаляме....ама не мога! Омммм... :)

• Харесвам 3
Публикувано:

Деси, да кажа колко изкушаващо ми звучи и на мен!

За съжаление ... няма да е този път.

Но света е пред нас!

Тъкмо ще се пробвам и за виза скоро! :)

• Харесвам 3
Публикувано:

Деси, за съжаление няма да мога да ти помогна със съветите, но ще стискам яко палци всичко да се нареди и да имаш едно страхотно и незабравимо приключение :) И поздрави за собствената тема, отдавна трябваше да имаш :)

• Харесвам 3
Публикувано:

За 8 пълни дни няма да успееш да направиш всичко описано. Ние бяхме горе-долу за толкова и тотално игонирирахме парка Секвоя както и крайбрежния път, да не говорим че бяхме само ден в СФ. Макар, че отсечката, която пресича Йосемити би трябвало да е отворена по това време, а тя съкращава малко път, но пак ми се струва невъзможно. 

Реалистично трябва да избереш или Йосемити и Секвоя и от там обратно до Сан Франциско през крайбрежния път, или Йосемити, Долината на смъртта, Каньона и Лас Вегас, да оставиш колата там и полет Лас Вегас (евентуално Flagstaff) - Сан Франциско. Еднопосочния наем на кола може да е скъп. 

И двата варианта ще са натоварени, и в двата варианта няма да имаш лукса на 2-3 дни за СФ. 

Пусни си и часовете на полетите, че в зависимост от тях може да има +- един ден. 

За колите и хотелите има време, но няма някакъв незнаен трик за САЩ. Даже по-скоро там експедиа, орбитз, букинг и подобните са налазили максимално и са почти без алтернатива.

Може да се пробваш да играеш с name your own price в priceline, но не съм сигурен дали все още работи трика за хора, които не са граждани на САЩ. Това е схема, по която сама предлагаш колко даваш за спане в еди колко си звезди, в еди кой си регион и сайта ти връща хотел. Често могат да се постигнат значителни спестявания така, но пък нямаш прецизен контрол над хотела и може да има изненади. Има си форуми, в които се публикува на кои дати кой хотел се пада, абе голяма играчка си е :)   

Конкретно за Сан Франциско, имат добра подземна железница, така че може да се огледаш за спане в Oakland, където цените падат спрямо центъра на СФ, а е с добра свързаност. Само трябва да се внимава за неприятните квартали, да се четат ревюта и т.н. Като пуснеш часовете ще се опитам да напиша някакъв план, според моите представи. 

Airbnb разбира се е супер вариант, ще препоръчам местата, които ние бяхме, ако се припокриват с твоя план.

• Харесвам 3
Публикувано:

Погледни кое къде е на картата... Dead Valley е на изток от Сан Франциско. Вегас и Каньона са на юг - ще трябва да се отклоните. А директният път от СФ до Вегас е 9-10-11 часа.

Самият Вегас е доста бутафорен и нищо няма да изпуснете, ако не го видите... Eagle Point е друга бира и си заслужава.

За хотелите - огледай Booking и Expedia. Провери дали няма някакви конференции/форуми по това време в СФ и Вегас - това влияе на цените на хотелите много сериозно.

Кола под наем - резервирай през компанията, с която си свикнала и от която си доволна. Има хора, които са адски доволни от Херц. Други от Бъджет/Авис...

Калкулирайте ужасните задръствания по (магистрала) 101 в района на Силициевата долина. Там и бензинът е скъп - към 3.5 долара на галон.

Ако не сте много придирчиви към хотелите, в SF Great Area може да си намерите някой Days Inn за 50-60 долара на вечер... :)

За 1 ден трябва да успеете да видите всичко в СФ - моста, пиърите, ...

И най-важното - СФ има особен климат, заради едно студено течение в океана. Вечер в самия град е много студено през цялото лято. Става топло вечер чак през октомври. Калкулирайте някоя и друга блуза с дълъг ръкав или леко яке, за да не мръзнете вечер :)

• Харесвам 4
Публикувано:

И двата варианта ще са натоварени, и в двата варианта няма да имаш лукса на 2-3 дни за СФ. 

Пусни си и часовете на полетите, че в зависимост от тях може да има +- един ден. 

Airbnb разбира се е супер вариант, ще препоръчам местата, които ние бяхме, ако се припокриват с твоя план.

Благодаря за съдействието, Георги :)

Часовете за полетите са:

Кацане на 09.05 в Сан Франциско в 13:20

Излитане на 18.05 в 09:30

Нощувки в Oakland ми звучи като добър вариант и ако препоръчаш и местата на вашите нощувки дето сте ползвали и сте доволни ще е чудно :)

• Харесвам 1
Публикувано: (редактирано)

И според мен не си струва до Лас Вегас и т.н.. По-добре само Калифорния. Не знам какви са ти интересите и колко издържаш да караш, но разстоянията не са за подценяване. И аз бих минала Йосемити, Секвоя и Долината на смъртта и после по крайбрежния път. 

Около Сан Франциско има също много да се види-Muir Wood, Marinheadlands, Salsalito....Ние бяхме 4 дни там и не ми стигнаха, само сме се разхождали, не сме влезли в нито един музей. На север има още много неща, които си заслужават, но ние не стигнахме. 

ЗА Йосемити например съм чувала, че си заслужава да му се отделят поне 2 дни. Нашият маршрут почна от Лас Вегас и решихме, че първо ще стигнем до СФ и след това не ни се качваше в колата. И така пропуснахме Йосемити, решихме, че следващия път ще му отделим 2 дни и за това имахме повече време в СФ.

Крайбрежното шосе си заслужава абсолютно. Ние го минахме в един ден, но ако искаш да видиш нещо, там може да останеш пак няколко дни...Изобщо Америка е много интересна, ама си трябва време.

Колата я взехме от Hertz. Ама там едва ли има значение от коя фирма...Във всеки случай като резервирах, ми даваше форд фиеста или подобни, а ни дадоха нисан алтима(тук  ги няма в Европа) и беше като мерцедес C, според приятеля ми. :) Но там просто колите са огромни и сега навлизат разни малки коли.

Редактирано от БраниB
  • Харесвам 1
Публикувано:

Еххх, Десииии! Как не се появи месец по-рано с тази оферта!

Аз видях, че беше писала, че търсиш някой за Америка, но май още не се бях прибрала или тъкмо се бях прибрала и беше абсурд да се впусна в нови разходи за пътуване веднага, а после ти тръгна за Куба и нямаше как да ти предлагам :-), но ако имаш виза някой път, когато изпадат евтини билети може да отидем :)

Тъкмо ще се пробвам и за виза скоро! :)

Ти вземи визата, а другото вече е по-лесното :)

Деси, за съжаление няма да мога да ти помогна със съветите, но ще стискам яко палци всичко да се нареди и да имаш едно страхотно и незабравимо приключение :) И поздрави за собствената тема, отдавна трябваше да имаш :)

Мерси, Яни!

• Харесвам 3
Публикувано:

И според мен не си струва до Лас Вегас и т.н. И аз бих минала Йосемити, Секвоя и Долината на смъртта и после по крайбрежния път. 

Около Сан Франциско има също много да се види-Muir Wood, Marinheadlands, Salsalito....Ние бяхме 4 дни там и не ми стигнаха, само сме се разхождали, не сме влезли в нито един музей. На север има още много неща, които си заслужават, но ние не стигнахме. 

ЗА Йосемити например съм чувала, че си заслужава да му се отделят поне 2 дни. Нашият маршрут почна от Лас Вегас и решихме, че първо ще стигнем до СФ и след това не ни се качваше в колата. И така пропуснахме Йосемити, решихме, че следващия път ще му отделим 2 дни и за това имахме повече време в СФ.

Крайбрежното шосе си заслужава абсолютно. Ние го минахме в един ден, но ако искаш да видиш нещо, там може да останеш пак няколко дни...Изобщо Америка е много интересна, ама си трябва време.

Благодаря много за съветите.

Явно Лас Вегас ще го пропусна...., то идеята беше по - скоро заради  Гранд Каньон - а, но ще остане за следващо ходене :)

Възможно ли е да включа и Долината на смъртта към Йосемити и Секвоя и да се върна по крайбрежния път и да имам 2-3 дни за Сан Франциско и околностите?

Благодаря много за съветите.

Явно Лас Вегас ще го пропусна...., то идеята беше по - скоро заради  Гранд Каньон - а, но ще остане за следващо ходене :)

Възможно ли е да включа и Долината на смъртта към Йосемити и Секвоя и да се върна по крайбрежния път и да имам 2-3 дни за Сан Франциско и околностите?

Ами да.. от летището директно към Йосемити, нощувка там, (може и 2), след това тръваш към Секвоя Парк(4-5 часа е пътят).  След Секвоя към Долината на смъртта(ние я минахме за 3-4 часа) и после посока към highway 1.

Тук е въпросът с нощувките, дали до Долината на смъртта или някъде по пътя.. Все пак от Секвоя до Долината на смъртта е 6 часа път и  самият парк... От Долината на смъртта бих направила почивка в Monterey с нощувка(след 8-9 часа път) и на другия ден последните 200 км до Сан Франциско.

Аз лично предпочитам да стигна до целта, и на другия ден отпочинали да обикаляме.

Пътят highway 1 си заслужава по светло. Това са най-много 4-5 нощувки, ако действаш бързо са 3 и имаш още 3-4 за Сан Франциско.

Ден 1 SFO- Yosemite - 4часа, Нощувка в Yosemite

Ден 2 Yosemite - обиколка, Нощувка в Yosemite

Ден 3 Yosemite - ако има още нещо невидяно и потегляне към Секвоя Парк( 4-5 часа път),тук зависи от темпото ви, ако тръгнете директно за Секвоя, ще минете парка и може да продължите към Долината на смъртта(път 6-7 часа). Нощувка някъде посока Долината на смъртта.

Ден 4 Долината на смъртта обиколка и потегляне към highway 1. Нощувка в  Monterey(ако стигнете, 9 часа път са). Пътят си заслужава по светло, може и да направите някъде по-рано нощувка, за да го минете в един ден.

Ден 5  Monterey ако ви харесва и потегляне към СФ или целият  highway 1.

Ден 6 СФ

Ден 7 СФ

Ден 8 СФ

Доколкото си спомням нощувките в самите паркове струват доста по-скъпо, отколкото някъде по пътя. 

Тъй като пътуваш през май, може и пътищата да са отворени и от Yosemite  и да се мине дирекно към Долината на смъртта през  highway 6. Не знам какви приоритети имаш за парковете и колко време искаш да им отделиш, но това би бил моят план.

ООО, така ти завиждам за това пътуване, така искам да го направя отново и да имам повече време, ама това пусто време..

Ще следя с нетърпение плана ти и чакам снимки.... :) 

Редактирано от БраниB
  • Харесвам 1
Публикувано:

Лас Вегас...прецени дали да го пропускаш, има си неща там, които ги има на малко места по света :) Но, ако наистина целта е да е само междинна точка и не те привличат неоните и шоутата там, може би няма смисъл. Йосемити може да се види и за ден, при това с тръгване от Сан Франциско сутринта. Основните гледки са достъпни и ще имаш време. Иначе там можеш и седмица да откараш, но ако правиш разните трекове, иначе до топ местата се стига лесно с кола или организираните автобусчета, така че ден е достатъчен. Нощувките в парка са не само скъпи, но и доста бързо се разпродават, силно вероятно за твоите дати вече да няма. 

Ако имаш късмет Tioga Road да е изчистен, то тогава наистина за парка може и два дни да отидат, защото се отварят още гледки. Може да видиш в предишни години кога е отварян: http://www.nps.gov/yose/planyourvisit/tiogaopen.htmНие имахме късмет Glacier Point да е отворен миналия април (една от топ гледките е там), но както виждаш е много на тото кога точно ще се случи. Все пак в средата на май силно вероятно и двата пътя да са отворени. 

Утре ще дам и според мен препоръчителен план и ще пиша и за местата, където спахме. Припокрива се доста с плана на Брани на пръв поглед, но не бих оставил чааак толкова много дни на Сан Франциско, особено ако означава претупване на Секвоя и Долината на смъртта :)

• Харесвам 1

Здравей Деси!

С оглед на това, че начална и крайна точка е Сан Франциско, аз лично бих изключила Лас Вегас, Гранд Каньон и Долината на Смъртта. Разстоянията са огромни, ще стане много далеч и само тези трите места са достатъчни за едно самостоятелно пътуване за седмица. 

Бих се фокусирала върху Сан Франциско за 1-2 дена, Йосемити, Моно Лейк или Sequoia Park, и крайбрежието на юг от Сан Франциско задължително. 

Аз какво бих предложила като ориентировъчен план:

9  и 10 май - Сан Франциско

11 май - Йосемити

12 май - Йосемити/Моно лейк или Sequoia National Park

13 май - Sequoia National Park до Сан Симеон (където е Hearst Castle)

14 до 17 май - роуд трип на север към Сан Франциско по крайбрежната магистрала. Евентуални спирки Hearst Castle, Julia Pfeiffer Burns State Park, Big Sur, Carmel (и Carmel Mission), Monterey, Salinas. Тук може да оставиш 1 ден за Секвоя, зависи как върви пътуването и/или последния ден евентуално може да го оставиш за СФ, ако искаш по-бързо да минеш крайбрежието. 

Относно СФ - ние бяхме 2 дена там, стигнаха ни да разгледаме най-основните забележителности - мостът Голдън Гейт, затворът Алкатраз, Рибарския Кей, Улица Ломбард, Юниън Скуеър, Чайна Таун, Painted Ladies, и се повозихме на кабелен трамвай. Втория ден обикаляхме цял ден с туристическо автобусче, тъй като бяхме без кола. Спахме в този хотел, много близо до Юниън Скуеър. Тогава цените бяха много прилични, сега виждам, че са се вдигнали двойно. 

Ето и една карта на лошите райони в града, където моя приятелка, която живее там от много години, ми каза да не припарваме въобще. Като цяло кварталът Тендърлойн и улиците в жълто:

post-2024-0-13401900-1451429921.png

Редактирано от Травеолани
  • Харесвам 2
Публикувано:

Оформят се три основни плана на действие така като гледам:

- пропускане на Каньона за сметка на Долината и крайбрежния път

- пропускане и на Каньона, и Долината за сметка на крайбрежния път, с малко по-спокойно темпо

- пропускане на крайбрежния път и Секвоя парк, за сметка на Каньона и Долината

Понеже първите две гледни точки са изложени горе, аз ще изложа моята, номер 3 :)

09. Май: кацане в 13:20. Заради часовата разлика този ден го пиши бегал. Ние легнахме да дремнем уж за малко, събудихме се на другия ден в 4 сутринта :) Дори и да успееш да се разходиш и да видиш нещо, едва ли ще е значимо, че да го броиш в общия план. Ние стояхме при тази жена в Оукланд: https://www.airbnb.com/rooms/1640040Силно препоръчвам, макар и да споделяте жилище, банята и тоалетната си е собствена и въобще не ти се бърка в личното пространство. То и толкова време ще прекараш в стаята де, просто място за спане. Локацията е близо до станция на метрото, квартала ми се видя ОК като цяло. Центъра на СФ е доста по-притеснителен вечер. 

10. Май: обиколка из Сан Франциско. Между другото не бързай с наемането на кола. Паркинзите в СФ са брутално скъпи, а и като всеки голям град шофирането може да е изпитание. Колата според мен я вземи чак като затръгваш по чукарите. 

11. Май: сутринта караш към Йосемити и прекарваш деня там. Отнема около 3 часа. Още един бонус на спенето в Оукланд, е че ще се измъкнеш сравнително лесно от трафика. За спането, може би ако не те притеснява цената опитай да спиш в парка. Ще спестиш време като цяло, но цените може да са височки. Почват от 100-ина долара за полузакрит навес: http://www.yosemitepark.com/lodging.aspx

1.png

12. Май - довършваш Йосемити, допускаме, че Tioga Road ще е отворен (този, който пресича парка по средата), ако няма изгледи да е отворен към средата на април ще преправим плана, така че да минеш от долната страна на парка, но като гледам статистиката от по-горе мисля, че ще си ок. Спане някъде в района на Lone Pine, което е близо до входа на Death Valley. Пропускаш по този начин Sequoia National Forest, което си е жертва, но секвои ще можеш да видиш и в Йосемити (Mariposa Grove се казва горичката).

2.png

13. Май - Долината на Смъртта. Понеже допускам, че ще сте с нормална малка кола, ще е по-трудно да стигнете до по-екзотичните локации. Ден е предостатъчен. Слагам спането в Лас Вегас от чисто логистична гледна точка. Идеята е да не се задържате там, а на другия ден директно към Каньона. Сигурно ще има време да видиш стрипа по тъмно, фонтаните пред Белажио, Вулкана и т.н. Ние спахме тук: също супер място, има парко място, мацката е отзивчива. Има малко куче, това е единствената специфична особеност. https://www.airbnb.com/rooms/97632

3.png

Алтернативно в този ден може да се пуснеш чак до Flagstaff. Доста каране ще е до там, 8 часа, но така ще си оставиш повече време за каньона. Ако имаш сили, мисля, че е възможно. Не е задължително да е Flagstaff де, има и други малки градчета по пътя. 

4.png

14. Май. Ден основно за Гранд Каньон. Може да прецениш дали пак да спиш във Flagstaff или да се върнеш обратно до Вегас след залез. Няма смисъл да му отделяш два дни, ако няма да правиш разните пътечки там, по ръба да се разходиш да видиш различните гледни точки, един ден си е достатъчен. 

15. Май. Оставаш колата във Вегас и летиш към Сан Франциско. Проверих, цените на еднопосочния наем на коли, не са по-скъпи. Полетите са по 50-ина евро, прилична цена. Следобед/вечер си във Сан Франциско. 

16,17. Май. Сан Франциско. Да ти кажа, не знам какво ще правиш още два цели дни там! Прецени дали да не разтеглиш предишните дни, или пък да не направиш дори западния бряг с втори наем на кола донякъде и обратно или някой трип в околността. Може да прецениш и след Гранд Каньон да се метнеш до Anthelope Canyon, но маршрута ще се поразтегли ич да не е...

И така, ти ще си прецениш, ясно е че няма да можеш да видиш всичко, но Долината на смъртта и Каньона със сигурност са в топ 5 на местата, на които съм попадал и аз лично бих избрал този вариант пред гледките от крайбрежния път. Но имай предвид и, че пътувам малко по-натоварено, темпото по описания от мен начин е височко, но постижимо. При моето пътуване беше доста по-екстремно (доста повече шофиране и ден по-малко, пък и ходене до ЛА) и все пак се справихме :) Плана търпи промени, ако е необходимо. 

П.С. Да не стават разни дефекти с навигирането (че имаме опит:), може да си вземеш сим карта с интернет от този сайт: https://www.readysim.com/. Включваш гугъл мапс и нямаш губенето. Аз се разбрах с първата ми хостка (тази в Оукланд), да пратят картата на нейния адрес, нямаше проблеми. 

П.С.2. Каньона може да се види и по-близо до Вегас...уж. Има турове до една висяща платформа и т.н. Това на практика не е Гранд Каньон, въпреки че го брандират като Grand Canyon West, чисто и просто го правят по-лесно за туристите от Вегас да видят все пак някакъв каньон. 

• Харесвам 2
Публикувано:

Ако гледате СИМ карти, проверете АТ&Т - за 45 долара получавате неограничени национални разговори, СМС и ММС, неограничени международни СМС, включително до България. 1.5ГБ Интернет на висока скорост (вкл. ЛТЕ), който после е ограничен до 128кбпс.

Карти - освен Google Maps, които са доста точни и навигацията говори, погледнете Waze - ползва Google Maps  като основа, но има доста точни данни за трафика в момента и може да ви спести някое и друго задръстване.

Ако ви писне в СФ, винаги можете да се разходите до Напа, Санта Круз (много приятно градче, особено по плажа), Campbell, Mountain View (където можете да видите автономните коли на  Google), Saratoga (също много приятно), San Jose, ....

За дните, в които сте в СФ, може да спите някъде в Силициевата долина и да ходите до СФ с Калтрейн-а - отнема около час - час и малко и ви спестява цялата разправия с трафика и паркирането....

Помислете дали не ви се ходи до езерото Тахо - на около 4-5 часа от СФ в северна посока. Там е и Рино, Невада - нещо като Лас Вегас за пенсионери - пак има казина и хотели, просто е по-евтино :) Не забравяйте, че на влизане от Невада в Калифорния има санитарен контрол. Не се изкушавайте да си носите плодове/зеленчуци от Невада в Калифорния, за да си нямате разправии с властите :)

• Харесвам 2
Публикувано:

Аkair, много ти благодаря за хубавите съвети, които даваш. Дори мислех да питам за някаква предплатена карта с разговори и интернет и ти вече си го направил. :thankyou:

На Георги,  БраниВ и Травеолани благодарности за хубавите планове. :thankyou:

Сега остава само да реша накъде и какво - в общи линии за това време, каквото и да видя все ще е от хубаво - по-хубаво :)  :sungum:  .

• Харесвам 2
Публикувано:

Аkair, много ти благодаря за хубавите съвети, които даваш. Дори мислех да питам за някаква предплатена карта с разговори и интернет и ти вече си го направил. :thankyou:

Ако искаш съвсем да те заболи главата от телефонни опции, заповядай: http://prepaid-data-sim-card.wikia.com/wiki/United_States

Разликите са +- няколко долара и малки особености, от рода на дали е разрешено да споделяш интернета си с други устройства и т.н. 

• Харесвам 1
  • 3 месеца по-късно ...
Публикувано:

Десиии, пусни тук проектоплана за маршрут, да го сдъвчим както говорихме :)

Мерси много предварително :)

Само да мине и утре, че имам повече работа и ще го опиша.

Публикувано:

Ето го засега маршрута:

9 - ти май кацам към 13.30 - нямам програма освен да взема колата под наем и да стигна до Daly City в Mission Inn имам платена нощувка.

10 - ти май рано тръгвам по Крайбрежния път 1 имам една нощувка по пътя, но още не съм решила къде ще спирам :), при San Luis Obispo се отклонявам и тръгвам към "Секвоя" парка и в района между парка и Bakersfield ще нощувам, ако има време на 11 - ти май да разгледам парка ще вляза, ако не ще остане за 12 - ти май сутринта - 3 - 4  часа за парка и тръгвам за Лас Вегас.

Пътя до  Лас Вегас от Bakersfield го дава горе-долу 5 часа с намерението да мина през пустинята Мохаве.

От 12 - ти май до 14 - ти Лас Вегас - на 13 -ти май по план е Гранд Каньон-а.

На 14-ти май тръгвам от Лас Вегас през "Долината на смъртта" към "Йосемити" и нощувка в района.

15 - ти май по някое време следобед тръгвам към Сан Франциско. 16 - ти и 17 - ти май Сан Франциско и района.

18 - ти май сутринта летя обратно.

Хайде сега вие сте ;)

• Харесвам 1
Публикувано:

Ето го засега маршрута:

9 - ти май кацам към 13.30 - нямам програма освен да взема колата под наем и да стигна до Daly City в Mission Inn имам платена нощувка.

10 - ти май рано тръгвам по Крайбрежния път 1 имам една нощувка по пътя, но още не съм решила къде ще спирам :), при San Luis Obispo се отклонявам и тръгвам към "Секвоя" парка и в района между парка и Bakersfield ще нощувам, ако има време на 11 - ти май да разгледам парка ще вляза, ако не ще остане за 12 - ти май сутринта - 3 - 4  часа за парка и тръгвам за Лас Вегас.

Пътя до  Лас Вегас от Bakersfield го дава горе-долу 5 часа с намерението да мина през пустинята Мохаве.

От 12 - ти май до 14 - ти Лас Вегас - на 13 -ти май по план е Гранд Каньон-а.

На 14-ти май тръгвам от Лас Вегас през "Долината на смъртта" към "Йосемити" и нощувка в района.

15 - ти май по някое време следобед тръгвам към Сан Франциско. 16 - ти и 17 - ти май Сан Франциско и района.

18 - ти май сутринта летя обратно.

Хайде сега вие сте ;)

Ами с изключение на многото шофиране е ок, ама ние го коментирахме вече :) На практика почти нямаш ден с по-малко от 4-5 часа каране, а в деня с Каньона е по-скроо 8-9. Мисля, че не е лоша идея да щипнеш един ден от Сан Франциско, който да оставиш за допълнителна нощувка по пътя. 3 пълни дни за СФ са много, ако ще претупаш парковете. 

9-ти май си остава така

10-11ти също си остава. Само гледай да си по на север от Бейкърсфийлд, за да не се налага да правиш отиване/връщане на следващия ден. В парка Секвоя отправна точка трябва да ти е General Sherman, това е баш секвоята, близо до пътя. Иначе дори през май може да има затворени пътища заради сняг, та и това трябва да се следи, но мисля че генерала е достъпен целогодишно. 

12-ти, спиш във Вегас. Сигурно си прегледала какво да правиш там, освен да счупиш някой долар в казино, да огледаш стрипа и може би някое от шоутата :)

13-ти, Каньона, Южния Ръб, да не се юрнеш по индианския маркетинг за западния, който е по-близо :) Това ще ти е най-тежкия ден.

14-ти, караш през долината и спиш някъде около Lone Pine, колкото да си на стартова позиция за Йосемити. 

15-ти - Йосемити, като тук малко ще се отклоня от твоя план и ще предложа спане от другата страна на парка, а да не стигаш чак до СФ. Спести си ги тези 3-4 часа каране и ги направи на следващия ден. Дано път 120 (Tioga Road) е отворен, че е малко на кантар началото на май. Да не кажа, че целият ти план виси на това този път да е отворен, без него ще трябва да заобиколиш доста на север или на юг... https://www.nps.gov/yose/planyourvisit/tiogaopen.htm

16-ти сутрин си караш до Сан Франциско и там до края. 

Алтернативно, ако Tioga Road е затворен, то от Вегас караш обратно до района на Бейкърсфилд, Фресно и там някъде да си в добра изходна позиция за Йосемити от запад. На 15-и пак както е споменато по-горе, виждаш парка от западната част и спиш някъде около изхода му. На 16-ти пак поемаш към Сан Франциско. Просто, ако го няма Tioga Road ще трябва да повториш малка част от маршрута и ще караш с 2-3 часа повече, което си е гърч, ама какво да се прави. Може би тази нощувка я остави висяща и не я резервирай още, виж как ще е пътя седмица преди да тръгнеш и в зависимост от това резервирай или около Фресно или около Lone Pine. Airbnb-то с алпаките знаеш, че го препоръчваме :)

Много каране си е като цяло, но не виждам кое може да се оптимизира и спести, някой друг може да го измисли по-оптимално. 

Публикувано:

Георги, мерси много за подкрепата първо :)

Нощувките затова не съм резервирала още нищо (освен първата), че не се знае къде ще замръкна :) .

Едната нощувка да е около района на Секвоя парк е добре - видях, че си има съвсем прилични цени в околните градчета, които са на 25-30 мили от парка.

Има ли  някакъв удобен транспорт от Daly City до СФ, ако имам сили първия ден да се разходя, че из тези стръмни улици не знам с кола с автоматик как ще се справя? ;)

14 - ти и 15 - ти май ще ги оставя за Долината и Йосемити - пък колкото стигнат :)

Предплатена карта за телефона с интернет от летището едва ли мога да си взема?

Ще го умувам още и като имам някакви въпроси пак ще пиша.

Публикувано:

Георги, мерси много за подкрепата първо :)

Нощувките затова не съм резервирала още нищо (освен първата), че не се знае къде ще замръкна :) .

Едната нощувка да е около района на Секвоя парк е добре - видях, че си има съвсем прилични цени в околните градчета, които са на 25-30 мили от парка.

Има ли  някакъв удобен транспорт от Daly City до СФ, ако имам сили първия ден да се разходя, че из тези стръмни улици не знам с кола с автоматик как ще се справя? ;)

14 - ти и 15 - ти май ще ги оставя за Долината и Йосемити - пък колкото стигнат :)

Предплатена карта за телефона с интернет от летището едва ли мога да си взема?

Ще го умувам още и като имам някакви въпроси пак ще пиша.

За разходка първия ден, ако билогичния часовник не се е побъркал може да направиш две неща:

1. Разходка с колата до Golden Gate Park, Зоопарка или нещо такова. Там е извън идеалния център и е доста по-вероятно да си намериш място за паркиране, пък и след дългия полет релаксиращ парк и ботаническа градина са много препоръчителни, от колкото уморителн обикаляне и катерене на баири в сърцето на града. Остави го това за последните дни :) 

2. Ако все пак решиш да слезеш до центъра, виждам, че имаш на 15-ина минути пеша до спирка на Bart (техният градски железопътен превоз), от там още толкова и си в центъра. Със сигурност недей да се ръчкаш в центъра с колата, че ще е хем стресиращо, хем скъпо. 

Между другото, карането на автоматици е ДОСТА по-лесно от ръчни скорости. Това е, което може да ти направи дългите преходи шофиране по-понисими и не чак толкова уморителни. Само се научи да държиш левия крак на страна, че някой път като натиснеш спирачката като си мислиш, че натискаш съединител се получава екстремно :)

Предплатените карти ги осбъждахме в друга тема май, аз лично два пъти съм ползвал тези, без особени грижи: http://www.zipsim.us/И двата пъти се разбрах да ги пратя предварително на мястото, където ще спя и да си ги взема от там, според мен драсни едно мейлче на хотела дали ще могат да приемат пратката от твое име и да ти я дадат като отидеш там. Иначе не съм запознат да има магазинче за сим карти на летището. 

• Харесвам 1
  • 1 месец по-късно ...
Публикувано:

Времето за пътуване наближава :-))))

Да питам тази едногодишната карта за парковете важи за всички паркове, а не само за тези в Калифорния, нали?

В "Йосемити" има ли такива шатъли, които да ме разведат до всички основни точки или мога с кола?

Нещо не отварят Tioga Road, но имат още малко време ..... :)

Публикувано:

Деси, за всички паркове, не само за калифорнийските е картата. В Йосемити ние бяхме с кола, с шатъл и пеш. На входа ще ти дадат карта, на която са отбелязани точките и шосетата - кое с какво транспортно средство е достъпно. До Мърър лейк мисля, че хванахме шатъла ние, защото беше затворено за коли, но май основно с колата си бяхме и спирахме за разходки и снимки.

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.