Прескочи до съдържание

Отново Австралия

Препоръчани мнения

Публикувано:

Събирам информация за Улуру и Ката-Тюта. Ходил ли е някой, че ми трябва инфо от първа ръка. Иначе, всичко съм изчела и изгледала, но друго си е, когато има собствени впечатления.

От къде е най-близо да се лети, струва ли си парите? Че ценичките са толкова възрастни :angry: уау :unsure: Например:

Вечерен тур до червеното камъче - 220 АД :unsure:

Камъкът по изгрев - 200 :unsure:

Всичко е на организирани турове, свободно не можело да се шляеш. :unsure:

Хотелите - няколко на брой, също със звездни ценички.

Публикувано:

Аз също много мислих до колко си струва и бях на косъм да се откажа, но изобщо не съжалявам че отидох. Такава видимост и такива цветове няма никъде на света. Снимките много трудно могат да предадат реалността!

Не знам как е в момента, но когато аз бях освен скъпи турове с хеликоптери, храна, гид и т.н. имаше и евтини варианти, които просто те караха с един открит джип до мястото и те оставяха за 2-3 часа на свобода. Нямам спомени колко платихме, но не беше много.

Много важно е обаче предварително да си резервирате спане. В близост има само едно туристическо селище с ограничен брой хотели и ако няма свободни легла ще сте принудени да спите в пустинята сред 10-те най-смъртоносни змии на планетата ;) Когато се разхождете също се придържайте към пътеките и се оглеждайте за змии. Змиите по принцип не нападат или преследват хората, но ако се усетят застрашени, може и да нападнат.

• Харесвам 3
Публикувано:

Едни мои приятели ходиха 2010 и не плащаха нищо на никой, ако не се лъжа може и съвсем свободно да си отидеш до скалата. 

Иначе всички хотелчета в района са монополизирани от една и съща фирма, съответно цените са каквото им е кеф на тях. Относно спането, може да се спи в Alice Springs и да се направи целодневно пътуване до скалата и обратно без да се налага да се спи там. Но съм чувал, че залеза е феноменален. Ако не се лъжа имаше и доста крайпътни къмпинзи по пътя свързващ севера с юга, но трябва да се поразровя пак за източниците, бях намерил един супер сайт на времето. 

В Alice Springs има и летище, силно вероятно цените да са по-ниски от колкото директно до Улуру. Поне на времто летяха tiger air до там на символични цени. 

Аз лично отивайки до там няма да е за отбиване на номера, а си мисля че са необходими едни десетина дни да се пресече цялата Австралия по средата. 

• Харесвам 3
Публикувано:

Аз също много мислих до колко си струва и бях на косъм да се откажа, но изобщо не съжалявам че отидох. Такава видимост и такива цветове няма никъде на света. Снимките много трудно могат да предадат реалността!

Не знам как е в момента, но когато аз бях освен скъпи турове с хеликоптери, храна, гид и т.н. имаше и евтини варианти, които просто те караха с един открит джип до мястото и те оставяха за 2-3 часа на свобода. Нямам спомени колко платихме, но не беше много.

Много важно е обаче предварително да си резервирате спане. В близост има само едно туристическо селище с ограничен брой хотели и ако няма свободни легла ще сте принудени да спите в пустинята сред 10-те най-смъртоносни змии на планетата ;) Когато се разхождете също се придържайте към пътеките и се оглеждайте за змии. Змиите по принцип не нападат или преследват хората, но ако се усетят застрашени, може и да нападнат.

Много ти благодаря Топфлай, твоето мнение ми е особено важно. :)

Аз ще си взема пакети - самолетен билет+2 нощувки в Айерс Рок, което си е баш до камъка. И на място вечерен и сутрешен тур до там.

Едни мои приятели ходиха 2010 и не плащаха нищо на никой, ако не се лъжа може и съвсем свободно да си отидеш до скалата. 

Иначе всички хотелчета в района са монополизирани от една и съща фирма, съответно цените са каквото им е кеф на тях. Относно спането, може да се спи в Alice Springs и да се направи целодневно пътуване до скалата и обратно без да се налага да се спи там. Но съм чувал, че залеза е феноменален. Ако не се лъжа имаше и доста крайпътни къмпинзи по пътя свързващ севера с юга, но трябва да се поразровя пак за източниците, бях намерил един супер сайт на времето. 

В Alice Springs има и летище, силно вероятно цените да са по-ниски от колкото директно до Улуру. Поне на времто летяха tiger air до там на символични цени. 

Аз лично отивайки до там няма да е за отбиване на номера, а си мисля че са необходими едни десетина дни да се пресече цялата Австралия по средата. 

Жоре, Алис Спрингс е далече, има си летище точно до скалата - Айерс рок.

Руснаците пишат, че не може да се ходи свободно, че вечер има ограда, която е заключена, че се ходи само по определени пътеки и пр.

Публикувано: (редактирано)

Оградата около селището Юлара по скоро служи за защита от животните. Не вярвам някой да ти забрани да отидеш и пеш, но не е чак толкова близо. С джип разстоянието от селището до Улуру или Ката тюта по вече малко избледнели спомени се взимаше за около 20 и 30 минути в една посока. Ако предположим, че джипа се е движил с 60 км/ч, това може да са и 20 километра. За пеш при 40 градуса жега ми се струва малко пресилено! Около Улуру или Ката Тюта освен това няма нито един бюфет, магазин или каквато и да е друга възможност да си купиш вода или храна.

Редактирано от Topfly
  • Харесвам 1
Публикувано:

Уникалното на района около Улуру е ниската влажност на въздуха, която прави видимостта нереално добра. Например гледате от 10 километра скалата и я виждате с много остър контур все едно, че сте на 200 метра от нея. Гледате небето и звездите се виждат абсолютно ясно, все едно че ги гледате от космоса. Много трудно е да се обясни или снима.

• Харесвам 4
Публикувано:

Жоре, Алис Спрингс е далече, има си летище точно до скалата - Айерс рок.

Руснаците пишат, че не може да се ходи свободно, че вечер има ограда, която е заключена, че се ходи само по определени пътеки и пр.

Не, че ги подценявам тия руснаци, но и предния път ти бяха напълнили главата с някакви безумни и адски нелогични суми за трансфер от летище Мелбърн, а предполагам сама си видяла каква е реалността :) Знам, че има две летища, просто предложих другото като евентуално по-евтина алтернатива - и за полет, и за спане. 

Ето цените за пасовете за националният парк, $25 за три дни: http://www.parksaustralia.gov.au/uluru/plan/passes-permits.htmlВече, ако искаш турове с включено шампанско, организация и т.н., да нормално е да скочат и с оглед на монопола да си искат колкото им е кеф. Но не е единствения начин да се види скалата и района. Съвсем друг е въпроса колко струват колите под наем и т.н., но със сигурност ще е в пъти под 300 долара на човек да видиш изгрев и залез цялата сметка. Не знам, ти си преценяваш, но за мен такива места трябва да се изживяват максимално изолирано и самостоятелно от други хора. 

• Харесвам 5

Оградата около селището Юлара по скоро служи за защита от животните. Не вярвам някой да ти забрани да отидеш и пеш, но не е чак толкова близо. С джип разстоянието от селището до Улуру или Ката тюта по вече малко избледнели спомени се взимаше за около 20 и 30 минути в една посока. Ако предположим, че джипа се е движил с 60 км/ч, това може да са и 20 километра. За пеш при 40 градуса жега ми се струва малко пресилено! Около Улуру или Ката Тюта освен това няма нито един бюфет, магазин или какавато и да е друга възможност да си купиш вода или храна.

Около 15 км. викат братушките. А обиколката на самия камък била около 10 км.

Ама, ние нито ще се катерим по камъка нито по Ката-Тюта, само ще ги гледаме по залез и по изгрев+скалните рикунки.

Една моя позната също беше ходила до там преди няколко месеца и ми каза, че са си наели кола и сами са отишли. 

Няма да сме с кола, то и няма смисъл, защото хотелите осигуряват трансфер летище-хотел-летище, а също и Улуру-хотел-Улуру. А ние ще отидем специално до там, иначе, ще разглеждаме Северните и Западните територии + Куинсленд.

Мечтата ми са тези гледки:

post-1504-0-38641500-1451462520_thumb.jpg

post-1504-0-37054700-1451462534_thumb.jpg

post-1504-0-17892900-1451462548_thumb.jpg

post-1504-0-83452700-1451462563_thumb.jpg

Източник тук:

Редактирано от AlexandraKo
  • Харесвам 2

Не, че ги подценявам тия руснаци, но и предния път ти бяха напълнили главата с някакви безумни и адски нелогични суми за трансфер от летище Мелбърн, а предполагам сама си видяла каква е реалността :) Знам, че има две летища, просто предложих другото като евентуално по-евтина алтернатива - и за полет, и за спане. 

Ето цените за пасовете за националният парк, $25 за три дни: http://www.parksaustralia.gov.au/uluru/plan/passes-permits.htmlВече, ако искаш турове с включено шампанско, организация и т.н., да нормално е да скочат и с оглед на монопола да си искат колкото им е кеф. Но не е единствения начин да се види скалата и района. Съвсем друг е въпроса колко струват колите под наем и т.н., но със сигурност ще е в пъти под 300 долара на човек да видиш изгрев и залез цялата сметка. Не знам, ти си преценяваш, но за мен такива места трябва да се изживяват максимално изолирано и самостоятелно от други хора. 

Вариантът кола не се коментира, няма кой да шофира. :blush: Абе, да ти кажа, в Мелбърн си ни взеха почти 80 долара от летището до хотела, че нали бяхме трима и нормално такси не ни побираше. :blush: На връщане вече беше друго - че си ползвахме трансфер от хотела, но за добре дошли руснаците си бяха почти прави. :blush:то, на мен никога нищо не ми пречи.

Алис Спрингс е на 400 км, ще с летим до Айерс Рок, сега ще ги разгледам тези пасове. :)Ама, на мен другите хора не ми пречат. :)

Публикувано:

Около 15 км. викат братушките. А обиколката на самия камък била около 10 км.

Ама, ние нито ще се катерим по камъка нито по Ката-Тюта, само ще ги гледаме по залез и по изгрев+скалните рикунки.

За обиколка на скалата трябват минимум 2 часа, но ако спираш много за снимки, става и 3 часа. Катерене по скалата не се препоръчва по няколко причини. От една страна е голяма жега и много хора получават сърдечен удар, а от друга страна скалата е свято място за местните аборигени и те не обичат ако туристите се катерят по нея.

Публикувано:

Вариантът кола не се коментира, няма кой да шофира. :blush: Абе, да ти кажа, в Мелбърн си ни взеха почти 80 долара от летището до хотела, че нали бяхме трима и нормално такси не ни побираше. :blush: На връщане вече беше друго - че си ползвахме трансфер от хотела, но за добре дошли руснаците си бяха почти прави. :blush:

Алис Спрингс е на 400 км, ще с летим до Айерс Рок, сега ще ги разгледам тези пасове. :)

Е да де, в единия случай над 100 долара уж за нормален трансфер, в другия 80 долара за голямо специално такси. Както и да е, събирай информация от максимално много източници и преценявай :)

За обиколка на скалата трябват минимум 2 часа, но ако спираш много за снимки, става и 3 часа. Катерене по скалата не се препоръчва по няколко причини. От една страна е голяма жега и много хора получават сърдечен удар, а от друга страна скалата е свято място за местните аборигени и те не обичат ако туристите се катерят по нея.

Това за катеренето е също малко деликатна тема. До колкото знам в договора между правителството и аборигените изрично е посочено, че качването не е забранено. Аборигените естествено се опитват да те вкарат малко да се почувстваш виновен, но в крайна сметка не е забранено и сам си решаваш. 

Публикувано:

Е да де, в единия случай над 100 долара уж за нормален трансфер, в другия 80 долара за голямо специално такси. Както и да е, събирай информация от максимално много източници и преценявай :)

Това за катеренето е също малко деликатна тема. До колкото знам в договора между правителството и аборигените изрично е посочено, че качването не е забранено. Аборигените естествено се опитват да те вкарат малко да се почувстваш виновен, но в крайна сметка не е забранено и сам си решаваш. 

Да, да, опитвам се да се ориентирам максимално :)Благодаря ти.

Нито ще я обикалям, нито ще я катеря, по-скоро бих я съзерцавала на чаша винце ;) ;)

Друг никой ли не е ходил, освен Топфлай?

• Харесвам 1
Публикувано:

Да, да, опитвам се да се ориентирам максимално :)Благодаря ти.

Нито ще я обикалям, нито ще я катеря, по-скоро бих я съзерцавала на чаша винце ;) ;)

Друг никой ли не е ходил, освен Топфлай?

Единственият начин да видиш различни рисунки на аборигените по скалата е да я обиколиш. Ако направиш обиколката за 3 часа, няма да се умориш.  При 30-40 градуса жега не бих ти препоръчал да пиеш винце или какъвто и да е друг алкохол. Максимум една студена биричка може да ти подейства добре ;)

• Харесвам 1
Публикувано:

Прав си, никой няма да те глоби ако се качиш на скалата, но въпреки това все по малко хора се качват на нея от уважение към аборигените. Не знам какво е написано в договора между правителството и аборигените, но това по принцип е един договор между неравностойни страни. Аз лично винаги се стремя да подхождам с уважение към местните и да не ги дразня излишно с поведението си.

• Харесвам 2

Единственият начин да видиш различни рисунки на аборигените по скалата е да я обиколиш. Ако направиш обиколката за 3 часа, няма да се умориш.  При 30-40 градуса жега не бих ти препоръчал да пиеш винце или какъвто и да е друг алкохол. Максимум една студена биричка може да ти подейства добре ;)

Аз имах предвид вечерта да наблюдавам залеза с чашка винце. :)

Прав си, никой няма да те глоби ако се качиш на скалата, но въпреки това все по малко хора се качват на нея от уважение към аборигените. Не знам какво е написано в договора между правителството и аборигените, но това по принцип е един договор между неравностойни страни. Аз лично винаги се стремя да подхождам с уважение към местните и да не ги дразня излишно с поведението си.

Така е нормално да се постъпва. Ама, нека не задълбаваме в подробности :)

Ти като беше там, в  кой хотел бяхте отседнали? И две нощувки достатъчни ли са?

Викаш - 40 градуса - винаги ли е така?

Публикувано:

Ти като беше там, в  кой хотел бяхте отседнали? И две нощувки достатъчни ли са?

Викаш - 40 градуса - винаги ли е така?

Ние бяхме за 24 часа и обиколихме Улуру и Ката Тюта. Пристигнахме около 11 часа от Сидни, настанихме се, обядвахме, изкъпахме се и отидохме на следобедна обиколка на Улуру със залез слънце. На следващия ден на изгрева бяхме при Ката Тюта, като направихме обиколка за 2-3 часа и се върнахме в селището за да отлетим за Кернс. Времето ни беше на 100% запълнено. При два дни ще имате повече свободно време, но в Юлара няма много неща за правене. Ние бяхме лятото (януари) и тогава беше около 40 градуса през деня. Зимата може да е малко по хладно.

Публикувано:

Ние бяхме за 24 часа и обиколихме Улуру и Ката Тюта. Пристигнахме около 11 часа от Сидни, настанихме се, обядвахме, изкъпахме се и отидохме на следобедна обиколка на Улуру със залез слънце. На следващия ден на изгрева бяхме при Ката Тюта, като направихме обиколка за 2-3 часа и се върнахме в селището за да отлетим за Кернс. Времето ни беше на 100% запълнено. При два дни ще имате повече свободно време, но в Юлара няма много неща за правене. Ние бяхме лятото (януари) и тогава беше около 40 градуса през деня. Зимата може да е малко по хладно.

Благодаря ти :) А полетът за Кернс беше  ли със смяна на самолета в Сидни? Че гледам, всички полети са така, не са директни. По тази причина ще летим Сидни- Улуру-Сидни, а оттам за Кернс. Поне аз не намерих директен полет Улуру-Кернс. Ама, може пък, да не съм довидяла. :unsure:

Публикувано:

Благодаря ти :) А полетът за Кернс беше  ли със смяна на самолета в Сидни? Че гледам, всички полети са така, не са директни. По тази причина ще летим Сидни- Улуру-Сидни, а оттам за Кернс. Поне аз не намерих директен полет Улуру-Кернс. Ама, може пък, да не съм довидяла. :unsure:

Не знам какво си гледала, но и сега има всеки ден директен полет на Qantas от Улуру до Кернс. QF1854 излита в 15:30 и каца в 18:30 в Кернс. Цената е относително дебела, но ние си ги купихме към международните билети и така получихме някаква отстъпка.

Не знам какво си гледала, но и сега има всеки ден директен полет на Qantas от Улуру до Кернс. QF1854 излита в 15:30 и каца в 18:30 в Кернс. Цената е относително дебела, но ние си ги купихме към международните билети и така получихме някаква отстъпка.

Вържините гледах и Джетстар, тези не съм, че по дифолт са скъпи.

Мисля да купя пакети - самолетни билети+нощувки.Излиза малко по - изгодно.Стана ясно, че там всичко е скъпо - и самолетните билети, и хотелите. Но щом казваш, че удоволствието си струва, значи започвам да дебна за цена.И се замислих дали за 1 или 2 нощувки. Ще го умувам още малко за броя, но клоня към 2.

Много ти благодаря за съветите!:))

Според картата на „Гугъл“:

https://www.google.bg/maps/dir/Yulara,+Northern+Territory,+Australia/Uluru-Kata+Tjuta+National+Park,+Uluru,+Northern+Territory,+Australia/@-25.2999646,130.9305098,12z/am=t/data=!3m1!4b1!4m13!4m12!1m5!1m1!1s0x2b23408f6aab3d3f:0x40217a82a248500!2m2!1d130.9832123!2d-25.2416808!1m5!1m1!1s0x2b236c2c7ed3b881:0xdb2a86cd5fe91ae4!2m2!1d131.0307496!2d-25.3498273

от Yulara NT, Австралия
до Uluru-Kata Tjuta National Park, Lasseter Highway, Uluru NT 0872, Австралия
19 мин (19,3 км)
през Lasseter Hwy/Red Centre Way/State Route 4
19 мин без трафик

Редактирано от captain_oveur
  • Харесвам 1
Публикувано:

Вържините гледах и Джетстар, тези не съм, че по дифолт са скъпи.

Мисля да купя пакети - самолетни билети+нощувки.Излиза малко по - изгодно.Стана ясно, че там всичко е скъпо - и самолетните билети, и хотелите. Но щом казваш, че удоволствието си струва, значи започвам да дебна за цена.И се замислих дали за 1 или 2 нощувки. Ще го умувам още малко за броя, но клоня към 2.

Много ти благодаря за съветите! :))

Qantas са по скъпи, но като добавиш загубата на половин ден плюс покупката на два билета, такси за багаж и т.н., може да се окаже, че не са чак толкова скъпи. Ако целта е да пестите, ти препоръчвам да спестите една нощувка в Юлара.

• Харесвам 1
Публикувано:

Qantas са по скъпи, но като добавиш загубата на половин ден плюс покупката на два билета, такси за багаж и т.н., може да се окаже, че не са чак толкова скъпи. Ако целта е да пестите, ти препоръчвам да спестите една нощувка в Юлара.

Не, целта не е да се пести.А да се избере оптималния вариант като време и цена.:)

Виж,как го мисля и дай съвет,моля:

Летим мулти-сити с Малейша от КЛ с кацане в Сидни и излитане обратно от Дарвин.

От Сидни отиваме на Улуру, после се връщаме в Сидни и оттам летим за Голд Коуст , после за Кернс и натам до Дарвин.Навсякъде, където кацнем ще имаме кола с шофьор, освен на Улуру.

Малейша не кацат в Кернс, че да го направим оттам.

Ще разгледам и как може да се натъкми билет Сидни - Улуру - Кернс.

Публикувано:

Не, целта не е да се пести.А да се избере оптималния вариант като време и цена. :)

Виж,как го мисля и дай съвет,моля:

Летим мулти-сити с Малейша от КЛ с кацане в Сидни и излитане обратно от Дарвин.

От Сидни отиваме на Улуру, после се връщаме в Сидни и оттам летим за Голд Коуст , после за Кернс и натам до Дарвин.Навсякъде, където кацнем ще имаме кола с шофьор, освен на Улуру.

Малейша не кацат в Кернс, че да го направим оттам.

Ще разгледам и как може да се натъкми билет Сидни - Улуру - Кернс.

Дай датите и ще видим билета. Според мен 2 нощувки също биха били твърде много, а и твърде скъпо. Ако часовете на полетите са ок, може да кацнеш по обяд, да видиш залез, да видиш изгрев и да си тръгнеш на другия ден по обяд. Оставане втора нощувка доста ще развали отношението време/цена :)

• Харесвам 1
Публикувано:

Дай датите и ще видим билета. Според мен 2 нощувки също биха били твърде много, а и твърде скъпо. Ако часовете на полетите са ок, може да кацнеш по обяд, да видиш залез, да видиш изгрев и да си тръгнеш на другия ден по обяд. Оставане втора нощувка доста ще развали отношението време/цена :)

Датите - примерно - 4-5-6 октомври.Благодаря ти.

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.