Прескочи до съдържание

Дебитна карта UniCredit може ли да се ползва в чужбина?

Препоръчани мнения

Публикувано:

Поръчах една днес....с всичките си спестявания в нея и се надявам да мога да я ползвам за пазаруване онлайн и резервации на билети и хотели.... ?

Публикувано:

Можеш да я ползваш за всички тези неща - пазаруване онлайн, POS в чужбина и един бонус че може да се теглят бари без никаква такса на банкомат на Unicredit в чужбина - изпитано е в Германия и Хърватска, а клонове на банката има в още много други страни в Европа. Така можеш да си теглиш пари ден за ден, точно колкото ти трябват вместо да носиш големи суми в кеш при пътуване. Единственото място по света където не можа да мине нито една транзакция на POS беше в Хонконг.

Не препоръчвам всички спестявания да стоят на сметка, която е достъпна от една дебитна карта. В Уникредит лесно може да се прехвърлят пари между собствени сметки, така че на сметка по дебитна карта може да ти идва заплатата, а на друга сметка да стоят спестяванията. Въпреки лимитите, може загубиш картата без да разбереш и така докато се усетиш да се разделиш с голяма сума. Ако имаш склонност да пазаруваш от съмнителни "евтини" онлайн магазини или през VPN-и, чрез които удостоверяваш, че се намираш в дадена страна, а си в друга задължително си пусни опцията за допълнително потвърждение, преди извършване на плащането. Малко е дразнещо, особено ако си забравиш паролата, а искаш да купиш промоционален билет точно сета, но пък сигурността е на първо място. Преди време чрез банкомат бяха успели да сканират картата на съпругата и без да разбере бяха изтеглили чрез някакъв китайски магазин около 600 лв, а от банката бяха спрели транзакция за още 1000. Хубавото е че след разследване на банката възстановиха цялата източена сума.

П.С. Отплеснах се да обяснявам повече за сигурността, а основните отговори си стоят най - отгоре. Но нали парен каша духа ;)

• Харесвам 1
Публикувано:

Имай предвид само, че може да имаш проблеми при наемането на кола, на доста места дебитните не работят. Друг детайл, е че Уникредит таксуват 50ст на транзакция в чужбина, мисля че това важеше и за дебитните им карти, а не само за кредитните - т.е. рентабилно е да си теглиш от банкомат сума за 2-3 дни напред, но не и да я ползваш за всякакви дребни плащания. 

• Харесвам 1
Публикувано:

Можеш да я ползваш за всички тези неща - пазаруване онлайн, POS в чужбина и един бонус че може да се теглят бари без никаква такса на банкомат на Unicredit в чужбина - изпитано е в Германия и Хърватска, а клонове на банката има в още много други страни в Европа. Така можеш да си теглиш пари ден за ден, точно колкото ти трябват вместо да носиш големи суми в кеш при пътуване. Единственото място по света където не можа да мине нито една транзакция на POS беше в Хонконг.

Не препоръчвам всички спестявания да стоят на сметка, която е достъпна от една дебитна карта. В Уникредит лесно може да се прехвърлят пари между собствени сметки, така че на сметка по дебитна карта може да ти идва заплатата, а на друга сметка да стоят спестяванията. Въпреки лимитите, може загубиш картата без да разбереш и така докато се усетиш да се разделиш с голяма сума. Ако имаш склонност да пазаруваш от съмнителни "евтини" онлайн магазини или през VPN-и, чрез които удостоверяваш, че се намираш в дадена страна, а си в друга задължително си пусни опцията за допълнително потвърждение, преди извършване на плащането. Малко е дразнещо, особено ако си забравиш паролата, а искаш да купиш промоционален билет точно сета, но пък сигурността е на първо място. Преди време чрез банкомат бяха успели да сканират картата на съпругата и без да разбере бяха изтеглили чрез някакъв китайски магазин около 600 лв, а от банката бяха спрели транзакция за още 1000. Хубавото е че след разследване на банката възстановиха цялата източена сума.

П.С. Отплеснах се да обяснявам повече за сигурността, а основните отговори си стоят най - отгоре. Но нали парен каша духа ;)

Мерси за отговорите. Ами аз ще пътувам из Азия главно и за там ми трябва, видях че сте пътувал и в Филипините, там работеше значи? Дано да стане за Тайланд  Индонезия и Южна Корея...a az vpn si polzvam redovno :)

Публикувано:

За Камбоджа често има драми, ако ходиш пак там, не разчитай на карти. За Тайланд и Индонезия досега съм нямал проблеми.

• Харесвам 1
Публикувано:

Имай предвид само, че може да имаш проблеми при наемането на кола, на доста места дебитните не работят. Друг детайл, е че Уникредит таксуват 50ст на транзакция в чужбина, мисля че това важеше и за дебитните им карти, а не само за кредитните - т.е. рентабилно е да си теглиш от банкомат сума за 2-3 дни напред, но не и да я ползваш за всякакви дребни плащания. 

Спуснах малко подвеждаща информация относно хотелите. Много хотели изискват кредитна карта (КК) за да се направи резервацията чрез букинг.ком или друг сайт, това е един вид гаранция, че винаги ще има някаква парична наличност. Обаче, в повечето случаи ако се плащат нощувките директно към хотела дебитната карта върши добра работа. За наем на кола определено изискват КК.

50 ст. такса, важи само за КК на Уникредит, при дебитните няма такова нещо. 

Мерси за отговорите. Ами аз ще пътувам из Азия главно и за там ми трябва, видях че сте пътувал и в Филипините, там работеше значи? Дано да стане за Тайланд  Индонезия и Южна Корея...a az vpn si polzvam redovno :)

За Филипините работи безотказно на POS. Вчера я използвах последно, защото в момента съм точно там. В Хонг Конг обаче не проработи никаква българска дебитна карта на POS - само на банкомат. Миналата седмица се пробвах да тегля на банкомат на HSBC и ме отряза, обаче на Citibank ми даде пари.

Ако ще теглиш пари от банкомат във Филипините има една такса от 200 песо (около 8лв), която я има също така и в Тайланд. Това се начислява от местните банки, в случай че теглиш пари с чужда дебитна карта. Това е отделно от таксите, които вземат Уникредит. Пълен абсурд, ако питате мен, но тук така ги разбират нещата - чужденците имат пари и могат да се цакат с всевъзможни такси.

П.С. Винаги ме е притеснявало да използвам безплатните ВПНи из нета, които са различни от фирмения или от такъв който съм си настроил сам самичък с устройства с операционна система инсталирани от мен.

• Харесвам 1
Публикувано:

Всичките спестявания не е добра идея да са достъпни от картата. По-добре две сметки и да се прелива колкото е нужно през електронното банкиране (интернет или през смартфон) - безплатно е.

Не си споменала каква е дебитната карта - Булбанк издават VISA, VISA Electron, VPay, Debit Mastercard като всяка има различна успеваемост в различните държави и за различни приложения.

Публикувано:

Моята е Виза Електрон и само веднъж съм пробвал на банкомат на Уникредит в Букурещ да тегля и не стана.На банкомат на друга банка се получи.Не разбрах причината.

Публикувано:

С дебитна карта резервация на хотел не може. Само ако го и плащаш в момента на резервация.

Другото специфично, поне за Тайланд е, че почти навсякъде ти удрят 3-5% такса, когато плащаш с карта. Най-си обичат кешовицата, а и на много места нямат устройства на карти. За там - само кеш!

Другото голямо неудобство на картата е, че ако по някакъв начин я блокираш, а в чужбина това не е трудно, кво става нататък...?

Затова трябва да имаш няколко карти, а конкретно в Азия - Cash only...:)

• Харесвам 1
Публикувано: (редактирано)

Аз имам VISA Electron дебитна карта на Unicredit и с нея не можах да си платя  резервирания хотел/ботел в Амстердам. Но с Маestro дебитна карта на същата банка към същата сметка стана. Наистина, с VISA Electron няма проблеми при плащания онлайн за хотели, които обаче по правило са nonrefundable.

Редактирано от би5
Публикувано:

В последните години слушам за повече проблеми и "обири" от банкови карти...отколкото от крадци на улицата . Вече не знам кое е най добре ,но само в кеш...или само в банкови карти е крайност ,която си носи риск. За съжаление някъде искат задължително кредитни карти за услуга или резервация,другаде пък не приемат карти изобщо!

Публикувано:

Аз имам дебитна Мастеркард от Уникредит. Не са ми вземали такса като съм теглила от банкомати на Уникредит в Европа - Чехия, Унгария, Румъния и Италия. Плащам без проблем с нея в сайтове за резервация на хотели като Букинг, Венере, Галахотелс и т.н., както и сайтове на самите хотели. Нямам проблем и при купуване на самолетни билети от wizzair и други сайтове за самолетни билети.

Само веднъж имах проблем - бях резервирала директно от сайта на един хотел във Франция и ме помолиха на е-mail да сменя начина на плащане с кредитна карта.

Надявам се, че правите разлика между резервация и плащане...

Написала съм в поста си, че плащам с ДК Мастеркард, издадена от УК, а не резервирам само (ако забележката е била към моя пост). И аз поне правя разлика. ;)

Редактирано от woman_in_white
  • Харесвам 2
Публикувано:

имам  КК Виза, но ме опариха преди 20 дни с 300 британски паунда.. :angry:...дръпнаха ми ги..

От банката казаха, че най-вероятно е сканирана в някой от търговците в Дубай или Филипините...където скоро бях.

Това .обаче доста ме притисни относно бъдещото ползване  на кредитни карти, а е необходимост!

Мисля да взема дебитна Виза електрон и да си я пълня според потребностите за пазаруване...

Други идеи..?

• Харесвам 1

Трябва да имате 2 сметки и през онлайн банкирането се прехвърля за 1 минута.Аз имам 2 карти ,като едната съм дал на брат ми в Чехия Master card ,ако се наложи да пратим пари(ние сме уникален случай).Там ги тегли безплатно от банкомат Уникредит,вместо Western Union.

Редактирано от dimitrov6
  • 3 седмици по-късно ...

И аз съм се спряла на дебитна карта от Уникредит. Условията за Виза и Мастъркард са сходни, но втората май има по-голям шанс да мине навсякъде. Вие какво ще препоръчате? :)

Редактирано от Peps
Публикувано:

Надявам се, че правите разлика между резервация и плащане...

И в темата за кредитните карти съм го казвал, но ще се потворя. Резервирам с дебитна карта Visa Electron към RBB от 4-5 години и никога не съм имал проблем. Всеки път плащам на място. Включително и в момента имам 7 чакащи резервации, направени с тази карта.

• Харесвам 1

И аз съм се спряла на дебитна карта от Уникредит. 

С тяхна дебитна карта в страните, където имат клонове, теглите от техни банкомати без такса. Иначе аз лично не виждам разлика дали е Visa или Master... И двете са еднакво разпространени в световен мащаб и май не съм срещала място, където да приемат единия вид, а да не приемат другия.

Редактирано от chandni
  • Харесвам 1
Публикувано:

С тяхна дебитна карта в страните, където имат клонове, теглите от техни банкомати без такса. Иначе аз лично не виждам разлика дали е Visa или Master... И двете са еднакво разпространени в световен мащаб и май не съм срещала място, където да приемат единия вид, а да не приемат другия.

Да, за тегленето ясно. Но съм останала с впечатлението, че Мастъра понякога минава на места, където искат кредитна карта. Или не съм доразбрала нещо :unsure:

Публикувано:

моята карта е VPay на уникредит. Не ми я приеха нито в Тайланд, нито в Китай че даже не можах да си платя сметката в един магазин в Лондон. В Тайланд на няколко места дори не приеха и Виза-та на Уникредит (кредитна), за сметка на това на с кредитна от FIB до сега не сме имали засечка (пу пу да не викам дявола :))

моята карта е VPay на уникредит. Не ми я приеха нито в Тайланд, нито в Китай че даже не можах да си платя сметката в един магазин в Лондон. В Тайланд на няколко места дори не приеха и Виза-та на Уникредит (кредитна), за сметка на това на с кредитна от FIB до сега не сме имали засечка (пу пу да не викам дявола :))

Аз имам една сметка с две карти - едната ми е VPay, другата - VISA ELECTRON. С първата мога само да тегля от банкомат. Теглил съм пари в Испания, Турция, Италия, Унгария, Германия и други европейски страни и не съм имал проблем. С визата плащам всичко през интернет. Запазвал съм хотели с нея, но на някои места мина, на други не. Така например беше много неприятно, когато бях в Прага и отивайки в хотела се оказа, че не са ми приели резервацията, защото била дебитна карта. Естествено никой не ме беше уведомил и така се наложи да търся друго място за спане. Подобен случай имах и в Италия, само че там ден по-рано ми изпратиха e-mail да ми кажат, че отказват резервацията ми по същата причина. В Турция обаче си запазих хотел без никакъв проблем. Явно всеки хотел/хостел си има своя политика на работа. Иначе визата мога също така да си плащам в магазини, заведения и т.н.

От една страна за мен е супер тъпо, защото принуждават хората да ходят или с кеш пари, или да притежават кредитна карта. Реално каква функция изпълняват дебитните карти, когато нямаш сигурност с тях и не знаеш кога и къде да разчиташ на тях.

Редактирано от Guinness
  • Харесвам 1
Публикувано:

От една страна за мен е супер тъпо, защото принуждават хората да ходят или с кеш пари, или да притежават кредитна карта. Реално каква функция изпълняват дебитните карти, когато нямаш сигурност с тях и не знаеш кога и къде да разчиташ на тях.

Само да подскажа, че в повечето случаи не е виновна дебитната/кредитната карта, а банката издател... ;)

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.