Прескочи до съдържание

Няколко часа в Амстердам

ruwenzogy

Препоръчани мнения

Здравейте,

Никога не съм бил в Холандия. Тук има доста големи специалисти по тази страна и се надявам да ми помогнете в разчета за оползотворяване на няколко часа в Амстердам Става въпрос за свързващ полет и имам около 8 часа, които считам за положителен бонус към голямото ми пътуване.

Та , въпроса е как да се добера до центъра и как да използвам пълноценно времето между 11 и 19 часа.  Най-вече транспорта от и до летището и най-важните атракции (без кръчми)

Благодаря предварително.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Гарата е под самото летище. До града се стига за около 20 мин., като влаковете са на 15 мин., ако не се лъжа. Времето е напълно достатъчно за една голяма обиколка на централната част. Тръгнете от гарата директно по Дам и стигнете до музеите, а после се върнете през Червения квартал. Ориентацията в този град е елементарна. Ако решите първо бихте могли и да направите едно кръгче с туристическите корабчета, за да видите Амстердам от водата, а после да обиколите пеш...

• Харесвам 6
Връзка към коментар

Ако решите първо бихте могли и да направите едно кръгче с туристическите корабчета, за да видите Амстердам от водата, а после да обиколите пеш...

Искрено ви го препоръчвам...

Връзка към коментар

Направо виж какво съм писал в това мнение: http://magelanci.com/topic/2637-амстердам-за-два-дни/?p=50208

После, ако имаш въпроси питай, Може да не успееш да направиш цялата обиколка, но си от по-стегнатите пътуващи и не вярвам да имаш проблеми. Ако в някой момент усетиш, че времето те притиска, по описаният маршрут се движат трамваи по главната улица, хващаш първия и си на гарата, после до летището е бързо. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

От летището има ли указатели да намеря лесно гарата. После има ли гише за билети, или са само автомати и приемат ли кеш.

И последно на централна гара ли да слезна, за да направя прекрасно описаната от Георги обиколка. Като гледам времето ще ми стигне, стига да не е студено и не вали...

Връзка към коментар

От летището има ли указатели да намеря лесно гарата. После има ли гише за билети, или са само автомати и приемат ли кеш.

И последно на централна гара ли да слезна, за да направя прекрасно описаната от Георги обиколка. Като гледам времето ще ми стигне, стига да не е студено и не вали...

Трябва адски много да се постараеш за да се загубиш :) Табели има навсякъде, по много. Има и автомати, има и гишета, има автомат дори при коланите за багаж, т.е. може да си купиш билет още преди да влезеш на практика в Холандия! На гишетата вероятно ще има опашка, приемат кеш, а и взимат допълнителна такса за услугата там, 50 цента беше преди. Част от автоматите приемат и монети, ако случайно имаш такива. 

Слизаш на централна гара, това е важно. Amsterdam Centraal е твоята. Със сигурност не на Amsterdam Sloterdijk, Amsterdam Zuid или Amsterdam Arena. Обиколката е от/до Centraal. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Автоматите май също взимат допълнителна такса при плащане с българска кредитна карта...

Да, машините взимат 1€ на билетче, сега го проверих, но не съм сигурен дали на каса е повече в момента. 

Връзка към коментар

стига да не е студено и не вали

Шегуваш ли се?

Всъщност, зависи какви са твоите възприятия за студ. Но по мои впечатления, в Амстердам такова нещо като да не е студено и да не вали, почти не съществува. Имам спомен от 2012 - юли месец, замръзнах от вятър и дъжд. И температури около 12 - 15С. :) Така че, ако ще пътуваш тия дни, приготви се с ветро- и влаго-устойчиво облекло и смело напред :)

Връзка към коментар

Шегуваш ли се?

Всъщност, зависи какви са твоите възприятия за студ. Но по мои впечатления, в Амстердам такова нещо като да не е студено и да не вали, почти не съществува. Имам спомен от 2012 - юли месец, замръзнах от вятър и дъжд. И температури около 12 - 15С. :) Така че, ако ще пътуваш тия дни, приготви се с ветро- и влаго-устойчиво облекло и смело напред :)

Моя опит с гости е точно обратният. Разправям им, предупреждавам ги да са готови за ужасно време с вятър и дъжд, как чадър не върши работа понеже вятъра го прави на фльонга и...те идват и се облещва едно слънце и всички си мислят, че ги лъжа :)

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Моя опит с гости е точно обратният. Разправям им, предупреждавам ги да са готови за ужасно време с вятър и дъжд, как чадър не върши работа понеже вятъра го прави на фльонга и...те идват и се облещва едно слънце и всички си мислят, че ги лъжа :)

Вчера и днес в Грьонинген е обявен "червен код". Падна 3 см сняг, заледи се и градската управа вдигна бяло знаме. Университетите обявиха ваканция, студентите се радват на неочаквана ваканция. Направо не мога да им се начудя на убедеността с която определят случката едва ли не като природен катаклизъм. През октомври пак беше обявен "червен код" и отново всичко беше парализирано заради ураганни ветрове. Това последното някак си повече го разбирам, но 3 см сняг, wtf?

Връзка към коментар

За Белгия мога да ти разкажа - тук зимни гуми не се ползват, масово се кара с износени до блясък гуми и при 3 см сняг половината от колите по пътя са закъсали, а другата половина са в канавката.

Връзка към коментар

Вчера и днес в Грьонинген е обявен "червен код". Падна 3 см сняг, заледи се и градската управа вдигна бяло знаме. Университетите обявиха ваканция, студентите се радват на неочаквана ваканция. Направо не мога да им се начудя на убедеността с която определят случката едва ли не като природен катаклизъм. През октомври пак беше обявен "червен код" и отново всичко беше парализирано заради ураганни ветрове. Това последното някак си повече го разбирам, но 3 см сняг, wtf?

Вчера синът ми пътува от Леоварден (до Грьонинген) към Амстердам, за да хване полет до Лондон. Едва не го изпусна - на каква магия го хвана, не е истина. Самолетът беше в 19 часа, а той е тръгнал в 11,30. Обикновено му отнема максимум два часа с влак, често доста по-малко. Никакъв транспорт! Да не вървят влакове, баси... А това за Холандия означава много...  П.П. Каца в Англия и се разтопява: какво хубаво време! (мъгла и доста дъжделиво  :biggrin:)

Извинявам се за офтопика!

Връзка към коментар

Нормално е за тези региони. Въпросните 3см са толкова рядко явление, че не е инвестирано въобще в средства да се справят с тях, нито от община (снегорини и т.н.), нито от гражданите (покупки на зимни гуми). Ти би ли купил зимни гуми заради 3см сняг веднъж годишно я има, я не? :) Всичките си пердашат с летни и всесезонни и става голям панаир. Мисля, че почистват пътищата с химия, но за целта май трябва първо да спре да вали и за това в първите часове на снеговалеж са буквално със свален гард. 

Разказвали са ми история как холандските железници инвестирали не знам си колко милиона да закупят техника за почистване на релсите от сняг. Въпросната техника с години седяла неизползвана и железниците се принудили да я продадат на голяма загуба. На следващата година паднал жесток сняг и техниката трябвало да бъде купувана наново на първата цена. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Да не вървят влакове, баси...

Малко off, Rainy, спомням си преди няколко години по сред зима в Лондон паднаха няколко сантиметра сняг. Piccadily line спря. На следващата сутрин повечето вестници излязоха със заглавия на първа страница "Хаос в Лондон заради снега". :)

А тук съм била свидетел как целият трафик "отива на кино" в момента, в който завали сняг или температурите паднат под нулата и се появи някакво подобие на поледица. Особено пък ако е уикенд. Направо си настава "ужасен ужас".

Връзка към коментар

Нормално е за тези региони. Въпросните 3см са толкова рядко явление, че не е инвестирано въобще в средства да се справят с тях, нито от община (снегорини и т.н.), нито от гражданите (покупки на зимни гуми). 

Да, да, наясно съм с това. Друго ми прави впечатление. Прави ми впечатление драматизмът, който се влага в ситуацията. Два дни слушам по телефона как едва ли не в Грьонинген е настанала блокадата при Сталинград. Смеем се с жена ми, но явно всеобщата "паника" е прихванала дори синът ни, който не смее да излезе от вкъщи...

Връзка към коментар

Малко off, Rainy, спомням си преди няколко години по сред зима в Лондон паднаха няколко сантиметра сняг. Piccadily line спря. На следващата сутрин повечето вестници излязоха със заглавия на първа страница "Хаос в Лондон заради снега". :)

А тук съм била свидетел как целият трафик "отива на кино" в момента, в който завали сняг или температурите паднат под нулата и се появи някакво подобие на поледица. Особено пък ако е уикенд. Направо си настава "ужасен ужас".

За Англия го знам и се хващам за главата. Сигурно имат своята логика - както Жоро по-горе обясни. Не знаех, че същото се отнася и за Холандия - още ме втриса как едва не изпусна самолета детенце... 

Връзка към коментар

Някой може ли да ми каже за колко време мога да се придвижа от летището до централна гара, че ми промениха часовете на полета и времето за Амстердам значително намаля.

Връзка към коментар

Някой може ли да ми каже за колко време мога да се придвижа от летището до централна гара, че ми промениха часовете на полета и времето за Амстердам значително намаля.

Гарата е под самото летище. До града се стига за около 20 мин., като влаковете са на 15 мин., ако не се лъжа. Времето е напълно достатъчно за една голяма обиколка на централната част. Тръгнете от гарата директно по Дам и стигнете до музеите, а после се върнете през Червения квартал. Ориентацията в този град е елементарна. Ако решите първо бихте могли и да направите едно кръгче с туристическите корабчета, за да видите Амстердам от водата, а после да обиколите пеш...

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.