Прескочи до съдържание

Източното крайбрежие на Малайзия през януари/февруари


Цвета

Препоръчани мнения

Здравейте,

 

На 19 януари заминаваме за Малайзия, като смятаме да прекараме 2-3 седмици из страната преди да отпрашим към Бирма и евентуално Тайланд и Лаос. В Малайзия сме били в КЛ, Малака и Джорджтаун и ни се иска да се помотаем по Източното крайбрежие и из джунглата в Националния парк. Чета обаче, че по това време Източното крайбрежие е изложено на мусона и не е особено приятно. Някой има ли преки впечатления от това място през този сезон? Не че мусонът сам по себе си не заслужава внимание, но искам да се ориентирам какъв вид преживяване да очакваме.
Въобще, всякакъв вид информация за региона (по възможност без организирани турове), ще ни е изключително полезна.

 

Между другото, за тези, които ще са наоколо по това време - Тайпусам тази година ще е на 23/24.01.: http://www.willgoto.com/1/146957/liens.aspx

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Времето по това време на годината ще е добро, със сигурност януари и февруари са най-добрите месеци за Малайзия.

Е, ще ви и повали сигурно, но ...Екватора е близо, няма как.

Аз бих проследил темата с голям интерес, тази източната част ми е непозната и съм любопитен.

Предвиждате ли Перхентианските острови?

Връзка към коментар

Нямаме твърд план, всичко зависи от времето и финансовите измерения на начинанието. 
Знам, че в Малайзия по принцип януари-февруари са добро време за пътуване, но ме интересува конкретно на източното крайбрежие как се отразява мусонът - попадам на различни предупреждения, че идеята за това място по това време не е върхът.

Връзка към коментар

Хей, наистина ли никой няма впечатления от тези места?

Или аз не си задавам въпроса разбираемо?  :unsure:

 

Малко търпение, че сега по празниците не всички са тук :) Мисля, че cck беше минал от там, но не съм сигурен. 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

И аз мисля няма да съм полезен със съвет, но ще спомена, че от три години съм хвърлил око на островите Redang и Perhentian и не откривам настаняване за януари. Хотелите си стоят в букинг сайтовете, но не се продават за този период. А дали защото са пълни (което не ми се вярва), дали заради мусона не работят или има някаква друга причина, аз също искам да разбера.

Ще следя темата с интерес, че току виж ми се отворил парашута и на мен точно по това време.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Малко търпение, че сега по празниците не всички са тук :) Мисля, че cck беше минал от там, но не съм сигурен.

Не съм ходил на изток. И аз КЛ, Мелака и Джорджтаун, та от помощ не мога да бъда. Колкото за времето - не бих се притеснявал, ако си изберете място и с възможност за активности на закрито (хотелската част имам предвид).

Връзка към коментар

Между другото, за тези, които ще са наоколо по това време - Тайпусам тази година ще е на 23/24.01.: http://www.willgoto.com/1/146957/liens.aspx

Жалко, изтърваме го с няколко дни. От центъра до БатуКейвс - ще е страхотно зрелище! Завиждам!!!

Ние ще сме за трети път из района по това време на годината и мусони не сме срещали и чували, засега..

Леко и интересно пътуване!!!

Редактирано от stefanrusev
Връзка към коментар

Явно ще трябва да се проверява на място.

Благодаря на тези, които се включиха и ще споделя впечатления при първа възможност.

 

Явно ще пробиваш пъртина натам, после да разкажеш :)

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

 

 

 Чета обаче, че по това време Източното крайбрежие е изложено на мусона и не е особено приятно. Някой има ли преки впечатления от това място през този сезон? Не че мусонът сам по себе си не заслужава внимание, но искам да се ориентирам какъв вид преживяване да очакваме.

 

 

Бях хвърлила око на островите Перхентиан , когато ходихме на Филипините октомври/ноември и тази информация ме отказа да ги включа в пътуването:

As the Perhentians are situated on the east coast of Malaysia, they are susceptible to bad weather in the form of monsoon rains from October/November until March/April. Most chalets, longhouses and resorts on both islands cease operations and ferries would stop their service during this time of the year.

The rain begins to subside in April and while it's possible to visit the islands in March & April, the sea is still a bit choppy and visibility not at its best.

The best time to visit the Perhentians would be in June to August when the weather is good and the sea is calm with great visibility for diving and snorkelling but that also means increased prices, increased travellers' traffic and limited lodgings.

The shoulder seasons in April & May and September & October are worth considering if you don't mind getting the ocassional rain showers.

Връзка към коментар

Ние ще сме за трети път из района по това време на годината и мусони не сме срещали и чували, засега..

 И на нас ни е трето ходене из Малайзия, но не сме обикаляли из Източното крайбрежие, а точно за там предупрежденията са най-ограничаващи. Ще видим. :)

Ако можете да промените плановете, ще е страхотно да се засечем на Тайпусама! :)

Зани, и мен подобни предупреждения ме накараха да пусна темата. Но ще му мислим на място.

Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...

Понеже обещах да докладвам от мястото на събитията, ето сводката:

 

Островите Перхентиан са затворени - няма лодки до тях по това време, съответно и хотелите не работят.

По цялото крайбрежие морето е бурно, но слънцето пече немилостиво, вали рядко и за кратко.На север, около Кота Бару, ни валя повече, отколкото от Куала Теренггану на юг.

Плажове има в изобилие, особено от Куала Теренггану на юг, но инфраструктурата не е особено добра - в много от малките градчета трудно се намира хотел в този сезон. Цените не са високи - около 50 рингита е нормално за скромна чиста стая. Като цяло усещането и като на нашето море през зимата - има база, но не работи.

Най-курортно се оказа в Чератинг - безкраен плаж , тук-там отворени комплекси от бунгала. Самото стигане до Чератинг е само с коли и таксита, никакъв автобус. За нас поне това е странно, свикнали сме да ползваме местния обществен транспорт навсякъде.

А, и да се оплача и тук от Jungle train-а - има само един за денонощието, който тръгва от Гемас за Тумпат, при това потегля в 1.15 през нощта, така че заради тъмнината губиш гледките поне през половината път. На всичкото отгоре влакът е с плътно затворени мръсни прозорци и вледеняващ климатик, така че дори по светло не можеш да се насладиш на истинската природа. За капак в Гуа Мусанг те свалят от влака и те качват на автобус до Тумпат, с което окончателно те изкарват от джунглата. Абе, пълно разочарование. 

  • Харесвам 6
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.