Прескочи до съдържание

Пътешествие из Виетнам


Боян Михайлов

Препоръчани мнения

Здравейте пътешественици!

 

Планираме да посетим Виетнам с няколко приятеля първите две седмици на февруари 2016. Летим до Хо Ши Мин и планът ни е да се качим до Ха Ной и да се върнем за тези две седмици. Не знам дали ще успеем за това време, но силно се надявам. Ако имате опит с това, ще се радвам да го споделите :-) Още нямаме много детаилна програма, но искаме да посетим следните градове:

  • Ho Chi Minh, Nha Trang, Da Lat
  • Hoi An, Hue
  • Ha Noi, Ha Long, Sa Pa

Тъй като ще се придвижваме доста между градовете, обмисляме да използвам влаковете (през нощта) за придвижване. Това ли е най-удобният вариант за пътуване между градовете, според вас? По принцип има и самолети между някои точки, както и автобуси. Притеснява ме също, че виетнамската нова година се пада на 7 февруари. Трябва ли да резервираме транспорт предварително? Тъй като ако всички пътуват по това време, на място може и да не намерим билети. Същото се отнася и до настаняването, тъй като планът ни е на място да си търсим настаняване.

 

Друг въпрос: колко пари горе-долу си взимате кеш? Доколкото чета е хубаво човек да си вземе долари и донги.

 

Ще се радвам да споделите вашите впечатления и опит от тази прекрасна страна :)

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Моите спомени са малко поизветряли и ще оставя някой с по-пресни впечатления да каже, но 2 седмици са си екстра време и няма да сте супер притиснати от времето, спокойно и умерено ще си изпълните плана.

 

Бих казал, че самолета е доста за предпочитане, освен ако не търсите езкотиката на нощния влак, но за удобство смятам че самолетите нямат равни - редовни са и на супер цена като цяло. 

 

Относно новата година не знам как се отразява обаче, не съм сигурен и дали на север няма да е доста студено през февруари. 

 

За парите - носи долари в кеш. Донги така и така не мисля, че можеш да вземеш от тук, а там доларът се приема навсякъде и можеш да го смениш на всяка крачка. 

Връзка към коментар

Здравей, чудесен избор на дестинация. :)

 

Виж търсачката, писали сме доста за Виетнам. Като цяло разстоянията са убийствени, а полетите евтини, не си заслужава утрепията с наземен транспорт за по-дълги разстояния. Обаче, за времето около тяхната нова година, направо сте закъснели с резервациите. 90 милиона виетнамци тръгват по родните си места или по екскурзии. Не отлагайте  и проверете какво още може да се намери. Особено за транспорта е крайно наложително да не чакате до последния момент. Настаняванията по малките места може да са проблем. В Ханой и Хо Ши Мин евтини хотели бол. Кеш пари за храна като в България и по-евтино, за алкохол повече и според зависи какво правите през деня.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Аз лично предпочетох влаковете в по-голямата част от пътуването ни, според мен нощните влакове спестяват доста време (а и нощувки) ако са добре планирани отсечките. Така вместо да се редиш по летища и да стигаш някъде по обед, с влака си там рано сутринта и вече си изтръшкал половината забележителности :-D Все пак за най-дългото разстояние, от Сайгон до Ханой, взехме самолет, наистина не беше скъпо, според мен е задължително в едната посока да се спести този предълъг път. Ние затова се метнахме директно до Ханой и оттам започнахме да "слизаме" наобратно. Влакчетата не са никак евтини, особено ако искаш туристическа класа. Автобусите бих избрала само за най-късите отсечки, особено ако има по-едри и/или високи хора в групата. Но, както са ти казали, твърде е вероятно да имате трудности с придвижването по празниците...

 

За парите, ние бяхме 3 седмици там, с по около 600 долара на човек (обменяхме на място), като хотелите се плащаха онлайн или с карта отделно. Никак обаче не сме се ограничавали. Най-много сме дали за транспорт, плюс туровете в Ха Лонг и Са Па. Но все пак, посочените от теб градове ми се видят доста по-малко от това, което ние си бяхме стоварили на главите :-D

Хотелите резервирахме ден за ден, обикновено през агода (май и букинг ползвахме), нямаше проблеми, но беше януари месец. За последната ни вечер в Сайгон, няколко дена преди Тет обаче имаше леки трудности в намирането на свободни стаи (горе долу приемливи и като хубост, и като цена). Така че може би е разумно да си изясните точната програма, за да резервирате и хотели около празника, за останалото време няма нужда.

 

На север наистина може да е малко лошо времето февруари, особено в Сапа, но ние рискувахме и спечелихме, хванахме страхотно слънце там (за разлика от Халонг). То времето навсякъде и винаги ще е фактор, ама по-добре да не му се връзва много човек ;-)

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Благодаря ви много за споделените истории. Нямам търпение и ние да се впуснем в пътешествието. :-)

 

Един друг въпрос, на който получавам различни отговори от различни места - ваксините. Доколкото попитах мои познати, те казват, че не е необходима ваксина за там. Но пък онлайн на различни сайтове се казва, че е нужна ваксина против хепатит А и дифтерия. Какъв е вашият опит с това?

Връзка към коментар

Благодаря ви много за споделените истории. Нямам търпение и ние да се впуснем в пътешествието. :-)

 

Един друг въпрос, на който получавам различни отговори от различни места - ваксините. Доколкото попитах мои познати, те казват, че не е необходима ваксина за там. Но пък онлайн на различни сайтове се казва, че е нужна ваксина против хепатит А и дифтерия. Какъв е вашият опит с това?

 

Никакви ваксини не съм правил и честно казано не помня въобще да ми е било дилема дали да правя или не. 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Виетнам е сигурно единствената страна в света, където бих спал в еднозвезден хотел. Който препоръчва ваксини за Виетнам, определено е расъл в саксия. :)

  • Харесвам 4
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

На път сме към Виетнам и започнах да чувам лоши неща от БГта, върнали се от там. Аз съм с впечатление, че там е по-чисто от Тайланд. Един познат обаче ми се оплака, че храната била по-лоша, бишо по-скъпо от Тайланд и нищо за купуване свястно нямало - било фейк и скъпо. Може ли малко инфо по темата? Аз си купих някви неща от Тайланд, но си пазя място в багажа и за дрешки от Виетнам :)

Връзка към коментар

Не мога да сравнявам с Тайланд, обаче не мога да си представя там да няма фалшиви стоки :-D иначе във Виетнам със сигурност е пълно с такива, но има и "истински", само че на съвсем "нормални" за марката цени. Всичко подлежи така или иначе на пазарене и зависи от теб на каква цена ще го купиш :-) (естествено не говоря за лъскавите магазини в големите градове). Храната на мен лично ми беше много вкусна... И от чистотата не съм недоволна, при всички положения ми се видя по-чисто от нашенско :-D

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Аааа, как да няма за купуване във Виетнам:)

Сега ще ти изброя няколко неща, ако те интересуват.

Рамки за очила - има всякакви класни, на добри цени.

Перли - всякакви цветове, скъпоценни камъни, също на прилични цени.

Спортни неща - ако си обърнала внимание, много световни марки правят маратонките си именно във Виетнам

Чантите с марка "Киплинг", дето иначе по моловете и фришоповете са безумно скъпи, там са без пари. Само че, без маймуната.:)))

Аз на внучката ми бях накупила един куфар летни детски рокли - от качествен памук - коя от коя по-красива. Два пъти сме ходили във Виетнам.

Тениски и летни дрехи от качествен памук.

Естествена коприна на метър, дето тука я продават по 140 и нагоре лева/метъра, там е на добра цена.

Всякакви красиви аксесоари за коса - шноли,с камъни, без камъни, всякакви цветове и модели.

Ние у нас всички жени сме дългокоси, та тия неща ме интересуват.

Младежите си купуваха обувки и разни дрешки, има една марка дрехи "bebe",рекоха, че били на много добри цени.

Относно чистотата - аз на по - мръсно и вонящо място от Патая и отчасти Банкок, не съм била.Там съм била в Шератон, в хотела - прекрасно, извън него - ужасно.

Във Виетнам е съвсем различно, хем там сме спали в хотели 3+ /те имат такава класация/или 4 зв.

Сега, ако се спи в туристическа спалня с 15 легла, не мога да кажа как е.

Но във Виетнам винаги бих се върнала с кеф.

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Всичко е субективно, но от държавите в региона, на мен най ми хареса храната във Виетнам. Доста от местата им за хранене са улични, с едни малки столчета, изглеждат доста потресаващо от хигиенична гледна точка, но и никой не те задължава да ядеш само там. Ще си има и съвсем нормални, дори западни места за хранене. Човек убивам за едно Pho в момента. Силно препоръчвам едно заведение в Hoi An, от типа на trip advisor recommended e, т.е. няма да се храниш с местни, а с туристи, но всичко което опитахме там беше супер вкусно: https://www.tripadvisor.ie/Restaurant_Review-g298082-d1121819-Reviews-Cafe_43-Hoi_An_Quang_Nam_Province.html

 

Относно ментетата, да, трябва да се внимава. Има разпространена заблуда, че понеже известните марки си шият нещата там, то може да се намерят оригинали изнесени от фабриката на безценица. Тази заблуда върлува и из Китай, Тайланд и т.н. На практика западните фирми си контролират продукцията доста стриктно и дори да има такива течове едва ли стигат до бледните туристи. Така че, това което ще купиш като уж оригинал изнесен през задната врата си е чисто менте. 

 

От друга страна, ако имаш понятие и можеш да познаваш коприна и другите качествени материали, Виетнам ще ти е пълен рай. Особено Hoi An, там се правят костюми по поръчка на смешни цени, ще видиш повече шивашки магазини на глава от населението, от колкото сигурно където и да било по света. Но може би трябва да проучиш предварително кои са препоръчаните шивачи, защото и за този продукт има много клиентела и по-незапознатите ги прекарват през конвейра на туристическия капан с изкуствена коприна и т.н. 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Във Виетнам просто трябва да си отваряш очите кое колко струва. Класически случай, каквито има стотици ,ако не хиляди годишно. Кацат на летището, издялква ги някоя копърка с трансфер, какъвто и при нас трудно се случва вече, после някой им продава менте на десетократна цена  и тези хора оттам нататък започват да хейтят всичко и всички през цялата екскурзия и години след това по форумите. Това се предава и на приятели и роднини: "Виетнам ли? Леля ми беше преди пет години каза, че по ужасна страна няма..." и т.н. Просто поради по-доброто образование хората са умни и интелигентни като цяло и съответно са страхотни приятели или мега измамници. Обективно, ако проучиш добре, Виетнам е страна с невероятни хора, кухня и хотели. :)

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Благодаря!

А сега прочетох, че 7-14 февр празнуват Новата година във Виетнам. Имате ли идея това дали се отразява на цените и местата за настаняване?

 

Прочети темата от начало, има отговор на твоя въпрос:

 

 

 Обаче, за времето около тяхната нова година, направо сте закъснели с резервациите. 90 милиона виетнамци тръгват по родните си места или по екскурзии. Не отлагайте  и проверете какво още може да се намери. Особено за транспорта е крайно наложително да не чакате до последния момент. Настаняванията по малките места може да са проблем.

Връзка към коментар

Извинявам се, не бях обърнала внимание.

Ами какво да се прави, ще сме там по новата им година... Не можем и много предварително да буукваме, защото преди това сме в Лаос и не знаем там как ще се стекат нещата.

Май трябва да си купим допълнителна дебела дрешка, че май ще е хладно..

А това че е НГ, означава ли, че през цялата седмица нищо няма да работи? Защото пише, че 7-14 февр са национални празници.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.