Прасунсен Публикувано: 11 юни, 2013 Публикувано: 11 юни, 2013 От известно време ми се загнезди идеята за посещение на Шпицберген След като се върнахме от Исландия оня ден, още повече ме влече, а и гледам че като полети не е толкова скъпо (от Осло се намират за около $200) Някой да иска да сподели личен опит? Знам, че Домосед беше ходил със сигурност, а може би има и още някой?
домосед Публикувано: 11 юни, 2013 Публикувано: 11 юни, 2013 (редактирано) Знам, че Домосед беше ходил със сигурност Със сигурност Ама отдавна: http://domosed.dir.bg/_wm/library/item.php?did=259740&df=8&dflid=3 https://plus.google.com/photos/106665744477636165634/albums/5241287207783142673 Редактирано 11 юни, 2013 от домосед 1
wasserman Публикувано: 11 юни, 2013 Публикувано: 11 юни, 2013 От известно време ми се загнезди идеята за посещение на Шпицберген След като се върнахме от Исландия оня ден, още повече ме влече, а и гледам че като полети не е толкова скъпо (от Осло се намират за около $200) Някой да иска да сподели личен опит? Знам, че Домосед беше ходил със сигурност, а може би има и още някой? Звучи страхотно,отдавна ми е в листа на важните дестинации,особено след пътеписа на домосед.Някакси за места като Испания и Италия лесно се намират хора ,но за големия север е трудно с компанията.
Георги Публикувано: 11 юни, 2013 Публикувано: 11 юни, 2013 И на мен ми е в списъка, но се глася за слънчевото затъмнение 2015 да съм там. 1
Oshko Публикувано: 12 юни, 2013 Публикувано: 12 юни, 2013 (редактирано) Ние бяхме преди 2 години, но зимата, през Декември, с едното дете, жена ми беше бременна с второто Много беше интересно, така и не се съмна, само тъмница, естествено знаехме за това. Всяка вечер, като си лягаш и си викаш- е, айде утре на светло ще разгледам, ама нъцки Возих се на кучешки впряг, ядохме тюленско. Там не е много студено зимата, противно на очакванията, около -20 си е. Не улучихме ясно небе за съжаление и северното сияние остава за Исландия тази или другата година, дано. Билетите ни бяха със SAS от Осло. През лятото летят и Norwegian, което отваря още по-добри възможности. Ето града(Longyearbyen) в 13:00ч на обяд, това за жената и детето от едно 'хълмче', което качих хотелът от кучешкия впряг как си потапям крака в океана, май ръката ми е на сминката, после и крака си потопих, но беше такава гимнастика Редактирано 12 юни, 2013 от Oshko 8
georgiev Публикувано: 12 юни, 2013 Публикувано: 12 юни, 2013 Еееее зимата в Шпицберген! Уникално! Аз преди 2 години отидох за Коледа в северна Швеция през най-късите дни в годината и все още го считам за "екзотично". Ама ти надмина всички! Там поне ставаше светло за някой и друг час през деня - бяхме все пак на 300 км южно от полярния кръг.
neuromancer Публикувано: 12 юни, 2013 Публикувано: 12 юни, 2013 Аа, зимата ми е адски подтискащо, аз съм фотограф човек и по принцип вирея през деня.
Прасунсен Публикувано: 12 юни, 2013 Автор Публикувано: 12 юни, 2013 Мда и половинката няма да ще зимата. Или пък ще трябва да дадем още толкова пари за фотографска техника, щото тя без много снимки не може :D
Георги Публикувано: 12 юни, 2013 Публикувано: 12 юни, 2013 Мда и половинката няма да ще зимата. Или пък ще трябва да дадем още толкова пари за фотографска техника, щото тя без много снимки не може :D Най-добре и зиме и лете, ама...прекален лукс Между другото хотелчето отбелязано от Oshko често има места по програмата Friends & Family, писах във другия форум как се ползва, ако излезе 80 евро ще е направо супер за тая част на света. http://magelanci.com/topic/70-carlsonradisson-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8-%D1%81%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE/ 1
neuromancer Публикувано: 12 юни, 2013 Публикувано: 12 юни, 2013 Като че ли най-добре пролет или есен, щото има и ден и нощ, и евентуално при късмет да се види северното сияние.
Zaro Публикувано: 13 юни, 2013 Публикувано: 13 юни, 2013 Ножове за рязане на вени продават ли там? Като гледам какъв мрак е в 1,00 часа по обяд, както друго им остава, освен да си ги прережат, и то по дължина... 3
Oshko Публикувано: 13 юни, 2013 Публикувано: 13 юни, 2013 Голямо изпитание си е за психиката да живееш там. Но явно си има хора за всичко, пък и голяма част са миньори, за които под земята е все тая. Също казват, че много им избелявала кожата през тези месеци нощ. Има един проект на Philips за осветление, което да им имитира 'нормално' денонощие, така, че да бъде по-лесно за понасяне.
stanimir Публикувано: 13 юни, 2013 Публикувано: 13 юни, 2013 Ножове за рязане на вени продават ли там? Като гледам какъв мрак е в 1,00 часа по обяд, както друго им остава, освен да си ги прережат, и то по дължина... Ами ненапразно въпреки невероятния стандарт скандинавските държави са сред първите по самоубийства. Пълно щастие няма
Георги Публикувано: 13 юни, 2013 Публикувано: 13 юни, 2013 Ами ненапразно въпреки невероятния стандарт скандинавските държави са сред първите по самоубийства. Пълно щастие няма Това е мит между другото, ако не броим Гренландия. Скандинавските страни са доста надолу в класацията: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_suicide_rate 2
stanimir Публикувано: 13 юни, 2013 Публикувано: 13 юни, 2013 (редактирано) Явно е така , все пак се радвам че сме чак на 32 -ро място и то след слънчева и "щастлива" Куба - Наистина има доста митове . Редактирано 13 юни, 2013 от stenk 1
wilks Публикувано: 13 юни, 2013 Публикувано: 13 юни, 2013 Явно е така , все пак се радвам че сме чак на 32 -ро място и то след слънчева и "щастлива" Куба - Наистина има доста митове . Нужно е да уточним обаче, че данните за България в посочената класация, са от 2008 година. Силно се съмнявам да сме били и в 2012 толкова назад. Което не звучи окуражаващо, но е факт, имайки предвид черната хроника само от последните няколко месеца на тази година. Без значение, че сводката за повечето останали държави също е около и преди 2010 г., мисля че България осезаемо е мръднала напред за тези 4-5 години в сравнение с другите за това време.
jennie Публикувано: 22 юни, 2013 Публикувано: 22 юни, 2013 Това е мит между другото, ако не броим Гренландия. Скандинавските страни са доста надолу в класацията: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_suicide_rate Между другото - Гренландия не би трябвало да се бори в тази класация така или иначе, защото там има практика на един вид ритуални самоубийства, който са доста разпространени (затова процентът им на самоубийства е 3 пъти по-висок отколкото на 2-рата страна в списъка). Най-просто, възрастните хора се самоубиват, когато остареят много, за да не тежат на младите. (Скоро гледах някакъв филм на тази тема.) 3
Фил Публикувано: 23 юни, 2013 Публикувано: 23 юни, 2013 Между другото - Гренландия не би трябвало да се бори в тази класация така или иначе, защото там има практика на един вид ритуални самоубийства, който са доста разпространени (затова процентът им на самоубийства е 3 пъти по-висок отколкото на 2-рата страна в списъка). Най-просто, възрастните хора се самоубиват, когато остареят много, за да не тежат на младите. (Скоро гледах някакъв филм на тази тема.) Имаше един силен филм за такъв обичай в Япония - "Балада за Нараяма" ...
st.agiel Публикувано: 23 юни, 2013 Публикувано: 23 юни, 2013 Жужка, нали няма да ме забравиш като тръгнеш за натам
Георги Публикувано: 23 юни, 2013 Публикувано: 23 юни, 2013 Жужка, нали няма да ме забравиш като тръгнеш за натам 20.03.2015: http://en.wikipedia.org/wiki/Solar_eclipse_of_March_20,_2015 Едва ли имам по-твърда дата на пътуване в календара. Само да сме живи и здрави и пари да има 3
neuromancer Публикувано: 24 юни, 2013 Публикувано: 24 юни, 2013 Значи, съветче. Бъди много бърз с купуването на билетите, веднага щом започнат да се продават, 365, 355 или колкото дена предварително ги пускат (проучи). Щото свършват за ден. Няма промоции, няма спестявания. Ако обстоятелствата са лоши, може да се наложи да купиш примерно отиване и връщане на 18.03 и след няколко дена да сменяш връщането. Имам лош спомен от затъмнението, което смятах да гледам от Великденския остров, мисля, че Шпицберген е горе-долу също толкова достъпен (но пък вероятно не е толкова интересен сам по себе си). Също така гледам, че май няма друга суша, от която да се вижда затъмнението.
Георги Публикувано: 24 юни, 2013 Публикувано: 24 юни, 2013 Значи, съветче. Бъди много бърз с купуването на билетите, веднага щом започнат да се продават, 365, 355 или колкото дена предварително ги пускат (проучи). Щото свършват за ден. Няма промоции, няма спестявания. Ако обстоятелствата са лоши, може да се наложи да купиш примерно отиване и връщане на 18.03 и след няколко дена да сменяш връщането. Имам лош спомен от затъмнението, което смятах да гледам от Великденския остров, мисля, че Шпицберген е горе-долу също толкова достъпен (но пък вероятно не е толкова интересен сам по себе си). Също така гледам, че май няма друга суша, от която да се вижда затъмнението. Да, определено ще дебна. Иначе от Ферьорските острови също се вижда
stanimir Публикувано: 24 юни, 2013 Публикувано: 24 юни, 2013 Абе хора не го ли гледахте от БГ преди години ? Какво по-различно ще има Още помня еуфорията , а накрая честно казано мисля има много по-красиви природни чудеса. 2
neuromancer Публикувано: 24 юни, 2013 Публикувано: 24 юни, 2013 Тц. Аз поне бях в казармата точно тогава. Ама чак до Шпицберген няма да ходя за това. Някой друг път.
stanimir Публикувано: 24 юни, 2013 Публикувано: 24 юни, 2013 А , аз също съм си го планирал на даден етап в живота . Както видях от снимките по тия ширини има места дето все едно всеки ден е слънчево затъмнение. П.С. Четох с голям кеф преди 2-3 години пътеписа на университетски преподавател и негов студент за пътуването из Скандинавия и Шпицберген. Някъде тогава намерих и разказите на Владимир Донков
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега