Прескочи до съдържание

В Тайланд за първи път - съвети.

Препоръчани мнения

Публикувано:

Здравейте! Бих искала да задам следните въпроси относно Тайланд :

1.Кой е най-удачния вариант за посещение на Аютая ,с цел без да нощуваме да прекараме възможно най-дълго време там, вкл. да се разходим с колелета през нощта? Дали да се придвижим с междуградски транспорт и на място да си обикаляме както преценим или е по-добре да сме с организирана екскурзия? Това което си мисля е ,че няма да има достатъчно свободно време (ако такова въобще е включено) при организирания тур.

2.Колко нощувки са необходими за Пи Пи. Планираме 3 , за да обиколим острова и да не бързаме твърде много, но от друга страна дали не са много?

3.Също така не знам дали задавам адекватен въпрос но... харесах този тур:  

https://travel.hotels.com/things-to-do/full-day-tour-of-6-islands-with-lunch-barbecue.a441056.activity-details?tmid=hcom-us.DPS.hcom.CONTENT.packages.mdp.hcom.th.356.413.15.005.SEO.000.kwrd=tours:thailand:phuket:phuket%20tours%20and%20excursions%20index&paandi=true

Но..той е с начална точка Пукет. Т.е. дали има такъв от Пи Пи и ако няма, как да стане така , че след като евентуално се метнем на него след това да останем директно на Пи Пи, а не да се връщаме до Пукет?

Засега толкова :) 

Публикувано:

Турът е общо взето класически по маршрута, не мисля, че можеш да слезеш и да останеш някъде по пътя, но има и други варианти. Малко са ми мръчваки спомените, но да видим дали си спомням правилно...

Спи се на Phi Phi Don, докато известният плаж, където всичко живо ходи е на Phi Phi Lei, който до колкото знам е ненаселен. Има разни къмпингарски/хипарски изпълнения с нощувка на плажа, но много хора се оплакваха от плъхове. Т.е. ти търсиш транспорт от Пукет до Phi Phi Don, и вече от там до останалите малки островчета. По втората точка мисля, че можеш да наемеш longtail boat за целия ден и да си се движиш съвсем по твой график. А от Phuket до Phi Phi Don трябва да има регулярни ферита, ето примерен сайт, просто ми излезе на първо място в гугъл: http://www.gokohphiphi.com/schedule.html

Дано не бъркам, инфото ми е малко старо. 

Публикувано:

Да, искам да останем на Пи Пи Дон, съответно да посетим Пи Пи Ле и да обикаляме около останалите острови.Това с наемането на лодка е добра идея! :)

Публикувано:

Да, искам да останем на Пи Пи Дон, съответно да посетим Пи Пи Ле и да обикаляме около останалите острови.Това с наемането на лодка е добра идея! :)

Иначе при положение, че един ден сте по островите, то още два за мързелуване на Дон ми се струват ОК...че иначе само път и никаква почивка. Не, че си казала останалите дни от пътуването за къде са предвидени :)

Публикувано:

Програмата е стандартна:

23.01 - 27.01 - Банкок  + Аютая( очаквам съвет за пътуването до там )

27.01 - 02.02 - Пукет ( настаняване Патонг )

02.02 - 04.02 - Ко Пи Пи

04.02 - 07.02 - няма план, на място ще преценим (приемам предложения в рамките на Пукет, тъй като имаме полет на 07.02  до Банкок и от там се прибираме в същия ден.)

Публикувано:

Да, стандартна програма - малко мързелуване, малко обиколки, с повече фокус на първото :)

Погледни това за Аютая, пише, че най-живописно е с влака, но най-бързо с автобус: https://en.wikivoyage.org/wiki/Ayutthaya

• Харесвам 1
Публикувано:

christuff, шоуто на ПатПонг си е доста лицеприятно...:)

Не бях виждал свирка да свири надута не през устата...:) и пукане на балон с фунийка от 5 метра, пак изстреляна от...там:) и това от доста лицеприятни индивидки.

Иначе съм съгласен за "красотата" на тайландките. Доста зле са горките:(

Препоръки към конкретно заведение или където и каквото случим?
Публикувано:

Емо, тя си е една цяла улица, казва се Пат Понг или както се произнася на тайски. Само такива кръчми са.

Тия на самата улица с витрините са си чисто търговски, няма такива представления.

Препоръчвам тия на втория етаж, често входовете им са леко изотзад или само стълби се виждат откъм улицата.

На входа не е лошо да провериш този, дето те пуска вътре дали не е изкуствена жена. Проверката става като искаш да си покаже това, което има зад долното бельо. Показват, не бой се :) . И аз не вярвах, ама тоя, дето ни водеше, си поиска.

И питай има ли представление.

Извинявам се на нежната аудитория за лиричните ми отклонения и подробности :fool:

Публикувано:

Препоръчвам тия на втория етаж, често входовете им са леко изотзад или само стълби се виждат откъм улицата.

...ама тоя, дето ни водеше, си поиска.

Много внимателно, който ходи сам и не го води човек, който знае къде отива. Точно тези "отзад",  "на втория етаж"... могат да се откажат брутален скам с хиляди батове надписани сметки за едно питие. Това е може би най-разпростанената измама в страната. С тези отворени откъм улицата няма проблем като цяло. 

• Харесвам 2
Публикувано:

Извинен си!

А какво прави половинката ти на Патонг? За дами какво препоръчваш?

И аз ще съм там и едва ли ще ходя на забавления за момчета!

Публикувано:

За дами аз препоръчвам вечеря в китайския квартал, ако обичат морска храна. Другото, което може да се направи е да ходите да гледате травеститско шоу в Азиатския нощен маркет, а после и вечеря там. Ние останахме много доволни.

Извинен си!
А какво прави половинката ти на Патонг? За дами какво препоръчваш?
И аз ще съм там и едва ли ще ходя на забавления за момчета!

Публикувано:

За дами аз препоръчвам вечеря в китайския квартал, ако обичат морска храна. Другото, което може да се направи е да ходите да гледате травеститско шоу в Азиатския нощен маркет, а после и вечеря там. Ние останахме много доволни.

Добри идеи! Благодаря! Може ли сама да отида на такова шоу или ще се изтълкува погрешно?

Изобщо как е да се движи една жена сама вечер?

Публикувано:

Добри идеи! Благодаря! Може ли сама да отида на такова шоу или ще се изтълкува погрешно?

Шоуто си е музикален спектакъл и е в графа по-скоро културно мероприятие. Нямаш никакъв проблем да идеш да го видиш сама. То е мюзикъл. билети обаче трябва да се купят по-напред.

Ходенето ще трябва да бъде с такси. По-големият проблем ще бъде да си вземеш такси, което да навиеш да си ползва метъра или да се договориш за добра цена. Има и някои хотели по реката, които имат денонощен шатъл до найт маркета.

• Харесвам 1
Публикувано:

Никакъв проблем няма, Дани :) Грижи се основно за имуществената си безопасност - коментирано нееднократно, но това касае всеки. Тайланд е много friendly и няма опасности за сами жени. Това, че вечерните забавления са основно за мъже - факт, но на мен напълно ми е достатъчно прекрасната улична храна, бира, атмосфера и масажи. П.П. Не съм посещавала такова шоу.

Публикувано:

Шоуто си е музикален спектакъл и е в графа по-скоро културно мероприятие. Нямаш никакъв проблем да идеш да го видиш сама. То е мюзикъл. билети обаче трябва да се купят по-напред.

Ходенето ще трябва да бъде с такси. По-големият проблем ще бъде да си вземеш такси, което да навиеш да си ползва метъра или да се договориш за добра цена. Има и някои хотели по реката, които имат денонощен шатъл до найт маркета.

Това вероятно е за Банкок, а не за Патонг, но и там ще бъда. Мерси! А как гледате на закупуване на билет за атракция с трансфер от туристическа агенция в Тайланд? Много ли се оскъпява с трансфера? Мисля, че е по-сигурно за вечер.

Същият въпрос и за дневен трип до Джеймс Бонд и до Пи Пи.На пристанището или от туристическа агенция да търся?

Никакъв проблем няма, Дани :) Грижи се основно за имуществената си безопасност - коментирано нееднократно, но това касае всеки. Тайланд е много friendly и няма опасности за сами жени. Това, че вечерните забавления са основно за мъже - факт, но на мен напълно ми е достатъчно прекрасната улична храна, бира, атмосфера и масажи. П.П. Не съм посещавала такова шоу.

Мерси, Рейни!

Поуспокоих се! Когато не познаваш културата на един народ, опитваш поне да разбереш кое е прието и кое не.

А за опазване на вещите - може ли да се оставят пари и документи в хотела или е препоръчително да са с теб? За Тайланд и за Азия, като цяло.

Публикувано: (редактирано)

Хотел със сейф и там ценните неща. В теб пари за деня и копие от паспорта.

Иначе почивката може да се превърне в тичане по институции.

Що се отнася за туристическата атракция с трансфер от агенция. Просто виж как е цената с или без трансфер и тогава преценявай.

Що се отнася за Банкок, ако пътувам сама бих си взела и трансфера. Ужасно трудно се оправях с такситата всеки път, не мога да си представя, ако и бях сама. Точно след шоуто в Азиатския маркет  успяхме да уговорим едно такси да ни закара до хотела, хващайки го на пътя. Цената с метър до хотела ни беше 60 бата, оставени без изход се съгласихме на 200 бата.(първоначално искаше 400 бата) Той ни качи и ни откара в някакъв индустриален участък, тъмен и в строежи. Мислехме, че там ще почне да се пазари за повече пари и направо бях изтръпнала. Човекът се оказа свестен и просто се объркал, ама ако бях сама щеше да е доста трудно. Накрая изцяло си беше заработил 200 бата, разхождайки ни напред-назад посреднощ.

Редактирано от mililia
  • Харесвам 1

Това вероятно е за Банкок, а не за Патонг, но и там ще бъда. Мерси! А как гледате на закупуване на билет за атракция с трансфер от туристическа агенция в Тайланд? Много ли се оскъпява с трансфера? Мисля, че е по-сигурно за вечер.

Същият въпрос и за дневен трип до Джеймс Бонд и до Пи Пи.На пристанището или от туристическа агенция да търся?

Мерси, Рейни!

Поуспокоих се! Когато не познаваш културата на един народ, опитваш поне да разбереш кое е прието и кое не.

А за опазване на вещите - може ли да се оставят пари и документи в хотела или е препоръчително да са с теб? За Тайланд и за Азия, като цяло.

За Тайланд са валидни следните (повече от нормални) препоръки - ако спазваш приличие в облеклото и респект на поведение в храмовете, които посещаваш; ако не се отнасяш с неуважение към кралската фамилия; ако не си груба към досаждащите търговци и ако си запозната с основните капани за туристи, ще иаш чудесно пребиваване. Освен в Банокок няколко пъти, в Патая съм се движила сама вечерта по гезмето им, което е едно от най-известните за вечерни забавления - и като изключим поканите на викачите пред нощните клубове, с пръстче не са ме пипнали. То не че са допрели до мен при огромното количество млади и привлекателни тайландки (след проверка!  :lol: )

Относно безопасността - никога с оригиналите в себе си. С тях само от летището до хотела и обратно, в чантичка, която държиш плътно отпред. Направи си копие на паспорта, което ще носиш заедно с определена сума в брой. Оригиналите, банкови карти или по-големи суми - в банков сейф в хотела. Това са световни мегаполиси, нормално е да има подобна престъпност. Ако спазиш тези препоръки, просто ще се забавляваш.

Редактирано от Гост

Rainy, mililia,  много благодаря! И аз така мислех, но друго си е да ти го каже опитен магеланец, със стаж в Азия.  Аз дълго време (години) се колебаех за такова пътуване, но магеланци ми дадха кураж да взема решение за посещения на Азия. Стискайте палци да издържа на гадинките и храната! С хората ще се справя, надявам се!

Редактирано от Dani Magelan
Публикувано:

Стискайте палци да издържа на гадинките и храната! С хората ще се справя, надявам се!

Ако подбираш местата в които да се храниш - няма проблеми. Аз съм доста предпазлива, да не кажа гнуслива и улична храна не съм яла, но в хотелите (а те бяха 4* и 5*) храната беше чудесна. Извън хотелите през деня хапвахме в моловете, където има много и различни щандове с храни. Няколко пъти сядахме в други ресторанти, но с по препоръка от персонала на хотела. Имаше хора от групата, които смело си хапваха на пазара и като цяло нямаха стомашни проблеми. Но аз не рискувах.

Смятам, че ще се справиш без проблеми. ;)

• Харесвам 1
Публикувано:

Ако подбираш местата в които да се храниш - няма проблеми. Аз съм доста предпазлива, да не кажа гнуслива и улична храна не съм яла, но в хотелите (а те бяха 4* и 5*) храната беше чудесна. Извън хотелите през деня хапвахме в моловете, където има много и различни щандове с храни. Няколко пъти сядахме в други ресторанти, но с по препоръка от персонала на хотела. Имаше хора от групата, които смело си хапваха на пазара и като цяло нямаха стомашни проблеми. Но аз не рискувах.

Аз ще предложа точно обратното - експериментирай И с улична храна, тя е просто великолепна. Ако е гореща, никакъв проблем. Моят опит от Тайланд е точно от там и признавам, кухнята ме кефи максимално. Това е, ако не си толкова предпазлива като Диана, разбира се :) 

Публикувано:

Така и ще постъпя, И аз съм предпазлива, относно храната. Благодаря!

Аз ще предложа точно обратното - експериментирай И с улична храна, тя е просто великолепна. Ако е гореща, никакъв проблем. Моят опит от Тайланд е точно от там и признавам, кухнята ме кефи максимално. Това е, ако не си толкова предпазлива като Диана, разбира се :)

Едва ли ще се престраша да се храня с улична и люта храна. Вече имах поучителен опит на стомаха си. :O Ще си търся храна, близка до европейската. Сега сигурно ще ме линчувате за думите ми.

Зная, че храната е част от културата на една страна и е добре да се познава. Но какво да правя, моят стомах не я ще тази "култура". ;)

Ще наблегна на други забележителности на Азия.

Публикувано:

Ще намериш храна, която да не е люта, само питай предварително. Има чудесни рибни деликатеси, пиле всякакви варианти, има и китайска кухня (вероятно в България си я пробвала). Ориз и нудели (ама много вкусни) има навсякъде. И разбира се фрешове микс по избор в момента. Единствено отказвах да ми слагат лед в тях, че не зная с каква вода е правен леда. Иначе Азия е многолика, има и боклуци и миризми, но ако ги нямаше - нямаше да е Азия. :) Просто ги подминавай. Има толкова красиви места... А относно моята "предпазливост" за да не ходя боса по храмовете, винаги имам чорапки, които в края на деня изхвърлям. И си нося найлоново пликче за да си прибирам в чантата обувките, а да не ги зарязвам пред храма. А бе луда работа е и моето, но пък така се чувствам по-комфортно.

• Харесвам 1
Публикувано:

Едва ли ще се престраша да се храня с улична и люта храна. Вече имах поучителен опит на стомаха си. :O Ще си търся храна, близка до европейската. Сега сигурно ще ме линчувате за думите ми.

Зная, че храната е част от културата на една страна и е добре да се познава. Но какво да правя, моят стомах не я ще тази "култура". ;)

Е хубава работа, кой ще те линчува :) Споделяме опит, който може да е интересен на другите. Винаги ям улична храна - и задължително гореща. Само веднъж си наруших принципа в Мианмар и грам не съжалявам. И разбира се, има и нелюта храна. Просто Тайланд извън 5-звезните хотели е прелестен и ти предложих да опиташ и него, но решението е само твое. Поздрави :) 

Публикувано:

Относно безопасността - никога с оригиналите в себе си. С тях само от летището до хотела и обратно, в чантичка, която държиш плътно отпред. Направи си копие на паспорта, което ще носиш заедно с определена сума в брой. Оригиналите, банкови карти или по-големи суми - в банков сейф в хотела. Това са световни мегаполиси, нормално е да има подобна престъпност. Ако спазиш тези препоръки, просто ще се забавляваш.

Това с копието на паспорта си е малко рисковано, има държави, в които ако те спрат за проверка на улицата и нямаш ОРИГИНАЛЕН паспорт  в себе си, се вкарваш в голямо приключение (Израел, Ливан, Либия, Азиатската част на Турция и др., но само в тези съм имала "горчив опит") та след доста висене в полицейско управление в Тел Авив, заради колегата ми, който си носеше копието на паспорта а не оригинала - вече навсякъде си нося оригинал. Никъде другаде не са ме проверявали, ама то веднъж става, пък и ако толкова се притеснявате за сигурността на паспорта - има едни аксесоари (тип чантичка, но съвсем плоски), които се поставят под дрехите в областа на талията, побират паспорт, карти, пари, всичко плоско, без да пречат по никакъв начин и са абсолютно сигурни, защото стигне ли се дотам да ви пребъркват под дрехите - работата е сериозна.

Така и ще постъпя, И аз съм предпазлива, относно храната. Благодаря!

Последния път като бях в Тайланд, бях с един нов колега, който беше адски гнуслив, не беше пътувал из Азия и категорично отказваше да се храни извън 5 звездния ни хотел. За разлика от него, ние с другите двама пилоти си се хранихме по сергийте на улицата. На втория ден гнусливия колега получи такова хранително натравяне от 5 звездния ни хотел, че едва го спасиха, изкара остатъка от командировката ни на легло, докато ние ядящите от улицата никога не сме имали никакъв стомашен проблем в Тайланд, при никое от посещенията ни там. Догодина ще ходим натам с мъжа и детето (4г.) и понеже мъжа ми е адски капризен на храна, ми излиза с репликите за супер луксозни ресторанти и хранене в хотела, отсега съм му казала да яде където иска, но аз и детето ще си се храним от улицата на 100%, най-вече защото не ми се рискува да си развалям ваканцията с хранителни разстройства от луксозните ресторанти  ;)

• Харесвам 4

Последния път като бях в Тайланд, бях с един нов колега, който беше адски гнуслив, не беше пътувал из Азия и категорично отказваше да се храни извън 5 звездния ни хотел. За разлика от него, ние с другите двама пилоти си се хранихме по сергийте на улицата. На втория ден гнусливия колега получи такова хранително натравяне от 5 звездния ни хотел, че едва го спасиха, изкара остатъка от командировката ни на легло, докато ние ядящите от улицата никога не сме имали никакъв стомашен проблем в Тайланд, при никое от посещенията ни там. Догодина ще ходим натам с мъжа и детето (4г.) и понеже мъжа ми е адски капризен на храна, ми излиза с репликите за супер луксозни ресторанти и хранене в хотела, отсега съм му казала да яде където иска, но аз и детето ще си се храним от улицата на 100%, най-вече защото не ми се рискува да си развалям ваканцията с хранителни разстройства от луксозните ресторанти  ;)

Не е за пръв път да чета такава информация :)

Редактирано от Гост

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.