Прескочи до съдържание

Актуални новини от света на пътешествията

Препоръчани мнения

Публикувано:

Airhelp е чешки бизнес и не е изненада че в класацията преобладават авиокомпании от Източна Европа, откъдето вероятно са и повечето им искове.

Няма как да е особено  представителна , най-малкото заради скромния си мащаб  Bulgaria Air не може да е в челните редици. 

• Харесвам 4
Публикувано:

Много дипломатично са написали Buzz, а всъщност става въпрос за Ryan. Класацията е нагласена. 😁 Просто няма начин Wizz да не присъстват като първенец по искове за Източна Европа.

• Харесвам 9
Публикувано:
В момента, muchachote каза:

Човече, аз съм летял два пъти с Иберия и съм адски доволен. Точни, две обилни хранения, слушалки, одеяла, монитори с програми. Естествено, че ще говори персоналът само испански. Що за мрънкане? Какъв език да говорят точно от Иберия? Шведски, суахили, исландски? Или ненормалния иглиски?

Тамън щях да напиша същото. Какъв език се предполага, че трябва да се говори в испанска авиокомпания, летяща в случая между две испаноезични държави. Естествено, че на испански. Нямам голям опит с Иберия, летял съм само Мадрид-Казабланка-Мадрид с тях, оплаквания нямам. И да, със стюардесите - лаф на испански.

Публикувано:
преди 3 часа, muchachote каза:

Човече, аз съм летял два пъти с Иберия и съм адски доволен. Точни, две обилни хранения, слушалки, одеяла, монитори с програми. Естествено, че ще говори персоналът само испански. Що за мрънкане? Какъв език да говорят точно от Иберия? Шведски, суахили, исландски? Или ненормалния иглиски?

Аз също съм доволна от Иберия. За испанския -между Мадрид и Кито беше като, че само този език, но до Дакар дори и френски говореха от екипажа. 

Публикувано:

Факт е, че УизЕър е рекордьор по жалби защото са и монополисти с най-много дестинации специално за България, следват Райънеър и нататък Луфтханза Груп, България Еър и т.н на всеки се случва да отмени полет или да се забави по някаква причина, но на някои се случва по-често. Почти не съм чувал оплаквания от Изиджет и подобни. Докато Уиза на 95% отказваха компесация до преди година, явно регулаторите са ги натиснали и тази година се оправиха. Всякакви случаи съм имал на мен плащат Райън-Бъза 🙂 за храна и напитки на приятеля не за един и същ полет, върви се разправяй и оплаквай от различните критерии.

• Харесвам 2
  • Замислям се 1
Публикувано:
9 hours ago, muchachote said:

Какъв език да говорят точно от Иберия? Шведски, суахили,

Ами английски.Летял съм по цял свят и навсякъде поне една стюардеса говореше английски.Даже в china southern.В Latam Peru и Latam Ecuador също говореха английски.Тука и старшата-йок.

Публикувано:

The New York Times е нарекъл България едно от 52-те места за отиване през 2025 г.! 🇧🇬

В статията се подчертава как пътуването до България става по-лесно от всякога с присъединяването към Шенгенското пространство и очакваното приемане на еврото

NYT препоръчва започване в София, столицата, отбелязвана като древен културен кръстопът и дом на Триъгълника на религиозната толерантност.

За любителите на природата Национален парк Рила предлага бягство на височина, заедно с мистичния Рилски манастир. Посетителите могат да се потопят и в оживените пловдивски улици, да се изкачат по драматичните скални улици на Велико Търново или да релаксират по плажовете на Черноморското

И един съществен съвет за пътешествениците: да отпразнуват пътуването с чаша българско вино.

https://www.nytimes.com/interactive/2025/travel/places-to-travel-destinations-2025.html

FB_IMG_1736791999903.jpg

• Харесвам 5
  • Браво 1
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Президентът на САЩ официално преименува Мексиканския залив на Американски залив , а първенецът на Северна Америка връх Денали в Аляска отново става Маккинли в името на американското величие  :

https://www.reuters.com/world/americas/trump-administration-says-gulf-america-name-change-now-official-2025-01-24/

• Харесвам 1
  • Замислям се 1
Публикувано:

Европа иска да въведе цифрово евро: Какво представлява то?

Европа иска да въведе цифрово евро: Какво представлява то?

Цифровото евро, известно още като Е-Еuro или D€, е прието като проект от Европейската централна банка (ЕЦБ) още през юли 2021 г. То предвижда въвеждането на дигитални пари, с които ще може да се плаща както онлайн, така и офлайн. Те няма да заменят парите в брой, а само ще ги допълнят с нова цифрова алтернатива за разплащания, обяснява германската обществена медия АРД, съобщи Deutsche Welle.

Дигиталното евро ще бъде на разположение на потребителите в електронен портфейл (wallet) и ще бъде обезпечено с отделна сметка в централната банка. Тази сметка ще се управлява от съответната търговска банка на потребителя. Обсъжда се индивидуален лимит за притежание до 3 000 евро в електронен вид.

"Управителният съвет на ЕЦБ ще вземе решение за евентуално емитиране на цифрово евро едва след като бъде прието съответното законодателство", казват от банката. Това предполага окончателно решение най-рано през първата половина на 2026 г. и пускане в обращение най-рано през 2027 или 2028 г., научаваме още от публикацията на АРД.

За повече инфо тук.

• Харесвам 2
Публикувано:

Непал опитва да наложи шест нови върха над 8000 м. с което 8 хилядниците на територията на страната стават 14. Разбира се ще трябва и международно признание :

Цък :kathmandupost.com

"Новите"

1. Yalung Khang (8,505m)

2. Kangchung Nup (8,062m)

3. Kangchung Shar (8,003m)

4. West Yalung Khang (8,077m)

5. Lhotse Middle (8,413m)

6. Lhotse Shar (8,400m)

В момента са тези

7. Everest (8,848.86m)

8. Kanchenjunga (8,586m)

9. Lhotse (8,516m)

10. Makalu (8,485m)

11. Cho Oyu (8,188m)

12. Dhaulagiri I (8,167m)

13. Manaslu (8,163m)

14. Annapurna I (8,091m)

• Харесвам 3
Публикувано:

Нов нощен влак свързва седем европейски града

orig.jpg?_=1735902407

Ренесансът на железопътния транспорт в Европа скоро няма да приключи и това е добра новина за всички пътешественици. Миналата година беше обявена още една чисто нова услуга, свързваща Северно море със Средиземно море, а следващия месец най-накрая ще бъде пусната в експлоатация.

European Sleeper, операторът, който стои зад много от новите маршрути на нощните влакове на континента, стои и зад последния, който ще свързва Брюксел и Венеция, като по пътя ще минава през Айндховен, Кьолн, Мюнхен, Инсбрук и Верона. Първото пътуване ще бъде осъществено на 5 февруари.

Услугата е създадена, за да осигури устойчив и удобен вариант за пътуване между градовете и дестинациите за зимни спортове.

"Пътниците ще могат да се качат на нашия влак от Белгия и Нидерландия и да се отпуснат в комфорта на вагон-ресторанта, докато влакът ги превозва през Германия и Австрия и през Алпите, завършвайки в историческите градове Верона и Венеция на следващия ден", казва Крис Енгелсмен, съосновател на European Sleeper.

В посока Венеция влакът ще тръгва от белгийската столица в 18:00 ч. и ще пристигана следващия ден в 15:00 ч. В обратната посока отпътуването от Венеция ще бъде в 16:00 ч., а пристигането в Брюксел - между 11:00 и 12:00 ч., като и двете услуги ще се изпълняват веднъж седмично до края на март.

Цените започват от 119 евро за седалки и спални места и достигат до 239 евро за по-удобни легла. Ако сте се насочили към карнавала във Венеция (който тази година ще се проведе от 14 февруари до 4 март), това може да е вашето новото изживяване.

Вълнуващото е, че стартирането съвпада с новината, че маршрутът на European Sleeper Брюксел-Прага ще продължи да се изпълнява през лятото и есента на тази година. Поради проблеми с разписанието в Германия за известно време изглеждаше, че тази услуга няма да продължи след юни, но на 28 януари беше обявено, че тези проблеми са отстранени.

• Харесвам 4
Публикувано:

Линк

Мексиканският залив вече е Американски за потребителите на "Гугъл Мапс" в Съединените щати, предаде ДПА.

Промяната бе направена, след като правителството на новия президент на САЩ Доналд Тръмп едностранно промени името на залива.

За потребителите в Мексико заливът си остава Мексикански, а за онези в трети страни ще бъдат показвани и двете имена (Американски на второ място, в скоби).

Технологичният гигант обяви преди няколко дни промяната, която обясни със своята "дългогодишна практика за внасяне на промени в имената, когато те са били актуализирани в официални правителствени източници".

"Зза нас това ще продължи да бъде Мексиканският залив и за целия свят ще продължи да бъде Мексиканският залив", реагира президентката на Мексико Клаудия Шейнбаум.

• Харесвам 2
Публикувано:

https://www.surinenglish.com/malaga/guadalhorce-valley/caminito-rey-extended-with-spains-largest-pedestrian-20250212112114-nt.html

Хитовият маршрут "Каминито дел рей" в Андалусия ще бъде удължен със 110-метров висящ пешеходен мост (най-дългият такъв в Испания) над язовира. 

Като стана въпрос за пешеходни висящи мостове - светът е луднал да се надпреварват, кой е по-по-най. 

И след като преди няколко години минах по тогава най-дългия такъв мост в света (в Тирол, Австрия), много скоро в Швейцария построиха по-дълъг... После още някой ги задмина, а отскоро в рекордите на Гинес като най-дълъг пешеходен висящ мост в света беше записан един в Унгария. 723 метра, ама не вярвам да издаяни дълго като рекордьор...

https://guinnessworldrecords.com/world-records/717931-longest-span-traditional-pedestrian-suspension-bridge

• Харесвам 5

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.