AlexandraKo Публикувано: 15 януари, 2016 Публикувано: 15 януари, 2016 Град Путраджайа е федерална територия на Малайзия, новият административен център на държавата. Според мен, вече хич не е нов, защото строителството му е започнало през 1995 година, а от 1999 тук се намират работните резиденции на премиер-министъра и правителството на Малайзия. Тоест, това е град, направен специално за чиновниците на държавата. В превод името означава " славният принц" или " успехът на принца", срещала съм го и в двата варианта. Намира се на около двадесетина километра от Куала Лумпур. Идеята е на тогавашния премиер-министър Д-р Махатир Мохамад, горещ любител на мега - проекти, който решил, че в джунглата ще създаде и построи новия град. Така и станало, макар че, задачата на архитектите никак не била лесна. Защото, хем трябвало да се използват най-нови и супер - технологии, за да бъде градът футуристичен и модерен, хем трябвало да се запазят и белезите на ислямската архитектура. Градът наистина е създаден на средата на нищото и всичко в него е плод на човешката ръка - езерото, невероятните паркове, красивите мостове, съвременните сгради и отличните образци на ислямската архитектура. Новият дворец на краля на Малайзия: Дворецът на премиер - министъра, в компанията на магеланския флаг: Конгресният център, местните му викат " каубойска шапка": Дворецът на Правосъдието: А тази красива сграда какво си мислите че е? следва... 12
AlexandraKo Публикувано: 15 януари, 2016 Автор Публикувано: 15 януари, 2016 Тази красива сграда е ...джамия. Да, да, наистина е джамия с дългото име Tuanku Mizan Zainal Abidin Mosque / Masjit Besi/ или, както местните хора я наричат, Iron Mosque. Открита е през 2010 година и се намира точно срещу Двореца на Правосъдието. Това е втората джамия в Путраджайя, но е два пъти по- голяма в сравнение с основната джамия Путра. Изпълнението от метал и стъкло създава илюзията за светлина и ефирност. Другата джамия в града е Путра. Моето лично мнение е, че само заради нея си струва човек да се разходи до тук. Толкова е красива, а идеята да бъде построена на брега на езерото е просто уникална. Една невероятна красавица, която кокетливко непрекъснато се оглежда в това огледалце. Куполите и много други елементи от интериора са от прекрасен розов гранит, а самата тя е идеален образец на ислямската архитектура. Освен това, в компанията на другата красива сграда до нея със зелени куполи изглежда още по- интересно. Освен това, за всички гости, които са неподходящо облечени, въпросът е решен - раздават наметала, разбира се - в тон с всичко наоколо. Хубаво е, обаче, да се проучат предварително часовете за посещение. Това, което намерих в нета се оказа не точно така. Ние отидохме до там с такси, добре че, младежът знаеше, че този ден - петък, след обяд има голяма молитва, та разчетохме времето, за да влезем след нея. Другото, което горещо препоръчвам, това е разходката с корабче. Хем се виждат всичките забележителности, хем гледката откъм езрото е страхотна. следва... 8
AlexandraKo Публикувано: 15 януари, 2016 Автор Публикувано: 15 януари, 2016 (редактирано) Но главната буква във визитката на Путраджайя са нейните мостове. Някъде четох, че са 8 или 9, ние видяхме тези: Putra Bridgе - най- масивен, по него се стига до Розовата Джамия и под него е пристанът, от който тръгват корабчетата за езерната разходка. Току-що сме минали под него. Seri Wawasan Bridge - мнооого красив, дълъг е 240м: На мен ми прилича на една огрооомна, елегантна арфа. Seri Gemilang Bridge - свързва площада с Конгресния център. на мен много ми напомня моста Александър в Париж, само украсата по куличките е различна. Seri Saujana Bridge - уникален въжен арковиден мост, подобен на Харбър бридж в Сидни. Seri Perdana bridge: Следващата снимка разгледайте внимателно. И какво виждате?Това е мостът: Putrajaya Monorail Suspension Bridge. На мен ми се струва, че този мост е недовършен, поглеждайки го внимателно в двата края. Сега се подсетих, да проуча въпроса. Още малко красоти от Путраджайя: Преди време, когато за пръв път отидох в Путраджайя, по улиците беше пусто, не се виждаха никакви хора, нямаше коли , като призрачен град. Навсякъде се строеше, виждаха се строителни материали, ама строители нямаше... Не зная дали не е било петък, за да е така съвсем безлюдно. Сега, след няколко години, отно беше петък, но сигуацията е различна - по улиците си имаше хора, много коли, светофарите си работеха. Като слязохме на пристана, за да се качим на корабчето, трябваше да минем през цяла редица крайбрежни заведения, които бяха пълни с народ. Явно, лека-полека, освен с чиновници, градът се населил и с други хора и вече си е един особено красив, много зелен и чист град. Редактирано 15 януари, 2016 от AlexandraKo 5
Niceday Публикувано: 15 януари, 2016 Публикувано: 15 януари, 2016 Спрели са строежа още 2004. Сигурно ще го разрушат и нещо наново. На фона на останалите елегантни и супер красиви, този някак тромав ми седи. Е, може такава да е била идеята (аз това намерих, че ми предизвика интереса също :D) 1
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега