Прескочи до съдържание

Кратки и бързи въпроси за Рим

Spqr

Препоръчани мнения

Публикувано:

Самолетните билети купих импулсивно преди седмица. Затова и има този проблем с хотелите.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 часа, MayaS каза:

Самолетните билети купих импулсивно преди седмица. Затова и има този проблем с хотелите.

Мои приятели пак така за няма и месец преди пътуването отседнаха в този хотел със закуска - Hotel Pacific Roma. От хотела бяха доволни, от локацията не толкова - идва по-далеч от сърцето на Рим и без обществен транспорт не става.

На мен районът на Ватикана ми допадна за нощувки и като локация, удобства, градски облик. Ние миналата година останахме доволни от апартамент на Via della Giuliana, 68, но на късмет го намерихме вероятно в някакъв промеждутък в датите през Airbnb на поносима цена. Не мога да отрека, че прасците ми не станаха като на римски пехотинец, но това е Рим 😉, крачки се навъртат не само покрай настаняването. Ти си опитна и ще се справиш с настаняването според предпочитанията ви.

• Благодаря 1
Публикувано:
На 8.05.2026 г. в 18:58, MayaS каза:

За съжаление вече и импулсивните покупки на пътувания трябва да си контролираме 😏. Цените на нощувките в Рим са нахално високи от след пандемията. Виж апартаменти в Трастевере и търси до последно, пускат се нови настанявания особено преди летния сезон.

• Харесвам 2
Публикувано:

Имам питанка относно билетите за Ватикана.

Мои познати ще ходят в края на месеца и от сега до края на месеца изобщо няма  билети за Ватиканските музеи.

Колко  време преди евентуално посещение могат да се намерят он-лайн?

Нали това е официалният сайт: https://tickets.museivaticani.va/home/fromtag/3/1779915600000/MV-Biglietti/1

Има ли вероятност да пуснат, да проверяват ли или вече е късно?

Публикувано:
преди 3 часа, DGTG каза:

Мои познати ще ходят в края на месеца и от сега до края на месеца изобщо няма  билети за Ватиканските музеи.

Нали това е официалният сайт: https://tickets.museivaticani.va/home/fromtag/3/1779915600000/MV-Biglietti/1

В момента виждам че има две свободни дати за края на май, 27 и 30   https://www.getyourguide.com/it-it/roma-l33/musei-vaticani-e-cappella-sistina-opzioni-di-ingresso-ed-esperienze-t1004489/?ranking_uuid=ed6f9e34-971b-4931-8f06-dea65d464fc9

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

много бързо се изчерпват, не знам дали ще пуснат още, ама както muchachote е казал, вижте в getyourguide

дават кешбек през топкешбек

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 5 часа, DGTG каза:

Обикновено за популярните места билети се пускат месец по-рано и дори и зимно време бързо се купуват, свършват, може би от разни прекупвачи. В Рим явно тази схема е цял отрасъл за препитание.

Освен това последната неделя е с безплатен вход…

• Харесвам 3
Публикувано:
6 hours ago, DGTG said:

....

За Ватикана не съм следила, но периодично проверявам за Тайната вечеря в Милано. И там са на същия принцип - билетите за няколко месеца напред се пускат на определена дата и свършват почти веднага. След това от време на време се появяват свободни билети за някои дати - и в рамките на няколко часа изчезват. 

Така че си струва да се проверява.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 10 часа, muchachote каза:

В момента виждам че има две свободни дати за края на май, 27 и 30   https://www.getyourguide.com/it-it/roma-l33/musei-vaticani-e-cappella-sistina-opzioni-di-ingresso-ed-esperienze-t1004489/?ranking_uuid=ed6f9e34-971b-4931-8f06-dea65d464fc9

Тези ги бях видяла, ама са доста по-скъпи - започват от 95 евро, а мисля, че пак бяха само Ватикански музеи.

Иначе на страницата на Ватикана имаше билети - да се включиш в група с екскурзовод, но няма свободни за тези с АЕ. Освен да им кажа да си вземат за коя да е от другите групи (итталиански, френски), просто няма да слушат какво им разказват 😉.

Пак е по-евтино от 95 евро.

Публикувано:

Някои официални сайтове за обекти не ми се отварят. Някой да има идея. Така не мога да купя билети предварително. 

Публикувано:
преди 3 минути , MayaS каза:

Някои официални сайтове за обекти не ми се отварят. Някой да има идея. Така не мога да купя билети предварително. 

Италианското айпи обикновено оправя нещата.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 18 минути , Argentique каза:

Италианското айпи обикновено оправя нещата.

Да аз от личния комп. пробвах. След това пробвах от служебния компютър vpn през франция и отваря.

• Харесвам 1
Публикувано:

Мернах някъде, че не се допуска влизане с чанта ама за къде не запомних. Някой знае ли къде не може, а също и къде не може да внесеш фотоапарат ( не говоря за снимане а просто да си го носиш). И двамата ще сме с малка раничка с фотоапарат и лични вещи вътре, и ми е важно да знам дали някъде няма да имаме проблем.

Публикувано:
преди 18 минути , MayaS каза:

Мернах някъде, че не се допуска влизане с чанта ама за къде не запомних. Някой знае ли къде не може, а също и къде не може да внесеш фотоапарат ( не говоря за снимане а просто да си го носиш). И двамата ще сме с малка раничка с фотоапарат и лични вещи вътре, и ми е важно да знам дали някъде няма да имаме проблем.

Във Вила Боргезе (галерията) със сигурност е без багаж. Имат шкафчета и директно те пращат към тях. В парка няма проблем. В Св. Петър ще може да влезете с малка раничка, след проверка.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:

Аз съм влизала в Св. Петър с DSLR апарат. В Пантеона също. В Свети Петър не даваха със стъклени бутилки, аз без да искам имах 200 мл просеко, че се местех в друго жилище вечер с все багаж (1 раница) и ми беше останало, ама не го видяха на скенера. 
По обичайните църкви не съм видяла да има контрол на багажа.

Ред. Обикновено по разни места с картини не дават с раници. Но би трябвало да имат шкафчета.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 37 минути , aleksandrina каза:

Във Вила Боргезе (галерията) със сигурност е без багаж. Имат шкафчета и директно те пращат към тях. В парка няма проблем. В Св. Петър ще може да влезете с малка раничка, след проверка.

преди 8 минути , Argentique каза:

Аз съм влизала в Св. Петър с DSLR апарат. В Пантеона също. В Свети Петър не даваха със стъклени бутилки, аз без да искам имах 200 мл просеко, че се местех в друго жилище вечер с все багаж (1 раница) и ми беше останало, ама не го видяха на скенера. 
По обичайните църкви не съм видяла да има контрол на багажа.

Ред. Обикновено по разни места с картини не дават с раници. Но би трябвало да имат шкафчета.

Благодаря, щом има къде да се остави багажа е упокояващо.

• Харесвам 1
Публикувано:

Пак съм аз. Така след като всичко е в последния момент за някои неща удрям на дърво. Набутах се с билети за Ватикан на тройна цена, защото в официалния сайт бяха свършили. Видях, че и за вила Боргезе и Форума и Колизеума е същото. Обаче по случайност се падаме първата неделя на месеца и музеите са безплатни, което важи и за по горните без Ватикан.  Това значи ли че ако отидем рано сутрин на обекта имаме шанс да влезем. За Боргезе доколкото разбрах трябва да се обадя по тел - така ли е? Помагайте че тая 4 дневна уикенд забежка върви на провал.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 36 минути , MayaS каза:

Пак съм аз. Така след като всичко е в последния момент за някои неща удрям на дърво. Набутах се с билети за Ватикан на тройна цена, защото в официалния сайт бяха свършили. Видях, че и за вила Боргезе и Форума и Колизеума е същото. Обаче по случайност се падаме първата неделя на месеца и музеите са безплатни, което важи и за по горните без Ватикан.  Това значи ли че ако отидем рано сутрин на обекта имаме шанс да влезем. За Боргезе доколкото разбрах трябва да се обадя по тел - така ли е? Помагайте че тая 4 дневна уикенд забежка върви на провал.

За Villa Borghese трябва да имаш предвид следното:

Screenshot_2026-05-15-12-54-19-072_com.android.chrome.jpg

Публикувано: (редактирано)

@MayaS

За вила Боргезе имам спомен, че поне преди няколко години бяха свършили редовните места, а с Рома пас https://www.romapass.it/en/home резервирахме онлайн и влязохме. Сега проверих обаче и за вашите дати вече и така няма билети. За колизеума и форума обаче има някакви, ако можете да си комбинирате посещенията с други музеи, може да обмислите варианта? https://colosseo.it/en/tickets/24h-colosseum-roman-forum-and-palatine/ (преди малко ми го отвори, в момента ми дава грешка, явно сайтът не е много стабилен) Имате и градски транспорт включен в паса.

Да допълня, на безплатната неделя обикновено по най-популярните атракции са много големи опашките и зависи дали ви се прекарва време така. Но за малко по-неизвестните има доста по-голям шанс за лесно влизане. Два пъти съм ходила на баните на Каракала, които аз много харесвам, по този начин.

Редактирано от PolinaS
допълване
  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 1 час, muchachote каза:

За Villa Borghese трябва да имаш предвид следното:

Screenshot_2026-05-15-12-54-19-072_com.android.chrome.jpg

на английски ако беше да разбера ама .....

Публикувано:

Първата неделя от месеца е безплатно, но е задължително да си вземеш безплатен билет от сайта gebart предварително (така пише в скриншота)

• Харесвам 3
Публикувано:

Специално Боргезе е малка и няма шанс да вземеш нещо ако отидеш на място, пробвах към 10 януари и не стана (когато теоретично туристите са на минимум).

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 1 час, neuromancer каза:

Специално Боргезе е малка и няма шанс да вземеш нещо ако отидеш на място, пробвах към 10 януари и не стана (когато теоретично туристите са на минимум).

Да примирих се че няма да се влиза там, ще дебна нещо за Колизеума ама и там май е безнадеждно. В карайна сметка ще си нося и дрона и ще го вдигна наблизо ако е възможно и така. Ще бъде "Какво е да видиш и усетиш Рим без най известните и посещавани забележителности". Втори шанс може би ще му дам само ако някога имам там прекачване и си направя голям престой. 

Публикувано:
преди 3 минути , MayaS каза:

В карайна сметка ще си нося и дрона и ще го вдигна наблизо ако е възможно и така. 

Мисля, че е забранено, но все пак виж тук:  https://www.easa.europa.eu/bg/light/topics/geo-zones-know-where-fly-your-drone

• Харесвам 3
Публикувано:
Преди 1 час, MayaS каза:

Да примирих се че няма да се влиза там, ще дебна нещо за Колизеума ама и там май е безнадеждно. В карайна сметка ще си нося и дрона и ще го вдигна наблизо ако е възможно и така. Ще бъде "Какво е да видиш и усетиш Рим без най известните и посещавани забележителности". Втори шанс може би ще му дам само ако някога имам там прекачване и си направя голям престой. 

Може би излишно, но все пак да ти обърна внимание за не точно измамите, а да го наречем подвеждане на туристите. Триковете с билетите за римските забележителности не са само на място, но и по сайтовете. Има адски много, които пишат official tickets и не лъжат в това отношение, но не са official site и респективно цените са им от тройни нагоре. Гледай сайтовете да са с разширение .it. 
Например този е за Колизеума

https://ticketing.colosseo.it/en/categorie/singoli-1-8-persone/

Не знам за колко дни ще сте, но за 3 са достатъчни Базиликата Св. Петър, имате и Ватиканските музеи, можете да добавите и Римския форум. На мен последния с Палатинския хълм ми допаднаха повече от самия Колизеум.

Така че, дори и да не успееш с други билети, няма да ви е провалено пътуването. В Рим има толкова много неща за “зяпинг”😄

За дрона провери, за да не го мъкнете, но просто не си представям в сърцето на града всеки да може да си вдигне дрон… какво би станало.

• Харесвам 5

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.