Прескочи до съдържание

Кратки и бързи въпроси за Рим

Spqr

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 35 минути , MayaS каза:

Точно тук са на безбожни цени. Но то просто вече няма билети за моите дати. 

Все пак пробвай с билети на място, ако отидете рано сутрин. Поне за Колизеума с обикновените билети може и да стане.

Друго безплатно предложение от мен е Basilica di San Pietro in Vincoli. В близост до Колизеума е. Не е пищна църква, но си струва посещението, запомнящо е дори само с ключовете на Свети Петър и Мойсей на Микеланджело. Работното време е с почивка по обед и затварят по-рано. Има и още безплатни църкви из Рим с картини на Караваджо, скулптури на Бернини. Искаш ли предложение за 4-5, които не натоварват програмата и бързо се отмятат🙂?

• Благодаря 1
Публикувано:
На 13.05.2026 г. в 15:36, MayaS каза:

Някои официални сайтове за обекти не ми се отварят. Някой да има идея. Така не мога да купя билети предварително. 

Ползвам tiqets. Има различни опции. Винаги сработва.

Публикувано:
преди 7 часа, ДиянаВ каза:

Искаш ли предложение за 4-5, които не натоварват програмата и бързо се отмятат🙂?

Ще бъда много благодарна.

Публикувано:

Тези църкви в Рим бяхме набелязали - популярни са и с най-отличните отзиви в мапс, но определено нямаше навалици по църквите.

Chiesa di San Luigi dei Francesi

Chiesa di Santa Maria ai Monti

Basilica di San Pietro in Vincoli - вече я споменах

Chiesa di Santa Maria dei Miracoli

Basilica di Santa Maria in Montesanto 

Basilica Parrocchiale di Santa Maria del Popolo

Последната също се намира на Piazza del Popolo, но не можахме да я посетим, защото само следобед е отворена и не се вмести в програмата ни.

Имахме желание и за Papal Basilica of Saint Mary Major, но старият папа тъкмо беше погребан там, та църквата се радваше на особен интерес и опашка, която се виеше по половината площад - отказахме се.

• Благодаря 2
Публикувано:

Santa Maria Maggiore не е за изпускане, а има и българска следа = там папата посреща св Кирил благославя разпространението светото писание на славянски езици. Има паметни плочи от различни държави включително и българска.
Сега е по посетена заради гроба на последния папа, така че може да се наложи да почакате на опашка и минавате секюрити проверка

Може да посетите и гроба на Св Кирил в подземието на Сан Клементе. 

Църквата на пица Навона https://www.turismoroma.it/it/luoghi/chiesa-di-santagnese-agone също е много красива.

4 дни за Рим са супер малко дори и без да се ходи по музеи. 

• Харесвам 5
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 4 часа, Климент каза:

Santa Maria Maggiore не е за изпускане, а има и българска следа = там папата посреща св Кирил благославя разпространението светото писание на славянски езици. Има паметни плочи от различни държави включително и българска.
Сега е по посетена заради гроба на последния папа, така че може да се наложи да почакате на опашка и минавате секюрити проверка

Може да посетите и гроба на Св Кирил в подземието на Сан Клементе. 

Църквата на пица Навона https://www.turismoroma.it/it/luoghi/chiesa-di-santagnese-agone също е много красива.

4 дни за Рим са супер малко дори и без да се ходи по музеи. 

Да тази ще я посетим на първо място после другите.

• Харесвам 1
Публикувано:

Според мен е добре да прочетете добър пътеводител , защото всяко място , всяка църква е пропито с много история. 

Санта Мария Маджоре (освен останалото се смята ,че таванът е обкован с първото злато донесено от Новия свят) , Сан Пиетро ин Винколи с прословутата творба на Микеланджело , San Giovanni in Laterano и Светите стълби , най-старата папска базилика основана от император Константин през 324 г и още и още десетки световни съкровищници !

Без историята зад тях са просто някакви църкви , колкото и пищно да изглеждат.Няма по-богат на история град в света и това пътуване нека да ви е едно от многото в опознаване на Рим.Не се претоварвайте и не опитвайте да видите всичко в 4 дни.

• Харесвам 11
Публикувано:
преди 14 минути , MayaS каза:

Да тази ще я посетим на първо място после другите.

Съвсем до Санта Мария Маджоре е Санта Праседе. Византийските мозайки не отстъпват на тeзи в Равена. Известна е също с това, че в нея е според преданията колоната, на която е бичуван Христос.

Според мене, ако трябва човек да си избере само една църква за посещение в Рим, то тя трябва да е "майката на всички църкви" и официалният дом на папата - San Giovanni in Laterano.

• Харесвам 7
Публикувано:

Лично аз не намерих причина за първо посещение в Рим защо да се натоварвам с Вила Боргезе, че и с Ватиканските музеи 😃. Нищо не ми липсваше и не смятам 3-дневното пътуване за провалено с Коризеума - покрив и Римския форум, онази уста за праведността, Св. Петър с купола му, квартал Трастевере, многобройните пиаци - известни и не толкова, залезът на Terrazza del Pincio, няколкото споменати по-горе църкви и въобще атмосферата и зарядът от самото шляене из града 🤩. Рим наистина не е за едно посещение и не виждам как можеш да имаш провал там 😉

• Харесвам 10
Публикувано:

За сладолед гледай да е такъв, който не е на щанда, а го бъркат в невидими канти под тезгяха 😋

Този беше добър

Gelateria La Romana dal 1947

За евтина пицичка с биричка през деня това място също ще остави спомен у мен и дай боже някой ден също толкова приятно повторение 😉

Amerina la Pizzetta на романтичния площад Largo dei Librari

• Харесвам 3
Публикувано:

Дори и никъде да не влизаш , само отвън да го гледаш пак е изключителен.И без платените музеи има толкова много места със свободен достъп.Аз също смятам ,че Вила Боргезе не е толкова задължителна при първо кратко посещение.Освен Рим се сещам единствено за Лондон който може да отнеме и седмици в разглеждане. 

• Харесвам 7
Публикувано:
На 15.05.2026 г. в 12:21, MayaS каза:

Пак съм аз. Така след като всичко е в последния момент за някои неща удрям на дърво. Набутах се с билети за Ватикан на тройна цена, защото в официалния сайт бяха свършили. Видях, че и за вила Боргезе и Форума и Колизеума е същото. Обаче по случайност се падаме първата неделя на месеца и музеите са безплатни, което важи и за по горните без Ватикан.  Това значи ли че ако отидем рано сутрин на обекта имаме шанс да влезем. За Боргезе доколкото разбрах трябва да се обадя по тел - така ли е? Помагайте че тая 4 дневна уикенд забежка върви на провал.

Ние бяхме февруари. Организирах пътуването доста късно, около две седмици преди датата на пътуването и общо взето имах същия проблем. Успях да купя Ватикана с късмет, но Колизеума и Боргезе бяха свършили. За Колизеума това, което ме спаси е да купя Rome Pass. Дори да са изчерпани билетите, пак можете да влезнете. Ако решите да ползвате този вариант, имайте предвид че безплатният един обект, трябва да е първия, в който влизате. Аз запазих това да е Колизеума и посещение много рано сутринта и после имахме цял ден за Римския форум. Минус е, че е около 30€ и че не можете да влезнете в подземията на Колизеума. Имате право само на стандартния билет. После ползвате паса за намаление за входа за Боргезе. Там отидох рано точно като отварят и ми дадоха билет за второто влизане от 10:00ч. Като излезнахме имаше голяма опашка, чакащи без билети. 

Screenshot 2026-05-17 at 7.38.26.png

Screenshot 2026-05-17 at 7.38.35.png

• Харесвам 5
  • Благодаря 1
Публикувано:

Рим е неизбродим, така че липсата на билети за топ 3 местата изобщо не трябва да ви разочарова, след като има стотици неща за гледане. Да напомня за тази забравена тема

Но от същия магеланец има още няколко, плюс още няколко невероятни теми, например за Бернини, е които има идеи за няколко месеца разходки.

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
  • Браво 3
Публикувано:
преди 20 часа, neuromancer каза:

Да напомня за тази забравена тема

О не е забравена, изчетох ги и двете и не само тях ами и доста от другите за Рим. Да си кажа само, че не драматизирам, ако така е излязло. Сигурна съм, че има с какво да запълни човек 4 пълни дни в Рим, че даже няма и да стигнат. Сега само си търся галерия подобна на Боргезе, като алтернатива за посещение. 

Публикувано:
преди 27 минути , MayaS каза:

О не е забравена, изчетох ги и двете и не само тях ами и доста от другите за Рим. Да си кажа само, че не драматизирам, ако така е излязло. Сигурна съм, че има с какво да запълни човек 4 пълни дни в Рим, че даже няма и да стигнат. Сега само си търся галерия подобна на Боргезе, като алтернатива за посещение. 

Кога заминавате? Ако е тия почивни дни, май май вече е доста късно за билети. Но все пак, Villa d'Este, може и да има билети, а аз бих отскочил за един ден и до Витербо, а защо не и до Перуджа.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 5 минути , muchachote каза:

Кога заминавате? Ако е тия почивни дни, май май вече е доста късно за билети. Но все пак, Villa d'Este, може и да има билети, а аз бих отскочил за един ден и до Витербо, а защо не и до Перуджа.

на 05.06 вечерта летим и на 09.06 вечерта се прибираме. Има 3 седмици до тогава. Ще погледна предложенията.

Публикувано:

Мая, препоръчвам галерия Дория Памфили. Не знам колко частни галерии има в Рим , но със сигурност тази е най- голямата. Известният портрет на папа Инокентий рисуван от Веласкес е там , заедно с много други картини на Рафаело, Белини, Караваджо. Самият дворец е едно малко бижу, градината в центъра на Рим също е прекрасна .Интересна е историята за двете сирачета осиновени от последната представителка на рода Панфили, която им оставя двореца  в наследство. Ако си вземеш гид на английски , говори Джонатан ,едно от тези деца. Билетът преди 2 години беше 14 евро, сега може да е претърпял корекция. 

• Харесвам 7
Публикувано:

От частните препоръчвам галерия Колона https://www.galleriacolonna.it/en/visits-to-the-palace/, работи само петък и събота и има билети за вашите дати. 

Освен картините и фреските има градина с уникална гледка към Рим.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:
На 16.05.2026 г. в 21:51, ДиянаВ каза:

За сладолед гледай да е такъв, който не е на щанда, а го бъркат в невидими канти под тезгяха 😋

Този беше добър

Gelateria La Romana dal 1947

За евтина пицичка с биричка през деня това място също ще остави спомен у мен и дай боже някой ден също толкова приятно повторение 😉

Amerina la Pizzetta на романтичния площад Largo dei Librari

Аз миналия месец дадох 37 евро за два сладоледа… 😅 Скъпо, скъпо, ама чак толкова да е скъпо — направо не е истина. Бяхме съвсем близо до Пантеона, а там явно цените са си „туристическа атракция“ сами по себе си. 😄

• Шок 6
  • Браво 1
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 21 минути , Иван Попов каза:

Аз миналия месец дадох 37 евро за два сладоледа… 😅 Скъпо, скъпо, ама чак толкова да е скъпо — направо не е истина. Бяхме съвсем близо до Пантеона, а там явно цените са си „туристическа атракция“ сами по себе си. 😄

2 топки сладолед са 3.50€ масово.

На Чинкуе теретата имаше и по 4€.

Не знам какъв атракционен сладолед си ял и в какво количество, но предполагам цената е била написана🙈

• Харесвам 4
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 23 часа, ДиянаВ каза:

2 топки сладолед са 3.50€ масово.

На Чинкуе теретата имаше и по 4€.

Не знам какъв атракционен сладолед си ял и в какво количество, но предполагам цената е била написана🙈

Да, цената си беше написана 😄 Просто се оказа, че там всичко се доплаща отделно – бисквитки, добавки, сметанка и накрая сладоледът стана „луксозно изпълнение“ близо до Пантеона. 😅 Иначе вкусен беше, няма спор, но като видях сумата, за момент помислих, че съм седнал на ресторант, а не на сладолед. 🍦

Просто внимавайте какво ви добавят към поръчката. Иначе момичето, което ме обслужи, беше от Баку и беше много любезно. 🙂

• Харесвам 1
Дани Магелани
Публикувано:
преди 4 часа, Иван Попов каза:

Да, цената си беше написана 😄 Просто се оказа, че там всичко се доплаща отделно – бисквитки, добавки, сметанка и накрая сладоледът стана „луксозно изпълнение“ близо до Пантеона. 😅 Иначе вкусен беше, няма спор, но като видях сумата, за момент помислих, че съм седнал на ресторант, а не на сладолед. 🍦

Просто внимавайте какво ви добавят към поръчката. Иначе момичето, което ме обслужи, беше от Баку и беше много любезно. 🙂

Това с добавките го видях в Белгия.

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.