Spqr Публикувано: 17 януари, 2016 Публикувано: 17 януари, 2016 По някакъв начин един заснежен град се преобразява. Недостатъците са прикрити, а видимото е деликатно загатното. От разпознаваемите лъвове в София този на Андрей Николов е най-величествен. Зимно време повече ми допада църквата и района. А тази сграда и през четирите сезона е класа. Според мен най-красивият площад в София е около "Александър Невски". Заобиколен от емблематични сгради, интересен по форма. Личи се, че е обмислено как храм-паметника да изпъкне. А дворецът... 40
Mary Публикувано: 18 януари, 2016 Публикувано: 18 януари, 2016 Spqr, понеже видях, че си направил още хубави снимки, покажи ги и тук! 2
домосед Публикувано: 18 януари, 2016 Публикувано: 18 януари, 2016 Е, щом сте отворили тема, показвам и аз една подборка от вчера Цялата колекция: цък 44
Duke Публикувано: 18 януари, 2016 Публикувано: 18 януари, 2016 Както се казва, Виена с повечко сняг по улиците и тротоарите... Обичам го този град и това си е! 6
Spqr Публикувано: 18 януари, 2016 Автор Публикувано: 18 януари, 2016 (редактирано) По 5 снимки ще пускам, за да се задържи по-дългосрочно интереса. Мостът е с лъвове, а не примерно със слонове. Другият, който не съм снимал, е с орли. Защо тези животни? Разбира се, че не е случайно. Стандартът е като излезнеш от гарата, пуснеш се по улицата в близост и достигаш центъра. Нямаш нужда от карта. Рационалност характерна за градовете от Римската империя. В София е спазено условието и тази улица е "Мария Луиза". Не съм сигурен, но мисля най-старото кино в София. Неслучайно е на "Мария Луиза". Отдавна нефункциониращо. Спрете се някой ден и загледайте детайлите по днешния Музей на историята на София. Снегът тактично е поприкрил надстроеното. Въображението работи, а гледката е подходяща за завършек на тази част. Редактирано 18 януари, 2016 от Spqr 29
Фил Публикувано: 18 януари, 2016 Публикувано: 18 януари, 2016 Аз щракнах два-три кадъра с телефона, че нямах фотоапарат под ръка 20
Mary Публикувано: 18 януари, 2016 Публикувано: 18 януари, 2016 Много са ви красиви снимките от София! Ето и от мен няколко от по-различна гледна точка. Съжалявам за качеството. 29
Asterisk Публикувано: 18 януари, 2016 Публикувано: 18 януари, 2016 (редактирано) Да не остана по-назад Редактирано 18 януари, 2016 от Asterisk 33
Duke Публикувано: 18 януари, 2016 Публикувано: 18 януари, 2016 Аз щракнах два-три кадъра с телефона, че нямах фотоапарат под ръка 20160117_121002_ff.jpg Много работиш, бре, направо не излизаш от този офис... 1
bulpa Публикувано: 18 януари, 2016 Публикувано: 18 януари, 2016 Като зимна приказка, много хубави снимки сте направили, чак ми се прииска да се разходя до София... 1
домосед Публикувано: 18 януари, 2016 Публикувано: 18 януари, 2016 Аз щракнах два-три кадъра с телефона, че нямах фотоапарат под ръка 20160117_121002_ff.jpg Щракнал си къщата на кмета в периода 1934-1944 инж. Иван Иванов 3
Duke Публикувано: 18 януари, 2016 Публикувано: 18 януари, 2016 Щракнал си къщата на кмета в периода 1934-1944 инж. Иван Иванов Абе, личи си кой внимава в час и не пропуска важни подробности от пейзажа... 1
Фил Публикувано: 18 януари, 2016 Публикувано: 18 януари, 2016 Щракнал си къщата на кмета в периода 1934-1944 инж. Иван Иванов именно
noshtna_ptica Публикувано: 18 януари, 2016 Публикувано: 18 януари, 2016 В големия сняг май всички сме минали край Ал. Невски и по Оборище 3
Spqr Публикувано: 20 януари, 2016 Автор Публикувано: 20 януари, 2016 (редактирано) Сега е ред на орлите. Гледат в противоложни посоки по модела на двуглавия орел в хералдиката. Има дефицит на фотогенични вътрешни дворове в София, но този е на ниво. Трите сгради на площад "Независимост" са внушителни, едностилието много ми допада. Това със "сталинския барок" са градски легенди с цел политическо опорочаване. Друг е стилът, друг е. Фотогенично е. В тази част на София, където и да се обърнеш, е приятно за окото. Улици без хора. Редактирано 20 януари, 2016 от Spqr 22
cck Публикувано: 21 януари, 2016 Публикувано: 21 януари, 2016 Трите сгради на площад "Независимост" са внушителни, едностилието много ми допада. Това със "сталинския барок" са градски легенди с цел политическо опорочаване. Друг е стилът, друг е. P1014367.JPG Сецесион се води. Не, че не изглеждат добре сградите, просто това е актуалното в тези години.
Zaro Публикувано: 21 януари, 2016 Публикувано: 21 януари, 2016 Сецесион се води. Не, че не изглеждат добре сградите, просто това е актуалното в тези години. Мисля, че не е сецесион. Сецесион, или ар-нуво (art) е доста по-различен - сградите са различни и с декорации, докато тук си е точно обратното - еднакви като ватенки. 1
cck Публикувано: 21 януари, 2016 Публикувано: 21 януари, 2016 Мисля, че не е сецесион. Сецесион, или ар-нуво (art) е доста по-различен - сградите са различни и с декорации, докато тук си е точно обратното - еднакви като ватенки. Може и да бъркам за термина "сталински сецесион". Фичо, помогни де? Сградите са сходни, но декорация, ако се загледаш има и то много. Целта е била да изглеждат и да са масивни, стабилни и задължително внушителни... 1
Spqr Публикувано: 21 януари, 2016 Автор Публикувано: 21 януари, 2016 (редактирано) Идеята ми е, че е форма на неокласицизъм от XX век. Този от XIX век като във Виена е по-пищен и помпозен. Но както в Рим я наричат - фашистка, в Берлин - нацистка, а в България - сталинистка. Общото е датировката от 30-те и 40-те години, а тези понятия са измислени и за маркетингови цели. ЕУР в Рим, Олимпийския комплекс в Берлин и трите сгради в София имат сходни черти. Според мен е форма на неокласицизъм или рационализъм може да е. Не е сецесион. Сградата на БНБ май е рационализъм. Загледайте се, че имат сходна облицовка, включително и БНБ. По-строга фасада, но внушителни като структура. Редактирано 21 януари, 2016 от Spqr 1
Фил Публикувано: 21 януари, 2016 Публикувано: 21 януари, 2016 (редактирано) Може и да бъркам за термина "сталински сецесион". Фичо, помогни де? Сградите са сходни, но декорация, ако се загледаш има и то много. Целта е била да изглеждат и да са масивни, стабилни и задължително внушителни... Сецесион не е със сигурност, по-скоро може да се определи като някакъв вид неокласицизъм и неоренесанс. Ако се загледаш в италианските палаци, ще откриеш съответните сходства, най-вече тристепенния ордер с характерната рустика в долното ниво. Например Палацо Видони-Кафарели или Палацо Медичи Рикарди Редактирано 21 януари, 2016 от Фичо 9
cck Публикувано: 21 януари, 2016 Публикувано: 21 януари, 2016 Идеята ми е, че е форма на неокласицизъм от XX век. За разлика от този от XIX век като във Виена, където е по-пищен и помпозен. Но както в Рим я наричат - фашистка, в Берлин - нацистка, а в България - сталинистка. Общото е, датира от 30-те и 40-те години и им слагат тези понятия за маркетингови цели. ЕУР в Рим, Олимпиския комплекс в Берлин и трите сгради в София имат сходни черти Абсолютно си прав, терминът "сталинистки" е неподходящ и може би отразява едиствено времето, в което са се строели тези сгради у нас, пък и не само у нас. Но "неокласика" също някак не му приляга съвсем. Не за друго, а "класиката" притежава форми, които "издържат" в годините, ползват се елементи (дорийски колони например) и по-късно и т.н. Докато този тип сгради не биват повтаряни като визия или поне аз не мога да се сетя. На мен като "неокласика" ми се струва, че ще бъдат наричани стъклените окачени фасади, които сега са по-скоро "модернизъм". 3
Spqr Публикувано: 21 януари, 2016 Автор Публикувано: 21 януари, 2016 (редактирано) Тези снимки мислех да не ги качвам. Ама стана дискусия и ще ги употребя. Министерски Съвет и част от аркадата във формата на арка. Не знам дали точно се изразявам. но е доста ренесансово. Аркадата в МС отвътре отново виждаме арки. Все едно си в Болоня. Без съмнение идеята е по модел от Италия и в тази част е неоренесанс. А пък Ренесанса е вдъхновен от римските строежи, които също са арковидни. Именно затова в по-общ план става и неокласицизъм. Редактирано 21 януари, 2016 от Spqr 5
cck Публикувано: 21 януари, 2016 Публикувано: 21 януари, 2016 Тези снимки мислех да не ги качвам. Ама стана дискусия и ще ги употребя. А, качвай, качвай. Аз си харесвам София и архитектурните дискусии са ми прелюбопитни. Съжалявам единствено за некомпетентността ми по въпроса и аматьорските ми изказвания. Надявам се професионалните магеланци да внасят яснота по съжденията кое какво е.
Zaro Публикувано: 21 януари, 2016 Публикувано: 21 януари, 2016 Абсолютно си прав, терминът "сталинистки" е неподходящ и може би отразява едиствено времето, в което са се строели тези сгради у нас, пък и не само у нас. Но "неокласика" също някак не му приляга съвсем. Не за друго, а "класиката" притежава форми, които "издържат" в годините, ползват се елементи (дорийски колони например) и по-късно и т.н. Докато този тип сгради не биват повтаряни като визия или поне аз не мога да се сетя. На мен като "неокласика" ми се струва, че ще бъдат наричани стъклените окачени фасади, които сега са по-скоро "модернизъм". Според мен терминът "сталинистка архитектура" се е наложил първо, щото Сталин е бил начело най-дълго, но и преди всичко щото в съюза това строителство е било най-мащабно. Станало е отличителен знак за определен строй. Същото като ксерокс, теракота, фаянс, фадрома, джип и т.н. 2
Spqr Публикувано: 21 януари, 2016 Автор Публикувано: 21 януари, 2016 (редактирано) Аз си харесвам София и архитектурните дискусии са ми прелюбопитни. И на мен са ми интересни. Сега се загледах в първата качена снимка от предния ми пост. И се досетих за нещо, което и на живо не ми е правило впечатление. От двете страни се виждат полукръгли елементи. И сега виж Порта Пия в Рим. Ренесансова е по проект на Микеланджело. В горната част на портата има три подобни елемента. Малко на кърпа наподобяват , а всъщност по-вероятно да е търсен ефектът на арка. Редактирано 21 януари, 2016 от Spqr 1
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега