Duke Публикувано: 21 януари, 2016 Сподели Публикувано: 21 януари, 2016 При цялата ми любов към Италия и в частност Рим, налага се отново да повторя, че ако търсим първообраз на архитектурния център на София е добре да се отправим на пътешествие към Виена... 1 Връзка към коментар
Spqr Публикувано: 21 януари, 2016 Автор Сподели Публикувано: 21 януари, 2016 Още два интересни примера, явно (нео)класическото течение продължава и през 50-те: - Братска могила - обелиск в стилистиката на социалистическия реализъм; - Паметник на Съветска армия - социалистическа версия на триумфалните колони. Само че вместо Траян, Наполеон, Нелсън, Колумб, имаме работническата класа. Както при животните са орелът и лъвът, така и при паметниците/сградите има цивилизационни модели. Разликата е в нивото на технологии, във времето и идеологията. Връзка към коментар
Мрън Публикувано: 21 януари, 2016 Сподели Публикувано: 21 януари, 2016 В сайта на столична община има статия по темата за архитектурата на София, в която се говори за национално-романтичен сецесион. 1 Връзка към коментар
bad kid Публикувано: 21 януари, 2016 Сподели Публикувано: 21 януари, 2016 Ето две картинки от не толкова централна София тези дни 9 Връзка към коментар
bori Публикувано: 22 януари, 2016 Сподели Публикувано: 22 януари, 2016 bad kid Втората снимка, е като от някаква приказка, много ми харесва! 1 Връзка към коментар
bad kid Публикувано: 22 януари, 2016 Сподели Публикувано: 22 януари, 2016 радвам се Връзка към коментар
Asterisk Публикувано: 23 януари, 2016 Сподели Публикувано: 23 януари, 2016 Още малко снимки от онзи ден - Антонов. Информацията от Wki за тях е противоречива: Следват още малко различни гледни точки. Банка ДСК: Учудващо е сходството в гледните точки на някои места, или в принципът на снимане. В този ден беше пълно с фотографи. Ето още малко орнаментика - между двамата братя на входа на СУ, интересно е какво символизира: И други: И още малко арки: Лампи, които ми приличат на извънземни: И една от отминали времена (всъщност, не знам дали е лампа): А тук сякаш времето е спряло, замразило всичко като в древна египетска гробница: И слънце в опит да изгрее из между мъглата и облаците: 9 Връзка към коментар
Asterisk Публикувано: 23 януари, 2016 Сподели Публикувано: 23 януари, 2016 (редактирано) Дребните елементи може би казват повече за стиловете, аз не мога да ги разпозная. Ако може някой – нека каже, интересно е Редактирано 23 януари, 2016 от Asterisk Връзка към коментар
Spqr Публикувано: 23 януари, 2016 Автор Сподели Публикувано: 23 януари, 2016 Ето още малко орнаментика - между двамата братя на входа на СУ, интересно е какво символизира: 6.jpg Ще се пробвам ей така за спорта. Не съм се заглеждал на живо, но по снимката съдя, че е факел. Факелът е носител на светлина, което може да се интерпретира по хиляди начини. Светлината е в основата на човешкото познание. В случая става дума за университет, съответно просвещение, знание, истина. Статуята на свободата е с факел, на олимпийските игри също. Разбира се, може да си "разтягам локуми", но да се окаже, че не е факел. По принцип по орнаментите е трудно да се разпознае даден стил. Причината е проста: те символизират нещо, което може въобще да не се асоциира с архитектурния стил. Връзка към коментар
Lirea Публикувано: 23 януари, 2016 Сподели Публикувано: 23 януари, 2016 Да затвърдя правилото, че всички сме минали в снега край Ал. Невски: 21 Връзка към коментар
noshtna_ptica Публикувано: 23 януари, 2016 Сподели Публикувано: 23 януари, 2016 Кръстовището на Оборище и канала 6 Връзка към коментар
Lirea Публикувано: 23 януари, 2016 Сподели Публикувано: 23 януари, 2016 (редактирано) Прекрасна инициатива дори и в снега - оказа се, че зиме и лете всяка неделя има хорА пред Народния театър. Има музика и много настроение, а всеки, който иска, може да се включи и да потропа. Въпреки мразовитите температури имаше дори хора по къс ръкав. И в началото на всяко хоро задължително има българското знаме В тъмното и в далечината почти ще започна да харесвам седмоъгълния пето***. Редактирано 23 януари, 2016 от Lirea 11 Връзка към коментар
Mary Публикувано: 23 януари, 2016 Сподели Публикувано: 23 януари, 2016 Отпреди няколко минути: И опит за снимка на луната, но ... с телефон не става... 14 Връзка към коментар
Ushakal Публикувано: 23 януари, 2016 Сподели Публикувано: 23 януари, 2016 Снимките на "Света София" са съвсем неочаквани за мен. Никога не съм я виждала така. Много ми харесват! Връзка към коментар
mililia Публикувано: 23 януари, 2016 Сподели Публикувано: 23 януари, 2016 До този момент обожавах София през нощта, а вече и зимна София. Направо съм горда от това, което виждам на снимките. Хора или сте станали изключителни виртуози във фотографията или градът си ни е чудесен или и двете. Аз мисля, че последното е вярно. 2 Връзка към коментар
Яничка Публикувано: 23 януари, 2016 Сподели Публикувано: 23 януари, 2016 Малиии, къде ходите из снега... Заснежих се, Бррррр.... Връзка към коментар
Asterisk Публикувано: 25 януари, 2016 Сподели Публикувано: 25 януари, 2016 И опит за снимка на луната, но ... с телефон не става... И още един, може би от малко по-рано, но пък е без статив (със сигурност чиста случайност ): 4 Връзка към коментар
Asterisk Публикувано: 26 януари, 2016 Сподели Публикувано: 26 януари, 2016 Малиии, къде ходите из снега... Заснежих се, Бррррр.... За сгряване и от мъка по топлото (кой колкото търпи) А някои въвеждат нова мода сред снежковците (от Фб е): 6 Връзка към коментар
домосед Публикувано: 5 февруари, 2016 Сподели Публикувано: 5 февруари, 2016 (редактирано) И три от птичи поглед Редактирано 5 февруари, 2016 от домосед 8 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега