Прескочи до съдържание

Великден при викингите

sndos

Препоръчани мнения

Публикувано:

Здравейте,

Планираме да празнуваме православния Великден (1 май) при норвежките викинги. Имаме билети на Уиз от София до Осло. Излитаме в петък сутрин и се прибираме в понеделник сутрин. На практика имаме два дни и половина в Норвегия. Ще намерим апартамент от AirBnb.

Въпросът ми е как да запълним програмата в тези няколко дни? Вероятно един ден ще отделим на Осло, а другия ден искаме да излезем извън града. Всякакви предложения за посещения в Осло и идеи за разходка извън града са добре дошли. Благодарим предварително!

П.С. Струва ми се, че фиордите са доста далеч от Осло и е невъзможно да се направят за един ден. 

Публикувано:

Баш фиордите на запад са далече, да. Иначе има и такива в близост до Осло, които май пасват в дефиницията за фиорд, но не са толкова красиви. Все пак предполагам са по-добре от нищо, има корабче от самото Осло.

Иначе на теория може и да стигнеш до западните, но ще е доста гърч - нощен влак, обикаляне няколко часа там и пак влак обратно. Но ако отпишете Осло (според мен от най-скучните столици в Европа, лично мнение) уикенд в Берген и района е напълно постижим. Аз това бих направил. 

Публикувано:

В Осло може да вземете градски транспорт - корабче по малките островчетата. Обикаля ги и ви връща в изходна позиция на пристанището. Препоръча ни го една норвежка. Возят се предимно местни хора.

Разхожда ви по фиорда в града и спира на малките островчета, където слизат и се качват живеещите там. Фиордът там не е някакъв забележителен с големи отвесни скали, но пак е красиво. Облаците са прекрасни! Ще видите типичните шарени къщи. Много е приятно и не отнема дълго време.

Не е необходимо да се взима туристическа обиколка, защото цената е различна, а все пак стандартът в Норвегия е зверски висок.

post-1237-0-87933900-1453799847_thumb.jpg

post-1237-0-16056200-1453800271_thumb.jpg

post-1237-0-83510000-1453800564_thumb.jpg

post-1237-0-19820700-1453800593_thumb.jpg

Градът наистина не е кой знае колко впечатляващ, но хората са много симпатични, а гледките от самолета до там са умопомрачителни. Освен корабчето, може да се качите с метрото и до ски пистата. Ние бяхме месец май и още имаше сняг. От там се вижда града от високо и друг тип къщи. Купихме си целодневни карти за градския транспорт и ги използвахме максимално.

Според мен, един ден за Осло ви е напълно достатъчен.

• Харесвам 4
Публикувано:

Благодаря! Берген е идея, май ще трябва със самолет от Осло до Берген, защото с влак / кола е над 6 часа в посока.

По-голямата част от тези 6 часа са забележителност сами по себе си :) Редовен участник в класации за най-красиви железопътни маршрути по света, ето виж само в гугъл какви снимки излизат при бързо търсене: https://www.google.com/search?q=bergen+oslo+train&safe=off&espv=2&biw=1920&bih=965&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjc4_SWpsfKAhXhvHIKHSLBBk4QsAQIbw

• Харесвам 2
Публикувано:

още един глас за разходка с градските корабчета - имат си линии и обикалят за около час из фиорда, ние се возихме с тях; качване до Холменколен също си струва :) а лично аз не бих пропуснал и част от музеите, по-специално този с Фрам и Кон-Тики...

• Харесвам 1
Публикувано:

Благодаря на всички за идеите, надявам се, че ще получим и още! Тези корабчета откъде се взимат? Трябва ли да се купуват предварително билети?

Публикувано:

Корабчетата са от пристанището, където са и другите фериботи и туристическите кораби. Пристанището е близо до централната главна търговска улица, която стига до двореца. Има различни кейове за различните дестинации. Малко сложно ни беше да намерим нашия точно, но накрая питахме хората. Има информация, така че трябва там най-добре да питате. Ние ползвахме целодневен билет, който се купува на автомат, но го купихме от една метро станция. Предполагам и на пристанището ще има опция за закупуване.

И между другото, наистина е много скъпо и няма да сбъркате ако тръгнете с някой сандвич от България.

На летището в Осло има супермаркет, който беше на цени малко по-ниски от тези в хранителните стоки в центъра на града.

• Харесвам 1
Публикувано:

Здравей, 

ето какво мога да ти кажа от миналогидшната ни разходка до Осло ( която беше около Април месец  ).

Отседнахме в Comfort Hotel Boersparken, води се 3 звезди и стаичките наистина са много малки, но пък едновременно с това са и много уютни и удобни :) Платихме около 70eur на вечер за 2на стая със закуска. Голям плюс беше, че в лобито има кафе машина, която беше на разположение на гостите на хотела постоянно ( и правеше страхотен горещ шоколад! ) :) Освен това има нещо като кухничка с трапезария, която също е на разположение на всички. Закуската беше обилна и богата, а предвид цените в Осло гледахме да не ни се налага много да хапваме навън :) Все пак за ориентир една вечеря в ресторант излиза около ~120eur - салата + пица + бира за 2ма. 

Определено с корабче си заслужава да се разходите там :)

Програмата ни включваше операта, палата, кметството ( където се връчва и Нобеловата награда за мир ), Frogner Park ( паркът с многото статуи ) , Ekeberg( парк със страхотна вечерна гледка към Осло и доста интересни арт инсталации ), музеите които посетихме бяха - Кон-Тики и Фран, както и национална галерия на Осло, която е със свободен вход за студенти ( всъщност всички галерии са със свободен вход за студенти :), също така доста интересен беше и Norsk Folkemuseum, което по скоро представлява един голям парк с архитектура и артефакти от различните епохи. Разходихме се и до ски пистата, но най-чистосърдечно мога да кажа, че не беше нищо особено ( а съм запален доста по зимните спортове ) . Час прекаран в галерията си заслужава много повече и не само заради Писъка на Мунк, но и заради много платна на Dahl, които наживо просто ти отнемат дъха. 

Придвижването из града ставаше главно с градския транспорт там, за които по принцип имахме желание да си купим електронни билети, но не сполучихме - все пак е добре измислено, защото на гарата много лесно си купуваш карта за транспорта и повече не му мислиш. 

Бих препоръчал една разходка по променадата покрай морето, до сградата на Ренцо Пиано, която мисля, че се водеше пак арт галерия :)

Осло определено си има много хубава атмосфера, хората са готини и всички говореха свободно английски :)

Прикачвам няколко снимки, илюстриращи красотата на Осло, както аз я видях :)

post-3939-0-02438100-1454262033_thumb.jpg

post-3939-0-12148700-1454262058_thumb.jpg

post-3939-0-70796200-1454262078_thumb.jpg

post-3939-0-67821900-1454262098_thumb.jpg

post-3939-0-31575800-1454262144_thumb.jpg

post-3939-0-58199100-1454262166_thumb.jpg

post-3939-0-24506600-1454262194_thumb.jpg

post-3939-0-83906200-1454262226_thumb.jpg

post-3939-0-88338000-1454262249_thumb.jpg

post-3939-0-65165700-1454262364_thumb.jpg

• Харесвам 11
Публикувано:

Ако мислите да правите програмата на колегата по-горе с многото обикаляне и посещение на музеите (повечето от които си струват отвсякъде), може би е добра опция да си вземете Oslo Pass 48 hours - включва безплатен транспорт в Oslo Area (зона 1 и 2) + безплатен вход на повечето музеи + намаления за някои атракции и ресторанти. Преди беше на много голяма далавера, после я увеличиха като цена, сега не знам как е и какво включва. Ето да си погледате: http://www.visitoslo.com/en/activities-and-attractions/oslo-pass

• Харесвам 2

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.