Прескочи до съдържание

Крит - септември 2016 г. Тема за напътствия и споделяния.


Препоръчани мнения

Спахте ли на Куфониси?

 

Разбира се, Pano Koufonisi предлага студия и апартаменти, докато Kato Koufonisi е необитаем, има само една таверна и параклис. Керос също е необитаем. Дори удължихме престоя си.  :)

Редактирано от infinity
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Бай Кольо, страшен си! Ние бяхме в началото на юни за 13 дни и също обиколихме само област Ханя. Югът много ми хареса и  се зарекох да ида някой ден до Гавдос, но след твоя разказ този ден ще бъде по-скоро, отколкото съм си мислела :)

 

Виж, за Балос не съм съгласна. Това е едно от най-красивите места, които съм виждала в Гърция и на които ще се връщам. Има хора, но той е толкова голям, че не се усещат. Пътят до паркинга е доста неприятен и биха могли да го пооправят. Да, вярно че този район е в Натура 2000 и с това се оправдават, но имаше един участък от пътя с излят бетон все пак.

Връзка към коментар

Виж, за Балос не съм съгласна. Това е едно от най-красивите места, които съм виждала в Гърция и на които ще се връщам. Има хора, но той е толкова голям, че не се усещат. Пътят до паркинга е доста неприятен и биха могли да го пооправят. Да, вярно че този район е в Натура 2000 и с това се оправдават, но имаше един участък от пътя с излят бетон все пак.

 

Знаех си че ще има опозиция. Ама аз като плажо-любител, плажо-почитател и плажо-ценител, казано на български beech lover искам да имам фул контакт с плажа. Да го усещам по кожата си.

За красив е верно, ама за плаж не. Става за селфи или да си го сложиш в календара. Този е също като Навагио на Занте - красив ама отгоре, за снимка. На място едър филц хиляди туристи и водата намирсва на нафта от многото лодки.

Та и е-Балос така: голямата лагуна е дълбока 30 тина сантиметра. Трябва като бивол да се търкаляш за да се намокриш, Северната или отворената е скалиста и тясна. Като се добави злият вятър и навалицата, направо найс... Ние отидохме в 8:30 сутринта, бяхме вторите посетители за деня. Свободно и просторно, но едвам се намира заветно място, че там е открит нос и жив късмет вятъра да е умерен. Опитахме от десетки места.

Но естествено всяко усещане е субективно. 

 

bay_kolio, а до островчето Хриси, стигнахте ли? Там също като мръднеш встрани от хората на големия плаж има божествени заливчета и кедрови горички.

 

Е не успяхме, а мерак имаше и разписанието бях принтнал в джоба, ама както казах ние от амбицията за цял Крит, едва една четвърт прошетахме, но съм доволен и най-хубавото, че съм още по-зарибен за следващо ходене. Ние не сме японци та всичко наведнъж да видим. Той Крит се оказа като Истанбул, трябва на малки хапки да се опитва за наслада.

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Знаех си че ще има опозиция. Ама аз като плажо-любител, плажо-почитател и плажо-ценител, казано на български beech lover искам да имам фул контакт с плажа. Да го усещам по кожата си.

 

Не бих го нарекла опозиция, просто споделям мнението си на друг плажо-любител. Ние отидохме в 12 на обяд, пак казвам имаше хора, но си намерихме нашето място, където на огромно разстояние бяхме само ние и още една двойка. Явно сме имали късмет с вятъра, защото не беше непоносим за разлика от Елафониси, където не се стоеше. А че е плитък, плитък е, ама това се вижда от всяка снимка и няма нужда човек да ходи до там, за да го разбере. Както и да е, мисълта ми беше, че е въпрос на късмет. 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Балос е моето лично номер 1 място, което съм посещавала.

Едва ли ще ми повярвате, но преди години там стъпваха 40-50 човека за деня. Пътят едва беше оформен, качването трудно, за корабчета и реч не можеше да става, провизии каквито си донесеш. Спали сме там под открито небе. Никой друг на целия плаж. Нямаше нищо - сякаш светът не съществува. В левия край привечер идваха едни рибари с лодка, приготвяха си такъмите и ходеха за риба, светеха си с един малък генератор.

През деня в плитчините си събирах сурови миди и ги ядяхме. Горе на паркинга кафето съществуваше - имаше фреш, кафе и мед, и някой и друг алкохол. Беше цяло пътешествие да се качиш до горе. Излишно е да споменавам, че нямаше такса-вход.

 

В последните години като го посещаваме за ден, толкова се потапям в тези спомени, че просто изключвам цялата навалица...

 

 

А гледката отгоре е феноменална!

  • Харесвам 6
Връзка към коментар

Може ли инфо за ферибота до Балос?

Стига си се с кола, черен път няколко км, до острова отсреща може да се отиде с ходене през водата. А ако искаш с корабче/лодка е по-скоро за да спестиш карането по черния път. Такива корабчета тръгват от близкото градче, до което има асфалтов път от Ханя, а вероятно има корабчета и от Ханя, но не знам нищо за тях.

Редактирано от Oshko
Връзка към коментар

от Кисамос със сигурност има. Там има по-голямо пристанище и няколкото пъти, като минах оттам имаше доста параходчета. То се нарича Кисамос порт, ама е до селцето Трахилос. От Ханя също трябва да има.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

И аз като бях /края на май/ на Балос си беше един разкош - не повече от 30-40 човека и то разпръснати и изглеждаше празен

post-293-0-08320300-1469045858_thumb.jpg

Ако не си с кола, просто пропускаш тази гледка

post-293-0-60140600-1469045731_thumb.jpg

освен ако не се изкачиш допълнително.

 

Това бе едно от местата, където си казах Уау! Струваше си всяко усилие.

 

Иначе за лодките до Балос знам, че тръгват от пристанището на Kissamos (около 25 до 30 евро) - в 09:30 и се връща в 16:00 ч.

 

Но не по-малко си струваше усилието и на едно друго страхотно място: плажът Σείταν Λιμάνια, Sheitan Limania

Това е моя скрит фаворит.

post-293-0-36696000-1469046193_thumb.jpg

 

Иначе за чревоугодниците-Крит е рай!

  • Харесвам 8
Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

Здравейте, моля за малко помощ как да разпределя 12 нощувки в период 18-30 Септември,летището е Ханя. Ще се огранича до районите на Ханя и Ретимно,защото времето няма да стигне за повече. Мислех за 4 нощувки в Ретимно и 8 в района на Ханя,като че ли там са малко повече местата,които искам да посетя. Може и 6 в единия район,6 в другия, но като цяло не ми се иска повече от 2 бази и губене на време с багаж и настаняване. Кои курорти бихте ми препоръчали с приятна атмосфера, хубава плажна улица със заведения за вечерни разходки (за пример- харесва ми Сарти в Халкидки), но не и нещо прекалено тип Слънчев бряг? Ако нощувките са в самите градове Ханя и Ретимно твърде ''градско'' ли би било? Благодаря, отдавна е време да резервирам, но все не мога да преценя кое е най-удачно. Гледах апартамент в Ханя, в Агиа Марина и т.н.

Връзка към коментар

Аз не бих останал на северното крайбрежие, но това са субективни неща. Агия Марина става. Ние сме били там, в частта му Като Даратсо. Има три плажа един след друг и предлага добър избор с оглед какво ти се харесва: по-плитко, по-покойно или повече вълни. На мен Сарти ми идва твърде оживено и курортно. Вероятно Кисамос ще ти допадне. Като цяло тази северна част около Ханя са курорти от този калибър и модел. Самите градове Ханя и Ретимно си заслужават много. Помисли за възможността да експлорнеш западната част, югъг. Както е описано по-горе коли под наем там бол.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

О, да със сигурност ще сме с кола и ще обикаляме. Та всъщност чуденката за база е по-скоро от логистична гледна точка и от това къде би било приятно вечер за разходки,плажът не е от такова значение, защото всеки ден ще е различен.

Връзка към коментар
  • 2 години по-късно ...

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.