Прескочи до съдържание

Крит - септември 2016 г. Тема за напътствия и споделяния.

Препоръчани мнения

Благодаря,

За Касос ги видях, единия ден отиване и на другия връщане от Сития. Може да опитаме, за ден - нощ.Или цяла седмица там ама едвали ще изберем това. За Гавдос много ми е интересно да го прошетаме.

Връзка към коментар

Благодаря,

За Касос ги видях, единия ден отиване и на другия връщане от Сития. Може да опитаме, за ден - нощ.Или цяла седмица там ама едвали ще изберем това. За Гавдос много ми е интересно да го прошетаме.

Гавдос с две думи - хипарлива история: трева за пушене и нудисти, плаж Агиос Йоанис почти 100%, ама да отидеш на Гавдос и да не отидеш на този плаж... По-семейно ориентирано място - Саракинико.

Природа като на Крит.

За феритата - преди имаше и от Солун до Ханя. Много яко - 22 часа път, тръгваше в 10 вечерта и пристигаше на другия ден в 8 вечерта. Сега не знам дали го пускат предвид кризата. Това фери много ме кефеше, защото ни спестяваше пътя с кола до Пирея.

За цената - не е по-изгодно със собствена кола+фери. Евтини самолетни билети + рент а кар на острова (задължителен) излиза същото.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Може би, може би. Моята сметка е събота сутрин тръгваме за Пирея, вечерта стигаме до ферито, 21:00 някакво дремане преспиване на ферито и сутринта в 6 ч в Ханя да го кажем 24 часа. 800 км - 11 часа - 78 евро + 175 евро = 253 в посока. Същото е на връщане значи сума от 500 за трима. Така ли излиза със самолет? 
Пак кола до Солун 30 евро + 90 евро билети за трима + паркинг ?!? + рента кар около 280-300 при най-сгоден пазарлък за 12 дни + още 120 за връщане. Времето за отиване и връщане до летище и наемане и отдаване може да спести един ден бри блестяща организация без намесата съдбата и минимум и ще 100 евро повече. 
Моите бакалски сметки са с виа Мишелин и LPG да речем. 

Но не го казвам за спора, на кой както му харесва, но се учудих, че никой не си представя удобството и свободата на личната машинка. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Така ли излиза със самолет? 

Да, горе-долу така излиза.

Самолетни билети София-Крит-София - 120 Евро на човек

Рент-а-кар (нещо от рода) 10 дни по 15 евро = 150 евро

т.е. за двама около 400 евро, трима 500 евро.

Наистина е въпрос на избор. Аз предпочитам да не карам 800 км. по магистрали, а да се возя в самолет. Времето, което се пести също е от съществено значение. Все пак Крит е на майната си (по близо до Либия, от колкото до Европа. :) )

Но да кажем за Кефалония, Законтош - разбира се, със собствена кола. :)

Връзка към коментар

С тази разлика, че моите самолетни билети са на цена от 198 евро ЗА ТРИМА.  :lol:  С чекиран. Предпочитам да не си причинявам толкова време път с дете ако мога да си го спестя на същата цена. 

Паркинг сега чекнах - 38 евро за 11 дни. 

Дизел до Солун - със сигурност по-малко от 30 евро. 

Рент-а-кар - 165 евро

Бензин на острова?

Разход не повече от 500 евро за трима. 

Колко излиза с ферито и личен автомобил за трима? И ако остойностиш и 4-те дни загуба...

А иначе доста пътуваме с личната кола. Пелопонес - над 3500 км. Кефалония - над 2000 км.

Но сега с полета на Раян до Атина силно се замислям за Циклади без личен автомобил. Полет до Атина, оттам пеша с ферито (спестяваш безбожна цена за автомобил), на острова рент-а-кар.

Редактирано от Bliss
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Те самите гърци си ходят до Крит,Родос и подобните със самолет и там си наемат, пък вие, както си решите. Малко сметки: София-Солун,гориво+паркинг - 100 Е, билети - 20 с Райън, 29 с Егейците, 35, но с багаж с Елинеър и се сваляха с Румбо. Рент-а-кар, май и юни са нисък сезон на Крит, под 20 Е на ден ще се намери кола. Като задълбая в сметките бих добавила, че рентакарите са доста по-икономични, защото обикновено са малолитражки. На Крит наемахме 7-местна и нямам конкретни данни, но на Родос едно такова колЕ даде 5 на 100 разход, направете си сметка, колко харчи личната кола. Във вашите сметки изпускате 30 Е на посока тол такси.

За Гавдос ще ви разочаровам, май и юни не става разписанието за дей трип,а там доколкото знам няма много настаняване, обикновено ходят на палатки. Ето разписанието, да си разгледате подробно

http://www.sfakia-crete.com/sfakia-crete/ferries.html#5

Да се допълня, за бензин предвиждайте максимум, ама максимум 150 Е и това означава да не слизате от колата.

Редактирано от Звелина
Връзка към коментар

Е, Вен, та с твойта собствена кола бензин няма ли да гориш?

Иначе за мен най-приятният вариант за избити електрони (без деца) е самолет до Атина, рейса от летището до Пирея и ферибот пеша. Макар че стигането изцяло със самолет до крайната цел може и да бие като цена.

За малки острови с добра инфраструктура (Крит не е от тази група), рент-а-кар може да се наеме за част от времето или да не се наема въобще; а разстоянията на острова са малки, съответно и изразходеното гориво. Пак повтарям, Крит не влиза в това число :)

Има си настаняване на Гавдос, ето пет хотелчета тук http://www.angelfire.com/super2/greece/gavdos.html

Редактирано от Параход
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Коя рент-а-кар компания си избрала. (да си имам база за сравнение, ако има следващ път)

Бензина на острова!?! :P

Още не съм, но смятам да искам оферта на europeocars.com, cretarent.gr, rentalcarscrete.gr. Първите две наши хора са ги ползвали. 

Крит още не ми е на дневен ред за организация. Изобщо не съм ориентирана дори къде искам да спим, но ще разделим нощувките на 2 места. 

Връзка към коментар

Оттам ако успея да доплувам и до Гавдос, Касос и по-дребните островчета ще бъде разкош. Някой пробвал ли е най - южната точка на Гърция как се стига?

Ферито за Гавдос тръгва от Хора Сфакион. Ние го ползвахме само до съседното селце Лутро - чаровно, спокойно, без пътища. До него се стига само с фери и пеша. С интерес наблюдавахме възрастна двойка, която слезе с колата си от ферито и ... нямаше накъде да продължат.  :)  Оставиха колата на пристана.

Ето го и ферибота:

post-2239-0-94595800-1458204794_thumb.jpg

Вторият път на Крит ходихме със самолет и рент а кар, само за да спестим време. Нямам шеф и отпуска, но не мога да отсъствам безкрайно. Въпрос на приоритети.

Редактирано от infinity
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

@Параход,

Аз ли нещо не разбирам, затъпял ли съм, ... А мислех, че съм добър в сметките (завършил съм СМГ) :)

Бензина си го плащаш и така, и онака (и с твоя кола, и с рент-а-кар)

Затова се пошегувах с поста на Bliss  - цитатът завършва с "!?! :P "

Ето и на теб едно: :P

Редактирано от ven62
Връзка към коментар

Аааа, тогава аз да те питам защо пишеш Закинтош (Законтош)  :P

:)  По същата причина - завършил съм СМГ. А дали не е Закинтос (Ζάκυνθος) :)

Те тия гърци не "моз" ги разбра. Съскат повече от нормалното - имам предвид че и "мъзете" им съскат. :)

Връзка към коментар

Аз не съм тук за спора. Както ви харесва

Във вашите сметки изпускате 30 Е на посока тол такси.

http://www.sfakia-crete.com/sfakia-crete/ferries.html#5

Да се допълня, за бензин предвиждайте максимум, ама максимум 150 Е и това означава да не слизате от колата.

Благодаря за линка, ще горим газ не бензин и да не изпускаме тол таксите. С тях е сметката.

С тази разлика, че моите самолетни билети са на цена от 198 евро ЗА ТРИМА.  :lol:  С чекиран. Предпочитам да не си причинявам толкова време път с дете ако мога да си го спестя на същата цена. 

Паркинг сега чекнах - 38 евро за 11 дни. 

Рент-а-кар - 165 евро

Бензин на острова?

Разход не повече от 500 евро за трима. 

Колко излиза с ферито и личен автомобил за трима? И ако остойностиш и 4-те дни загуба...

Показах цената имам я платена 175 евро. в посока. Не разбирам тези 4 дни които повтаряш те са 2, само два? А колко са със самолета, пътя, паркинга, и пр. май пак са два, защото на ферито пътуваме нощем.

Рент-а-кар (нещо от рода) 10 дни по 15 евро = 150 евро

т.е. за двама около 400 евро, трима 500 евро.

Много оптимистична цена, аз когато бях там 25 - до 20 свалих, ние ще имаме 14 дни там, не че ще возим като полудели де. Освен това пак да кажа не мисля, че съм правият, въпрос на кеф.

Основната идея все пак е да открием неоткритите места и плажове. 

Сполай ви

Връзка към коментар

Аз не съм тук за спора. Както ви харесва

Много оптимистична цена, аз когато бях там 25 - до 20 свалих, ние ще имаме 14 дни там, не че ще возим като полудели де. Освен това пак да кажа не мисля, че съм правият, въпрос на кеф.

Основната идея все пак е да открием неоткритите места и плажове. 

Сполай ви

И аз не съм за спора, ама вече спорим. (нали всички тук сме след конкурс избирани :) )

Ето: https://mustang-crete.com/    за 12 дни (3-14.05.2016)  - 183 евро по 16.64 на ден При това искат парите кеш, няма кредитни карти, няма нищо.

Съгласен съм, че няма прав в този "спор". Всеки сам си решава, още повече, като е наясно с + и - на вариантите.

За плажовете - на предишната страница съм писал какво ни е харесало на нас, извън най-популярните.

Редактирано от ven62
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Аз съм си извадил координати от пътеписа ти. Много е полезен. Освен това имам изкарана една седмица (твърде малко) по северната и източна част, преди няколко години. Та базови познания имам и сега ще наблягам на юга и запада.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Повтарям ги защото с дете на 6 г. няма начин да се опна 11 часа да пътувам с колата и след това веднага на ферибота пак. Дори и да има кабина. Дори и като се вземе предвид, че моето е едно от най непретенциозните по отношение на път и издържа много, много километри без почивка. Та си отиват 4 дни. При твоя вариант пък ще има да реанимираме още по ден. Та сметката е все тази. При моя вариант разхода е около 400/420 евро за трима. Това като вземеш предвид, че все ще гориш гориво на Крит независимо дали с твоя или с наетия автомобил. И без да отчитам, че ще ми се наложи да нощувам някъде преди ферибота, а за това също се плаща. И като добавиш ползата от липсата на шофиране 800 и повече километра. За нас лично до Крит това е по-добрия вариант. 

Редактирано от Bliss
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Ако решиш да се придържаш към плана си, остави си сериозен аванс време, защото събота вечерта, Атина, Пирея = сериозни задръствания, чувала съм случки с изпуснат ферибот.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Поразрових мейлите и си поприпомних моите разходи от миналата година,и ги пиша, на някой може да са от полза: Солун-Ханя, отиване 20,връщане 23, багаж, на отиване 17, 20 и нещо на връщане че не успях да купя на името на детето. Паркинг - 50 и две-три Евра, 7 местна кола 480 Е, това за 13 пълни денонощия. Бензин - 150-170 Е, километри, около 1600, не се сетихме да засечем при връщането.

Връзка към коментар

Терминалът за Крит е най в дъното на пристанището, също така. 

Аз даже за пристанищна кръчма си мечтая, преди ферито, вие как ме спекохте. Параход, с твоя  Аморгос сега жените в къщи са луднали и ми викат: Измисли го!!!  

А в тая връзка за Пирея налага ли се да ходя в Атина?

Връзка към коментар

E виж си картата, тя магистралата отива директно за Пирея, минава през Атина, но не баш през центъра. Обаче в самата Пирея стават големи тапи също.

А нас м.г. на път за пристанище Рафина ни хвана някакво озадачаващо задръстване привечер, продължи около 2 часа, малко преди влизането в Атина, бре!!! Добре, че не гонехме разписание - имахме нощувка в района и фериботът ни беше рано сутринта. (Да не говорим, че после се забутахме през Маратон от зор да избегнем града, пък то отне два пъти повече време.)

Иначе не, не се налага да ходиш в Атина, в Пирея кръчмите са достатъчно добри :)

Връзка към коментар

Иначе не, не се налага да ходиш в Атина, в Пирея кръчмите са достатъчно добри :)

Потвърждавам за кръчмите в Пирея, ... Още от времето на американските войници, пияни от Кока-Кола :) , които закачали гръцките девойки.  - Справка: в. Работническо дело - 1963 г. :)

Връзка към коментар

Гледай ти как разбърка стройниния ми септемврийски план, пристигаме в 15.00 на Пирея и летим към 20.30 за Солун и вместо да ходим из Атина, да търсим , къде да оставяме багажи за 2-3 часа, май по-добре да уважим кръчмите на Пирея.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.