Прескочи до съдържание

Крит - септември 2016 г. Тема за напътствия и споделяния.

Препоръчани мнения

Публикувано:

Привет-мривет! Заради същата зловредна приятелка и съфорумка, ще ходя и аз на Крит през септември :)

Не успях да се класирам да намаля безбожно скъпите билети през разните му сайтове де :lol:

Отивам да чета пътеписите на Вен.

• Харесвам 1
  • 4 седмици по-късно ...
Публикувано:

Някой ще се навърта ли по острова следващите две седмици? Да си спретнем сбирка на разните му там ракии и пр. Ще  се движим обратно на часовниковата стрелка от Ханя, Фаласарна, Палеохора, Матала и т.н. Ако е рекъл Бог и гръцките профсъюзи трябва да сме там в неделя.

Сполай ви

• Харесвам 3
Публикувано:

Ще се навърта една дама с мъж, не зная дали ще пише :P

Ние ще чакаме и от теб разказ и съвети. Лек полет и страхотно изкарване!

• Харесвам 1
Публикувано:

Ако пише, дамата ще е добре, ако не здраве. Аз съм с две мацки. Няма да летим, ще се возим на кола и ферибот.

• 1 месец по-късно ...
Публикувано:

Извинявам се на автора, но да използвам и аз темата, тъй като се очертава ходене на о. Крит през септември.

6 човека сме (17.09 до 24.09) и според наблюденията ми най-изгодния вариант е с полетите от Солун на Раянеър до Ханя. Видях по-напред в темата споменати и Елинеър и Егейските авиолинии, но чак после погледнах, че билетите са купувани 6+ месеца по-рано  :lol:

Та, в момента около 450Е излизат за 6-ма с Раян, което ми се струва добре по около 75Е на човек, според вас?

И един въпрос относно летището в Ханя - какви са вариантите за придвижване до града?

Мерси предварително

Публикувано:

За сравнение аз като купих за Май месец бяха по 50 евро(директна цена през сайта) и според това 75 ми изглежда скъпо. А и го взех през Румбо/Браво и станаха по 34 на човек, но пък Септември е по в сезона от Май.

До града с такси или рент а кар, като е по-изгодно да си вземете кола под наем според мен.

Публикувано:

И на мен 75Е ми се струват много от Солун. Ние летяхме от София за по-малко пари.

Има автобуси от летището до Ханя. Тук можеш да провериш разписанието - http://rethymnon.com/TheBus-Bus-Service-Crete/timetabledet.php?line=32&lg=2

Ние бяхме с рент-а-кар и ни струваше 18Е на ден, но е за 4 човека макс.

Публикувано:

Преди 2 години през септември, нашите билети сруваха по 40 евро двупосочен, така че и на мен ми се вижда доста. Ако не се лъжа, ги купих към края на юли, така че може да последиш още малко цените.

Публикувано:

Всички се хванахте за цената, но пропускате, че купува за 6 човека, а това променя нещата.

Разделете се на две резервации, ако ще купуваш от сайта на Райън, купуваш първите евтини и след това останалите.

До снощи jetcost.com->bravofly с Маестро сваляше по 20 Е от билетите на Райън,сега вече не действа,но все пак пробвай.

• Харесвам 1
Публикувано:

Благодаря на всички включили се. Смятам, че цената е малко по-висока от вашите, защото е юли и търся за септември...предполагам

В крайна сметка проблеми с отпуските засега "замразяват" купуването на билети...или няма да се ходи, или ще са на по-високи цени 2-3 седмици преди средата на септември :(

Мерси отново

Публикувано:

floros, погрижи се за отпуските и следи периодичните отстъпки на "онези" сайтове

Тази сутрин green_dawn сподели, че Jetcost.com/Bravofly дава 20 евро отстъпка за Райънеър при плащане с Дайнерс

По този начин шест двупосочни Солун-Ханя-Солун 18-25септември2016 са 262.38 EURO

post-1864-0-12274200-1467961382_thumb.png

Същите на ryanair.com са 380.82 EURO

post-1864-0-57393700-1467961405_thumb.png

• Харесвам 1
Публикувано:

Аз ходих миналата година от 20 до 27 септември до Крит от Солун. Билетите ги купих края на юли, началото на август, но хванах промоция и бяха по 5.99 евро на посока (без багаж). Общо излязоха 24 евро за двама. Бяхме резервирали кола под наем от Ханя за целия престой. Тъй като бяхме само двама колата беше малка, но съвсем нова - на 7-8 месеца. Платихме 100 евро в брой на летището - никакви кредитни карти или депозит. За една седмица навъртяхме към 1200 км, но не съм правила сметка за разходите за бензин. Имахме резервирани нощувки първите два дена и последния в близост до Ханя. Другите си ги намирахме на място - хотели много, цените бяха около 20-30 евро за двойна стая. На мен много ми хареса източната част - там е по-малко населено и без туристи, но всеки си има предпочитания. Лично на мен град Ситиа много ми хареса, горещо го препоръчвам - малко рибарско градче с типична средиземноморско-гръцка атмосфера. 

Ако някой има конкретни въпроси с радост ще отговоря.

• Харесвам 1
Публикувано:

Ние бяме от 21 май до 6 юни. Идеята беше целият остров, така си останахме в западната част. Едва за тази четвърт наречена област Ханя ни стигна времето. Но отново ни се ходи. Основно изръшкахме западното и югозападното крайбрежие на тази част и мога да съм полезен за там. 
Започнахме от курорта Като Даратсо непосредствено да Ханя. Посетихме плажовете около него и посока Кисамос. Има един много популярен плаж - Балос, който ние кръстихме еБалос щото е голяма греда. Това е място само за фотографски мании останалото е митове и легенди.
Постояхме за кратко във Фаласарна, която е нещо по-добро и по-диво, но пак не беше нашето място и забихме на юг. Плажът Елафониси е безспорен бисер, но е добре да се улови сутрин по-рано или следобед по-късно заради голямата популярност. Препоръчвам с малко багаж и разходка до носа. 
Продължавяюки още на юг-изток се базирахме в Палиохора от където щурмувахме околните села и клисурата Самария. Сугия, Агия Румели, Лутро и Хора Сфакия. Тихо безгрижно типично спокойно място.

Безспорен диамант се оказа остров Гавдос, на който посветихме 5 дни. Това е нашето място. Най-южната точка на Европа. Диво и красиво.     

Лично на мен град Ситиа много ми хареса, горещо го препоръчвам - малко рибарско градче с типична средиземноморско-гръцка атмосфера. 

Ако някой има конкретни въпроси с радост ще отговоря.

Бо, за югоизтока ли говориш? Предполагам да, защото северо-изтока са големите ресорти.

• Харесвам 1
Публикувано:

Имам пред вид на североизток от Йерапетра. Спахме една вечер в Йерапетра и от там тръгнахме на изток по крайбрежието - Макри Гиалу, Гудурас и спахме в Като Закрос. По пътя срещнахме един швейцарец, който обикаляше с джипа си - имаше палатка на покрива, подвижен душ, тоалет - изобщо пълно оборудване за бивакуване. Обикаляхме после два дена с него. Той беше там от 2-3 месеца, правел си равносметка на живота :). Следващата вечер спахме мисля в Палеокастро, или някъде наблизо - не си спомням точно, но не беше туристическо място. На другия ден посрещнахме изгрева на Ваи и тръгнахме на запад за да гледаме залеза от Ставрос. Първите дни бяхме обиколили западната част с невероятно красиви плажове, но и невероятно пренаселени от руснаци, италианци, германци 

Публикувано: (редактирано)

Бай Кольо, разкажи за Гавдос, моля!

Аз още нямам яснота за нашата програма, но мисля да се забием някъде в южната непренаселена част. После Балос и т.н., и Ханя. То за 11 дена няма да стигнем до равнометка :)

Билетите са ни от скъпите, от егейците по 19 евра на човек в посока :)

Редактирано от Bellaero
Публикувано:

Крит е голям и винаги може да се открие по-тихо място, но зависи от сезона. Ние юли и август не сме били и нямам опит, как изглежда. 

Балос спокойно го пропуснете. Цял ден дрънкане с кола по камънака или люшкане с корабче, за да си натопиш глезена заедно с още няколко хиляди.... за това го кръстих e-Балос.
Гавдос е наистина диво, но пак със същата уговорка за сезон. Той е малък и ако се пренасели ще стане страшно. Но това е трудно поради логистични причини. Има фериботи които не са всеки ден, возят и коли и зависят от времето и вятъра. Там почти всичко зависи от ферибота. Например в местното магазинче нямаше краставици, питам продавачката кога, казва като дойде ферибота, ако дойде :) и с хляба тъй, като свърши има спагети. В някои дни има едни супефаст големи лодки, но и те са подвласни на вълнението. Не съм ги проучвал защото ние пътуваме със собствен автомобил. 
Сега до уточня, че островът е добър за трекинги и хора готови на повече ходене и катерене. С кола може да се достигне до 2 от 6 плажа. Плажовете са основно нудистки, което не знам как е в разгара. На много от тях се настаняват бекпекъри и общо взето има реге, расти и се пушат странни треви. Там никой май не преследва свободното къмпингуване, щото то няма регламентирано. Не са много местата за настаняване и по-читавите вероятно ще са запазени. Ние бяхме в тези къщички страхотни са имам контакти. Дизайнерско обзавеждане и стил, две тераси-площадки с различно вю. На хълма на острова са и в далечината се вижда Крит. Ето една  карта на част от острова, който е 10 на 5 км като размери.

Няколко снимки пейзаж от Гавдос // плаж на Гавдос  // най-южната точка  // типичен Гавдоски пейзаж  //  Прекрасен плаж но козя пътека /// още  от него  // още от него  /// и защо го харесвам

Съжалявам за линковете ама гугъл фото картинките форума не ги допуска.

Та полуафрикански пейзаж, златен пясък, чиста охра и много и красиви кедрови горички. Хиляди кози и малко хора. Страхотно спокойствие. Ставаш сутрин и чуваш само бръмчене на мушици или някое яре.  Там пристигнахме на моят рожден ден и да ви кажа това се вика рожден ден. Дай Боже на всеки рожден ден на нов остров! 
Това стана нашият любим остров. Естествено за да го усетиш са нужни поне 5 дни, а и да се преброди. Ето място за настанянане  а има няколко хубави таверни. Готвят само днешна храна, малко като избор, но качествена и прясна. Това е музей Препоръчвам таверната на София - мила жена с домашна храна и еко продукти. На плажа и курортчето Саракинико има рибарска таверна с добър избор от пресни риби. Аз съм доволен и от местната кръчма на Кастри, посещава се само от местни, щото е неглиже. 

• Харесвам 9
Публикувано:

Страхотен фото разказ, благодаря.

В края на май наистина така изглеждат много от островите. Така сами се чувствахме на малкото островче Елафонисос, Пелопонес преди време. А миналият месец се насладихме на островите Куфониси - няма много туристи, няма коли и атв, няма чадъри и шезлонги. Една вкусна таверна на плажа с няколко кедъра за сянка и до повечето плажове/мини плажчета се ходи пеша...

• Харесвам 2
Публикувано:

А миналият месец се насладихме на островите Куфониси - няма много туристи, няма коли и атв, няма чадъри и шезлонги. Една вкусна таверна на плажа с няколко кедъра за сянка и до повечето плажове/мини плажчета се ходи пеша...

Как се стига до там? Може ли с кола? А за Елафонисос... нямам думи. На мен ми е в топ 3 ето тук и тук и тук 

Публикувано:

Ох, Бай Кольо, ох! Жестока работа!

Като нищо ще скипнем това-онова, само дето времето ни е малко. 11 нощувки имаме в края на септември.

Може ли на лични координати на настаняването.

Публикувано:

Нека не е на лични, въпреки че ми се щеше да скрия целият остров от обществеността.
Аз въпреки че нямам фейсбук резервирах през него: https://www.facebook.com/kalypsosgavdos/
има го и в букинга http://www.booking.com/hotel/gr/kalypso-apartments-kastrion.bg.html?aid=368032;label=gen173nr-1DCAEoggJCAlhYSDNiBW5vcmVmaBeIAQGYAQO4AQvIAQzYAQPoAQGoAgM;sid=4b01b30c036863f0d5f2393ac6996b87;dcid=12;dest_id=-819365;dest_type=city;dist=0;group_adults=2;no_rooms=1;room1=A%2CA;sb_price_type=total;srfid=c24490974495a57efbd01afecd390c469590c45bX1;type=total;ucfs=1&

А става и така: Lilian 00306945100393

Магеланци пазете тайната за ценители!

• Харесвам 4
Публикувано:

Да ви следя. Ще сме на Крит 22-29 септември. Самолет -  общо за двама 380 лв. София -Атина, Атина - Ханя и обратно.

За сега съм букнала  това, колкото да не останем на плажа.

https://www.booking.com/hotel/gr/despina-studios-agia-marina.en-gb.html?aid=368032;sid=0653b5cb6633c18cdd4a81f6eb25b455;dcid=2

Ще го мисля след 01.09. 

Публикувано:

Как се стига до там? Може ли с кола? А за Елафонисос... нямам думи. На мен ми е в топ 3 ето тук и тук и тук 

Зависи откъде, например Hellenic, Blue star ferties са за коли. Sea jets само за пасажери. Тъй като бяхме за седмица на Наксос, избрах да пътуваме до Ано Куфониси с легендарния Express Skopelitis ( семейна фирма, 3 поколения), който свързва Малките Циклади дори и при лоши условия. Много живописно и колоритно пътуване, но да се има предвид, че корабът е малък и побира 10-12 коли!

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.