Прескочи до съдържание

Автомобили под наем - пълни инструкции. Много подробни.

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 11 часа, Павел* каза:

Някой знае ли дали в САЩ може да се наеме кола с БГ шофьорска книжка? И също Thrifty vs Alamo за наем от LAX? Thrifti са по-евтини, но с по-лоши ревюта!

Може да погледнеш съседната тема с ревюта, има за Аламо:

• Благодаря 1
  • 2 месеца по-късно ...
Публикувано:

Днес имах интересен разговор с ИИто Гугъл и Пърплексити относно застраховките на топрентакар.бг. 

Темата е че basic CDW (включен в основната цена и ограничава отговорноста на водача до размера на депозита) няма да важи ако имам протокол от КАТ в който се казва че винате емоя (напр. отнел съм предимство). Това си го пише и в условията на топрентакар че този basic CDW важи са мо ако няма нарушение на закона за движение по пътищата

По интерсното е, че и двете ИИта ме убеждаватче в този случай дори и външна застраховка от типа на VISA Infinite, worldwideinsure, rentalcars.com няма да помогнат, защото се смята че има нарушение по условията на договора.

Единственото спасение в такъв случай е да се плати застраховката на рентакар компанията.

Малко е подвеждащо защото уж предлагат някакво каско , а то си е всъщност само ГО.

Бях се замислил за новата Karta VISA Infinite предлагана за клиентите на Interactive Brokers, но в този случай малко се обезмисля.

Някой има ли опит с подобни случаи?

• Замислям се 1
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Аз минавам само да Ви информирам в случай, че компания ви изиска депозит задължително по кредитна карта, може да използвате финтех услугата bunq.

Bunq „кредитната“ карта реално е Mastercard, която се води кредитна за търговците, но няма истински кредитен лимит. Работи само с парите, които вече имаш в акаунта си.

На практика това означава:

• Приема се като кредитна карта при хотели, коли под наем и онлайн плащания.
  • Не можеш да влезеш в дълг – всеки разход се тегли директно от баланса ти.
  • Няма лихви, защото няма отпуснат кредит.
  • Можеш да я управляваш изцяло през приложението – лимити, замразяване, виртуални карти и др.

Най-кратко: това е „кредитна карта без кредит“ – изглежда като кредитна и се приема като такава, но работи като дебитна/предплатена. Отлична е за пътувания и резервации, без риск да задлъжнееш.

• Замислям се 1
Публикувано:

За пълнота е добре да се добави, че всички финтех карти (Револют, Wise) са така - дебитна карта, която се вижда като кредитна.

Отделно повечето рент-а-кар компании са наясно с това и са сложили в условията си, че такива карти не се приемат. Някои от тях понякога даже и проверяват каква ви  е картата. Друг път не.

• Харесвам 5
Публикувано:

Да, само че тази не е дебитна, която излиза като кредитна. 

Ами си е баш кредитна карта.

Само че не традиционната такава с предварително одобрен лимит, а предплатена.

Но това няма значение, те не ти я виждат дали е обикновена или не, интересува ги само необходимата сума, която да блокират.

Дебитните карти на финтех услугите не ги приемат(имам пластика на Paysera и не мина в топ рент а кар за наем без никакво покритие и 800€ депозит). 

Идеята е, че при дебитната карта трябва да изтеглят сумата и после да я възстановят обратно.

Тази на bunq си е точно кредитна и по нея се блокира сумата, не се тегли.

Затова не приемат дебитни за депозит, защото после трябва да плащат и такса за изтеглената сума за депозит. 

Screenshot_2025-11-17-20-31-55-68_4e74b75565d5afe6b1709e1ce0e1dc2a.jpg

Публикувано:
преди 10 часа, Slavi Slavov каза:

Да, само че тази не е дебитна, която излиза като кредитна. 

Ами си е баш кредитна карта.

Само че не традиционната такава с предварително одобрен лимит, а предплатена.

Но това няма значение, те не ти я виждат дали е обикновена или не, интересува ги само необходимата сума, която да блокират.

Дебитните карти на финтех услугите не ги приемат(имам пластика на Paysera и не мина в топ рент а кар за наем без никакво покритие и 800€ депозит). 

Идеята е, че при дебитната карта трябва да изтеглят сумата и после да я възстановят обратно.

Тази на bunq си е точно кредитна и по нея се блокира сумата, не се тегли.

Затова не приемат дебитни за депозит, защото после трябва да плащат и такса за изтеглената сума за депозит. 

Screenshot_2025-11-17-20-31-55-68_4e74b75565d5afe6b1709e1ce0e1dc2a.jpg

Картата е известна в общността отдавна.

• Шок 1
Публикувано:

От дебитна карта не могат да  вземат повече отколкото имаш в наличност и при голяма щета сумата може да е недостатъчна , а по кредитната задължават с пълната сума и после ставаш длъжник на банката. Компанията си прибира парите , а ти си се оправяй с дълга.

Мисля , че затова повечето не приемат  дебитни карти за гаранция.Задължават картата примерно с 1000€ , но това не значи, че ако им върнеш колата на кайма ще се отървеш само с тези 1000€.

През Bunq какво ще ти вземат , освен да пият една студена вода? 

Публикувано:

Alamo в Мадрид ми отказаха плащане с Револют, въпреки че има имах пълна застраховка, дори при положение, че предложих да платя наема с Револют, а да си блокират по кредитната 200 евро.

Обаче най-интересното стана, като извадих Уиз кредитната на  ДСК, само като я видя, каза не я приемаме и тази. Въобще не искаше да чуе обясненията ми, че е кредитна..

Трябва с доста карти да се ходи навсякъде..

• Шок 1
Публикувано:
преди 3 часа, Alexander каза:

... предложих да платя наема с Револют, а да си блокират по кредитната ...

Никога рентал компания не ми е приемала да платя наема по различен начин (кеш или друга карта). Винаги искат кредитната карта, по която ще се блокира депозитът, с нея да е платен и наемът. Сигурно е нещо, свързано с гаранция, че ще могат да си дръпнат пари при необходимост.

• Харесвам 1
Публикувано:

В момента съм в Йордания , където обикаляме с кола под наем от Auto Nation.

Аз платих сумата ,която искаха с карта Curve , а от картата на мъжът ми /той ще шофира/ дръпнаха 350 динара като депозит. Неговата карта е дебитна viza cold на БАКБ.

• 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

Някой може ли да препоръча фирма за външна застраховка на депозита, за да не се купува пълна застраховка от фирмата за коли под наем?

Нещо актуално към момента.

Публикувано:
преди 4 часа, some1 каза:

Някой може ли да препоръча фирма за външна застраховка на депозита, за да не се купува пълна застраховка от фирмата за коли под наем?

Нещо актуално към момента.

Предполагам имаш предвид застраховка, която в случай на щета ще ще ти изплати сумата, която ти вече си превел на рен-а-кар компанията?

Почти всички във форума ползват тази: https://www.worldwideinsure.com/

• Харесвам 1
Публикувано:

@Otnesenпрочетох ревюто ти в другата тема за рент-а-кар и имам въпрос. Пишеш за наета в Мускат кола от Budget, през сайта https://www.billiger-mietwagen.de/  без допълнителна застраховка - всички покрития включени в цената. Предполагам, че си купил пълната застраховка от посредника. Защото ние запазихме директно от Budget и не видяхме опция да купим пълна застраховка за Оман.

Публикувано:
преди 3 часа, chandni каза:

@Otnesenпрочетох ревюто ти в другата тема за рент-а-кар и имам въпрос. Пишеш за наета в Мускат кола от Budget, през сайта https://www.billiger-mietwagen.de/  без допълнителна застраховка - всички покрития включени в цената. Предполагам, че си купил пълната застраховка от посредника. Защото ние запазихме директно от Budget и не видяхме опция да купим пълна застраховка за Оман. 

Здравей. В цената на наема беше включена пълна застрахова без допълнителни условия. Това ме насочи към тази компания .Запазих и платих през посредника споменат в поста. Изпращат ваучер на мейла с подробни инструкции. Ако отвориш сайта на посредника и започнеш да търсиш ще видиш всички оферти със съответни разлики в покритията.

• Благодаря 1
Публикувано:

Ако правите наем на кола през wizz внимавайте с валутите. показва лева а накрая се опитва да ви чарджне в евро по супер дървен курс 

image.png.dce6241b85ef6de0a129f34b36b7039c.png

• Харесвам 2
  • Шок 5
  • Смея се 1
  • Замислям се 1
  • 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

Някой има ли опит с Europcar в София? 

По-конкретно ме интересува размерът на депозита за това електриче. 

Не открих никаква информация в сайта, освен една PDF таблица с държави в които оперират и за България са посочили 300€.

Някой ако е ползвал услугите им ще съм благодарен да сподели ☺️

Screenshot_2025-12-27-08-29-06-53_4e443b2cd8f7f3fed7b2289a5f246832 (1).jpg

Публикувано:
преди 1 час, ДиянаВ каза:

За наем на кола в Сантандер коя фирма бихте предложили?

@jorocontrola ти коя ползва?

ClickRent -  https://maps.app.goo.gl/toZvguQngYeniCez9?g_st=ipc

Аз вземам с пълна застраховка от доставчика да ми е мирна главата, така че просто гледам най-ниската цена и така. Пусни една търсачка, виж какво излиза и там, и директно през сайтовете им и избирай (според мен).

Публикувано:
преди 42 минути , jorocontrola каза:

Аз вземам с пълна застраховка от доставчика

И аз така съм правила досега, но с малък опит.

Благодаря 🙂

Публикувано:

И за Терсейра, Азори ще трябва вече да се захвана с търсенето на кола. Мотаех се, че първо е извън сезон и второ е само за 2 дни /3-5 март/, ама то ей сега ще дойде февруари. 
Днес се бях загледала в местна фирма AngraCar Rent с почти отлични отзиви в Мапс - към 70€. В Букинг пък има предложения от AUTATLANTIS - към 60€ с пълна застраховка, но по-голям депозит. Това с наемането на кола през Букинг ще ми се брои ли за резервация, за да покача Genius нивото си? Въобще добра идея ли е да се прави резервация през Букинг?

Имате ли впечатления от тези фирми за Азорите или друга?

Много ми е досадна тази работа с колите под наем🫢

Публикувано:

Застраховката през Букинг се води външна застраховка според мен и реално ще си с голям депозит на място и разправии при инцидент.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 28 минути , jorocontrola каза:

Застраховката през Букинг се води външна застраховка според мен и реално ще си с голям депозит на място и разправии при инцидент.

Ще помисля за риска, по-ниската цена, бройката за букинг нивото, предимствата и минусите.

Подвеждам се по това, че досега не сме имали щета. На Сан Мигел - най-големия Азорски остров, трафикът през декември беше нулев и може би рискът не е толкова голям за Терсейра и то за 2 дни по не екстремни места… знам ли кога човек ще съжалява от собственото си решение 🙂

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.