Прескочи до съдържание

Пътешествие около света за 80 дни

Препоръчани мнения

Публикувано: (редактирано)

Вярвам, че всеки истински пътешественик и магеланец е прочел поне веднъж този вълнуващ приключенски роман на Жул Верн, или най-малкото е изгледал някоя от екранизациите му. Тези, които са пропуснали, веднага да поправят този пропуск! Да си призная честно, току-що прочетох книгата за първи път. Но някъде в детството си бях изгледал филма и той беше оставил доста сериозен отпечатък в съзнанието ми. Сега, като се връщам назад във времето, определено мога да поставя "Пътешествие около света за 80 дни" редом до "Васко да Гама от село Рупча" като една от лентите, които са изиграли основна роля за запалването на магеланския огън у мен, сиреч любовта към пътешествията  :)

~

За тези, които не знаят или са забравили историята: действието се развива в края на ХІХ век, когато главният герой - Филиас Фог, английски джентълмен на средна възраст, се обзалага с приятелите си от Клуба, в който членува, че може да обиколи света за 80 дни. Повод за облога се явява статия в местното издание "Морнинг Кроникъл", която, отчитайки бурното развитие на железниците в онези години, определя необходимото време за обиколка на Земята на точно 80 дни, разпределени по следния начин:

1. От Лондон до Суец през Мон Сени и Бриндизи (влак и пътнически кораб) - 7 дни (1-7)

2. От Суец до Бомбай (пътнически кораб) - 13 дни (8-20)

3. От Бомбай до Калкута (влак) - 3 дни (21-23)

4. От Калкута до Хонконг (пътнически кораб) - 13 дни (24-36)

5. От Хонконг до Йокохама (пътнически кораб) - 6 дни (37-42)

6. От Йокохама до Сан Франциско (пътнически кораб) - 22 дни (43-64)

7. От Сан Франциско до Ню Йорк (влак) - 7 дни (65-71)

8. От Ню Йорк до Лондон (пътнически кораб и влак) - 9 дни (72-80)

Общо - 80 дни

Картата на маршрута на главния герой (отсечките в черно - влак; в синьо - пътнически кораб; в жълто - слон и шейна):

Around_the_World_in_Eighty_Days_map.png

Въпросът, който загложди будния ми магелански дух, е за колко време най-кратко може да се обиколи Земята в началото на ХХІ век, без да се ползва самолет? И какъв ще е оптималният маршрут, стартирайки и завършвайки в София? Хайде да ви видя :)

Редактирано от Meidj
  • Харесвам 8
Публикувано:

В ден днешен връзката през Суец на пътнически кораб не съм сигурен колко време би ти отнела. От София?! :)

Но добре, щом си решил това да е стартовата точка. Аз бих опитал влак до Москва - 2 дни и после 8 дни през Трансиб до Китай. Там има и бързи влакчета за ден до някое пристанище за връзка с Япония. От там насетне маршрутът до Лондон е същия, макар че нямам идея дали има пътнически линии. Евентуално товарни?! После влакчето под Ламанша и Ориент експрес в съвременния му вид.

• Харесвам 5
Публикувано:

Майкъл Пейлин го тества тук

П.П. И аз я четох като възрастен и поводът беше точно този филм. Преводът беше ужасен (както и на Пипи Дългото Чорапче). Не са ми попадали скоро изданията от детството, за да сравня с тези, които се издават сега. Сегашните са направо неграмотни.

• Харесвам 2
Публикувано:

Майкъл Пейлин го тества тук

Доколкото разбирам, в края на 80-те Майкъл Пейлин и малък снимачен екип са изминали разстоянието по маршрута на Фелиас Фог за 79 дни и малко. Основната им цел обаче е снимането на ТВ шоу за местната телевизия, а не надпреварване с времето. Тук могат да се гледат всички епизоди от въпросното ТВ шоу: http://www.dailymotion.com/video/x1z36ny_michael-palin-around-the-world-in-80-days-e01-the-challenge_travel.

В днешно време, по маршрута, предложен и от cck, го пресмятам да излезе някъде около 50 дни. Пътуването по море обаче ще е голямо предизвикателство. Доколкото мернах някъде, е останал само един редовен трансатлантически пътнически кораб, който свързва САЩ и Европа веднъж месечно. Другият вариант били товарните кораби, които вземали само по няколко пътника на баснословна цена. 

:)

Публикувано:

Доколкото си спомням, целта на сериите е да проверят дали е възможно "да се обиколи света за 80 дни" (слагам кавички, защото за мен това не е обикаляне на света), както е описано в книгата. А че е шоу, това е ясно. Все някой трябва да го гледа.

Може би си питал друго, аз не съм разбрала.

Публикувано:

Доколкото си спомням, целта на сериите е да проверят дали е възможно "да се обиколи света за 80 дни" (слагам кавички, защото за мен това не е обикаляне на света), както е описано в книгата. А че е шоу, това е ясно. Все някой трябва да го гледа.

Може би си питал друго, аз не съм разбрала.

Че как да не е обикаляне - тръгваш на дясно и се връщаш от ляво!? :)

Иначе в книгата имаше едно много интересно описание на главния герой: "той не пътуваше, той описваше окръжност" Това изречено по повод равнодушието му към самото пътуване и единственият му видим интерес да си направи връзките и да си завърши обиколката в срок.

А въпросът ми беше: ако в днешни дни, век и половина след въображаемото пътешествие на Филиас Фог, човек тръгне да обикаля света от ляво на дясно, използвайки всички модерни методи на транспорт без самолетчета, за колко дни ще може да направи една такава обиколка и кой ще е най-оптималният маршрут при изходна точка София. Добавям и графа пътни разходи :)

Първа отсечка: София-Москва = 2 дни и 4 часа (вече има директен влак от София, тръгващ от Централна гара всеки ден от 11:30 и пристигащ в Москва два дни по-късно в 16:20 местно време).

Транссибирската железница до Владивосток е в рамките на 6 дни и нещо, ферибот до Япония = 2 дни и нещо. Да кажем, за 11-12 дни си в Йокохама, Япония. Нататък вече е мъглата :) 

• Харесвам 1
Публикувано: (редактирано)

Transpacific cruises - пълно е :)

Ето например пътуване с товарен кораб - под 100 € на ден: https://www.freightercruises.com/seaworthy_news_1306.php#anchor_hanjin_geneva

А за 4 000 долара можеш направо да обиколиш света с един кораб - за 50 дни: http://www.freighter-travel.com/travel-itineraries.html

Ето още един - от Токио до Ванкувър за 14 дни: https://www.celebritycruises.co.uk/itinerary/ml15t067/20170507/2/0/cruiseonly

:)

Редактирано от captain_oveur
  • Харесвам 3
Публикувано:

Може да пресечеш Пасифика и с катамаран... стига да имаш финансите на Филеас Фог да си купиш един

(ако не ме лъже паметта, той беше купил май някаква китайска джонка в романа... или бъркам?) :)

Публикувано:

Трябва и да се прецизира какво точно покрива дефиницията за околосветско. Мисля, че имаше задължение за пресичане на екватора и т.н. Защото иначе биеш една черта рязко нагоре към северния полюс, и там въртиш обиколки около центъра за секунди, ако имаш късмет да си на твърд лед  :)

• Харесвам 3
Публикувано:

Ако можем да се доверим на википедията има си някой "изисквания". Ето една интересна статия по въпроса: https://en.wikipedia.org/wiki/Circumnavigation. Например във ветроходството има минимална дължина (21 600 морски мили - около 40 000 km), очевидно трябва да се мине през всички меридиани и трябва да се върнете в началното си пристанище. Освен това има изискване да се пресече екватора (очевидно два пъти) и да не се слиза под 63 градуса южна ширина (явно за да не се скъсява пътя прекалено).

Доколкото си спомням в книгата се говори за обикаляне с използването на обществен транспорт - влакове и кораби. Влаковете си ги имаме и сега, даже са повече. Корабите можем да заместим с круизи. Цената естествено ще скочи доста. Остава и въпроса дали могат да се намерят круизи, които да се засичат точно с графика. Основно предизвикателство, обаче, ще е събирането на всички необходими визи.

Ако говорим за околосветско пътешествие, аз бих предпочел нещо такова: http://www.staralliance.com/en/round-the-worldсъс самолети. С достатъчно спирки и време за разглеждане.

• Харесвам 4
Публикувано:

С това изискване за екватора нещата се усложняват неимоверно :) Аз бих добавил и условието да не може да се връщаш в обратна посока повече от един пресечен меридиан. 

~

Може да пресечеш Пасифика и с катамаран... стига да имаш финансите на Филеас Фог да си купиш един

(ако не ме лъже паметта, той беше купил май някаква китайска джонка в романа... или бъркам?) :)

Беше си купил параход и слон, а за цялото пътуване изхарчи сума, равняваща се на около 1,5 млн. днешни британски лири (според уикипедия) :) Така и баба може. Явно трябва да се сложи и лимит на бюджета. Да кажем, 4000 евро "ол инклузив" е добре, a? :) 

• 3 месеца по-късно ...
Публикувано:

Тия май не са си проверели фактите. Едно просто търсене за round the world cruise изкарва множество резултати. Даже на един сайт има пътуване за около 2300400 йени, което е около 20 000 €. Казвам го в йени, защото сайта е засякъл откъде пиша и ми го дава в такава валута. Но по мои спомени цената за тази година беше дори по-ниска като гледах същата компания преди година две. Е да, това е вътрешна кабина без прозорец, но за тия пари, толкова.

Вероятно нашият "вестник" страда от синдрома "изгубени в превода".

• Харесвам 1
Публикувано:

Не знам дали е точно за тази тема, но днес четох за едно околосветско пътешествие, което предстои и много се впечатлих :)

http://www.dnevnik.bg/na_put/2016/05/12/2757826_purviiat_okolosvetski_kruiz_shte_obikoli_35_durjavi_za/

vencide не е така, но ти нямаш никаква вина, писари много.

Автора на статията във вестника трябва доста хляб да яде и да попътува преди да пуска подобна информация.

Околосветски круизи  дал Господ, нито са от вчера нито са от днес.

И ако трябва да се публикува такъв круиз с цел да събуди любопитство и четене на вестника по-сериозно, мога да му кажа.

И то в момента, подобен круиз пресича света. Като потегли на 04-01-2016 год. от Маями. И след 180 дни, на 01-07-2016 ще бъде отново в Маями. В момента е между Австралия и Нова Зеландия.

Като през това време ще посети 90 порта в 44 страни. Дал Бог всекиму.

В статията се говори за 35 държави и 66 порта. Ами ако наистина сте сериозни журналисти поне проверете какво пишете, доста е лесно.

Ето го круиза

https://www.oceaniacruises.com/email/emailpdfs/atw-2016.pdf

Аз го следя през директни блогове, като ги следвам.

https://chichansen.wordpress.com/

Круизи над 100 дни има достатъчно и въобще не са нещо ново.

Трябват само пари и време.

• Харесвам 3

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.