Прескочи до съдържание

Разходка - Тайланд + Камбоджа


neelton

Препоръчани мнения

Здравейте мили пътешественици!

Правя скоростна организация и планиране на горе-долу двуседмична разходка до Тайланд с половинката, като искам да включа и ходене до храмовете в Сием Реп.

 

Това което измъдрих като план до сега, като има някои точки, исках да консултирам с опитни пътуващи като вас са:

 

Ден 1: (04.04)

София - Доха - Бангкок

 

Ден 2

Пристигане Бангкок 12:40

Настаняване, релакс, разходка 

 

Ден 3

Бангкок - разходка по обекти - няма още дефиниран конкретен план. Отворен съм към най-интересното според вас, което се събира в един ден.

 

Ден 4

Пътуване до Сием Реп

питане №1: Полет или нон-стоп автобус? Съобрежението ми да обмислям като цяло наземен транспорт е, че уж исках да избягвам нискотарифните авиолинии, а с Bangkok Air билетите са 300лв/човек. За сравнение автобусът излиза грубо 25$ на човек в посока. (пътува са 8-10часа, като тръгва сутрин в 8)

 

питане №2: прочетох за визите, ако мога да обобщя само, да знам че съм разбрал правилно:
а) първончална еднократна виза за Тайланд - 30Е от София 

б) виза за Камбоджа - 30Е - онлайн

в) VOA или re-entry на място на границата при влизане обратно в Тайланд след Камбоджа. (1000-1100 бата) Има ли някакви усложнения тук?

 

Ден 5

Храмовете

 

Ден 6

Храмовете (гледах че на някои от тях може да се язди слон - струва ли си, сигурно ли е? Не искам да видя половинката ми да полети от слона)

 

Евентуално прибиране в Бангкок следобяд, ако сме със самолет

 

Ден 7

(наземно връщане в Бангкок)

 

Ден 8

Полет в посока острови за почивка. Не съм измислил конкретно кои, надявах се на препоръки. Сякаш за момента Ко Па Нган е най-привлекателната опция с евентуално дневни разходки до Ко Тао и до Му Ко Анг Тонг 

 

питане №3: Широко отворен съм както към препоръки за конкретни плажове/места за нощувка или просто дневна разходка на острова, така и към алтернативни дестинации като острови.

Ко Липе изглеждаше доста примамливо, но май е малко по-недостъпно и по-малко уредено? Ко Тао може би?

 

Ден 9 - 10 - 11 - 12

престой на избрания остров. Иска ми се спането да е прилично, но ако може да се вместим в по-прилични цени - 30-40Е/на вечер за двамата. Трябва ли си да има климатик по тези ширини или става и с вентилатор?

 

 

а)

Ден 13

Заминаване за Пукет / или Пи Пи * 

 

питане №4: как е най-удачно да се стигне от Ко Панган до някое от двете, без да е твърде скъпо?

 

Ден 14*

престой на Пукет или разходка до Пи Пи

 

Ден 15 (18.04)

Полет Пукет - Доха - София

 

б)

Ден 13 (16.04)

Заминаване за Бангкок

 

Ден 13/14 първи възможен полет за София, ако трябва с нощувка, или нагаждане с +/-1 ден на островния престой

 

 

Какво мислите относно конкретните питания? Относно цялостната постановка?

Ходенето до Пукет?

 

Реално голямата дилема която трябва да реша максимално бързо е дали големия полет да е София - Бангкок - София или да са София - Бангкок <> Пукет - София

Втория вариант би оскъпил билета с 250лв на човек. горе долу.

 

Много бих искал да скокна и до Чанг Май, но някакси би станало много натоварено ако трябва още един комплект вътрешни полети да се сложат.

 

Попрочетох немалко неща, но пък досега не съм пътувал в тази част от света, така че всякакви съвети са добре дошли. Знам че е много полезно, ако има човек директен контакт на шофьор / гид / лодкар, който е проверен и предлага нормални цени. Доколкото разбирам може или да се обмени в бати от София или в Бангкок също е добре, само проблемът е, че човек трябва да го мисли като задължителна задача Ако имате такива... :)

 

Ще съм много благодарен за конкретни съвети, градивна критика, предложения и тн!

Редактирано от neelton
Връзка към коментар

Здравей,

 

Има евтини полети с Air Asia около 109EUR в двете посоки. Като цяло аз планирам ноември ходене към камбоджа и така мисля, че ще е по-бързо за стигане от Бангкок(час полет). Наскоро ми дадоха идея за разходка до Ayutthaya , намира се на час от Бангкок. За храмовете в Камбоджа два дни са малко. 

Редактирано от Rositsa88
Връзка към коментар

 

питане №2: прочетох за визите, ако мога да обобщя само, да знам че съм разбрал правилно:

а) първончална еднократна виза за Тайланд - 30Е от София 

б) виза за Камбоджа - 30Е - онлайн

в) VOA или re-entry на място на границата при влизане обратно в Тайланд след Камбоджа. (1000-1100 бата) Има ли някакви усложнения тук?

 

 

VOA има само на летищата, тоест извадете си VOA при първото ви влизане на BKK. Визата в паспорта я използвайте на сухопътната граница при второто ви влизане от страна на Камбоджа.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

статистиката е 1/11 000 000 срещу 1/5 000 и повечето пъти в самолет не се умира толкова гадно , колкото в кола. 12 часа ти е минимум до сием реп. (автобусите се сменят на границата, защото в тайланд движението е отляво, докато в камбоджа е отдясно

 

бтв голяма грешка е да си помислиш, че камбоджа се изчерпва само с ангор ват. за мене е 100 пъти по-готина дестинация от Тайланд. Аз след храмовете, бих се пуснал на камбоджанското море. Много, много по истински приживявания ще имаш в Камбоджа, отколкото в Тайланд. Бих добавил също, че Пном Пен е доста по-интересен от Бангкок.

 

Също храмовете се гледат без особено напрежение и в един ден. Аз ги обиколих с колело, включително ходих и до този , който е на 30тина км. На другия ден си взех скутер и ходих до езерото. За 10 долара ме разведоха сам из цялото езеро. После с мотора обиколих села около езерото без карта и посока. Страхотно преживяване.

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Здравейте!

 

Благодаря за съветите! Да, разубедих се за наземния транспорт :) , полет ще трябва да е. При това положение може да си извадим re-entry permit като се качваме на самолета за Камбоджа надявам се.

 

Въобще не съм си помислял, че Камбоджа се изчерпва с Ангкор комплекса, но поради спецификите на намеренията ни, бяхме избрали Тайланд като цяло, но тъй като ми е огромен мерак да ги видя тези пусти храмове, планираме това отклонение натам. Живот и здраве при последващи ходения още - то няма как да се види целият регион дори за 3 месеца.

 

Като цяло започвам да се отказвам от идеята да тичаме като луди от един остров на друг, та на трети. Много ми любопитно да видя Пукет и Пи Пи, но за да го направим, ако сме били на друг остров преди това, ще си загубим цял ден в път до Пи Пи, за да може на следващия да направим ранен тур с лодка и чак на следващия ден да се върнем в Пукет. Може да се опитам да ги донатамъня, да не се губят толкова много дни заради по-неудобни часове на полети или ограничен транспорт, но не искам да насъбирам и полети близки един до друг, да не стане някой фал и да изпуснем обратния.

Може би ще останем просто на Ко Панган повечко да е по-спокойно и почивно, а оттам ще си направим еднодневните разходки до Ко Тао, до националния парк и тн.

 

Как мислите, по-удачно ли е така, или пък да мисля вариант вместо Ко Панган, да заседнем на Пукет за 5-6 дни някъде?

Връзка към коментар

Привет, 

 

препоръчвам да погледнеш Bang tao beach - Phuket, доста спокойно място, а от друга страна е сравнително близо до Patong, може да се отскочи за пазаруване или нощен живот. В този случай .. излитане от Phuket.. аз мисля че излитане от Phuket  е по-добре, другото е излишно губене на време и също няма да е безплатно, ама вие си знаете ..

 

Koh Tao над повърхността ми хареса, гмуркането там - не, рифа беше мъртъв...

 

Oт Koh Pangan нямам лични впечатления

 

Phi Phi, като дневен трип за мен беше разочароващ .. стоварват те в залива за около час, пълно е с други лодки и хора, но ако трябва да се отметне по списъка :) ...

Връзка към коментар

Благодаря за предложението - изглежда като хубав плаж, ако решим да се ориентираме към Пукет, ще го взема предвид.

 

В крайна сметка след многото чудене и мислене, просто купих билетите София - Бангкок - София, без да съм избистрил плана.

 

В момента нищо не е 100% решено като занимания в Тайланд - топ желанието ми си остава разходката до Камбоджа. Обмислях и разходка до Чанг Май отново, но сякаш толкова много пътуване просто ще е прекалено, макар и толкоав много да искам да видя отблизо тигри(има ли алтернатива на Tiger Kingdom?) Плаши ме и фактът, че април ще е много жега в северен Тайланд.

Като занимания в Бангкок (ако не решим да отидем до Чанг Май, защото тогава може Бангкок да остане само като транзитна точка поради липсата на време) най-много ме влекат разходката до основните храмове и забележителности в централната част + коктейл на някой от sky баровете с гледка + евентуална бърза визита до мол за някоя друга допълнителна лятна дрешка. Това вярвам, че може да се вмести в 1 ден, но по-вероятно да бъде разбито в няколко половинки и съчетано с различните придвижвания и полети.

 

За островите още не съм убеден в конкретна дестинация и дали да бъде разделено на две части от по 3-4 дни. Това което знам със сигурност е че искам да сме на място, откъдето може да направим поне една (или повече) дневни разходки до красиви, екзотични островчета с разните там занимания сноркелинг, разходчици, каяци и тн. Най-привлекателни за целта са Similian Islands, Surin Islands (изходни точки могат да са Пукет или по-добре по на север към Као Лак) или Анг Тонг (до Ко Панган/Самуй). Четвъртото от този тип е Ко Рок (ходи се от Ко Ланта или някъде от main land-a),  

 

Имате ли опит/наблюдения кои си струват? Просто искам да избягам от тълпите и клишето Пукет + Пи Пи.

 

офтопик: Спрей против комари, слънцезащитен крем, маска+шнорхел, такива работи от София ли си носите или на място е по-удачно да бъдат закупени/наети?

Връзка към коментар

Относно офтопик-а, спрейове против комари и слънцезащитни кремове си купи на място. Дори не съм сигурен дали в България има спрей против комари с DEET, но общо взето отиваш на място, където има далеч по-голям проблем с комарите, логично и там да има доста по-голям избор от продукти за решаването на проблема.

 

Маска и шнорхел, ако си имаш лични си ги носи, че различни модели пасват по различен начин, главите и мутрите са ни различни :) Но да си ги купуваш от тук и да ги мъкнеш не мисля, че има смисъл, предлагат се достатъчно по екскурзиите, няма да останете без шнорхел. Още повече, ако не възнамеряваш да е сериозно хоби, няма никакъв смисъл да купуваш въобще. 

 

По останалото нямам коментар аз поне, изглежда добре си се подготвил и имаш необходимата информация. 

Връзка към коментар

Ние си носихме спрей против комари и слънцезащитен крем, там също имаше избор,  май даже и по-изгодно... шнорхел и маска, ако нямаш можеш да си купиш, или - наемеш.

 

Similan islands са красиви, нямам идея за логистика, ние бяхме за гмуркане на Liveaboard,  слязохме само на един. 

 

Мисля че Surin  е доста добра идея, запознахме се  с едни немци, които са били там и ги препоръчаха.

Редактирано от gini
Връзка към коментар

До Similian Islands от Пукет няма смисъл да се ходи за 1 ден, поне 1 нощувка ти трябва, иначе ще видиш само тълпи туристи. Пътя е изморителен и на много хора дори им прилошава. И да имаш предвид, че до там спират екскурзии от 1 май до 1 ноември официално, но понякога и по-рано, поради атмосферни условия. За Анг Тонг нищо не мога да кажа. За Ко Ланта - много спокоен остров, има еднодневни екскурзии.

Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Здрасти, 

 

Има още едно интересно място, което бихте могли да разгледате в Камбоджа и то е националния парк Пном Колен. Има интересни храмове, както и един много красив водопад, в който се къпят монаси, местни и туристи. Може да се съчетае с по-отдалечените храмове. Аз бях направила така. Първи ден пристигане и разходка в Сием Реп; 2-ри ден: Малката разходка из храмовете (включва основните) и пак разходка из града; 3-ти ден: отдалечените храмове и националния парк; 4-ти ден езерото и отново Сием Реп.

Редактирано от Gapsy
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.