Spqr Публикувано: 12 февруари, 2016 Сподели Публикувано: 12 февруари, 2016 Заглавието не е особено оригинално, признавам. Но какво значение има ако темата е полезна. По много различни теми има разпръснати идеи къде, какво да хапнем в Италия. Нека тук е мястото за ревюта ако желаете или просто да споделите впечатление от някой продукт, улична храна. Идеята е информацията, която споделяме, да ни е полезна при пътешествие в Италия. Също така е препоръчително да се споделят и координатите. 11 Връзка към коментар
Alexander Публикувано: 12 февруари, 2016 Сподели Публикувано: 12 февруари, 2016 Супер идея! Добре ще е, да се направят теми за всички по-известите и посещавани страни. Сигурно няма хора, останали недоволни от италианската кухня, за мен си е от най-добрите в света. Проблема за мен е, че винаги се засилвам към общо известните неща, пици, спагети и пр. и не остава време за по-сериозни ястия, което го отчитам като груба грешка. За сладолед и кафе, изобщо няма да споменава, те са си най-добрите безспорно. Единствено поне в моите очи, малко им куцат вината. На фона на всички средиземноморски страни и производители на вина, като Франция, Испания, Португалия, някак си италианските вина ми идват почти винаги с малко по-ниско качество, ако сравнявам вино с една и съща цена от изброените държави. Горе-долу при зехтина се получава същата работа. Има хубави, но цените са доста над испанските и португалските със сходно качество. Все пак няма как да са най-добри във всичко, предястия, основни, десерти, вина, зехтини и т.н., няма такава кухня и държава. Скоро ще пусна някоя снимка на храна с обяснение от къде и какво е. 4 Връзка към коментар
Spqr Публикувано: 12 февруари, 2016 Автор Сподели Публикувано: 12 февруари, 2016 (редактирано) Започвам с една от най-популярните джелатерии Grom. Главно в Централна и Северна Италия, и са добър помощник за качествен сладолед. Какво ми е направило впечатление? Плодовите сладоледи са изключителни. Ядеш плод под формата на сладолед, а не сладолед наподобяващ на плод. Къде? В Рим на площад Навона, иначе в сайта може да намерите точно разположение по градове. Редактирано 12 февруари, 2016 от Spqr 1 Връзка към коментар
Alexander Публикувано: 12 февруари, 2016 Сподели Публикувано: 12 февруари, 2016 От моя опит в сладоледите в Италия, най-много ме впечатли този в Рим. От Гром не съм пробвал, но си го записвам за следващият път. 2 Връзка към коментар
Spqr Публикувано: 12 февруари, 2016 Автор Сподели Публикувано: 12 февруари, 2016 (редактирано) От моя опит в сладоледите в Италия, най-много ме впечатли този в Рим. Хаха мислих дали да не спомена и La Romana. В Рим не съм ги пробвал, но в Римини - да. Също много добри сладоледи. Повечето добри джелатерии са с капаци. Сигурно има разлика в технологиите, не е модерна прищявка. Редактирано 12 февруари, 2016 от Spqr 1 Връзка към коментар
Alexander Публикувано: 12 февруари, 2016 Сподели Публикувано: 12 февруари, 2016 Това с капаците не го разбирам..Имам чувството, че не искат да се гледа какво има вътре, като тайна изненада... От тези в Ла Роамна пробвах над половината асортимент, почти винаги се нареждах втори път на опашката, един път дори 3 пъти, направо като наркотик са.. Връзка към коментар
Spqr Публикувано: 12 февруари, 2016 Автор Сподели Публикувано: 12 февруари, 2016 Това с капаците не го разбирам..Имам чувството, че не искат да се гледа какво има вътре, като тайна изненада... Да, точно така, не се вижда съдържанието от витрината. Връзка към коментар
bibi Публикувано: 12 февруари, 2016 Сподели Публикувано: 12 февруари, 2016 (редактирано) Кръчме Alice o-в Бурано - страхотна рибена чорба, пържени калмари и светипетрова риба на скара. La calcina , Венеция - страхотно телешко, тирамису и сладолед с топли плодове Galloway, Местре (до Бест уестърн хотел) - най-добрият крем брюле в живота ми. Салатата от рукола, моцарела и прошуто също не е за изпускане. Ще се допълвам ... Редактирано 12 февруари, 2016 от bibi 3 Връзка към коментар
veseliache Публикувано: 12 февруари, 2016 Сподели Публикувано: 12 февруари, 2016 аз ще добавя любимите аранчини в Сицилия - уникални. Където и да сме взимали са доста добри! 1 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 12 февруари, 2016 Сподели Публикувано: 12 февруари, 2016 (редактирано) Хехе, лоши им били вината)) Ние сме луди по Неро ди Авола,червено и студено.Така го пият в Сицилия. Не се било пиело студено червеното вино - Ооооо, пие се и още как! Тоно - на плоча, на скара, на тиган, на квото има Капоната - не съм яла по - вкусно нещо от зеленчуци. Зехтин с люти чушки - продава се и готов, лют, може и сам да си го направи човек, като в обикновения зехтин добави едни мнооого мънинки люти червени чушчици.Купуваме ги сушени от пазара. За пица и паста няма да отварям реч. На Сицилия, в Марина ди Ното има една тратория - Трите Каравели се казва със страхотна кухня. Всичко сме опитали - всичко е вкусно.Ама ние ядем предимно морска храна.И най обичаме да идем рано на пазара и да се накупим с всичко прясно - риба миди, калмари,скариди,октоподи - бе, тя лакомията няма граници (( Ооо, а за завършек на вечерята - по едно лимончело Редактирано 12 февруари, 2016 от AlexandraKo 7 Връзка към коментар
Spqr Публикувано: 12 февруари, 2016 Автор Сподели Публикувано: 12 февруари, 2016 (редактирано) Продължавам с десертите. Каноло Сичилиано - сицилианската гордост. Понеже сицилианците не се имат за италианци, най-добре е да се пробва в сицилиански сладкарници из Италия. Да, точно така, защото всеки регион си има десерти и каноло не се среща току-така. Разбира се в самата Сицилия е друга ситуацията. Ciuri Ciuri е верига сицилиански сладкарници в Рим и Милано. Важно е рикотата да я пълнят във фунийката на момента на поръчката или в близките часове преди това. Така фунийката е хрупкава, иначе се губи ефекта. Редактирано 12 февруари, 2016 от Spqr 2 Връзка към коментар
Цвете Публикувано: 12 февруари, 2016 Сподели Публикувано: 12 февруари, 2016 (редактирано) В Рим, далеч от туристическия поток 92 Via Baldo degli Ubaldi - Tavola Calda. Все още някои от готвените ястия са най- добрите в моята класация. А това си е кварталния кулинарен магазин. В Падова ристорант Vecchio Falconiere Уникален метод на приготвяне и презентация на крехко телешко месо. Чичкото, собственик реже от филето едни тънки пържоли и ги мята в нагорещена чиния. Така се пече. Някои искаха алангле и хоп, мята ги само от едната страна. От другата са си живи, мърдат. И всичко друго беше супер. Във Венеция - Vecia cavana - миди с най- невероятния сос, пиовра (октопод) карпачо, турбо фиш ала венециана ал форно (калкан с картофен слайз, чери домати, каперси и някакви тайни магически съставки)- всичко това чудесно! Виченца. Ресторант Al Paradiso. Пица с артишок, аспержи , прошуто и разни други работи и фритата миста. Рибки малки и големи, октопод чета, калмари, скариди. Е , чудно беше! Бергамо на главната улица в Долния град. Ristotante La Ciotola. Пресни Равиоли с месна плънка, поляти със зехтин и запържени в него тънки квадратчета бекон. И телешкия стек беше ок. Болоня. http://www.trattoriavalerio.com/ всичко е чудно там! Сега това ми е под ръка, защото си имам албум във фейса - "Манджаре" Потвърждавам мнението на Александър, че италианските вина не са най-добрите, но пък винаги пийвам най - вече вино ала каза. Като отида в Сицилия ще пробвам всичко, дето го препоръчвате. Редактирано 12 февруари, 2016 от clete 3 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 12 февруари, 2016 Сподели Публикувано: 12 февруари, 2016 Продължавам с десертите. Каноло Сичилиано - сицилианската гордост. Понеже сицилианците не се имат за италианци, най-добре е да се пробва в сицилиански сладкарници из Италия. Да, точно така, защото всеки регион си има десерти и каноло не се среща току-така. Разбира се в самата Сицилия е друга ситуацията. Ciuri Ciuri е верига сицилиански сладкарници в Рим и Милано. Важно е рикотата да я пълнят във фунийката на момента на поръчката или в близките часове преди това. Така фунийката е хрупкава, иначе се губи ефекта. Най-страхотното Каноло съм яла на Сицилия, в Бар Вители в Савока.Току-що приготвено, хрупкаво, с пухкава рикота. 1 Връзка към коментар
lesy Публикувано: 12 февруари, 2016 Сподели Публикувано: 12 февруари, 2016 Най-добрата храна за мен беше в Пулия. Навсякъде, пица на парче, в магазините, в остериите. Но остерията, която препоръчвам е: http://www.osteriadelcarosenobeb.com/. Главният готвач е работил 2 години в София да учи ресторантьори как се прави домашна паста. И ако някой отиде да внимава. Ние си поръчахме предястие и ястие, а те бяха общо 12 вида различни вкусотии. Смятам да повторя региона дори само заради храната. И виното си го бива. 5 Връзка към коментар
bibi Публикувано: 12 февруари, 2016 Сподели Публикувано: 12 февруари, 2016 Lesy, това включване чаках, че ни предстои 1 Връзка към коментар
Zaro Публикувано: 12 февруари, 2016 Сподели Публикувано: 12 февруари, 2016 My two cents Флоренция: Osteria de' Peccatori, точно зад Палацо Векио. Десертите са уникални. Тирамисуто се загребва от една тава на грамаж, а не в предварително готови порции. Сервитьорите са едни уникални пенсии...не е за претенциозни хора, които търсят стерилно обслужване. Много прилично като цена, сметката се плаща вътре на бара, на огромен стар касов апарат, до който има касичка за бакшиш - ако прецениш - оставяш. Местоположение Венеция: Trattoria alla Palazzina, Канареджо, отлична кухня, музика на живо. Местоположение Болоня: Ristorante Pizzeria Reginella - тези нямат сайт, но са си типична италианска пицария, в която ние бяхме единствените чужденци, и то защото апартаментът ни беше в района. Малко е встрани от забележителностите. Местоположение 3 Връзка към коментар
Spqr Публикувано: 14 февруари, 2016 Автор Сподели Публикувано: 14 февруари, 2016 (редактирано) Написах го и в магеланския пътеводител за Емилия-Романя. Кулатело е с ранга на върховия месен деликатес. Забравете за прошуто. Може да видите филмчета как кулатело се прави от порода черни прасета. Доста скъп деликатес е и като цяло не е за наяждане, а по-скоро да се пробва блаженството. Пробвал съм в Osteria dei Servi, която е в градския пазар в меката на кулатело: Парма. Alexander, любопитно ми е дали най-скъпият хамон в Испания също е от такива чернички прасенца? Редактирано 14 февруари, 2016 от Spqr Връзка към коментар
Alexander Публикувано: 14 февруари, 2016 Сподели Публикувано: 14 февруари, 2016 Ха, аз да не знам какво имали италианците, браво! Това чудо, какви пари върви по магазините, респективно кръчмите? Прошутото за мен не е нищо особено, както и нормалния хамон де, но това задължително ще го пробвам, ако се намира лесно следващият път. Да, от черни прасета е скъпия хамон и тук, чудно ми е защо италианците ми махат кокала на месото, тук само на по-евтините го махат предварително. Всичко от висшата класа е винаги с кокала. От друга страна италианския вариант е без кокал и може да се реже лесно от всеки, като няма нужда да си специалист-хамонеро или с опит. При хамона с кокал, много важно е самото нарязване, което няма как да го направи човек без опит или с малък такъв. Италианците му слагат сол и чесън, испанците само сол и нищо повече, иначе и тук ги душат и ги бодат с игли от спринцовки и пак душат, ама това е за познавачи вече. Като цяло е нещо идентично на скъпия хамон и като вид месо, време на сушене, видях, че стига до 3-4 години и като вкус най-вероятно. Благодаря, образовах се с нещо ново! 1 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 14 февруари, 2016 Сподели Публикувано: 14 февруари, 2016 Любимото ми Кача Кавало - това сирене ми харесва най-много. И другото любимо - Мортаделата във всякакви разновидности. 1 Връзка към коментар
Spqr Публикувано: 14 февруари, 2016 Автор Сподели Публикувано: 14 февруари, 2016 (редактирано) Това чудо, какви пари върви по магазините, респективно кръчмите? Прошутото за мен не е нищо особено, както и нормалния хамон де, но това задължително ще го пробвам, ако се намира лесно следващият път. И друг път съм препоръчвал тази поредица на BBC: Italy Unpacked, която обхваща изкуството и храната на различните региони. Факт е, че кулатело не е популярно, но благодарение на тази поредица разбрах за съществуването. И го споделих в магеланци. В 49.20 мин. са в мазето и като видим, че Армани и принц Чарлз си поръчват от този производител, вероятно ще е стабилна цифра. Иначе по магазините в Болоня съм срещал за около 90 евро/кг. Цената варира, разбира се. За около 10 евро/100 гр. се придобива представа. Редактирано 14 февруари, 2016 от Spqr Връзка към коментар
Alexander Публикувано: 14 февруари, 2016 Сподели Публикувано: 14 февруари, 2016 Е добре е цената, аз очаквах повече. В Испания най-добрите хамони са 100-120-130 евро/кг в магазина. Има кръчми, където за 8-10 евро се сервира 50-60-70 грама, но като е тънко нарязан не изглежда много малко и става за проба дори за двама човека. На нормалните хамони, аз лично отделям мазното, дори да е малко. На скъпите, само докато го близнеш и мазното се разтапя все едно е краве масло. 1 Връзка към коментар
Zaro Публикувано: 14 февруари, 2016 Сподели Публикувано: 14 февруари, 2016 Кача Кавало От което, неизвестнo кога и как, е получил името си нашият кашкавал. 1 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 14 февруари, 2016 Сподели Публикувано: 14 февруари, 2016 (редактирано) От което, неизвестнo кога и как, е получил името си нашият кашкавал.Абе, не е ясно дали оттам, или от турците, дето си си викат кАшкавалИли пък, италианците, които смятат, че кача Кавало, дето няма общо с кон, имало нещо общо с някакво турско сирене. Преди време се бях поровила откъде идва името кавало - някъде прочетох, че в миналото може и да се е правело от кумис, което не е сигурно. Важното е, че е страхооотно! На връщане от Бари клечахме пред един магазин, който продава местни продукти точно два часа, докато отвори - имало някаква катастрофа, че човекът се забави.За да му изкупим всичкото Кача Кавало /не държат големи количества, че е скъпо/, ама ние знаехме, че това е еко-био и така се оказа - сиренето беше невероятно. Лошото е, че научихме цялата родА и, ако няма Кача Кавало се мръщят и сумтят недоволно. От Италия винаги носим това + едни саламчета Чоризо, дето по принцип са испански, ама и в Италия са си твърде вкуснички. Ама, да си кажа честно, в Италия няма едно нещо, което да не ми е харесало,всичко ми е вкусно.Не съм добро прасе , не съм и някаква супер претенциозна. Италианската кухня си ми е точно по вкуса - особено в раздела с морските разни работи,със сирената, вината и пиците ) Редактирано 14 февруари, 2016 от AlexandraKo 3 Връзка към коментар
БраниB Публикувано: 14 февруари, 2016 Сподели Публикувано: 14 февруари, 2016 Единствено поне в моите очи, малко им куцат вината. На фона на всички средиземноморски страни и производители на вина, като Франция, Испания, Португалия, някак си италианските вина ми идват почти винаги с малко по-ниско качество, ако сравнявам вино с една и съща цена от изброените държави. Горе-долу при зехтина се получава същата работа. Има хубави, но цените са доста над испанските и португалските със сходно качество. Все пак няма как да са най-добри във всичко, предястия, основни, десерти, вина, зехтини и т.н., няма такава кухня и държава. Скоро ще пусна някоя снимка на храна с обяснение от къде и какво е. Аз пък за вината имам точно противоложното впечатление. Според мен е въпрос на вкус и късмет, както и на цена. Колкото до зехтина има също голям избор... Във всеки случай в южна Италия сме имали много повече късмет и с двете, да не говорим, че и там е много по-евтино... 1 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 14 февруари, 2016 Сподели Публикувано: 14 февруари, 2016 (редактирано) За зехтина мога да поспоря - може испанците да са първи по износ, но цената и качествато на зехтин екстра-върджин в Италия е доста по-висока.Особено в Пулия,около Бари.Лошото е, че в последно време някаква болест е натиснала маслините в резултат на много валежи и някаква си муха, та има рекордно ниска реколта миналата година. Редактирано 14 февруари, 2016 от AlexandraKo 2 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега