Прескочи до съдържание

Храна в Испания


Alexander

Препоръчани мнения

Взаимствам темата от другите раздели, смятам, че ще е интересна и полезна.

Казвайте, какво ви е харесалo и какво не, ако има  снимков материал ще е още по-добре.

 

Аз ще започна с какво не ми харесва в кухнята им.

Доста са слаби в десертите и има много малък избор..

Най-общо са:

мляко с ориз, крем карамел и няколкото  вариации, тортите не са хубави, повечето са бутер тесто с много сметана отгоре.

 

 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Под крем карамел с вариации може би визираш флан? Аз много го харесвам.

 

Гаспачо. Но аз съм фен на всичко доматено, така че дори и една семпла доматена супа в Испания ми е безкрайно вкусна.

 

Паея-та не е моето ястие.

Редактирано от Сю_
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Фланa си е жив крем карамел, а вариациите са pudin и tocino de cielo. Имат crema catalana, natillas, те са по-скоро кремове.

Идентично е малкото което имат, няма избор просто.

 

За сметка на това, са силни в другите храни

Връзка към коментар

Огромен фен съм на пеята във всякаквивидове, както и на чуросите. Сега по Нова година пробвахме някакъв коледен кекс, нямам идея как се казва, но изобщо не ми хареса . Ето това с коронките :)

 

12604941_10206460818732405_2111258932230

Връзка към коментар

Да, коледния кекс(roscon de Reyes),  се яде  за 6 януари, когато е големият празник Dia de Reyes и да,  много е зле..

Представлява  сладък хляб, а във висшата му форма е хляб със сметана по средата, а ако е от някоя пекарна е и скъп на всичко отгоре.

 

Интересното е, че вътре има една фигурка на крал и на който се падне, трябва да си сложи короната от хартия, която върви с него и става крал на вечерта.

Има и втора изненада вътре, едно бобено зърно, по-точно бакла. На който се падне баклата, трябва да плати кекса, има и версии, че трябва да го плати следващата година.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Много харесвам паея.Винаги съм яла много хубава. Единствен гаф във Валенсия!!!! Беше някакво туристическо място. Барселона, по- точно в Барселонета ресторант www.canmajo.es ми е любим. Всякаква морска храна. И паея!

В Андалусия тапасите много ми харесаха.

Крем уебо ядох в Севиля - беше с доста по- плътна консистенция от крем карамел, но явно негова разновидност

post-228-0-31643600-1455303932_thumb.jpg

Редактирано от clete
Връзка към коментар

Сетих се, че освен храна, трябва  да се напише нещо за пиенето, та ще напиша за вината тук.

 

За начало една карта със зоните и регионите на вината, първият линк е снимка, втория пдф

https://www.vinetur.com/documentos/article/14971/denominaciones_origen_vinos_spain.jpg

https://www.vinetur.com/documentos/article/14971/denominaciones_origen_vinos_spain_2014.pdf

 

Тук зоните са много, като всяка зона си има типични сортове и вина, абсолютно задължително е, самото грозде да е от същата зона, а много от избите си имат собствени стари 50-60-70 годишни  лозя, в зоната.

 

 

Най-титулуваните червени вина са от зоните Ribera del Duero, Rioja, Priorat и други по-малки около тях.

 

Аз лични купувам и пробвам от всякакви зони, дори нарочно търся в последните години от нетитулуваните  зони, обичам да пробвам различни вина.

 

Забелязал съм, че ако се купи вино от 5-7 евро примерно от по-евтина зона, то почти винаги е по-добро от вино за същите пари от най-известите и най-скъпи зони. Вече, при скъпите вина 15-20 евро и нагоре, положението е ясно, всеки предпочита от топ зоните, просто на тях там им е силата.

 

Много зони правят бели и червени вина, че и розета, но общо взето се открояват тези зони според вида вино:

 

За любителите на тежки червени вина Toro и Priorat

 

Белите хубави вината са основно от Rias Baixas и от многото малки зони в Каталуня, Lanzarote със специфичните си много хубави бели вина,  както и  Rueda за по-евтини и не си струват.

 

Розетата основно са от Rueda и от Каталуня.

 

За шампанизирани вина, тук се наричат Cava,  зоните от Каталуня

 

За десертни вина тип Порто- Jerez

 

Не толкова добри зони  са Alicante, Valencia, Canarias (без белите от Lanzarote) и донякъде Madrid.

 

Интересни и различни вина има от  Майорка, Bierzo, Somontano

 

От опита ми,  като най-добро съотношение цена-качество при цени 5-8евро в магазина,  мога да кажа, че са вината от Extramadura, най-често съм попадал на много интересни-добри.

 

Аз използвам една програма vivino(за всякакви вина, не само тукашни), там може да гледате и пишете отзиви и оценки, дори цени,   като цялата информация се подрежда  средно аритметични и като цяло е доста добър ориентир,  особено, ако има повече мнения над 100 да речем, за дадено вино и година. 

 

Много полезен линк е този.

 

От него може да се види за  всяка зона и за всяка година, каква е била реколтата и да си правите изводи при избора на вино.

 

Една и съща зона през различните години има различно качество заради времето най-вече. Няма как винаги да е на супер ниво, дори при най-скъпите изби и зони. Та за мен тази информация е много ценна, за добрия избор на вино.

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Fuet de Pavo купен от магазини Bonarea, това е най- вкусния колбас в живота ми. Всичко, което ядох в Каталуня ми беше адски вкусно. В хотела прекаляваха с количеството и качеството на поднесената храна. За мен Испания кулинарно е на върха!

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Информация за зехтините

Който иска хубав и качествен зехтин трябва да гледа за  aceite virgen extra за начало, има  вариации aceite virgen, смес между extra virgen и virgen, след това е refinado и най-ниското качество е orujo, на други езици е pomache, помас и др, като последният се прави от отпадъците-кюспето.

 

Второто важно нещо е киселинността му.

Ако на един зехтин не пише каква е тя, в повечето случаи   е около 1%-2%, това е стандарта, има някои много скъпи зехтини, където не пишат, но там е друго и ще пиша отделно за тях по-късно.

 

Ако зехтина е с ниска киселинност, тя винаги се отбелязва, все пак това е добра реклама за продукта.
 Средната хубост  са под 0,8, като добрите марки са максимум 0,3-0,4

 

Следващият  важен, дори най-важен момент в избора   е сорта на маслините. В Испания има над 200 сорта маслини. Над  десет сорта са основните и известите, някои производители използват само един вид, а други правят комбинации от 2-3-4 вида, също както при вината. Всеки сорт или смес от сортове е повече или по-малко подходящ за различните ястия, отделно се намесва  вкуса и предпочитанието на всеки  човек.

 
Основните сортовете са Hojiblanca(има и такъв производител) това е лек и средно ароматен сорт, общо взето се харесва на болшинството от хората.
В другия край  е Picual, той  не се харесва на повечето хора, понеже е много тежък и със силен аромат, та внимавайте с него.

 

Много интересен сорт е Arbequina, това са едни дребни маслини и затова зехтина от него е леко по-скъп. Вкуса е много добър и балансиран, малко по наситен от Hojiblanca, но не натрапчив като Picual.
Има и много други, като по-известите са Cornicabra , Lechin de Sevilla, Verdial, Picudo и т.н.

 

Поради незнанието на сортовете и вкусовете им, на някои хора не им харесва един зехтин, понеже е много тежък и силен, а това зависи най-вече от  сорта маслини.

 

 

Ето класация за зехтините от 2014-2015 година в света.

Първите 4 са испански, а от първите 10, 7 са испански, та изводите всеки да си ги прави.

Освен тази класация, има много други, където зехтините се разделят на категории и видове и там става още по-сложно.

 


Наскоро попаднах на зехтина класиран на 1 място от горната класация и си го купих, цената беше като на разни други по-така марки или 10 евро за 750мл. Дори ми се стори ниска за това чудо.

Аромата е много силен, същевременно мек и много свеж. Давам пример за сравнение на силата и мекотата,  както е при много скъпо и отлежало уиски,ром и т.н..

Дори само при помирисване  от бутилката, се усеща в пъти по-силен аромат отколкото при другите вирхен екстра.

Имам чувството, че това е парфюм от зехтин.

Самия зехтин е от два сорта маслини, hojiblanca и picuda.

 

 

Това е в общи линии, трябва да се имат предвид доста неща, да се чете по етикетите и вече другото е вкус и проби, както при вината.

 

За финал ще ви покажа нещо интересно за по-изтънчените.
0120903201802000q01011.jpg

Това освен, че е био зехтин, по-интересното е, че се прави по друга технология, както виждате не пише aceite virgen extra, а Flor de aceite-percolacion.

Зехтина не е филтриран и се прави по много интересен начин. Маслините се вкарват в огромен съд за определено време,  понеже те са много като  килограми, започват да се притискат една в друга под теглото си и така започва да излиза от само себе си много малко зехтин от тях, точно това е този Flor de aceite, каймака на зехтина все едно.
Разбира се, количеството зехтин изкарано по този начин е и много по-малко отколкото при стандартното студено пресоване.

За 1л нормален вирхен екстра са нужни около 5-5,5кг маслини, а за този са нужни 11кг. Това е най-странния зехтин, който съм виждал-пробвал. Стана дълго, та по-добре да спирам :)

Редактирано от Alexander
  • Харесвам 6
Връзка към коментар

Искам да помоля за малко повече информация за тапасите. Има ли някаква традиция или метод при тях, като например че първо се поръчват еди какъв си тип, после еди какъв си? Като седнем да не се изложим пред местните :) Има ли някакви специални препоръки за конкретен тип тапаси или просто сядаме и поръчваме на тото? Знам, че порциите са различни по размер, но все пак, за двама човека, колко са необходими за прилична вечеря?

Връзка към коментар

Никой по-горе не спомена Caracoles? Бая ги хапват, поне през пролетта. 
 

Искам да помоля за малко повече информация за тапасите. Има ли някаква традиция или метод при тях, като например че първо се поръчват еди какъв си тип, после еди какъв си? Като седнем да не се изложим пред местните :) Има ли някакви специални препоръки за конкретен тип тапаси или просто сядаме и поръчваме на тото? Знам, че порциите са различни по размер, но все пак, за двама човека, колко са необходими за прилична вечеря?

Това зависи го голяма степен от града. В Гранада, напр., с всяка бира ти носят тапас и то стабилен, като количество, на други места плащаш за 3 маслинки с подправки, колкото плащаш и за бирата. Не мисля, че има ред или метод.
 

Връзка към коментар

Явно зависи и то ресторанта. Покрай нас, туристите, храната се е унифицирала по централните маста. В повечето има порции тапас - малки и нормални порции.Според мен няма някакъв етикет в поредността. Яжте маслини! Уникални вариации има и ги сервират с питието почти навсякъде.

 Ако отидете в Ронда , препоръчвам тази букерия, втора прака в ляво от Пуенте нуово, пешеходна е, El coto - Calle Nueva, 28, 29400 Ronda, Málaga, Spain. Много вкусно и евтино.В Севиля има хубави места, но ми е трудно да дам координати - там е лабиринт в центъра.

 Ето това е чудно място: Restaurante Bar Rogelio León - Calle Diego Angulo Íñiguez, 16, 41018 Sevilla, Spain http://www.rogelioleon.com/

Редактирано от clete
Връзка към коментар

Pulpo a la gallega (октопод по галисийски) e моят най-голям фаворит за момента. В България с дни съм си мислел за него  :lol: . Също така доста харесвам pimientos de padrón (едни малки чушчици) и алиоли.
Няма нещо специално при тапас, поръчва си човек каквото му е кеф и си хапва. Според мен 4-5 различни тапас са достатъчни за двама души да се нахранят.

Редактирано от Gruntax
Връзка към коментар

Тапите-tapas, са се  слагали върху  чашите като капак преди много време, оттам идва и името им.

Има голяма разлика между тапите, вида и количеството им в различните зони  и различните кръчми.

 

Най-много и най-хубави са при  Баските-Сан Себастиан   и  в Андалусия -  Гранада, Севия.

Най-малки и дори платени на доста места са из Каталуня, но те са известни в Испания, че са стиснати.

 

Има кръчми с определени видове тапас, които са станали много известни и се ходи там заради тях. Примерно пържени крила или нещо друго, с което е станала известна кръчмата.

 

Има други места, където няма някаква известна и търсена тапа и се слага наред.

 

По принцип, тапата, ако е малка ти я дават без да те питат какво искаш или както се каза на тото, ако не обичаш нещо, може да кажеш, също може и да поискаш определена тапа, няма да се разсърдят.

Ако поръчаш 2-3 пъти вече те питат какво предпочиташ. Малки тапи са маслини, нарязан фует, кашкавал, малки филийки с нещо отгоре и др.

 

Има места, където тапата е по-голяма, като понякога се плаща дори отделно. На места 1/2 порция се води тапа, на други 1/4 порция, та няма определен размер.

 

При по-големите тапи, може да дадат малък омлет с наденица, тортия, някаква манджа, охлюви и др и тогава питат предварително.

 

Тапите се ядат за аперитив, не за наяждане, въпреки, че може да се наяде с тях човек, ако иска.

 

Ако са от най-малки ще ви трябва по 5-6 поне за наяждане, ако ще ядете само тях, ако са големи и по 2-3 ще ви стигнат, зависи от кръчмата и размера им.

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Един съвет,

ако искате да пробвате повече от безплатните малки тапаси, си поръчвайте малки бири-cañas, вместо по-големи 330мл или халби по 0,5л.

Тапасите се дават на всяка поръчка или чаша и ако пиете по-големи бири, няма да ви дадат толкова тапаси.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Един от най-търсените и известни продукти е хамона-задния бут, но ломото-Lomo също е много добро, а често се пренебрегва, не е толкова ефектно докато се реже, а и много хора не го познават.

 

Разбира се, че ако е от расата иберико е много по-хубаво, не е толкова сухо, с две думи, пробвайте го.

На снимката е ломо иберико, вижда се колко мазнина има втъкана в месото, докато при нормалните прасета, няма такава.

 

IMG_6918.jpg

 

При едно и също качество-марка-зона, ломото е винаги по-евтино от хамона, както е и  плешката-paleta-предния крак, въпреки, че в Бг съм виждал плешка в магазин, която се продаваше за хамон, но това е друга тема.

 

Най-добре е да се консумира прясно нарязан хамон, плешка, ломо.

Ако е нарязан и вакумиран, е добре след като се отвори пакета да се остави 15-20 мин и след това да се яде.

Най-лошо е, ако остане повече от 2 дни нарязан, (примерно ако си купите за в къщи), тогава изсъхва и солта му избива на повърхността..

 

Та, ако ще си купувате за вкъщи, гледайте да е по-малка разфасовка, която няма да се застои много или ако е ломо, да е едно цяло парче, което да си го режете, за него не ви трябват стойки, ножове и умения за рязане, както при хамона.

 

 

 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

Моля, дайте идеи за оптимално хранене, че като погледна как за две седмици имаме само една закуска в хотел, и ми става лошо. Някак си не си представям по три пъти на ден да ходим по лъскави ресторанти.

Ще бъдем в Барселона, Мадрид и Андалусия.

Ще съм благодарна и ако препоръчате заведения на сносни цени.

Връзка към коментар

Моля, дайте идеи за оптимално хранене, че като погледна как за две седмици имаме само една закуска в хотел, и ми става лошо. Някак си не си представям по три пъти на ден да ходим по лъскави ресторанти.

Ще бъдем в Барселона, Мадрид и Андалусия.

Ще съм благодарна и ако препоръчате заведения на сносни цени.

 

Е няма нужда от лъскави ресторанти, повечето площадни ресторантчета въобще не са лъскави, даже коментирахме в друга тема, че с тия салфетки по земята не създават добро впечатление на несвикналите :) Просто избягвайте заведенията, които са буквално и фронтално в туристическата месомелачка - около църкви, катедрали, големи площади и т.н. Като се бутнете в уличките също ще има заведения и цените там трябва да сте по-нормални. 

 

Ако съвсем бюджетно търсите, има си ги традиционните фаст фудове, дюнери и т.н. 

 

Като цяло храната в Андалусия ми се видя по-евтина от средното за Европа.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

А за закуска - в повечето заведения/кафенета сутрин тостада с доматена паста и зехтин, фреш от портокал и кафе с мляко/чай, излиза не повече от 4 евро. Откакто се върнахме ми липсва тази закуска :)

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Много заведения предлагат обедни менюта-първо,второ и десерт-за 8-10евро на човек.Друг вариант са заведения,където плащаш фиксирана сума(9-12евро) и ядеш колкото искаш.Имаш голям избор от всякакви ястия.Срещали сме такива в Барселона и Малага.

Ако оставате за повече време на едно място, идеалния вариант за мен е апартамент или студио с кухненски бокс.Испанските пазари предлагат прекрасно разнообразие от всякакви продукти.Особено морски на  достъпни цени.Ако не ви се готви,може да си вземете готова храна от топла витрина.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.