Прескочи до съдържание

Програма Бразилия Нова Година 2016/17

Гост

Препоръчани мнения

Публикувано: (редактирано)

Здравейте,

Ще пътувам с Rainy до Бразилия през декември и ми възникнаха няколко въпроса.

Моля за съвет.

Та, чудех се дали да си купя бразилски реали от София. От Никар ми дадоха цена от 0.548 лв за 1 реал.

Или да си купя долари и да ги сменям там?????

Руми, и аз имам същите чуденки, защото не съм финансов експерт. Обаче - знам, че всяко превалутиране носи загуба. Тоест, аз не бих носила долари, ако знам, че мога да си ползвам банковата карта за теглене на място, например. Така ще има само една обмяна - БГ лева -> БР реали, а не БГ лева -> US долари -> БР реали. Доларите никога не са излишни, но аз нося такива обикновено в страни от Третия свят, където опцията да не мога да ползвам банкова карта е съществена - напр. Мианмар, Африка...

Иначе за Бразилия - лично аз смятам да си взема оттук реали (не съм решила каква сума още, но няма да е нещо велико), да се разплащам с карти повечето време и да тегля от банкомат, когато се наложи.

Редактирано от Гост
Публикувано:

Имайте предвид, че ако теглите от банкомат в Бразилия има такса на банкоматите от сорта на 9-10лв., така че е хубаво да теглите максималната сума. Теглила съм с Visa Electron и MasterCard. В Аржентина също има подобна.

Публикувано:

Хм, в какви банкомати си теглила, на коя банка? Излиза ли съобщение за таксите, или е от твоята банка? Сега си гледах извлечението, за всяко теглене имам само една такса, според тарифата на ПИБ и нищо не ми е споменавал банкомата.

Публикувано: (редактирано)

Хм, в какви банкомати си теглила, на коя банка? Излиза ли съобщение за таксите, или е от твоята банка? Сега си гледах извлечението, за всяко теглене имам само една такса, според тарифата на ПИБ и нищо не ми е споменавал банкомата.

Таксата на банката си е отделно (ДСК). При самото теглене казва, че има ХХ реала допълнителна такса за теглене от банкомата и пита искам ли да продължа с транзакцията, досега от 3 банкомата - 2 във Фоз и един в Парати, не съм сигурна на кои банки са, в банкирането пише:

-BRA FOZ DO IGUACU DAI BRASIL (25 реала такса, теглила съм 630, тотал 655 според онлайн банкирането, отделно имам такса от банката)

-BRA FOZ DO IGUAC TECBAN BRAZIL TECBAN MU (24+630)

-BRA PARATI ATM OF BRAZIL PARATI (20+630)  

Редактирано от Carrie
  • Харесвам 1
Публикувано:

Ами в едно малко населено място не знам има ли избор, ама ползвайте Banco do Brasil или Bradesco, няма такива такси. То може и да зависи и от щата де, при мен няма (Minas Gerais)

• Харесвам 2
Публикувано:

Здравейте,

Ще пътувам с Rainy до Бразилия през декември и ми възникнаха няколко въпроса.

Моля за съвет.

Та, чудех се дали да си купя бразилски реали от София. От Никар ми дадоха цена от 0.548 лв за 1 реал.

Или да си купя долари и да ги сменям там?????

При този курс си вземете от България някаква сума и я ползвайте за автобуси, пазари, улична храна и места където не приемат карти. Ако свършат, теглите. Иначе аз гледам да ползвам карта винаги, когато мога, то е към 90%. Дори такси може да се ползва с карта, през приложение за телефон. Понякога може да се изпадне в неудобно положение де.

За Рейни - английските карти имат такси за превалутиране и какво ли не, та може да е друго положението. Има няколко карти, които нямат такива такси (Post Office примерно), та за човек, който много пътува е добре да има такава.

Долари и евро вървят еднакво по чейндж бюрата, та ако имате евро не се тормозете да купувате долари.

• Харесвам 1
Публикувано:

Да попитам за местна СИМ карта - обикновено никога не си купувам такава, нямам нужда да звъня, винаги използвам wi-fi в хотелите вечер. Обаче.

Тук ще имаме кола под наем, плюс мотаене нагоре-надолу по бразилската шир и нямам желание да артисаме и да се налага да плащам луди сметки на английския си номер.

Моля за съвет - каква карта да купя и откъде? 

Благодаря! 

Публикувано:

Ами от будките продават предплатени (pre-pago) на различните оператори (TIM, Claro, Oi, Vivo), мисля, че само за аварийни случаи е все едно коя ще избереш. По книжарниците на летищата също има. Има роуминг между зоните, т.е. ако си с карта от Foz, навсякъде другаде ще плащаш малко роуминг (за интернета няма де), та си избери къде да я купиш :)

Да не те шашкам, ама точно за колата нищо не се знае, може да се наложи да вземеш стоп до съседното село, където да си купиш фонокарта за обществен телефон, защото мобилния няма обхват (това в Баия, личен опит! В Минас е по-добро положението де, по-скоро на майтап го казвам  ;) . )

Иначе мога да ти дам една, но сигурно няма да е точно първия ден, когато пристигнеш.

Публикувано:

Хъх... роуминг... И без обхват... Няма да купувам никаква карта тогава. Ако спукаме гума, ще стопираме с Руми и ще искаме някой да ни услужи с телефон или да ни закара до съседното село. Чарът ни е пробивен  :biggrin: П.П. Извън самоиронията, надявам се да нямаме никакви проблеми. 

Публикувано:

Абе няма да има проблеми. Услужват и с телефон, така като си изпуснах самолета при второто ми идване ми услужиха, че то тогава и GSM-и нямаше, т.е. и роуминг (ако искаш роуминг, ти дават направо телефон и плащаш наем). Ако вземеш СИМ карта от летището в Конфинс трябва да важи до Opo Прето и Конгоняс, за Tiradentes май ще има роуминг, защото е друг телефонния код.

Иначе практически относно колата, извън града трябва да си винаги с включени фарове, това е отскоро. Не трябва да караш след употреба на алкохол, въпреки, че не се спазва много. Колите под наем са по-нови и вероятно са Flex, т.е. работят и с етанол, който е по-евтин, затова накрая пълниш с етанол, и в началото предния ще е напълнил с етанол. Има страшно много камери, за превишена скорост, за минаване на червено, за минаване в автобусна лента, та си спазвай ограниченията.

Публикувано:

Абе няма да има проблеми. Услужват и с телефон, така като си изпуснах самолета при второто ми идване ми услужиха, че то тогава и GSM-и нямаше, т.е. и роуминг (ако искаш роуминг, ти дават направо телефон и плащаш наем). Ако вземеш СИМ карта от летището в Конфинс трябва да важи до Opo Прето и Конгоняс, за Tiradentes май ще има роуминг, защото е друг телефонния код.

Иначе практически относно колата, извън града трябва да си винаги с включени фарове, това е отскоро. Не трябва да караш след употреба на алкохол, въпреки, че не се спазва много. Колите под наем са по-нови и вероятно са Flex, т.е. работят и с етанол, който е по-евтин, затова накрая пълниш с етанол, и в началото предния ще е напълнил с етанол. Има страшно много камери, за превишена скорост, за минаване на червено, за минаване в автобусна лента, та си спазвай ограниченията.

Много ти благодаря за инструкциите! Иначе аз се свързах с Budget - и с английския, и с бразилския. Бях уведомена и устно, и писмено, че нямам нужда от превод на International Permit. UK Driving Licence + International Permit = всичко наред. Докато не го изкопчих, обаче, не мирясах :)

Аз шофирам много внимателно (като изключа една френска простотия последните години, която съм описвала). Глобите в UK са драстични, а и не виждам за какво да правя нарушения... Фарове винаги пускам (благодаря за отбелязването). Освен това съм убедена, че бразилците са джентълмени и винаги ще спрат на жени, спукали гума или друго. Вярвам, че няма да се наложи. Нямам фобии, установила съм, че доброто отношение и усмивка печелят приятели в цял свят. 

Каквото друго се сетиш, моля споделяй. Благодаря! 

П.П. Това с етанола не го разбрах, ако можеш да поясниш... Аз си знам само дизел и безоловен като опции. Няма да шофирам след алкохол твърдо. 

Публикувано:

E, тук има и етанол за гориво, не за пиене, по-евтин е от бензина, а по-новите коли го ползват, затова отбелязвам. В талона трябва да пише дали работи с етанол колата, или може да питаш. И аз пускам фарове, ама друго е като има глоба ако забравиш

Публикувано:

Ами в едно малко населено място не знам има ли избор, ама ползвайте Banco do Brasil или Bradesco, няма такива такси. То може и да зависи и от щата де, при мен няма (Minas Gerais)

Потвърждавам, теглих от Bradesco в Рио и нямаше допълнителни такси на банкоматите, само максималната сума беше по-ниска, на едно място 250 реала, на друго 300. Но пък може да теглиш повече от веднъж със същата карта, така че няма проблеми.

Публикувано:

Потвърждавам, теглих от Bradesco в Рио и нямаше допълнителни такси на банкоматите, само максималната сума беше по-ниска, на едно място 250 реала, на друго 300. Но пък може да теглиш повече от веднъж със същата карта, така че няма проблеми.

Carrie, чакам ти разказите за Рио :) И благодаря.

Публикувано:

Carrie, чакам ти разказите за Рио :) И благодаря.

Много имам да разказвам за Рио, вече четвърти ден съм тук, но искам да карам хронологично, защото иначе ще стане каша в главата ми. Още малко имам да попиша за Ilha Grande, след това Ouro Preto и Mariana, и идва ред и на Рио :)

Публикувано:

Чудесно! Когато успееш. (Личи ли си нетърпението... хах). Ние заминаваме в четвъртък

Пожелавам ви приятно прекарване и безоблачно време, особено за Рио! :)

• Харесвам 1
Публикувано:

Чудесно! Когато успееш. (Личи ли си нетърпението... хах). Ние заминаваме в четвъртък

На добър път! Да имате прекрасна Коледа и още по-прекрасна Нова година!

• Харесвам 1
Публикувано:

И аз ви желая едно чудесно и безпроблемно пътуване, изпълнено с незабравими спомени, прекрасно време и много покорени висоти!

• Харесвам 1
Публикувано:

Rainy, i аз ви пожелавам безпроблемно пътуване, мнoоого приятни емоции и едно незабравимо, страхотно посрещане на Нова година!..  Отсега потръпвам от удоволствие при мисълта за великолепните ти разкази после :)

• Харесвам 1
Публикувано:

На добър път и от мен! Попътен вятър и прекрасно пътуване:). Съжалявам , че не можах да се запозная с вас на последните сбирки(които пропуснах поради ред уважителни причини) , но тържествено обещавам догодина да се поправя. Чакам с нетърпение и твоите впечатления от пътешествието.Късмет.

• Харесвам 1
Публикувано:

Много благодаря за пожеланията - радвате ме! :) 

Да попитам разбиращите - какво не бива да пропускаме като храна и напитки? Чувала съм само за Кайпиринята  :lol:

Публикувано:

Е, хайде, весело изкарване и от мен!

Знам, че ще си изкарате чудесно. Дано всичко да ви върви по вода. Чакаме сводки от мястото на събитието.

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.