Прескочи до съдържание

Любима Франция-Перигор и Оверн!


Blagovesta78

Препоръчани мнения

Здравейте магеланци!Предстои ми вълнуваща разходка в две не толко популярни области в Франция-Перигор  и Оверн!Та от това което откривам в нета разбрах че Перигор се дели на 4 области-коя си струва да се посети?Оверн-парк Vulcania,Puy de Dome?Ще ви бъда много благодарна да споделите всякаква информация-най-красивите села,градове,природни паркове,Les Jardin de Marquessac!Всяко инфо ще ми е от полза!Благодаря предварително!

Връзка към коментар

Не познавам този регион, но разцъках от любопитство и излязога интересни неща. Вулкани, шата, планини, китни селца, природа... Надявам се да споделиш на връщане какво си струва да се види в този наистина не толкова популярен регион. Ето сайта на туристическия офис на Овернь и на Дордонь и Перигор, където има доста информация и тематични визити.

Редактирано от Kaloyan89
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Дордонь е от най-любимите ми райони във Франция. Много е красиво. Праисоторически пещери, които можете да посетите, вкл. Ласко, праисторическият парк е интересен и за възрастни. Била съм само в 3 от живопесните села, Village de Roque-Gageac, Beynac-et-Cazenac, Castelnaeud la Chapelle. Храната е много вкусна и в огромни количества. Пробвайте малките, непретенциозни ресторантчета, дори и да не изглеждат особено лъскави - там готвят най-добре.     

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Ние бяхме в Перигор преди 2 години, в малко селце (Tremolat) на границата между Пурпурния и Черния.

Предполагам, ще сте с кола, понеже е необходима, за може да се разхождате както ви се иска.

Освен изброените от Ushakal, може да посетите Sarlat, Limeuil, Montignac, замъкът на Жозефин Бекер (Château des Milandes), Градините на въображението в Terrason-Lavilledieu, Бержерак...

Нямам пътепис във форума, но съм описала част от местата, които ние посетихме тук: http://marmottesetchocolat.blogspot.fr/2014/09/i-perigord-en-noir-et-pourpre-i.html

(в тре части, като в началото на първата има линкове към другите две)

Ако решите да посетите пещерата Ласко, най-добре зи закупете билети предварително, от една страна, защото в самия ден стават страшни опашки, а от друга, ако не говорите френски, туровете на английски са сравнително по-малко и местата може да свършат по-бързо.

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Еййй, завиждам ти!!!

 

Преди 2 години бяхме в дълбокия френски юг, на самата граница с Испания, близо до Перпинян, областта Лангедок. Това беше най- страхотното пътешествие, което сме правили. Имаше толкова много забележителнсоти, че 10- те дни, които бяхме отделили не ни стигнаха до никъде.

Като кажеш Франция, повечето хора си мислят, че там има само Париж, Кан, Ница и Монако (последното даже не е част от нея, ама карай...)

Франция е една прекрасна страна, която при пътуванията ни (освен най-комерсиалните) остава сякаш подценявана за сметка на Италия и Испания например. 

 

Е, може би вече разбра, че не мога да ти окажа особена помощ с областите Перигор и Оверн, но за сметка на това пък благородно ти завиждам... :)

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Голямо благодаря към всички!Сега съм се заела много старателно да планирам всички детайли относно това пътуване!Да,ще пътуваме с кола,затова не ми е проблем да отидем където си пожелаем,но за тези области мога да отделя 3-4 дни и трябва да посетим най-впечатляващите места,понеже тръгваме от Мадрид и планирам..

1.Biarritz i Dune du Pilat

2.Perigord i Auvergne

3.Yvoire,Evian les Bains оттам в Швейцария Vevey,Montreux

4,Insel Mainau в Германия

5.Кристаллвелтен Сваровски в Инсбрук,Австрия и после БГ!Странно прибиране до БГ,но пък разнообразно:)А относно Франция,това ми е най-любимата държава,и никога не пропускам да открия нещо ново в нея и де се озова там:)

Връзка към коментар

Ами в такъв случай може да изкарате един ден в Биариц, на следващия да потеглите към Аркашон и дюната на Пила, да преспите в околностите.

На следващия ден да продължите към Бержерак в пурпурния Перигор, като пътьом да отбиете в Saint-Emilion за хубаво вино.

Разглеждате Бержерак (1 ден е достатъчен), преспивате там и продължавате към Sarlat-la Caneda и да останете в околностите за 2-3 дни за разглеждане. Там са китните селца, споменати от Ushakal - Beynac, La Roche-Gajeac, Castelnaud la Chapelle със средновековния замък. Градините Marqueyssac са в непосредствена близост, близо е и замъкът Миланд, както и още поне 2-3. Пещерата Ласко е на около 50ина км на север от Сарла. Не е единствената, районът гъмжи от праисторически пещери, но Ласко е най-впечатляващата, разбира се.

Тук е моментът да отбележа, че не се посещава истинската пещера, а реплика, понеже истинската е затворена за посещения от поне 30 години насам (заради нахлулите микроорганизми и гъбички с туристите, които се развиват по стените и започват да увреждат непоправимо рисунките). Но и репликата си заслужава разходката дотам, защото е прекрасна.

След това може да продължите към Оверн и изгасналите вулкани (там още не съм ходила, та ще ми е интересно да чуя впечатления :) ).

 

А, забравих да кажа - ако пътувате през лятото, избягвайте събота, понеже тогава стават големите задръствания

Редактирано от Роца
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Ами да юли месец ще е!Знам за задръстванията,понеже много често пътувам до Франция,но се успокоявам с това че не е толко популярна дестинация(само като си спомня миналото лято по ривиерата на касите какви опашки бяха........)Аза Оверн ще разказвам..и как случайно го открих преди 2-3 седмици.Спираме за по кафе на едно айре на А71 и там разни картички,пътеводители,и си казах -Ето това е моето място-такава красота-Любов от пръв поглед е Оверн:)http://www.sancy.com/decouvertes/telepherique-funiculaire_4390.cfm

Връзка към коментар
  • 10 месеца по-късно ...

 Пещерата Ласко е на около 50ина км на север от Сарла. Не е единствената, районът гъмжи от праисторически пещери, но Ласко е най-впечатляващата, разбира се.

Тук е моментът да отбележа, че не се посещава истинската пещера, а реплика, понеже истинската е затворена за посещения от поне 30 години насам (заради нахлулите микроорганизми и гъбички с туристите, които се развиват по стените и започват да увреждат непоправимо рисунките). Но и репликата си заслужава разходката дотам, защото е прекрасна.

 

 

Роце, може да запалим още народ за Ласко, не само заради красотата ѝ. Най-порязаващото нещо в нея, освен прочутите рисунки и факта, че при лятно слънцестоене светлината влиза право навътре, стана ясно едва 2009 г. след едни интересни интердисциплинарни изследвания. Аз нали съм си фен и нон-стоп се ровя в подобни. Ти вероятно знаеш. Една френска археоложка - Chantal Jegues Wolkiewiez с няколко палео астрономи, предложи удивителна хипотеза за това какво представляват рисунките в залата на биковете и бизоните, и то с интригуващи, на много места доста силни доказателства. Според нея, Ласко не е просто поредната пещера с драсканици на животни на праисторически хора, а много добре обмислена огромна звездна карта на небето, изготвена от кроманьонеца преди 17 000 години, с много точно покритие и съответствие на разположението на звездите в онази далечна епоха към формите на нарисуваните изображения върху скалата. След изчисления какво е било разположението на звездите и наслагване върху изображенията в Ласко, точките, определящи формите на рисунките, съвпадат с поразителен процент покритие, на някои места доста над допустимия процент случайност.

Разбира се, това засега е само една хипотеза, но твърде, твърде интересна и заслужаваща си вниманието.

 

post-3680-0-13282000-1485858683_thumb.jpg

 

post-3680-0-00951400-1485858647_thumb.jpg

 

post-3680-0-57351800-1485858700_thumb.jpg

 

post-3680-0-48079000-1485858715_thumb.jpg

 

https://www.youtube.com/watch?v=MRZRO28mLEY

 

Ласко

Редактирано от Бай Добри
  • Харесвам 7
Връзка към коментар

Бай Добри, признавам, не го знаех това за съзвездията! Благодаря ти за информацията, ще я прочета!

 

Явно ще трябва пак да се ходи ;), още повече, че преди месец-два отвориха нова реплика на пещерата, при това на цялата пещера. Предишната реплика, която ние посетихме, беше само на двете зали с най-известните рисунки. Сега има направо цял център с много информация за праисторията, освен репликата на пещерата.

Препоръчвам горещо за посещения, ако сте в района.

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.