Duke Публикувано: 14 март, 2016 Публикувано: 14 март, 2016 Идеята е добра, но удължете пътуването и включете поне Сараево... 1
Ех Пламене... Публикувано: 14 март, 2016 Автор Публикувано: 14 март, 2016 Е, да. Ако отидем специално до района, мисля за 3 дни ще пообиколим. Колко е то, докато се засиля и сме там . Благодаря на всички за съветите.
Ех Пламене... Публикувано: 24 август, 2016 Автор Публикувано: 24 август, 2016 Другата седмица сме на екскурзия до Мокра гора и Сараево. Имам чуденка - плана е единия ден рано сутринта да тръгнем от Мокра гора за Сараево - има-няма 110 км. Колко време да очаквам да трае, колко време е на границата. Искам да отидем, да се разходим и в края на деня обратно към Мокра гора. Дали е изпълнимо обаче. Ако трябва да променям нощувки, да е по-отрано.
Георги Публикувано: 24 август, 2016 Публикувано: 24 август, 2016 Другата седмица сме на екскурзия до Мокра гора и Сараево. Имам чуденка - плана е единия ден рано сутринта да тръгнем от Мокра гора за Сараево - има-няма 110 км. Колко време да очаквам да трае, колко време е на границата. Искам да отидем, да се разходим и в края на деня обратно към Мокра гора. Дали е изпълнимо обаче. Ако трябва да променям нощувки, да е по-отрано. Ние чакахме на границата от 30 мин до 1 час, бледо ми е вече. Спомням си, че имаше чакане, но не беше нещо извънредно. Определено си заслужава, дори само заради пътя до там - отсечката между Мокра Гора и Сараево е изумително красива. Малко не си спомням вече плана ти, но идеята е Сараево да е най-далечната точка, нали? Аз лично не виждам смисъл от две нощувки в Мокра Гора при това положение, втората си я направи в Сараево, на другия ден можеш да се върнеш направо в София и всичко ще е перфектно. 1
Duke Публикувано: 24 август, 2016 Публикувано: 24 август, 2016 Принципно е изпълнимо, но няма да имате достатъчно време за Сараево, както и за спирки за снимки и въздишки покрай Дрина. Препоръчвам нощувка в Сараево... Писали сме едновременно, сори... 1
Ех Пламене... Публикувано: 24 август, 2016 Автор Публикувано: 24 август, 2016 Това ме притесняваше - няма ли да е прекалено набързо в Сараево.?!? Имам общо 3 нощувки в Мокра гора. Исках единия ден разходка до Сараево. Не мога да го измисля как да направя една вечер Мокра гора, после 1 вечер Сараево и после пак 1 вечер Мокра Гора. Пътуване директно София - Сараево и първо там нощувка ме плаши, че с хлапетата е лудница. Уж само 600 км, а виамишелин го дава 11 часа. Иначе съм ОК за ранно тръгване от Сф и следобяд в Сараево. Ама се чудя какви са тия 11 часа?!?
Duke Публикувано: 24 август, 2016 Публикувано: 24 август, 2016 Толкова е, довери се на виамишелин. И все пак, едно ранно тръгване от София може да ти осигури пристигане в късен следобед. Аз така бих направил. Следват две нощувки в Сараево, после лежерен преход до Мокра гора с достатъчно време за снимки по Дрина и Вишеград. Нощувка и прибиране към София... 1
Георги Публикувано: 24 август, 2016 Публикувано: 24 август, 2016 11 часа е малко изхвърляне си мисля, но си е доста път. Това, което може да направиш е една нощувка в Мокра Гора, втора в Сараево и третата някъде по пътя на връщане, но не мога да се сетя за подходящо приятно градче, може би Вишеград? Така ще отрежете 2 часа от прехода до София.
Duke Публикувано: 24 август, 2016 Публикувано: 24 август, 2016 А, не забравяй също, че на отиване печелиш един час... 1
Ех Пламене... Публикувано: 24 август, 2016 Автор Публикувано: 24 август, 2016 А, не забравяй също, че на отиване печелиш един час... Това ме спечели . Иначе така ще бъдат ден и половина с две нощувки в Сараево, звучи добре, ако се престраша за децата. 1
Duke Публикувано: 24 август, 2016 Публикувано: 24 август, 2016 Така ще добиете реална представа за Сараево, ще се качите на хълма и т.н., а на връщане ще имате време за спирки по пътя - вервай ми, ще правите доста покрай Дрина... 1
Ех Пламене... Публикувано: 26 август, 2016 Автор Публикувано: 26 август, 2016 А пътищата в Босна с какво са - винетки или ТОЛ? И как се плащат - в кеш, може ли с карта?
Duke Публикувано: 26 август, 2016 Публикувано: 26 август, 2016 Няма нито винетки, нито тол такси по пътищата в Босна... 1
Ех Пламене... Публикувано: 31 август, 2016 Автор Публикувано: 31 август, 2016 (редактирано) Duke, в Мокра гора предполагам си има и заведения и магазини? Редактирано 31 август, 2016 от Ех Пламене...
Duke Публикувано: 31 август, 2016 Публикувано: 31 август, 2016 В самия комплекс има ресторант, а и различни магазини, но май бяха основно сувенирни. Навремето имаше опция да доплатиш за полупансион (закуска и вечеря) и цената беше много добра... 1
salomia Публикувано: 31 август, 2016 Публикувано: 31 август, 2016 Освен в комплекса, на гарата в Мокра гора също има хубав ресторант. Магазини- не бих казала. Малко магазинче с основни неща..друго не видяхме, а бяхме само преди дни там. 1
Ех Пламене... Публикувано: 31 август, 2016 Автор Публикувано: 31 август, 2016 Тази информация е полезна. С две малки деца съм и не ми се разчита само на едно малко магазинче. Някои неща ще си напазарувам предварително, за да ми е мирна главата.
slujitel Публикувано: 25 юни, 2017 Публикувано: 25 юни, 2017 Привет, имам питане. Колко е таксата за посещение и за паркинг и мога ли да платя с карта?
rumen_at Публикувано: 25 юни, 2017 Публикувано: 25 юни, 2017 Паркинг има ама не знам да се плаща. Ние спряхме малко нагоре по пътя след входа и пари не ни поискаха. Относно входът за "Дървен град" - платихме в динари на ръка. Не мисля че ще е проблем да се плати и с карта защото по принцип всичко това там си е един хотелски комплекс, направен отвън да изглежда като автентично сръбско селце. Приятно място за разходка и почивка за около 1-1,5 часа - повече няма какво да отнеме, освен ако не сте решили да се храните или да пиете нещо. Забравих за входният билет - около 4-5лв. /в динари 250/ 1
123456 Публикувано: 2 юли, 2017 Публикувано: 2 юли, 2017 On 25.06.2017 г. at 6:13 PM, slujitel said: Привет, имам питане. Колко е таксата за посещение и за паркинг и мога ли да платя с карта? Паркингът не се плаща. А входът е към 200-300 динара. Вероятно, ако запазиш там стая да спиш, няма да има вход. 2
Яничка Публикувано: 15 юли, 2020 Публикувано: 15 юли, 2020 Направихме 3-дневно пътуване из Сърбия - до Дрвенград, меандрите на Увац и Дяволският град. Ето малко прясно инфо, докато помня още детайлите: Дяволският град (Đavolja Varoš) – вход: 350 RSD. Направихме нощувка в Куршумлия. Спахме в Motel JOKSIM. От тук с кола е по-малко от час до Дяволският град. От мотела останахме много доволни. Много чисто, надхвърли очакванията ни за мотел. Собственикът Бобан много любезен. За закуска се доплаща 3 евро на човек – хапнахме обилно, много вкусно. Между другото мотелът му е едно от малкото места в района, където може да се плаща с карта. За Дяволският град – много рекламирана сръбска забележителност, която реално заема малка площ. Ако отидете без очаквания, няма да останете разочаровани. Преди да се стигне до скалните образования, се минава през сенчеста гориста местност. Вътре има малко дървено заведение – основно има студени напитки, не знам дали има храна. На входа, където се плаща входната такса за обекта, има паркинг и тоалетна. Special Nature Reserve Uvac – има няколко платформи за наблюдение на меандрите на Увац. Най-популярната е Молитвата. Пътят до нея е лош, не е много за лека кола, но може да се стигне доста навътре, в зависимост от това къде решите да оставите колата. Ние я оставихме 2 км. преди Молитвата и вървяхме пеша. Видяхме хора, които стигнаха с колите си до края, така че е въпрос на лична преценка. За нас разходката пеша 2 км. в посока беше приятна. Видяхме само 2 табели Vidikovac, така че е добре да си гледате навигацията. Добре е да се отиде на viewpoint-а рано сутрин. Още в 10 ч. се изсипа микробус с организирана екскурзия. След това поетапно идваха и други хора. От същата страна на реката, малко по-вдясно от Молитвата, има още един viewpoint. Там няма площадка, реката се вижда от една идея по-различен ъгъл, но може да се направи такава снимка: Гледката, която най-много ни хареса, се намира от другата страна на реката - Veliki vrh. Там пътят е подобен, оставихме колата 750 м. преди viewpoint-a и от там пеша. Има платформа и тя е на доста по-високо. Този viewpoint сякаш не е толкова популярен, срещнахме по-малко хора, но на нас най-много ни хареса, отделно е по-лесно достъпен с кола: От платформите често може да се види белоглав лешояд. Опитахме се да го снимаме, но така и не се получи хубав кадър, на който птицата да не е размазана. За да сме близо до Увац, направихме нощувките в Брдо. Наблизо са също Sjenica, Nova Varoš и Novi Pazar. Дрвенград – вход: 250 RSD. Пред входа му има паркинг – безплатен. Бяхме в по-слаб период, предвид Covid-19 и паркингът беше препълнен, та не мога да си представя какво е в топ сезон. Самият Дрвенград е доста малък - етно село с 20-30 къщи, изцяло направени от дърво в традиционния стил на старите сръбски села. Има централен площад, улици, църква, кино, басейн и спа център, фитнес зала, два ресторанта, кафе-сладкарница, бар и дори затвор. На входа на селото е площад „Иво Андрич“. От едната страна на площада са рецепцията и книжарницата, а от другата – сладкарницата. Срещу сладкарницата е Главната къща – там, където живее Кустурица. Някои от къщите се отдават под наем. За час-два се разглежда градчето. Влакът „Носталгия” по Шарганската осмица: ж.п. линията се вие като осморка изначупения планинския терен. Теснолинейката е в действие от 1925 г., като част от линията, свързваща някога Белград със Сараево и Дубровник. Сърбите я наричат Чира. Мóкра гóра е началната гара, а крайната - Шарган Витаси. Теснолинейката изминава около 15,5 км, като близо 1/3 от разстоянието е под земята - 22 са тунелите, минава се по 10 моста и има общо 5 гари. Минава през планините Златибор, Тара и Златар и през долината на река Увац. Билетите се резервират онлайн (900 RSD/15 лв.), а на място само се взимат. Разписание – тук: http://serbianrailways.com/timetable-and-toure-prices/ Билети запазих, като писах на този мейл: rezervacija.karata@srbrail.rs Двупосочното пътуване е 2 часа и половина. Във влака няма конкретни места, групите се настаняват заедно, а индивидуалните пасажери си избират свободно вагона, където да пътуват. По време на връщането влакчето спира на 4 места по 10 минути – 2 панорамни площадки с гледка към долните етажи на линията и красивата гора, изградени от траверси и релси, както и на гарите Голубичи, където е сниман филмът на Кустурица, и гара Ятаре, където работят ресторант и магазин. Персоналът на влака съобщава във всеки вагон за престоите, след което събира пътниците обратно да се качат, за да продължи пътуването. Скоростта на влака е 30 км/ч. Като цяло влакчето е приятно, но ако сте ограничени с времето, спокойно може да го пропуснете. Имаше доста родители с деца, за тях е по-интересно. От деца едва се доредих на площадките, където може да се излезе и да си на открито, докато влакът се движи. Та така 3 дни се движихме с колата из дълбоката провинция на Сърбия, районът се оказа много живописен. 8 1 1
silvia_b Публикувано: 15 юли, 2020 Публикувано: 15 юли, 2020 @Яничка, радвам се , че сподели. Ние тръгваме утре, една нощувка на Увац и 2 в Дървенград. Въпросът ми е на Увац ще стигнем обед -ранен следобед, ще ни стигне ли времето за всичко ? Отностно организираните групи се надявам като за през седмичен ден да е по-спокойно. Заради прогнозата за времето обаче решихме да започнем от там. За шарганската железница билети само по мейла ли ? Къде ги платихте ? Места за хранене около Увац и в Дървенград да препоръчаш ? Плащането на повечето места става ли с карта ? Има ли банкомати да дръпнет от революта ? Някой нещо да препоръча около Дървенград да уплътним двата дни ? Намислили сме разходка до Байна баща. Това са ми въпросите за сега 🙂 2
master_of_germs Публикувано: 15 юли, 2020 Публикувано: 15 юли, 2020 преди 58 минути , silvia_b каза: Някой нещо да препоръча около Дървенград да уплътним двата дни ? Намислили сме разходка до Байна баща Аз си харесах вчера някои неща. Споделям, защото нашата цел е на първо място Миджур и водопадите в Стара планина, после Увац, а за Тара - ако остане време и имаме дни. В района има и няколко местности с едни интересни канъни Stecci, каквито има пръснати на доста места в Западните Балкани, основно в Босна, и преди няколко години бяха включени в списъка с обекти на ЮНЕСКО. И, ако имате мегдан - другият гвоздей на програмата следва да е Овчарско-Кабларската клисура 🙂 3
Яничка Публикувано: 15 юли, 2020 Публикувано: 15 юли, 2020 @silvia_b, благодаря и аз за предварителното инфо преди нашето пътуване. Малко кратко ми се струва половин ден за Увац. Помня, че бяхме там в 10 ч. сутринта и си тръгнахме от последния viewpoint в 17 ч. Вярно, че доста време откарахме на платформите, за да им се наслаждаваме, а и вървяхме повечко пеша, та ако сте по-стегнати, може би ще сте ок. Билетите за влака ги запасих по мейл и ги платихме на касата на място на Мокра гора - там, от където тръгва влака. Направи ми впечатление, че вагоните бяха пълни, въпреки коронавирус периода, та е добре да си запазите и вие по мейл. В района на Увац вечеряхме тук: http://www.zlatar-jelena.rs/restoran.html Добра кухня и цени, приятна обстановка. В Дрвенград хапнахме в ресторантчето с гледка към тенис кортовете. Не му знам името, но няма как да го объркате. Има голяма тераса на открито. Кухнята - добра, цените - малко по-височки, защото все пак е в Дрвенград. Плащането почти навсякъде беше кеш. Ресторантът в Дрвенград приемаше карти. За банкомати - не обърнах внимание. Пожелавам ви чудесно пътуване 🙂 3
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега