Прескочи до съдържание

Примерен маршрут за Трансилвания

Препоръчани мнения

Сглобих набързо един примерен машрут. Нека който е минавал да каже дали става. Не съм го планирал точно кога ще бъде, но със сиурност за толко време и дълъг ден :)

Етап 1: София - Русе предвидил съм го така, защото тръгването може да бъде вечер след работа

Етап 2: Русе - Брашов, с разглеждане през деня на Синая - реалистично ли е? Viamichelin ми го дава 260 км, за близо 5 часа. При ранно тръгване сутринта предиобед може да се стигне до Синая, 220 км, и привечер в Брашов. За Брашов обмислям 3 нощувки - деня на пристигането, втория ден - цял ден за града, третия за Бран и Херман и Прежмер. Пътуването от Брашов продължава през Сигишоара за през деня и после Сибиу. Засега клоня на 3 нощувки тук.

Етап 3: Брашов - Сибиу. Може би 2 нощувки. Ако пристигането е през Сигишоара, за Сибиу остава около ден и половина сумарно.

Мисля кое е по-добре - дали да се спи само в Брашов всичките 4-5 дни, с дневни турове до Сигишоара и Сибиу. Доколкото виждам обаче, пътят до Сибиу е около 2,5 часа на посока, което силно намалява времето за разглеждане.

Етап 4: Сибиу - Русе/Оряхово/Видин. Допускам, че през Русе е най-отработено, макар и най-дълго. 640 км. През Видин е 520 км. Знам да дългите села. но да попитам. Букурещ смятам да го прескоча, освен ако не реша да останем за една вечер, за да разделя пътя.

Накратко, Русе 1 нощувка, Брашов 3, Сибиу 2, а връщането ще го мисля още.

Благодаря!

Редактирано от Zaro
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Мога да ти помогна само с Етап 2: Русе - Брашов. Ще имаш достатъчно време да стигнеш, и по пътя да отделиш и 2-3 часа за Синая.

Един съвет: избягвай Букурещ околовръстното. Кошмар е. Наложи ми се да направя обратен и да се върна назад за да мина през центъра на града. Определено това е начинът.

Според мен цял ден за Брашов е много. По-добре е за един ден Брашов, Прежмер и Херман. Така имаш ден да си го разпределиш по другите места.

Редактирано от Радослав
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Здравей.

Направи 3 нощувки в Брашов.

Един цял ден отдели за ходенето до Сигишоара и разглеждането.

Пътувайки за Сибиу, не пропускай и Фъгъраш, който ти е по пътя.

В Сибиу остани една нощувка. Градът е красив и има какво да се види. Областта е населяван от саксонци още от XIII в. и е известна с т.нар. укрепени църкви. Самият Сибиу е известен с името Херманщад. Там се намира и най-големият открит музей в Европа - Музеят на румънското село "Астра".

Що се отнася до връщането не прави глупостта пак да се връщаш през Русе и от там до София. Слез на юг и през Римнику Вълча и Крайова право към ферибота на Оряхово, който минава през Дунава на всеки 2 часа. 

После ще публикувам нещо по- подробно за Сибиу и региона с няколко снимки.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Виждам,че не знаеш точни дати на пътуването ти,но вземи под внимание факта,че румънците пътуват/туристически/ страшно много през почивните дни и по различните празници.При посещението ни миналата година умишлено избегнахме празника на Синая и в първият почивен ден след неговото откриване се изнесохме от града.По пътя към Букурещ се движихме с 100 км/ч докато в обратна посока имаше 30 километрово задръстване без колите да помръдват въобще.От скитанията ми из Трансилвания мога с ръка на сърцето да кажа,че не съм виждал по-натоварен трафик в нито една друга страна,посетена от мен с кола.Малък ад на колела!!! Кола след кола,без възможност за изпреварване и скорост с не повече от 70 км/ч.Затова не е много удачно да губиш ценно време по пътищата.

Три нощувки в Брашов ми се виждат разхищение.Брашов и укрепените църкви се правят максимум за един ден,че даже и по-малко ако денят е дълъг/летните месеци/.Синая,обаче не може за 2-3 часа.Това е лично мнение!За замъка Пелеш и манастира си отиват едни 5-6 часа,че може и ден ако темпото ви е по-лежерно и сте с деца.В Синая има стотици места за настаняване и то на смешни цени,а и сте в балкана.Прецени къде ще ти е по-удобно за нощуване и правене на дневни трипове.Бран може да го направите по път за Сибиу.Тръгнете ли веднъж към Сибиу ,забравете за връщане.Нощувайки в Сибиу  задължително се разходете до Трансфарагашан-супер път,супер изживяване,супер гледки,общо взето всичко е супер!!!

Един ден за Сигишоара и половин за замъка Хунедоара-най-готиният замък в Трансилвания.Така може да приключи трансилванската ти обиколка.Връщането го прецени сам от къде да го направиш,но ако се връщаш през Букурещ,задължително минавай през града. ;)

Редактирано от krasen_denev
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Моят съвет е да си построиш програмата спрямо своите приоритети, възможности за пътуване и интереси. 

Аз лично премина ли от другата страна на Карпатите, времето никога не ми стига за всичко набелязано и все остава невидяно много нещо. С една дума за мен Южна Трансилвания не е от кратките пътешествия.

Накратко ще опиша какво сме правили ние в едно от пътуванията ни и програмата ни беше full през цялото време. Повечето от обектите са ясни, затова ще приложа снимки само на тези, които обикновено остават някак си в страни.

Бяхме 6 дни в Южна Трансилвания и обикаляхме като луди. 3 нощувки в Брашов и 2 в Сибиу. Разбихме се и пак пропуснахме не една и две забележителности.

Ден първи. След Букурещ минахме по пътя през Търговище и разгледахме крепостта.  

post-2801-0-67576900-1458499502.jpg

Това е мястото, където Влад Цепеш  - Дракула е коронован. После спряхме и разгледахме Синая, заедно с манастира, който е дал и името на градчето. Пристигнахме в Брашов по тъмно и направихме нощна обиколка. НОЩУВКА.

Ден втори. Разгледахме замъка Ръшнов:

post-2801-0-00954700-1458499554_thumb.jpg

А после двореца Пелеш. Върнахме се в Брашов и му отделихме по- подобаващо време. НОЩУВКА.

Ден трети.  Беше много натоварен. Ходихме до укрепената църква в Прежмер. От там към Сигишоара, а след нея се отклонихме около 80 км на североизток към солните мини при курорта Прайд, където има огромни залежи на каменна сол. Там има солна мина, в която може

да се влезе.

post-2801-0-60728200-1458499716.jpg

ПРЕПОРЪЧВАМ  С  ТРИ  РЪЦЕ!!!! Върнахме се късно, но пак се мотахме из Брашов. НОЩУВКА.

Ден четвърти. Тръгнахме към Сибиу, като минахме през замъка Бран, а после и през крепостта на Фъгъраш:

post-2801-0-37024500-1458499766.jpg

Пристигнахме в Сибиу (Херманщад). Мотахме се из Сибиу. НОЩУВКА.

Ден пети.   Ходихме до музея на румънското село „Астра“. Най- големият открит музей в Европа на площ от 900 декара. После разгледахме подробно и Сибиу. Този ден ни беше най- спокоен. Направо, все едно не бяхме ходили никъде. НОЩУВКА.

Ден шести. Потеглихме към България. Минахме през селата Чиснъдие и Чиснъдиоара (укрепени църкви), а после вместо да слезем през Римнику Вълча се върнахме малко назад по пътя към Брашов, за да минем през всеизвестния проход Трансфъгъръшан. Загубихме около 3-4  часа за това упражнение, но си заслужаваше. Прибрахме се през Оряхово, посред нощ. 

П.П. И не забравяй съвета на Денев!!!  Отиване, връщане - няма значение "Ако минаваш през Букурещ,задължително минавай през града.  :)"   :)

Редактирано от Radnev
  • Харесвам 7
Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

Трансфъгъръшан пише в пътеводителя на lonely Planet, че е затворен до юни месец...

ние планираме също този маршрут, но малко по-интензивен...

1 ден - София- Синая-Брашов

2 ден - Бран-Ръшнов - Прежмер-Херман- Брашов

3 ден - Вискри-Сигишоара-Биертан - спане в Сибиу

4 ден Сибиу, музея на селото и Валеа Вилор

5 ден - Сармигезетуза - Хунедоара

6 ден връщане и разглеждане на нещо по пътя, като Крайова например

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Сглобих набързо един примерен машрут. Нека който е минавал да каже дали става. Не съм го планирал точно кога ще бъде, но със сиурност за толко време и дълъг ден :)

Етап 1: София - Русе предвидил съм го така, защото тръгването може да бъде вечер след работа

Етап 2: Русе - Брашов, с разглеждане през деня на Синая - реалистично ли е? Viamichelin ми го дава 260 км, за близо 5 часа. При ранно тръгване сутринта предиобед може да се стигне до Синая, 220 км, и привечер в Брашов. За Брашов обмислям 3 нощувки - деня на пристигането, втория ден - цял ден за града, третия за Бран и Херман и Прежмер. Пътуването от Брашов продължава през Сигишоара за през деня и после Сибиу. Засега клоня на 3 нощувки тук.

Етап 3: Брашов - Сибиу. Може би 2 нощувки. Ако пристигането е през Сигишоара, за Сибиу остава около ден и половина сумарно.

Мисля кое е по-добре - дали да се спи само в Брашов всичките 4-5 дни, с дневни турове до Сигишоара и Сибиу. Доколкото виждам обаче, пътят до Сибиу е около 2,5 часа на посока, което силно намалява времето за разглеждане.

Етап 4: Сибиу - Русе/Оряхово/Видин. Допускам, че през Русе е най-отработено, макар и най-дълго. 640 км. През Видин е 520 км. Знам да дългите села. но да попитам. Букурещ смятам да го прескоча, освен ако не реша да останем за една вечер, за да разделя пътя.

Накратко, Русе 1 нощувка, Брашов 3, Сибиу 2, а връщането ще го мисля още.

Благодаря!

Сори, не съм видял по-рано тази тема!

Преди няколко години правихме Трансилвания. Мисля, че тук писах по този повод, но сега не ми се рови по темите. Ние бяхме с обърнат маршрут. Ползвах Сибиу и Брашов за основни бази. Сибиу за мен лично е най-хубавият трансилвански град, следван от Сигишуара. Отдели му повече от една нощувка обезателно и при възможност посетете етнографския комплекс "Астра". Ако приемете Брашов за втора база можете да постъпите като нас и в еднодневен трип да направите Бран и Ръшнов, а в друг Синая и връщане в Брашов през Предела. Ние бяхме разочаровани от Брашов. В никакъв случай не се качвайте с фуникуляра - това се превърна във възможно най-глупаво профуканата сравнително висока сума в моя живот...

• Харесвам 2
Връзка към коментар

принципно за деня само Пелеш искаме да видим и да спим в Брашов 

И аз така разбрах, но за мен е трудно постижимо. Само за Пелеш ви трябват минимум два часа. Сметките не излизат, както и да го въртя...

Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

И аз така разбрах, но за мен е трудно постижимо. Само за Пелеш ви трябват минимум два часа. Сметките не излизат, както и да го въртя...

здрасти! Успяхме сутринта да тръгнем от София и да разгледаме Пелеш :))))!

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

Въпрос - доколко са полезни фериботите в Оряхово/Свищов на отиване и на връщане и печели ли се нещо с тях? От една страна искам да избегна трафика около Букурещ, но от друга така километрите в Румъния стават повече и упражнението може да се обезсмисли. Предпочитам да не бия пак път до Русе, но ако това е най-добрият вариант, ще го преглътна.

Връзка към коментар

Миналия петък пътувахме за Букурещ за полет. Обадих се на ферибота в Оряхово да питам какво е положението. Разписанието е ориентировъчно. Казаха ми, че има тирове за още един курс и по-добре през Дунав мост. Не пречи по пътя да звъннете, ще ви дадат информация. Телефона го взех от сайта.

Връзка към коментар

Ако не държиш на разнообразие на отиване и връщане, категорично не си заслужава. Фериботът е доста скъп, а пътуването през румънските села ужасно. Не бих си го причинил отново, но тъй като не обичам еднообразието, при следващото пътуване към Трансилвания може би на отиване ще мина през Дунав мост...

Връзка към коментар
Публикувано: (редактирано)

Към момента нещата имат следния вид:

1 ден. Първата нощувка вместо Русе, че бяхме преди 2 седмици, мисля да е в Букурещ, с тръгване сутринта от София, и уплътняване на времето. Установих, че нощувката в Букурещ е по-евтина от тази в Русе. Моля за съвети с какво да се уплътни времето.

2 ден. Букурещ - айляшко разглеждане на Синая - Брашов. Нощувка.

3 ден. Бран - Ръшнов (Пежмер - Херман??? Тях може да ги оставя за следващия ден). Втора нощувка в Брашов.

4 ден. Брашов - (Пежмер - Херман???) Сигишоара - Сибиу. Нощувка.

5 ден. Сибиу и евенауално Хунедоара. Втора нощувка в Сибиу.

6 ден. Връщане през Оряхово-Бекет с ранно тръгване от Сибиу. В тази връзка се чудя колко се чака за ферибота, защото ако трябва да се чака 2-3 часа, от Крайова може да се отклоня към Видин.

Благодаря за всякакви препоръки и коментари.

Редактирано от Zaro
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Спомням си, че когато ние ползвахме ферибота, но по обратен маршрут, бях се обадил по телефона и ми бяха казали някакъв ориентировъчен час, който в крайна сметка излезе точен и не чакахме повече от половин час на място в Оряхово. Аз пак да предупредя, че поне по онова време, ферито беше неоправдано скъпо и ако съм на твое място бих се замислил за връщане през Дунав мост 2...

Връзка към коментар

Интересно, че цената на ферибота в Свищов е съвсем символична - lек автомобил до 5 места 4 евро, но на пътник по 2 евро. Местоположението му в случая обаче е неизползваемо.

Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...

Здравейте. Имам нужда от малко помощ. Предвиждаме следния маршрут: Белоградчик - Хунедоара - Алба Юлия - Турда - Трансфагарашан - Брашов - Русе.

Питането ми е относно първия участък от трасето - Белоградчик-Хунедоара, за който viamichelin дава най-кратък път през Сърбия и влизане в Румъния през Железни врата. Има ли някой, който го е пробвал? Не откривам почти никаква информация от по-ново време. Маршрутът през Крайова е почти 2 часа по-дълъг. 

Връзка към коментар

Хммм. Винаги съм имал голямо доверие на Мишелинчето, но този път истински ме изненада!!!

Дава пътя или през Неготин в сръбско или те хвърля чак през Крайова. Обиколката през Крайова е безумна, освен ако не държите да разгледате града, затова че отпада от само себе си.

Остава маршрута през Неготин, за който много трудно ще намерите информация от първо лице. Аз лично не съм чувал някой някога да е минавал по този път без значение дали пътува за Тимишоара и Западна Европа или просто иска да навлезе в западната част на Румъния.  

Най- традиционният маршрут, който е и препоръчителният, е Белоградчик - Видин - Калафат - Дробета Турну Северин. От там минават всички, но странното е, че мишелина дори не го посочва като опция.

Иначе моста, който свързва Сърбия и Румъния при Железни врата си го спомням. Веднъж висяхме там, за да дочакаме някой кораб, който преминава шлюзовете, но полицаите ни разгониха.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.