Прескочи до съдържание

Пътник с наднормено тегло в самолет


Препоръчани мнения

Здравейте,

 

Имам близък човек, който никога не е летял със самолет. Понеже се възползвам сравнително често от бюджетни пътувания, ми се ще да му доставя това малко удоволствие в някой от следващите пъти, когато летя. Ползвам предимно WizzAir и последния път обърнах внимание, че мястото в Airbus 320-ките им по всяка вероятност няма да бъде достатъчно човекът да може да седне някак, дори и неудобно. За съжаление не мога да се ангажирам с конкретни цифри относно теглото му, но килограмите са доста.

Някой сблъсквал ли се е с такъв казус, било то пряко или косвено? Попаднах на информация, че такива пътници не се настаняват близо до изходите на самолета, от съображения за сигурност - в такъв случай наднорменото тегло отбелязва ли се по някакъв начин при резервация за да се избегне възможността да попаднат там случайно, т.к. досега не съм забелязвал?! И изобщо, каква е практиката в случай, че пътникът не може да се настани в седалката?

 

Поздрави!

Редактирано от Cocolino
Връзка към коментар

В някои случаи авиокомпаниите изискват пътникът да плати две седалки...и съответно да ги ползва. Но това е практика предимно от САЩ, нямам представа как е в Европа.

Редактирано от captain_oveur
Връзка към коментар

Не се отбелязва теглото и не се мери. Ако пътника не може да се събере в седалката е добре да се купят две места (с обаждане обикновено, че просто 2 билета с едно и също име може да доведе до канселиране на единия). Единия билет ще е без летищни такси в такъв случай.

Обаче ако не е летял и не знаете дали ще се събере става малко сложно решението. Ако не е пълен полета може да се премести така, че мястото до него да е свободно, но ако не може, и наистина не влиза предполагам, че може да му откажат превоз.

Връзка към коментар

Най-добре се обади на Wizz, обясни им ситуацията и те ще кажат как стои въпросът. Според мен ако не може да се събере в една седалка, то ще трябва да се заплатят две седалки, а може и такава с повече място за краката. Не знам дали цената ще е директно x2 или просто на някаква тарифа по-висока от нормалната.

Редактирано от П.Кръстев
Връзка към коментар

За другите превозвачи не зная, но :

Ако смята да лети с WizzAir, добре е да си плати за място в редичката до аварийните изходи - обикновено пасажерите там пътуват сами ( по един на 3 седалки ), за да се осигури максимално лесен изход за напускане на самолета при авария.

пп: което не знчи, че превозвачът ще спазва горното - обикновено в полети от София с този превозвач всички места в тези редички са продадени.
нереядко наблюдавам същото и при полети на този превозвач от Букурещ.
грижата за сигурността на пътниците е жертвана за някой лев повече, но проблемът е наш, понеже сме съгласни.

Връзка към коментар

За Уиз не знам как процедират, но в България Ер, пътници с наднормено тегло се местят от стюардесите в зависимост от това къде има повече място между редовете и, разбира се, ако пътника седящ на мястото е съгласен на разместване. На аварийни изходи НИКОГА не се слагат такива пътници и ако евентуално са чекирани там, то задължително се местят (дори и ако става въпрос за по-неудобно място). Моя съвет е да се обадите в авиокомпанията и да обясните ситуацията, за да Ви кажат какъв  е най-добрия вариант за Вас, възможно е и да не се наложи втора седалка, ако си "купите" някое от по-широките места в самолета. Ще е добре да знаете и приблизителното тегло или обиколка на човека. 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Е не, не смятам, че ако са заети всички места при аварийните изходи има риск за сигурността. Напротив, ако там има някой, който 5 минути се измъква от тясната седалка, ще има риск.

 

Попаднах на информация, че такива пътници не се настаняват близо до изходите на самолета, от съображения за сигурност - в такъв случай наднорменото тегло отбелязва ли се по някакъв начин при резервация за да се избегне възможността да попаднат там случайно

Няма да попадне там случайно, защото при Уиз тези места се заплащат допълнително и не ги дават току-така.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

На аварийни изходи НИКОГА не се слагат такива пътници и ако евентуално са чекирани там, то задължително се местят (дори и ако става въпрос за по-неудобно място).

 

Имаше изисквания какви пътници могат да седят на аварийните изходи, по спомен даже когато си избираш място при Уиз излиза забележка, че може и да ви преместят ако не отговаряте на тях, независимо, че са платени...

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

А пък да ви кажа, аз до сега не съм видяла да върнат някого от полет, заради габарити :unsure:  Виждала съм доста пухчовци, / то и аз съм натам/, ама само им дават едни удължения за колана. Ама не се знае този човек с какви габарити е.

На авариен изход не настаняват хора с наднормено тегло , пише си го в условията на всички АК, дори да са си купили места.

Всъщност, това предупреждение излиза в момента, когато купуваш такова място. Ако си го купиш, а не отговаряш на условията, проблемът си е твой. Местят те на друго място безапелативно. Понеже винаги купувам такива места съм била свидетел на доста премествания.

Така че, съветът, даден преди мен е най- добрия - да се пита в АК, но все пак, трябва да се знае  колко килограма е пасажерът и колко е висок.

Редактирано от AlexandraKo
  • Харесвам 3
Връзка към коментар

За съжаление не мога да се ангажирам с конкретни цифри относно теглото му, но килограмите са доста.

 

Е те точно това неизвестно в уравнението ни хвърля в хипотези....

Щото за едно миньонче кинта и пеесе / 45кг аз примерно ще вляза в категорията "наднормен" с моите 115кг... но още имам ясни спомени и със 135 (от преди 3 години), и тогава щях да се събера в шлюпката на Уиз, само дето щеше да се наложи да секвистирам на стюардесата коланчето от сейфти пакета :)

На едно от последните ни пътувания с Уиз пред мен седеше семейство с малко дете, таткото на Д, малчо по средата, майката на Ф. Пича беше 1.70-75 по мои сметки около 130кг, т.е. достатъчно пухкав ( в интерес на истината не забелязах да иска удължение за колана). И тъй като не го свърташе, постоянно ставаше да се разтъпква. Та сядайки, се подпираше облегалката на Е за да се вмъкне и тая облегалка даваше 15см откат назад към мен. Имах чувството, че на някой от поредните тестове за еластичност ще направи "прас" и ще се озоват в скута ми със все хлапето... Е, "прас" имаше ама откъм моята страна - накрая коляното ми влезе в облегалката :) Даже си я снимах за спомен :)

Та в тоя ред на мисли, ако приятелят ти и ти можете да си поделите две седалки като не слагате подлакътника между тях, проблема е никакъв. Естествено ако не ви бърка и можете да си позволите допълнителна седалка, и ако е както neuromancer спомена без летищни такси, това ще е идеалният вариант.

-----

Ако някой забелязва драстичната промяна в мнението ми за комфорта на салона на Уиз - миналия месец летях с Раян Букурещ-Рим с някакъв техен В737... Човече! На нормален ред имах 3 пръста разстояние от предната седалка до коленете ми! Идея си нямам дали това е нормалният им салон, но съм впечатлен. Ако и линиите от София са с такива самолети се прехвърлям към тях.

Редактирано от baiKolio
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Защо си мисля, че на някои самолети на Уиз средните лакътници не се вдигат, т.е. от купуването на 2 седалки няма да има смисъл?

Това наистина ще е греда... Даже не съм обърнал внимание, че има и такива. Мислех, че по презумция всички средни подлакътници се вдигат... :(

Връзка към коментар

Скоро ми се случи следното в полет на wizz: помолиха ме да си разменя местата с една доста пълна дама, защото случайно тя се беше оказала (с място до пътеката) до един още по-пълен мъж (в средата) и нямаше никакъв начин да се съберат на този ред едновременно. Та, разместиха ме и си пътувахме по живо, по здраво. 

Искам да кажа, че ще намерят вариант, няма да го оставят да пътува прав.

 

Евентуално може и да си резервирате двамата едно място до пътеката и на същия ред едно до прозореца и да стискате палци, че никой няма да седне в средата, ама не бих разчитала много на това, заради системата им за автоматично разпределяне на места.

Връзка към коментар

Според seat guru седалките на уиз ер са широки 18 инча или около 46 сантиметра. Ако човекът може да седне на стол с подобни размери, няма да има голям проблем и в самолета, стига да не е много висок.

 

Допълнителна седалка по принцип може да се купи, но за музикален инструмент. За съжаление не пише как се резервира подобна седалка, но вероятно само през кол центъра може да стане.

Връзка към коментар

Всички обсъждате място за краката.Проблемът при нас дебелаците не  е само краката,а самата седалка.Това с двете седалки не може да се получи почти никъде,поради факта че подлакътниците не се прибират докрай,а и между двете седалки остава един не особено приятен ръб.При Райън си бях запазил място на първи ред.Оказа се,че първият ред няма вдигащи се подлакътници,а плътни страници.Едвам си вкарах таза,а съм едва 130кг.Другият проблем е дължината на колана.При всички авиокомпании е различно.Пак при Райън си искам удължение.При Флай Дубай като се закопчея остават може би още 10см.

Според мен единственото решение е бизнес класа и то след предварително проучване какъв е самолета и какво представлява бизнес класата.На едни са по две широки седалки на ред,на други са си по три почти без разлика от стандартните,трети изобщо нямат.Остава риска в последния момент да обединят полети и да сменят самолета и всичко отива по дяволите.

Имам приятел висок около 2,10м и тежи над 220кг.Иска му се да лети и постоянно обсъждаме този въпрос,но стигаме до извода,че е по-добре да не рискува.

Връзка към коментар

Има ли някаква минимална случайност полета да е до Дубай? Ако е така, може да се закупи празно място до теб, на цена по-ниска от цял самолетен билет, не помня точно каква беше таксата. 

Връзка към коментар

Някъде из Европа ще е - според това на каква оферта попаднем и дали е в подходящо време за всички, които летим. Наистина, ширината на седалката е по-големият проблем, но и с краката може да се окаже, че е. Човекът е около 155 см висок, но за килограмите нямам и бегла представа. Лично за мен е много тясно, но аз съм висок - 185 см и 85 кг. Както и да го гледам, ако въобще може да се побере в такова място, то ще е с много усилия. Ще се опитам чрез трети лица да разбера за теглото, просто темата е деликатна за него и не искам да я засягам.

Редактирано от Cocolino
Връзка към коментар

Мой приятел, който изглежда така е пътувал с уизз, аз лично съм му купувала билет. Тогава въобще не ми хрумна, че може да му е тясно, а и той не се оплака после, че не се е събрал.

post-1080-0-98992400-1458637112_thumb.jpg

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.