Прескочи до съдържание

Български Банки - кратки въпроси и дискусии

Препоръчани мнения

Публикувано:

Банките не са по-лоши от мобилните оператори, ЕРП-тата или застрахователните компании.С банката поне може да се разправяш , ама ходи се разправяй с енергото 🤐

• Смея се 4
Публикувано:

Абе ако някой е живял в различни държави, може би е забелязал, че има такива с по- user-friendly банки и такива, които не са user-friendly. България е от вторите. Интересно е че Бразилия също беше от тях, но някакси премина в първата група. И това според мен се дължи точно на многото дигитални банки, които се пръкнаха и принудиха старите банки да се променят.

Не мисля, че Револют паразитира върху банките. Единствените неща, които не можеш да направиш с тях са да внесеш кеш и да плащаш български специфични сметки като НАП, КАТ, данъци и такива неща. Май имам някакви спомени, че кредити дават в някои пазари. Бразилските дигитални банки имат и кредитни карти.

Публикувано:
преди 1 час, Брани каза:

Прочел съм и това и много други неща. Колкото и да е афектиран човек, няма право да обижда хиляди хора в банките, които се стараят да си вършат работата по максимално добрия начин в една много променяща се ситуация. Имам много колеги, приятели и роднини, които работят там и не смятам, че са "неадекватни, некомпетентни и тъпи", дори напротив, като помня всичката математика, която трябваше да учим в Университета. Да не говорим как им се разказа играта от работа между празниците, докато други хора бяха по забеШки и базари ... 

И аз съм имал проблеми с банката, с която работя, но винаги подхождам с усмивка и с разбиране, защото знам че, колкото и да са неприятни някои банкови политики, пред мен стоят също хора, които си вършат работата и имат семейства да изхранват.

Всичко това е така и правилно, и разумно, и логично, но ако някой мъж го изрече на своята афектирана жена, ще си има после храна за размисъл. :rolleyes:

• Харесвам 2
Публикувано:

Аз не разбрах от цялата сага @luba_rizova има ли депозирана писмена жалба в ПИБ? Само с ходих, казах, те ми обещаха, агонията се удължава ненужно.

Преди няколко години имах една неправомерно начислена според мен годишна такса за кредитна карта. Отидох в офиса, попитах защо са ми я начислили, получих отговор, след който продължавах да смятам, че не е правилно това. Тръгнах си, мотивирана да търся своя интерес. Второ посещение в банковия офис - идвам да подам писмена жалба, очаквам регистрирането й и разрешаване на проблема от компетентни служители. Това е цялата драма, без отегчаващи диалози. След месец нямах отговор, но не ми и трябва -  получих си таксата обратно по сметката. Жалбата ми беше на бял лист със син химикал ръкописно написана - така ми дойде музата, нахъсването 😉

По темата - за мен няма нищо драматично в ситуацията с банките и еврото - подкрепям еврото и съм против чистенето на снега от улиците 🤣🤣🤣

• Харесвам 3
  • Смея се 1
Публикувано:
Преди 1 час, neuromancer каза:

Не мисля, че Револют паразитира върху банките. Единствените неща, които не можеш да направиш с тях са да внесеш кеш и да плащаш български специфични сметки като НАП, КАТ, данъци и такива неща.

Това за плащането не е вярно - плаща се с Револют и в НАП и в КАТ - проверено десетки пъти .  Отписах традиционните банки по много причини и определено Революта ( платен план)  е доста удобен. @Георги Матеев е описал предимствата много добре. Изгодни курсове , теглене от банкомат в чужбина,бонус програми,достъп до салони, достъп до крипто,акции и суровини от които можеш да се възползваш по всяко време....Все още се втрещявам ,когато срещам хора с по няколко карти ( и сметки съответно ) на родни банки,плащащи месечни такси и дори и не ги използват. 

• Харесвам 1
Публикувано:

Абе за плащане не с картата, а банков превод, имаше едни допълнителни полета в платежното дето Револют ги нямаше.

То и в Бразилия има специфични неща, но Револют и Wise започнаха да ги поддържат като се настаниха тук, все пак е голям пазар. 

• Харесвам 4
Публикувано:

Латинска Америка, в това число Бразилия, Перу и заобикалящите ги държави са в процес на тотално обновление на банковата си система, като доста успешно копират страшно много от регулациите на европейския пазар. В момента те са една от най-апетитните хапки за всеки един електронен портфейл, защото предлагат доста възможности. Разбира се, пазарът е доста рисков, хората изобщо не са фенове на онлайн разплащанията, имат много ниско доверие в банките (има и защо), както и много пари в кеш и т.н. и т.н. Но пък големите банки на пазара, както и регулаторите, започнаха да налагат страшно много правила, с които всичко да стане много по-прозрачно и да се върне това позагубено доверие в банките (електронните портфейли само това и чакат). Само за последните 1-2 години, не малък процент от кешовите парични потоци се пренасочиха онлайн. И въпреки това, онлайн банкирането тепърва се развива 🙂 

Поради доста динамично развиващата се банкова система, постоянно изникват нови и нови изисквания и не всички финтех компании успяват да наваксат веднага, но вече бързо се ориентират, защото този пазар крие големи печалби.

Абе с две думи - интересно е, но и все още доста рисковано, защото сигурността все още не е на най-доброто ниво и не рядко има и доста проблеми в онлайн разплащанията, но... това е и нещо нормално 🙂 

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 2 часа, Брани каза:

Прочел съм и това и много други неща. Колкото и да е афектиран човек, няма право да обижда хиляди хора в банките, които се стараят да си вършат работата по максимално добрия начин в една много променяща се ситуация. Имам много колеги, приятели и роднини, които работят там и не смятам, че са "неадекватни, некомпетентни и тъпи", дори напротив, като помня всичката математика, която трябваше да учим в Университета. Да не говорим как им се разказа играта от работа между празниците, докато други хора бяха по забеШки и базари ... 

И аз съм имал проблеми с банката, с която работя, но винаги подхождам с усмивка и с разбиране, защото знам че, колкото и да са неприятни някои банкови политики, пред мен стоят също хора, които си вършат работата и имат семейства да изхранват.

Аз с усмивка и разбиране ходя 5 пъти, от ноември! Не съм повишила тон нито веднъж! Писна ми вече от хора, които са на страната на монополисти. Разнасям детето, което не може да ходи с рейсове, защото живея на село, а мъжа ми е на работа и не може да ме кара, ела теб да те видя как ще мъкнеш дете, което едвам се движи, 5 пъти,  с по два рейса, и което ходене от 300 метра отнема на нормален човек 10 минути, а на нея час! За пари, които не съм искала, но съм длъжна да отворя сметка и да взема евентуално. .Всеки път вдигат ръце! На вас, хората, които нямат никакви проблеми с деца, болести, безработица или изобщо си затварят очите за всичко, е много лесно да критикувате. Само дето ти на място на хилядите борещи се всеки ден с трудности вече сигурно щеше да си на хапчета и да се оплакваш от живота, защото живота на хората с увреждания е тежък и е борба всеки ден и всякакви такива "Ай стига" показват нивото на обществото. Това Ай стига го слушах и в училище, когато си търсех правата, и където и да се появи някакъв проблем, който да иска решение. Толерантен към картел и към бизнеса, който точи неправомерно огромни такси, каквито никъде ги няма! Това,че във фейса се ядосвам за нещо не означава, че се карам с хората, а напротив. Не съм спряла да им се усмихвам, обаче ако бях вдигнала скандал още преди 1 месец, проблема щеше да бъде решен! 

• Харесвам 8
  • Браво 3
Публикувано:
1 hour ago, luba_rizova said:

Това,че във фейса се ядосвам за нещо не означава, че се карам с хората, а напротив. Не съм спряла да им се усмихвам, обаче ако бях вдигнала скандал още преди 1 месец, проблема щеше да бъде решен! 

С банките се действа винаги с лошо и ги напъваш на макс от първото ходене. С добро ще се получи твоя резултат. 

Факт е, че без банките фин тех няма да ги има. Не за друго, а защото те ползват банките да държат парите ни в тях. В специални сметки, които банките не могат да ползват - ring fenced accounts  се казват. Явно банките са задължителни/имат изгода да предоставят тази услуга на фин тех компаниите. 

• Харесвам 5
Публикувано:

Сметнете си посещенията на салони през годината , умножете всяко да речем по 25-30€ и вижте колко такси сте оставили на банката за това време.Ако някой тук е на минус, нека свирне.

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 30 минути , stanimir каза:

Сметнете си посещенията на салони през годината , умножете всяко да речем по 25-30€ и вижте колко такси сте оставили на банката за това време.Ако някой тук е на минус, нека свирне.

Забрави също така да подскажеш да сметнат и кешбека, който са получили от "лошите" банки за периода...

@Георги Матеев, знаеш, че изключително много ценя твоите съвети и макар, че по отношение на някои "издребнявания" сме на различно мнение, именно теб помолих за рекапитулация на плюсовете и минусите на Револют. Опитвам се да намеря причина (от моя гледна точка) да извадя тази карта. Принципно никога не държа кеш и всичко е в "лошите" банки. Почти на 100% плащам с карта (реално в кеш плащам единствено на обяд), което ми носи доста приличен годишен кешбек. Месечно плащам на банките по около 10 евро за такси от които 5 евро са само таксите на двете дебитни карти за ползване на салоните. Основната ми банкова сметка е с абсолютно безплатни преводи (входящи и изходящи) и теглене на суми (включително внасяне) в цялата еврозона, както и безплатно теглене от банкомати навсякъде в еврозоната. Отделно по тази сметка месечната лихва почти изцяло покрива таксата за поддръжка. Да, при теглене от банкомат извън еврозоната плащам такса в размер на 2,56 евро + 1% от сумата за всяка трансакция, както и съответното превалутиране по курс на Visa. В този смисъл наистина търся основателна причина да открия и Револют, но не разбирам какво повече може да ми предложи. Въобще не споря, търся отговори...

• Харесвам 2
Публикувано:

@Duke, щом не ти се е наложило до сега да ползваш Револют, то няма смисъл да търсиш ползите от сега нататък. И аз ползвам Револют от почти 10 години и съм много доволен от това което ми предлагат. Бил съм на безплатният им план, минавал съм на платеният им, защото имах повече ползи отколкото годишната им такса. Сега пак съм на безплатният им план и за това което ми е нужно като банкиране съм повече от доволен. В комбинация със сметка от TBI, защото там си получавам заплатата. Българските банки ползвам за кредити, защото ми е евтин ресурса и от това изкарвам повече пари отколкото им плащам за такси и всичко останало. А относно кешбекът по картите не идва от банките, а от издателя на КК, който изкарва доста повече от твоите транзакции.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 11 часа, luba_rizova каза:

На вас, хората, които нямат никакви проблеми с деца, болести, безработица или изобщо си затварят очите за всичко, е много лесно да критикувате. 

Няма как да знаеш кой какви проблеми има. И аз не те критикувам, че си търсиш правата, а просто не смятам за правилно да наричаш хората "некадърни" и "тъпи".

Публикувано:

Аз не разбирам какви са тези драми с левове->евро или обратното.

Нали имахме 2025 г.

Сега единственото ми неудобство е, че има дребни не в единия джоб на панталоните, а и в двата (в единия евро, в другия левове). И двата ги нулирам най-късно на следващия ден.

• Харесвам 3
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 2 часа, Брани каза:

Няма как да знаеш кой какви проблеми има. И аз не те критикувам, че си търсиш правата, а просто не смятам за правилно да наричаш хората "некадърни" и "тъпи".

Без да искам да защитавам г-жата @luba_rizova, но в така описания случай конкретните служители в този клон са меко казани тъпи и некадърни. Три месеца да не могат да се ангажират с изваждане на пластика и оправяне на сметката е некадърност. 
Пак казвам, аз още на първото ходене бих извикал управителя на клона и бих му обяснил как е хубаво да се ангажира лично с проблема. 

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 10 минути , Zlia каза:

Пак казвам, аз още на първото ходене бих извикал управителя на клона и бих му обяснил как е хубаво да се ангажира лично с проблема.

Логична реакция, която не кореспондира с предното изречение:

преди 10 минути , Zlia каза:

в така описания случай конкретните служители в този клон са меко казани тъпи и некадърни. Три месеца да не могат да се ангажират с изваждане на пластика и оправяне на сметката е некадърност. 

Всичко, което @Брани се опитва да каже е, че квалификациите и обидите към конкретни служители на която и да е институция, организация или търговско дружество, хвърлени напълно анонимно във виртуалното пространство (без да има възможност за проверка на фактите и обстоятелствата или най-малкото изслушване на самите служители), се възприемат като обида към абсолютно всички служители в съответния бранш. Признанието, че обидите и квалификациите всъщност не са отправени директно към съответните служители, а се употребяват тук, за да се привлече внимание или като отдушник на натрупаното напрежение пък говорят за едни други неща, за които не ми се говори...

• Харесвам 1
  • Смея се 1
Георги Матеев
Публикувано:

@Duke както винаги всичко е условно и изцяло зависи от начина и количеството на ползване.

Ако премахнем няколкото безплатни салона от уравнението, които в случая са единственото предимство на сегашната ти схема, то при сравними условия Револют с платен метален план (150 евро годишно, горе-долу колкото таксите ти досега) бие всяка стандартна банка във всяко отношение.

* почти 2% годишна лихва (изплащана ежедневно) за евро спестяванията, които при това не са блокирани и са винаги налични. Британските паундове пък носят почти 4% лихва.

* безплатни входящи/изходящи трансфери в еврозоната, както и изключително евтини трансфери извън ЕС. Например, провери колко струва пращане на пари от банката ти до сметка в Мароко - само разликата от това ще покрие сигурно 1/3 от годишната такса.

* безплатно теглене на банкомати и извън ЕС (за метал е до €920 месечно)

* оборотът през картата носи Рево точки (1 точка за 2 похарчени евро), които после може да се обменят за хотели, есимове и услуги, да се харчат директно като пари чрез Revolut Pay, да ги обменяш за мили в програми на авиокомпании и тн. Със сигурност тези точки са на по-висока стойност от кешбека в твоята банка.

* включена е брутално добра травъл/медицинска застраховка с високи покрития (покрива и партньора ти), която няма еквивалент в България - например, ако си счупиш телефона по време на път ти го плащат. Покрива също ексеса при наем на коли и никога повече няма да се наложи да плащаш застраховка на автомобилна компания. Дори само тази опция ми е спестила хиляди пари защото наемам коли често.

* на много места в Европа има револютомати, от които си взимаш празни карти и почваш да ги ползваш незабавно, след като ги вържеш към сметката си. Удобно е, ако искаш да дадеш карта на някого или да пътуваш с карта с нисък лимит (сам си задаваш колко да е за всяка карта) и така не рискуваш много при изгубване.

* в плана влиза годишен абонамент за 13 онлайн услуги и аппа. Аз реално ползвам 4 от тях, като общата им стойност (ако трябваше да ги плащам отделно) е над 200 евро, дори само това избива годишната такса. Най-ценен може би е Nord VPN, но пълен списък виж в апа.

* изгодна обмяна на много видове валути в апа. Ако ще ходиш примерно в Малайзия - дебнеш от по-рано и когато падне курса си купуваш рингити, а после на място плащаш направо в местна валута. Картата поддържа директно плащане в над 50 валути (т.е. ако имаш съответната наличност не се извършва превалутиране).

* ако си в инвестиционно настроение ще спестиш много солидни суми от такси.

* апп-ът е на светлинни години пред приложенията на която и да е банка и дава безброй опции за контрол, фини настройки и тн. А съпортът обикновено винаги отговаря до 1-2 минути.

Както виждаш е въпрос на какво точно ти трябва, както и да посмяташ малко според това колко пари планираш да държиш там (Револют е с нормален банков лиценз и гарантира суми до 100 хиляди евро), какви обороти ще правиш, кои/колко услуги ще ползваш и прочие.

Има и по-висок план, Ултра, който включва още доста екстри, включително неограничени безплатни посещения на лаунджове. Ако пътуваш много - и тази такса е напълно оправдана.

Опитах да обхвана само най-основното. Има и още, просто поразцъкай в апа и си направи сметка.

• Харесвам 17
  • Благодаря 1
  • Браво 1
  • Замислям се 1
Публикувано:

Хайде да приключим дискусията дали даден служител заслужава или не обидни епитети, не и е мястото тук.

Публикувано:

Преди малко се върнах от ДСК - офис в Русе на пъпа на центъра, и нямаше и помен от опашките от миналата седмица. Буквално към 13:30 нямаше нито един човек на банкомата. Внесох сумата (1000 лв.) без проблем и никаква такса. Много фейк се пише наистина, но и медиите обичат да е апокалиптично…

• Харесвам 13
Публикувано:
преди 17 минути , ДиянаВ каза:

Преди малко се върнах от ДСК - офис в Русе на пъпа на центъра, и нямаше и помен от опашките от миналата седмица. Буквално към 13:30 нямаше нито един човек на банкомата. Внесох сумата (1000 лв.) без проблем и никаква такса. Много фейк се пише наистина, но и медиите обичат да е апокалиптично…

Добре че малко захладня (оо ужас януари сняг и  -10 градуса) та по-малко говорят за €апокалипсиса.:ohmy:

• Харесвам 4
  • Браво 1
Дани Магелани
Публикувано:
преди 2 часа, Георги Матеев каза:

@Duke както винаги всичко е условно и изцяло зависи от начина и количеството на ползване.

Ако премахнем няколкото безплатни салона от уравнението, които в случая са единственото предимство на сегашната ти схема, то при сравними условия Револют с платен метален план (150 евро годишно, горе-долу колкото таксите ти досега) бие всяка стандартна банка във всяко отношение.

* почти 2% годишна лихва (изплащана ежедневно) за евро спестяванията, които при това не са блокирани и са винаги налични. Британските паундове пък носят почти 4% лихва.

* безплатни входящи/изходящи трансфери в еврозоната, както и изключително евтини трансфери извън ЕС. Например, провери колко струва пращане на пари от банката ти до сметка в Мароко - само разликата от това ще покрие сигурно 1/3 от годишната такса.

* безплатно теглене на банкомати и извън ЕС (за метал е до €920 месечно)

* оборотът през картата носи Рево точки (1 точка за 2 похарчени евро), които после може да се обменят за хотели, есимове и услуги, да се харчат директно като пари чрез Revolut Pay, да ги обменяш за мили в програми на авиокомпании и тн. Със сигурност тези точки са на по-висока стойност от кешбека в твоята банка.

* включена е брутално добра травъл/медицинска застраховка с високи покрития (покрива и партньора ти), която няма еквивалент в България - например, ако си счупиш телефона по време на път ти го плащат. Покрива също ексеса при наем на коли и никога повече няма да се наложи да плащаш застраховка на автомобилна компания. Дори само тази опция ми е спестила хиляди пари защото наемам коли често.

* на много места в Европа има револютомати, от които си взимаш празни карти и почваш да ги ползваш незабавно, след като ги вържеш към сметката си. Удобно е, ако искаш да дадеш карта на някого или да пътуваш с карта с нисък лимит (сам си задаваш колко да е за всяка карта) и така не рискуваш много при изгубване.

* в плана влиза годишен абонамент за 13 онлайн услуги и аппа. Аз реално ползвам 4 от тях, като общата им стойност (ако трябваше да ги плащам отделно) е над 200 евро, дори само това избива годишната такса. Най-ценен може би е Nord VPN, но пълен списък виж в апа.

* изгодна обмяна на много видове валути в апа. Ако ще ходиш примерно в Малайзия - дебнеш от по-рано и когато падне курса си купуваш рингити, а после на място плащаш направо в местна валута. Картата поддържа директно плащане в над 50 валути (т.е. ако имаш съответната наличност не се извършва превалутиране).

* ако си в инвестиционно настроение ще спестиш много солидни суми от такси.

* апп-ът е на светлинни години пред приложенията на която и да е банка и дава безброй опции за контрол, фини настройки и тн. А съпортът обикновено винаги отговаря до 1-2 минути.

Както виждаш е въпрос на какво точно ти трябва, както и да посмяташ малко според това колко пари планираш да държиш там (Револют е с нормален банков лиценз и гарантира суми до 100 хиляди евро), какви обороти ще правиш, кои/колко услуги ще ползваш и прочие.

Има и по-висок план, Ултра, който включва още доста екстри, включително неограничени безплатни посещения на лаунджове. Ако пътуваш много - и тази такса е напълно оправдана.

Опитах да обхвана само най-основното. Има и още, просто поразцъкай в апа и си направи сметка.

Изпращат ли ти полица или друго за застраховката. Аз съм първото платено ниво Премиум и мисля, че има застраховка, но не получих нищо и не зная как да разбера. Имам обикновена карта и друга карта с Премиум. Има ли значение с коя плащам? Някакви бонуси с карта Премиум, извън платените лонджове?

Какво е предимството на Метал по отношение на лонджове? Мерси!

Публикувано:

все пак за пълнота на изложението, което @Георги Матеев направи чудесно по-горе, добре е да се каже, че лихвата не е точно това, което си представя човек като чуе лихва по банкови средства, в конкретния случай води до данъчни задължения и декларирания, за които средностатистическият човек, който не иска или не може да се оправи сам, вероятно би платил на счетоводител повече, отколкото е получил като доход

• Харесвам 9
Публикувано:
2 hours ago, Георги Матеев said:

включена е брутално добра травъл/медицинска застраховка с високи покрития (покрива и партньора ти),

Ето това може би е най-готиното на рево. И разбира се най-изпедерастеното им. Защото застраховката важи само ако всичко е платено с револют. Приятел така олекна с 500Е за доктори в Турция, плати с друга КК и рево казаха, сори. 

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 16 минути , some1 каза:

Ето това може би е най-готиното на рево. И разбира се най-изпедерастеното им. Защото застраховката важи само ако всичко е платено с револют. Приятел така олекна с 500Е за доктори в Турция, плати с друга КК и рево казаха, сори. 

А как разбират, че нещо не е платено с тяхната карта, ако си платил самолета, хотела и колата с тях?

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   1 магеланец

• Павел*
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.