Прескочи до съдържание

Български Банки - кратки въпроси и дискусии

Препоръчани мнения

Публикувано:

Банките имат навика да блокират карти при плащане в чужбина, ако картата не се ползва активно. Т.е. ако плащаш нещо в БГ от време на време, при покупка в друга държава им изглежда като опит за измама и блокират с цел защита. В такъв случай има логика да предупредиш, че ще пътуваш.

А плащането с GPay/Apay си е необходимо удобство и не виждам причина да се отказваш доброволно от него. За сигурността вече сме писали, има достатъчно защити.

• Харесвам 1
Публикувано:
Преди 1 час, Георги Матеев каза:

Могат и още как, даже ще се изненадаш колко често се случва вече.

Китайците не ги обсъждаме, там е ясно че нищо не важи. За Европа ми е мисълта.

преди 38 минути , Argentique каза:

Доколкото знам, по Скандинавия е повсеместно. Че дори в Египет билети за всички музеи, пирамиди и т.н. се плащат само с карта

Повсеместно е плащането, но не отказват кеш. Даже ме упътиха къде да сменя излязла от употреба банкнота, за да мога да я използвам. Защото:

Retailers cannot refuse cash payments unless both parties have agreed to use a different means of payment.

Displaying a label or posters indicating that the retailer refuses payments in cash, or payments made in certain banknote denominations, is not enough. The retailer must provide a legitimate excuse, such as a difficulty maintaining sufficient cash reserves to provide change or concrete physical security risks due to the presence of large amounts of cash.

Public entities providing essential services to citizens cannot apply restrictions or refuse cash payments altogether without sufficient reason. Doing so would undermine the legal tender status of euro banknotes and coins protected by EU law.

https://www.ecb.europa.eu/euro/cash_strategy/faqs/html/index.en.html

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 2 часа, Фил каза:

Дияна, нямате ли клон/каса на БНБ в Русе?

преди 2 часа, ДиянаВ каза:

Май не, не съм сигурна.

Питам, понеже, както съм споменавал и преди в тази тема - не съм срещал никъде по чейнджове и търговски банки по-изгоден курс  да си купи човек евро (кеш банкноти) от този на БНБ, защото там еврото, като е по закон, го продават по фиксинга - 1.95583 
Даже в тази връзка съществува възможност за т.нар. "арбитраж" - може, например, да си купиш 1000€ от БНБ срещу 1955.83лв. и после да отидеш до Никар на "Графа" и там да продадеш тези 1000€ за 1.956 като така реализираш 0.17лв. печалба!  :grin:

image.png.bbbc290c19d34b8518e177c64048725f.png

• Смея се 4
Публикувано:
преди 25 минути , Zaro каза:

Public entities providing essential services to citizens cannot apply restrictions or refuse cash payments altogether without sufficient reason. Doing so would undermine the legal tender status of euro banknotes and coins protected by EU law.

По закон може да е така, но на практика цитирането на законодателството на ЕС на някое 20-годишно девойче, което продава кафе и още пет-шест дребни артикула, няма да доведе до плащане в брой, след като някой вече е определил да няма кешово разплащане в обекта.

• Харесвам 6
Публикувано:

Всъщност и в Китай по закон никой търговец не може да откаже кешово плащане , но от малки деца до грохнали старци всеки плаща със смартфон , дори в затънтени селца и подаяния в храмове.

В това отношение технологично Китай сигурно е десетилетие напред от останалия свят. И не само в това де , миналата седмица правителството издаде  лиценз на две компании за опериране на въздушни таксита.Самите таксита бяха представени преди няколко месеца с демонстрационни пoлети в Hangzhou .Автономните пък вече са по улиците на големите градове.

• Харесвам 3
  • Шок 1
Публикувано:
Преди 1 час, Argentique каза:

По закон може да е така, но на практика цитирането на законодателството на ЕС на някое 20-годишно девойче, което продава кафе и още пет-шест дребни артикула, няма да доведе до плащане в брой, след като някой вече е определил да няма кешово разплащане в обекта.

А бе ... когато по закон ни се полага обезщетение, никой не се позовава на практиката, че се отказва, нали?

Ако имам право и някой не ми дава да го ползвам, това трябва да е проблем за него, не за мен. 

• Харесвам 2
Публикувано:

Учудвам се, че някои не са чували, че на места кеш не се взима, ама ще трябва са се актуализират. Тпзи филм кеша е цар приключи.

освен дадените примери, ще дам и аз. В Испания от минимум 5-7 години не може да се плати в кеш в КАТ и други подобни места. Само с карта.

Преди 5 год още, в Тбилиси бях в кафене в което  се плащаше само с карта, пишеше си го.

Оттогава съм срещал десетки пъти такива  места в най-различни страни 

• 2 седмици по-късно ...
Публикувано:
На 5.04.2025 г. в 11:52, Фил каза:

Питам, понеже, както съм споменавал и преди в тази тема - не съм срещал никъде по чейнджове и търговски банки по-изгоден курс  да си купи човек евро (кеш банкноти) от този на БНБ, защото там еврото, като е по закон, го продават по фиксинга - 1.95583 
Даже в тази връзка съществува възможност за т.нар. "арбитраж" - може, например, да си купиш 1000€ от БНБ срещу 1955.83лв. и после да отидеш до Никар на "Графа" и там да продадеш тези 1000€ за 1.956 като така реализираш 0.17лв. печалба!  :grin:

image.png.bbbc290c19d34b8518e177c64048725f.png

На 1.96 обменят бюрата навсякъде и по-малките градове, имат и наличности бързо ще се обменят левовете в Евро. До 4700лв приемат наведнъж от 1 човек без да пише документи.

Публикувано:

Някой може ли да ми каже какви са шесте първи цифри от картите (те са еднакви за всички и не идентифицират клиента), които Unicredit издават за MasterCard Gold Smart Credit картите? Някой има ли такава карта? 

При Пощенска от средния клас са 516786, но не мога да открия Уникредит Голд Смарт Кредит... 

• 3 седмици по-късно ...
The Silent Traveller
Публикувано:
На 14.04.2025 г. в 21:09, Ilian359 каза:

Не. Нещо по-тъпо трябва да е. Напр. нови карти "VISA" за всички стари и нови клиенти.. 

Да, бе...това да не Уникредит или както аз и казвам маймУникредит - да ти блокират картата VISA без предупреждение, след което да ти издадат нова Mastercard, да преинсталираш великото им приложение, след което, да отидеш до офис на банката, за да ти стартират приложението и да подпишеш куп документи, след няколко месеца да ти напишат в същотото приложение, че всички Mastercard се сменят с нови?!? - при положение, че месеци по-рано, същата банка ми издава НОВА Mastercard - това е игра от висшата лига, която я умеят само Уникредит!!!  Много се радвам, че скоро напускам и с фирмата ще напусна и Уникредит!!! ДСК в сравнение са просто райски остров! Почти 15 години съм клиент на ДСК и никога до този момент не съм имал никакви проблеми с тях! Всяка година пътувам до Беларус задължително и кредитната ми ДСК работи безотказно - от магазини за сувенири, бензиностанции та до малки квартални хранителни магазини! 

• Харесвам 5
Публикувано:

Здравейте,

От УниКредит Булбанк непрекъснато се стремим да отговорим в най-пълна степен на потребностите на нашите клиенти и да ги информираме навреме за всяка важна промяна.

В тази връзка, бихме искали да Ви уведомим за промени в Тарифата на Банката за физически лица, в сила от 11.07.2025 г., касаещи следните продукти и услуги:

Картови услуги – въвежда се нова такса за трансакции при залагания и хазарт, валидна за дебитни и кредитни карти. Променят се таксите за теглене на суми в брой от АТМ извън ЕИП и за теглене на ПОС на друга Банка банка в България и ЕИП за кредитни карти с бранд Visa.

Обществен трезор – променят се таксите за наем на банкови сейфове и депозитни касети (съгласно ценова листа на съответния филиал, където е наличен Обществен трезор).

В допълнение не спираме да работим по разширяване възможностите на електронните канали, като постоянно обновяваме мрежата си от банкомати, за да дадем повече удобство на клиентите.

Повече информация относно промените в Тарифата можете да намерите тук.

Публикувано:

Привет,

за КК за Фибанк, някой може ли да ми каже какво се има предвид със следното? Искат определен оборот всеки месец или някаква сума за определен периор или просто го играят, че ще избиеш таксата с кешбека?
image.png.0ad5d35a70d77166da6bd4ec0776c747.png

Публикувано:
преди 6 минути , dafigg каза:

Привет,

за КК за Фибанк, някой може ли да ми каже какво се има предвид със следното? Искат определен оборот всеки месец или някаква сума за определен периор или просто го играят, че ще избиеш таксата с кешбека?

Да, ако направиш оборот с определена сума за 1 година няма да има такса. Сумата зависи от вида на картата. При мен беше 14400лв, но вече я промениха. Отделно има изискване за изразходваната сума за 6 месеца за да получиш кешбека.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 1 час, dafigg каза:

Привет,

Аз имам 2 КК на ПИБ.

- Mastercard standard - годишен оборот 10000 лв , и кешбек при оборот над 4000 лв за 6 месеца.

- Visa gold -  годишен оборот 20000 лв , и кешбек при оборот над 6000 лв за 6 месеца.

За оборот се считат и  - захранването на myfin /което е без такса/ и тегленето от банкомат чрез Curve card - но , кешбек не се начислява.

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 4 часа, EliDion каза:

Каква е разликата с дск смарт? Забелязал ли си? Има ли смисъл да се минава от едното към другото?

Тепърва се разработва приложението и се добавят една по една функциите му. За момента са базисни - наличност по карти, преводи, плащане на битови сметки...пробвах да променя лимит по карта - неуспешно.

Публикувано:
преди 5 часа, EliDion каза:

Каква е разликата с дск смарт? Забелязал ли си? Има ли смисъл да се минава от едното към другото?

Сега е бета версия, намерението им е да остане само то, след като го разработят. Поне така ми обясниха.

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.