Прескочи до съдържание

Български Банки - кратки въпроси и дискусии

Препоръчани мнения

преди 13 минути , macf1an каза:

Само за ПЛАТЕЖНА СМЕТКА ЗА ОСНОВНИ ОПЕРАЦИИ

което ще рече ? 🙄 (Моите щерки имат дебитни карти със сметки към тях на тяхно име - могат и да теглят кеш без такса от друг банкомат или не ?)

Връзка към коментар
преди 42 минути , bibi каза:

което ще рече ? 🙄 (Моите щерки имат дебитни карти със сметки към тях на тяхно име - могат и да теглят кеш без такса от друг банкомат или не ?)

Ще рече само за клиенти на тази услуга:

https://www.fibank.bg/bg/platejna-smetka-za-osnovni-operatsii/page/4234

• Благодаря 1
Връзка към коментар

Относно досадните такси на Fiбанк за теглене и плащане с дебитни карти преди малко бях в банката и ми казаха за нов пакет , който звучи доста добре и без никакви такси / при теглене от всякакви банки в България, както и за плащане в България и чужбина/ за всякакви операции със сметката и картата към нея само срещу такса от 3лв/месец. За справки аз плащам 2лв месечна такса към сметката и отделно 0,20лв за всяко теглене от банкомат, както и по 0,70лв за всеки вътрешнобанков превод през онлайн банкирането.

Редактирано от Ivko
Връзка към коментар

Интересен подбор на думи са ползвали 🙂 Аз лично го ползвам от 2016та, когато го намалиха на 1 лв за 2 години. Обсъждан е често тук.

преди 12 минути , Ivko каза:

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Като имам карта Дайнърс, дали се водя клиент на ПИБ? Опитвам се да сметна колко ще ми струва едно внасяне на немалка сума пари по сметка в ПИБ и има различни такси ако съм клиента на ПИБ и ако не съм. 

Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Днес чашата ми на търпение преля с тази мръсници. След приключване на случая, ако изобщо се приключи, ще затворя всичко там с кеф.

Не съм срещал във форума  нещо подобно, но ето какво ми се случи днес.

Днес исках да внеса в банкомат на ДСК пари в брой по сметката на кредитната ми карта, нещо което съм правил много пъти, на вид повече от елементарна операция.

След като вкарах парите машината ми изписа в червено, че една банкнота ще бъде задържана за проверка и естествено ми изписа с 50лв по-малка сума за внасяне.

Имах две опции, да продължа или да ми върне парите.

Избрах опцията за връщане на пари, но с изненада установих, че ми върна с 50лв по-малко. Още по-интересно стана, когато след като ми изплю и картата, не ми издаде никакви бележка или разписка за задържането на тези 50лв.

Никъде не е написано, нито упоменато, че има вероятност банкомата да ми задържа пари, нито в десетките страници от общи условия още повече, че след задържането нямам абсолютно никакъв документ за това, все едно нищо не е станало.

Веднага след случая се обадих на телефона на ДСК, обясних какво се е случило и ми казаха, че ще си запишат и срока за проверка е 15 работни дни!

Попитах, защо никъде не е упоменато, че банкомата може да ми задържа пари, на което ми отговориха, че пишело, че ако парите са сгънати или захабени не ги приема, което няма нищо общо със задържане на пари, но явно за тях е едно и също.

Пояснявам, че парите бяха изтеглени от същия банкомат, но с карта на друга банка и нито са били смачкани, нито захабени, нито прегънати.

Аз отново питах дали за тях е едно и също, че не приема пари и ги връща, както се е случвало  и че може да задържа когато и колкото иска  пари и още повече без абсолютно никакви доказателство за това.

В днешни дни правят глоби на хора не издали касова бележка за 1лв, а в същото време ДСК си позволява без никакво обяснение и предупреждение  да си взима пари от хората, както се разбра без да е описано никъде и дори да не издава бележка за това.

В момента ми остава да чакам 15 работни дни, да видят какво става, да не говори, че винаги може да кажат, че всичко това не е вярно и че нищо не е задържано. В интерес на истината,  в нито един момент от кол центъра  не казаха, че това е нещо невъзможно, нито се учудиха на станалото, което значи, че е обичайна практика при тях.

От това което ми се случи, мога да очаквам, че другия път може да ми задържи 200 или 400лв за проверка и да чакам да благоволят да ми ги върнат след 15 работни дни. Най-големия проблем е, че банкомата не издава никакъв касов бон, нито разписка за което ви сезирам!

Побеснял съм от яд, но това е положението.

За сега пуснах една жалва  до  КЗП

• Шок 2
  • Замислям се 1
Връзка към коментар

За твое успокоение мога да ти кажа, че такава практика има всяка банка, която позволява внасяне на пари на банкомат и бележка за задържането не се издава. Аз съм имал няколко такива случаи с други банкомати - обикновено проверката я правят на следващия работен ден и парите ги вкарват служебно в сметката ти.

• Харесвам 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар

По принцип има процедура при такива случаи, които банките трябва да спазят, специално за само теглещите банкомати, ако не си вземете подадените при тегленето пари, банкомата ги задържа, заедно с картата и блокира, докато не му бъде направена ревизия. Защото както се досещате 🙂 , някой може да измъкне част от банкнотите , да остави другите да се приберат и после да претендира, че се е заблял и не е взел парите си 🙃.

Предполагам тук процедурата е същата, отхвърлените банкноти се отделят в отделно чекмедже и се прави ревизия, само липсва бележка, която може би щеше да се появи ако е продължило внасянето. 

Връзка към коментар

Не знам какво е щяло да стане, но факта е, че ми задържат пари, без да се знае за тази възможност и не се издава никакъв документ за това.

Значи по тази логика, утре може да ми задържат и 200лв и ходи си ги чакай след месец.

За сметка на това се правят актове за 1лв на дребни търговци не издали касов бон, само аз ли виждам някакъв двоен стандарт?

преди 23 минути , cybersimo каза:

За твое успокоение мога да ти кажа, че такава практика има всяка банка, която позволява внасяне на пари на банкомат и бележка за задържането не се издава. Аз съм имал няколко такива случаи с други банкомати - обикновено проверката я правят на следващия работен ден и парите ги вкарват служебно в сметката ти.

За мен е нещо ново, а не разбирам защо не се издава бележка за това задържане.

Защо също не е упоменато никъде и трябва да го научавам, че е практика чак след като ми се случи?

• Харесвам 2
Връзка към коментар

При внасяне на пари от банкомат при всяка банка има възможност да се задържат пари особенно за банкноти над 20 лв и ако са нови. Не мисля,че някоя банка го има това написано черно на бяло за задържането. Аз внасях така на фибанк една столевка и ми я задържа, но ми пусна бележка за задържаната сума, влезнах веднага в банката и попълних формуляр за задържани пари с прикрепена бележката и ми казаха,че до три дена ще ми ги сложат в сметката. По-принцип тези задържаните влизат в отделно оделение на банкомата и се задържат ако на банкомата не му харесат и ги смята за фалшиви. Не е ясно защо се случва това.

Редактирано от Ivko
Връзка към коментар

Не ми се е случвало, но намирам подобна функционалност за нормална и оправдана. Машинката вътре няма как да е перфектна в разпознаването, а и в същото време съм сигурен, че има много хитреци, които ще се опитат да пробутат фалшиви банкноти. Така че трябва да има някаква възможност за задържане и последваща ръчна обработка от човек и да, не виждам как това да се направи без сумата за известен период от време да е в "ничия земя". По същия начин е и с измамните транзакции - сумата се осчетоводява, блокира, не можеш да разполагаш с нея докато не приключи разследването. Просто не се сещам как да се избегне това. 

Но наистина трябва да има бележка какво точно са задържали - брой банкноти и какъв номинал.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

На мен ми се е случвало с банкомат на ПИБ. Трябваше на следващия работен ден да попълвам молба за рекламация на транзакция. Иначе нямаше да ми ги възстановят автоматично.  

Редактирано от Ilian359
  • Шок 1
Връзка към коментар

Насявам се, да няма нужда от ходения по банки, защото няма как да стане в следващите 10 дни, защото няма да съм в България.

Уж с обаждането е достатъчно, ама да видим. Това  беше последно внасяне на банкомат от мен.

Връзка към коментар
преди 1 час, Георги каза:

Но наистина трябва да има бележка какво точно са задържали - брой банкноти и какъв номинал.

Да не говорим, че при технологиите в днешно време, може да се сканира номера на задържаните банкноти и да ти бъде изписан на бележката, която поучаваш.

Връзка към коментар
1 minute ago, boogy83 said:

Да не говорим, че при технологиите в днешно време, може да се сканира номера на задържаните банкноти и да ти бъде изписан на бележката, която поучаваш.

Ако е смачкана може и да не стане или ако не е четлив и т.н. .. то това е причината за задържане ...

Връзка към коментар
преди 1 минута , georgebg каза:

Ако е смачкана може и да не стане или ако не е четлив и т.н. .. то това е причината за задържане ...

Изрично казах, че нямаше дори прегънати, по простата причина, че бяха изтеглени от същия банкомат 1 мин преди внасянето им.

Каквото и да си говорим, най-малко трябва да се дава някаква бележка, не да звъня аз и да се разправям.

Смачкани банкноти връща, не конфискува.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
9 minutes ago, Alexander said:

Изрично казах, че нямаше дори прегънати, по простата причина, че бяха изтеглени от същия банкомат 1 мин преди внасянето им.

Каквото и да си говорим, най-малко трябва да се дава някаква бележка, не да звъня аз и да се разправям.

Смачкани банкноти връща, не конфискува.

Не отговарях на Вас - вижда се цитата на когото отговарях и ставаше въпрос за възможност за сканиране на сериен номер 🙂

Връзка към коментар
На 13.4.2019 в 22:08, bimbo каза:

На мен пък банкоматът ми върна една от банкнотите веднага след като ги преброи. Изписа сума 390, а не 400 - колкото бях сложила и ми издаде бележка за толкова.

При мен се случи абсолютно същото. Току що изтеглени пари от друг банкомат трябваше да депозирам в банкомат на ДСК. Не си хареса едната 50-то левка, върна ми я и съответно депозираната сума беше намалена с 50 лева. 

Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Докладвам за развитието при конфискуваната банкнота от банкомата на ДСК.

След седмица ненадейно се появиха на два пъти върнати по 50лв, като в  полето за обяснението пишеше ИНЦИДЕНТ!

Взех да се чудя дали аз не съм видял, че са ми конфискували 2 пъти по 50лв, а се жалвам само за 50лв.

След още 2-3 дни, пак видях, че са си взели обратно едните 50лв, описани като дублирана операция писмо еди си кое...

Тези са уникални, даже ми се обадиха да ми кажат, че всичко е върнато.

Аз пък им пуснах една жалба в КЗП, за това, че абсолютно никъде не е описано, (нищо че се подписвам на 40 места и получавам десетки страници общи условия), че това конфискуване може да се случи и може да се разбере само когато е факт.

Едно е да върнат негодни пари, друго е да се конфискуват, когато и колкото намерят за добре.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
На 13.04.2019 г. в 16:19, Alexander каза:

Не съм срещал във форума  нещо подобно,

Ето нещо подобно. Само че в случая аз не изтеглих парите обратно.

https://magelanci.com/forums/topic/12936-wizz-air-кредитна-карта-от-дск/?do=findComment&comment=348558

Редактирано от Goal & Boss
Връзка към коментар
преди 4 часа, Alexander каза:

Аз пък им пуснах една жалба в КЗП, за това, че абсолютно никъде не е описано, (нищо че се подписвам на 40 места и получавам десетки страници общи условия), че това конфискуване може да се случи и може да се разбере само когато е факт.

Едно е да върнат негодни пари, друго е да се конфискуват, когато и колкото намерят за добре.

Пише си го:

чл. 27., ал.2 от Закон за БНБ:

Българската народна банка, банките, финансовите институции, обменните бюра и доставчиците на услуги са задължени да задържат за проверка срещу издаване на писмен документ всички попаднали при тях по какъвто и да е начин български или чуждестранни банкноти и монети, които пораждат съмнения, че са неистински или преправени. Българската народна банка е компетентната институция за предприемане на такава проверка и извършване на експертната оценка.

Наредба № 18 за контрол върху качеството на банкнотите и монетите в наличнопаричното обращение

Чл. 7. (1) (Изм. – ДВ, бр. 93 от 2011 г.) Българската народна банка, банките, финансовите институции, обменните бюра и доставчиците на услуги извършват преценка за истинност на всички постъпващи български и чуждестранни банкноти и монети, както и на всички български и чуждестранни банкноти и монети, които възнамеряват да върнат за последваща употреба в налично-паричното обращение, и задържат тези, които пораждат съмнения, че са неистински или преправени.

(2) Задържаните по ал. 1 банкноти и монети, които пораждат съмнения, че са неистински или преправени, се предават на БНБ. (3) (Изм. – ДВ, бр. 93 от 2011 г., в сила от 1 януари 2012 г., изм. и доп. – ДВ, бр. 24 от 2013 г.) Преценката за истинност по ал. 1 се извършва от обучени служители на лицата по ал. 1 или посредством машини за сортиране, машини за самообслужване и машини за обмяна или размяна.

Ясно, че не ти харесва, но в случая ДСК не са виновни. Аз им давам една червена точка за това, че не са те разкарвали да пишеш рекламация, както правят ПИБ.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.