Прескочи до съдържание

Български Банки - кратки въпроси и дискусии

Препоръчани мнения

преди 9 минути , Ilian359 каза:

са задължени да задържат за проверка срещу издаване на писмен документ всички попаднали при тях по какъвто и да е начин български или чуждестранни банкноти и монети

Въпросът е, че не са му издали документ/разписка/квитанция за задържаните за проверка банкноти. Иначе действително е нормално когато има съмнение за фалшиви платежни средства, същите да бъдат задържани за проверка... Представете си ако някой фалшификатор на пари започне да обикаля банкоматите за внасяне и по този начин да си проверява "качеството на продукцията"... Ако мине - мине! Ако не - здраве да е - ще му върнат фалшификата и който от където - ще си прави опити за вкарване в обращение на фалшиви банкноти без риск да бъде заловен!

• Харесвам 1
  • Браво 1
Връзка към коментар

Малко ще му е трудно да вкарва банкноти за проверка без да се е идентифицирал първо с банкова карта. Така, че ще се знае кой си прави проверка на продукцията

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 13 минути , Ilian359 каза:

Пише си го:

чл. 27., ал.2 от Закон за БНБ:

Българската народна банка, банките, финансовите институции, обменните бюра и доставчиците на услуги са задължени да задържат за проверка срещу издаване на писмен документ всички попаднали при тях по какъвто и да е начин български или чуждестранни банкноти и монети, които пораждат съмнения, че са неистински или преправени. Българската народна банка е компетентната институция за предприемане на такава проверка и извършване на експертната оценка.

Наредба № 18 за контрол върху качеството на банкнотите и монетите в наличнопаричното обращение

Чл. 7. (1) (Изм. – ДВ, бр. 93 от 2011 г.) Българската народна банка, банките, финансовите институции, обменните бюра и доставчиците на услуги извършват преценка за истинност на всички постъпващи български и чуждестранни банкноти и монети, както и на всички български и чуждестранни банкноти и монети, които възнамеряват да върнат за последваща употреба в налично-паричното обращение, и задържат тези, които пораждат съмнения, че са неистински или преправени.

(2) Задържаните по ал. 1 банкноти и монети, които пораждат съмнения, че са неистински или преправени, се предават на БНБ. (3) (Изм. – ДВ, бр. 93 от 2011 г., в сила от 1 януари 2012 г., изм. и доп. – ДВ, бр. 24 от 2013 г.) Преценката за истинност по ал. 1 се извършва от обучени служители на лицата по ал. 1 или посредством машини за сортиране, машини за самообслужване и машини за обмяна или размяна.

Ясно, че не ти харесва, но в случая ДСК не са виновни. Аз им давам една червена точка за това, че не са те разкарвали да пишеш рекламация, както правят ПИБ.

Супер, остава да ми обяснят защо не издават бележка-документ за задържаните пари!

Редактирано от Alexander
Връзка към коментар
преди 3 минути , cybersimo каза:

Малко ще му е трудно да вкарва банкноти за проверка без да се е идентифицирал първо с банкова карта. Така, че ще се знае кой си прави проверка на продукцията

A ако банкнотата не е задържана и няма доказателства, че е фалшива, какво значение има, че се е идентифицирал с карта преди това...? Хванали ли са го с фалшивите банкноти? Не са! 

Връзка към коментар

Такаа, пощенска са се усетили и вече за зареждане на Phyre взимат 1% - таксата се смята директно в сумата и се появява след като трансакцията се осчетоводи. Така че се връщаме към зареждане с Райфайзен :Д 

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Здравейте, имам въпрос: преди 2 месеца случайно се оказах с блокирана уж по погрешка дебитна карта на ДСК директ. Обрах си срама да не мога да си платя сметката докато разбера, че случайно ми блокирали картата без да искат. Изкараха ми нова безплатно, нали грешката е тяхна, ОБАЧЕ днес установявам, че новата ми карта има такса за теглене от техен банкомат 0,30 ст., която такса при предната карта не съществуваше. След разговор с кол център ме убеждават, че така било. С новата карта условията се сменили и вече ще е така. Някой има ли идея? Бих искала да сменя банката, такава такса ужасно ме дразни, но държа на виртуалната карта за плащане онлайн.

Връзка към коментар
5 minutes ago, slujitel said:

Здравейте, имам въпрос: преди 2 месеца случайно се оказах с блокирана уж по погрешка дебитна карта на ДСК директ. Обрах си срама да не мога да си платя сметката докато разбера, че случайно ми блокирали картата без да искат. Изкараха ми нова безплатно, нали грешката е тяхна, ОБАЧЕ днес установявам, че новата ми карта има такса за теглене от техен банкомат 0,30 ст., която такса при предната карта не съществуваше. След разговор с кол център ме убеждават, че така било. С новата карта условията се сменили и вече ще е така. Някой има ли идея? Бих искала да сменя банката, такава такса ужасно ме дразни, но държа на виртуалната карта за плащане онлайн.

След като има Револют, с който имаш физическа и виртуална карта, и отскоро може да се зарежда директно в лева, не виждам смисъл от виртуална карта на българска банка.

За физическа такава - погледни, коя банка няма такси за теглене и избери нея. Аз имам в ЦКБ, и мисля там таксата е 20 ст., но не ми се е налагало да тегля. Когато ползвам пари в брой, ги тегля или от Револют (450 лв./месец безплатно)  или през Curve към някоя от другите ми карти, пак без такса.

Връзка към коментар
преди 1 час, georgebg каза:

След като има Револют, с който имаш физическа и виртуална карта, и отскоро може да се зарежда директно в лева, не виждам смисъл от виртуална карта на българска банка.

За физическа такава - погледни, коя банка няма такси за теглене и избери нея. Аз имам в ЦКБ, и мисля там таксата е 20 ст., но не ми се е налагало да тегля. Когато ползвам пари в брой, ги тегля или от Револют (450 лв./месец безплатно)  или през Curve към някоя от другите ми карти, пак без такса.

Аз трябва да имам сметка в банка защото заплатата ми минава през нея, съответно и карта да я тегля. 

Връзка към коментар
56 minutes ago, slujitel said:

Аз трябва да имам сметка в банка защото заплатата ми минава през нея, съответно и карта да я тегля. 

Да, и аз затова имам, само не виждам смисъл да си тегля заплатата, като има много други начини за плащане, а дори и начини за безплатно теглене, без участие на български банки т.е. без проблеми.

Връзка към коментар

ДСК с нова услуга mToken - подписване на преводи чрез безплатно мобилно приложение. За съжалание в момента го има само за Андроид (макар скрийншота да е от айфон), та не мога да тествам как и дали работи. Изисква се и еднократно ходене до клон на банката за активиране на услугата.

Повече инфо: https://dskbank.bg/индивидуални-клиенти/дск-директ/интернет-банкиране/dsk-mtoken

• Харесвам 3
Връзка към коментар
Преди 1 час, yordanov каза:

ДСК с нова услуга mToken

От доста време го тестваха и пишеше, че не е налично за потребители. Явно най-после са го пуснали. Дано да е читаво, защото е много по-удобно от влаченето на отделно устройство, да не говорим за SMS-ите при сертификат на сървърите на ДСК.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 23 часа, yordanov каза:

За съжалание в момента го има само за Андроид (макар скрийншота да е от айфон), та не мога да тествам как и дали работи. 

Има го вече и за iOS.

D9AB0231-4B9C-4EC7-9BA2-BD0082EF2FFE.png

00EE42D2-0A69-413D-82C0-91CFD626D0C6.png

За съжаление и аз още не мога да го тествам как работи, защото както спомена, иска се ходене до банката.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 22 часа, chandni каза:

От доста време го тестваха и пишеше, че не е налично за потребители. Явно най-после са го пуснали. Дано да е читаво, защото е много по-удобно от влаченето на отделно устройство, да не говорим за SMS-ите при сертификат на сървърите на ДСК.

Аз поне от две години имам токън на дск и през телефона нареждам преводи.

Връзка към коментар
В момента, Mistela каза:

Аз поне от две години имам токън на дск и през телефона нареждам преводи.

За софтуерен токън (за какъвто говорим тук) ли говориш или за хардуерен? Хардуерни има отдавна, но се плащат, а и носиш още едно устройство. Тук вече говорим за софтуерен токън (приложение, което инсталираш на телефона си) и ти дава оторизационни кодове при плащане без да чакаш СМС-и или да носиш допълнително устройство.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 4 часа, chandni каза:

защото както спомена, иска се ходене до банката.

Днес ходих до офис на банката. Попълва се искане и до 3 дни ти пращат код. Позачудиха се малко относно какво искам и как да ми го дадат, ама бързо се поправиха. 🙂 Чакам SMS.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 4 часа, chandni каза:

За софтуерен токън (за какъвто говорим тук) ли говориш или за хардуерен? Хардуерни има отдавна, но се плащат, а и носиш още едно устройство. Тук вече говорим за софтуерен токън (приложение, което инсталираш на телефона си) и ти дава оторизационни кодове при плащане без да чакаш СМС-и или да носиш допълнително устройство.

Ами няма СМС има само устройството, има код, пишеш и превода е тръгнал.

Но сигурно това което пишете ще е друго.

Връзка към коментар
44 minutes ago, Mistela said:

Ами няма СМС има само устройството, има код, пишеш и превода е тръгнал.

Но сигурно това което пишете ще е друго.

Kаквото и да е, явно е нещо изостанало , но работещо 🙂 

Недостатък на българските банки като цяло е, че в движение се мъчат да въвеждат уж най-новите тенденции в банкирането и сигурността му, но така се получават разни куриози...  аз например имам към 10 банкирания в ЦКБ, несъвместини със сегашните норми, но работещи 🙂 

Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...

Здравейте, 

Май не е в точната тема, но ми се видя най-близка.

Кой издава сертификат, лиценз или както се казва документа, за работа с/достъп до лични данни? От една фирма ме уверяват, че имат такъв сертификат, та да го погледна.

Благодаря!

Връзка към коментар
преди 7 минути , Светославов каза:

Здравейте, 

Май не е в точната тема, но ми се видя най-близка.

Кой издава сертификат, лиценз или както се казва документа, за работа с/достъп до лични данни? От една фирма ме уверяват, че имат такъв сертификат, та да го погледна.

Благодаря!

Преди беше комисията за защита на личните данни и трябваше да се регистрираш там като администратор на лични данни. Сертификат е много силна дума. Но вече няма такова нещо, просто трябва публично да декларираш какви лични данни събираш и за какво са ти. 

Връзка към коментар

Както Георги вече ти е написал, регистрацията на фирмите, обработващи лични данни отпадна и вече се иска фирмата да спазва изискванията на Регламента за обработване и защита на личните данни. Това значи, че фирмата трябва да може по всяко време да докаже, че спазва правилата. В противен случай може да се стигне до глоба. Регистрационният режим е заменен от принципа на отчетност, което в общи линии означава, че сам носиш отговорност за това, което правиш и трябва да можеш да докажеш, че спазваш правилата. А, най-простия начин за доказване е да имаш разписани писмени правила кое как правиш и защо го правиш. 

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.