Прескочи до съдържание

Български Банки - кратки въпроси и дискусии

Препоръчани мнения

На 15.10.2019 г. в 16:18, Alexander каза:

Поредния идиотизъм от ПИБ, понякога се чудя дали чувам добре..

Преди няколко месеца си заявих пакета Моят избор Онлайн, за да избегна таксите при плащане на ПОС в чужбина, в случая Револют.

Имам доста карти на тази сметка и явно съм забравил коя карта съм вързал, понеже може само една. Днес звънях на ПИБ и питах на коя карта ми е този пакет.

Отговора беше, че не виждат и не могат да ми кажат. Да съм отидел до офис или да си видя в договора, който е явно, че го нямам, иначе няма да им звъня..

Не доумявам как за всяко повече от елементарно нещо ме карат да ходя до офис и да си губя времето..

Самоцитирам се за да продължа поредната сага..

Август месец след спор с банков служител дали има пакет Моят избор онлайн и дали същия премахва таксите при плащане на ПОС в чужбина и Револют, най-накрая успяха да ми активират този план.

Взеха да си взимат по 3лв  на месец и уж всичко изглеждаше добре. Да, но бях забравил коя карта съм заявил за включване и няколко пъти забелязах, че и с двете карти  ми взима % при зареждане на Револют и взех да се чудя какво става.

След звънене на телефона им-цитата по-горе и отсвирването, да си ходя в офис или да си видя договора взех да търся великият договор.

По случайност го намерих, 2 страници празни приказки, но забележете, никъде не е упомената коя карта се включва, просто няма поле за нея.

Пише какво представлява планът и от коя сметка ще си теглят 3-те лева на месец.

Днес най-накрая стигнах до офис на ПИБ. Питах ги коя карта ми е включена в този план Моят избор онлайн.

Започна се тракане по клавиатурата, гледане и накрая звънене по телефона. От разговора се разбра, че не се виждало и след още още телефони се установи, че няма включена карта до ден днешен, нищо, че таксата си върви.

Пак ме питаха коя карта ще включвам, пак казах Мастър Кард и ми отговориха, че по този начин ще ми премахнат и другата такса от 1лв за нея, нищо че до сега е вървяла и тя или са взимали общо 4лв такси + % за плащане на ПОС

Най-накрая трябваше да попълня жалба, да опиша какво е станал и да пиша какво искам, като разбира се писах, че очаквам да ми върнат 4-те лева на месец + % които са ми взимали всеки път.

.

Не знам защо са живи тези хорица, това ми е трето ходене на крака по този въпрос в офис и поне два пъти съм звънял по кол центрове и накрая нищо освен нова такса, но без нищо насреща.

• Шок 2
  • Смея се 1
Връзка към коментар

Опитът ми с тях показва, че уважават такива жалби. Жена ми беше подведена от служител в клон, от което претърпя петдесетина лева загуби. Въпреки че ситуацията беше "моята дума срещу неговата", ПИБ удовлетвори жалбата и възстанови изгубената сума.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Здравейте Магеланци.

На скоро реших да си местя банковата сметка от Райфайзен в Първа инвестиционна банка.

И искам да си отворя обикновена сметка с дебитна карта. Но не знам дали имат такъв вид банкова сметка където като теглиш с карта от който и да е бакномат в България да не ми взима такси.

Работя в Англия и пращам пари до българската ми сметка в Райфайзен през Transferwise.

Оставил съм дебитната карта на родителите ми да я ползват като пращам. Просто искам да не им взимат мизерни таксички всеки път като теглят от банкомати който не са на Райфайзен.

Знам че е много общо но не съм на ясно с по-добри варианти.

Връзка към коментар
преди 12 минути , BulgarBulgar каза:

Здравейте Магеланци.

На скоро реших да си местя банковата сметка от Райфайзен в Първа инвестиционна банка.

И искам да си отворя обикновена сметка с дебитна карта. Но не знам дали имат такъв вид банкова сметка където като теглиш с карта от който и да е бакномат в България да не ми взима такси.

Работя в Англия и пращам пари до българската ми сметка в Райфайзен през Transferwise.

Оставил съм дебитната карта на родителите ми да я ползват като пращам. Просто искам да не им взимат мизерни таксички всеки път като теглят от банкомати който не са на Райфайзен.

Знам че е много общо но не съм на ясно с по-добри варианти.

Ако е в ПИБ, вариантите за теглене от банкомат без такса са:

1. Сметка с Дебит МастърКарт, но имаш такса поддържане 1 лв./месец.

2. Сметка с произволна банкова карта и ползване на пакет Моят избор / Моят избор онлайн срещу 3.50 лв. / 3.00 лв. на месец, като има и други екстри.  

Връзка към коментар
42 minutes ago, Климент said:

Ако са малки сумите , може да им направиш револют и ще спестиш и месечните такси за поддръжка на разплащателна сметка.

Ако са малко по-големи 😉 - на всеки от родителите по един Револют и така ще могат теглят 2 х 450 лв. безплатно всеки месец ..

Връзка към коментар

Банките пак ще изтупат брашненият чувал. 

Виждам и чувам от всяка една наша банка увеличение на такси и намаления на бонуси.

Днес ме уведомиха случайно в офис на ПИБ, че пакета моят избор онлайн става от 3 на 3,50лв.

Капка по капка вир става, не знам докога могат да вдигат всичките видове такси..

Връзка към коментар
преди 3 минути , Alexander каза:

Капка по капка вир става, не знам докога могат да вдигат всичките видове такси..

И ЦКБ са вдигнали таксата за преводи онлайн с 0,05 лв - от 0,95 на 1 лев... 
Ще вдигат до когато си искат... не можем без банки...
И да, въпросът ти е реторичен, ама се ядосвам също 🙂

Връзка към коментар

Трябва максимално да се намали използването им, само това е начина.

Аз си взех преди седмица новата кредитна от Испания и сега ще им хвърля Визата, която изкарах от ДСК през лятото.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
Преди 1 час, Alexander каза:

Аз отрицателни лихви още не съм видял у нас!

Има, има. Това е да си оставиш парите на депозит и да плащаш на банката, че разполага и работи с тях. На практика го има и у нас, макар банките да твърдят обратното.

@tch, малко са се пооляли с избиването. Близо милиард и половина печалба на сектора за девет месеца.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
1 hour ago, tch said:

Отрицателните лихви нали трябва да се избият по някакъв начин. Разходите за труд също се покачват последните години с по 10%

Не са бюджетна организация, че да са задължени да покачват разходите за труд 😉 ...

А иначе те като вдигат - и ние ще вдигаме ... гълъбите 🙂 

Намаляме портфолиото от сметки и карти, и като паднат  (май всеки момент трябва да се случи) таксите за СЕПА преводи, минаваме изцяло вкл. и заплатите към тези, които предлагат безплатни услуги - Револют и компания...

Връзка към коментар
10 minutes ago, Zaro said:

Лихва 0,01%, месечна такса - 2,50 лв.

Таксите не са лихви, така че сметката не е вярна 🙂 .

И все пак при  30/0,0001 = 300 000 лв.  в сметката пак ще излезеш на плюс общо.

А ако в сметката сложиш и инфлацията - е тогава никога няма да излезеш в плюс ... 

Това е моето успокоение, че съм винаги със заеми 😉 ...

Връзка към коментар
В момента, georgebg каза:

Таксите не са лихви, така че сметката не е вярна 🙂 .

И все пак при  30/0,0001 = 300 000 лв.  в сметката пак ще излезеш на плщс общо.

Да, чисто формално, отрицателна лихва няма. Но ...

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 13 часа, Alexander каза:

Аз отрицателни лихви още не съм видял у нас!

Аха, и от къде според се снабдяват с финансов ресурс банките?  Защото лихвеният процент на ЕЦВ е -0,5.

преди 12 часа, georgebg каза:

Не са бюджетна организация, че да са задължени да покачват разходите за труд 😉 ...

Пазарът като те притиска вдигаш. Миналата година стартовата заплата в Лидл София беше 1200+60лв ваучери, сега е 1450+60.

В големите областни градове се двигна от 1050+60, на 1200+60. Сигурно и те двигат от добро сърце, без причина.

преди 12 часа, georgebg каза:

Намаляме портфолиото от сметки и карти, и като паднат  (май всеки момент трябва да се случи) таксите за СЕПА преводи, минаваме изцяло вкл. и заплатите към тези, които предлагат безплатни услуги - Револют и компания...

Тоя Револют до кога според теб ще е безплатен? Сега набират клиенти и след това ще започнат да искат такси за услугуте си. Да няма да са колкото на банките, защото нямат клнове, но самарянството е до едно време.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 12 часа, Goal & Boss каза:

@tch, малко са се пооляли с избиването. Близо милиард и половина печалба на сектора за девет месеца.

Не мога да кажа много или малко е. Смята се като процент от общо управляваните средства. Големите бизнеси търсят възвращаемост от 5-10% на година.

На Луфти печалбата за миналата година е 2.8 милиарда евро. При 35.8 милиарда оборот си е съвсем нормален марж.

Връзка към коментар
преди 6 часа, tch каза:

Аха, и от къде според се снабдяват с финансов ресурс банките?  Защото лихвеният процент на ЕЦВ е -0,5.

Пазарът като те притиска вдигаш. Миналата година стартовата заплата в Лидл София беше 1200+60лв ваучери, сега е 1450+60.

В големите областни градове се двигна от 1050+60, на 1200+60. Сигурно и те двигат от добро сърце, без причина.

Тоя Револют до кога според теб ще е безплатен? Сега набират клиенти и след това ще започнат да искат такси за услугуте си. Да няма да са колкото на банките, защото нямат клнове, но самарянството е до едно време.

Ако ще и -2,5%  да е на ЕЦБ. Факт е, че ако имам 1500-2000лв на влог, ще се избият таксите за година, за повече пари да не говорим, а няма да са удържали.

Когато стане -0,1 или -1%, тогава може да се каже, че са отрицателни.

Революта може и да поскъпне, може много неща да станат и няма как да знаем, но също е факт, че примерно всички испански, а вероятно и европейски банки от едно 10+ години не удържат нищо, дори когато лихвите бяха по-високи.

Не един път съм казвал, че не давам нито цент за каквото и да е на испанската ми банка, като ми дават дебитна и кредитна карта, трансфери в ЕС до 50к евро на година и дори ми връщат кешбек от комуналните сметки.

И всичко това е от над 10 год. В същото време лихвите по ипотеките винаги са били около 3 пъти по-ниски спрямо тукашните. Когато беше бума тук преди 10 год и даваха на 9-10%, там беше 3, 3 и нещо. Сега когато тук е много ниска лихвата около и под 3, там е под 1%.

Остава да разберем как хем лихвите са 3 пъти под нашите, хем нямат такси за почти нищо и хем не са фалирали още, а не е да нямат персонал и офиси.

• Харесвам 3
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 2 минути , Zaro каза:

С такава сума таксите не можеш да ги избиеш.

При такса от 1лв или 1,5 може и да не е точно толкова, но най-много  с 2к ще стане, а не че това е целта ми.

Искам да кажа, че все още лихвите на са отрицателни.

Връзка към коментар
преди 38 минути , Alexander каза:

Остава да разберем как хем лихвите са 3 пъти под нашите, хем нямат такси за почти нищо и хем не са фалирали още, а не е да нямат персонал и офиси.

Размерът на лошите и необслужвани кредити мисля, че също е фактор който трябва да се включи в сравнението. 

Мен честно казано размерът на таксите не ме дразни, дразни ме количеството им. ОК съм да давам месечна такса от 5лв и да се приключи, вместо 20 стотинки за онова, 30 стотинки за онова, а пък това го повишаваме от 49 стотинки на 50 стотинки считано от 01.12. Ужасно много шум за нищо. Фен съм на нискотарифния модел на ценообразуване, но тук раздробяването добива идиотски размери. 

Редактирано от Георги
  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Да така е. И на мен ако ми кажат дай 3-4-5 лв няма да мрънкам, но то има постоянно такси за всичко, дори за теглене и внасяне на гише и за каквото може да се сети човек!

Не мисля, че у нас има повече лоши кредити, дори напротив. В Испания преди 7-8 години всяка банка си направи собствен сайт с имотите, които имаше за продаване и бяха стотици.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.