Прескочи до съдържание

Български Банки - кратки въпроси и дискусии

Препоръчани мнения

На 21.10.2019 г. в 13:12, Alexander каза:

Днес най-накрая стигнах до офис на ПИБ. Питах ги коя карта ми е включена в този план Моят избор онлайн.

Започна се тракане по клавиатурата, гледане и накрая звънене по телефона. От разговора се разбра, че не се виждало и след още още телефони се установи, че няма включена карта до ден днешен, нищо, че таксата си върви.

Пак ме питаха коя карта ще включвам, пак казах Мастър Кард и ми отговориха, че по този начин ще ми премахнат и другата такса от 1лв за нея, нищо че до сега е вървяла и тя или са взимали общо 4лв такси + % за плащане на ПОС

Най-накрая трябваше да попълня жалба, да опиша какво е станал и да пиша какво искам, като разбира се писах, че очаквам да ми върнат 4-те лева на месец + % които са ми взимали всеки път.

Тази история много ми напомня за един мой казус с Райфайзенбанк. От Февруари 2017г. минах на пакет комфорт, който е с такса от 4.95лв на месец и включва бзплатно смс известяване, теглене на банкомати и вътрешнобанкови преводи.

Всичко чудесно, докато преди 2 месеца не установих, че в продължение на 2 години и половина нашите хора си взимат и таксата от 4.95лв и си ми взимат и таксички за смс известия, тегления от банкомат и вътрешнобанкови преводи. Звъня им... "станала е грешка, ще ви сторнираме всички такси". Как стават тези грешки, не знам. Колко ли неподозиращи клиенти така си плащат в продължение на месеци/години, докато забележат...

Мина един месец и виждам, че са ми възстановили само таксите за тегления на банкомати и вътрешнобанкови преводи, но не и за СМС известията. Свързах се с тях през онлайн формата, намерих условията на конкретния пакет където ясно е описано, че и СМС известията са включени. Никакъв отговор...

Преди 2 седмици им звънях на телефона, щели да проверята, да се свържат с обслужващия ме офис и да ми върнат обаждане. Никакъв отговор...

Започвам да си мисля, че не са просто "техническа грешки" тези трикчета...

• Харесвам 3
  • Шок 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 34 минути , Alexander каза:

Да така е. И на мен ако ми кажат дай 3-4-5 лв няма да мрънкам, но то има постоянно такси за всичко, дори за теглене и внасяне на гише и за каквото може да се сети човек!

Не мисля, че у нас има повече лоши кредити, дори напротив. В Испания преди 7-8 години всяка банка си направи собствен сайт с имотите, които имаше за продаване и бяха стотици.

Нека не сравняваме ябълки с круши. Усреднената стойност на необслужваните заеми в Испания за последните 3 петилетки е три пъти по-ниска от тази в България, а Испания дори не е с най-добрите показатели в тази категория в ЕС. Правилото е, че изрядните платци плащат сметката и на неизрядните (както е и с една Топлофикация например). Освен това Испания е в Еврозоната, за разлика от България, така че няма как да очакваме същите лихвени нива. Да не говорим за обемите, които испанските банки реализират на фона на българските, степента на банково проникване на пазара, броя на банките на този същия пазар и тн., все неща които пряко влияят на лихви, такси, комисионни и прочие.

Като цяло не можем да сравняваме една икономика от мутренско постсъветски тип с една сравнително развита пазарна икономика.

• Харесвам 4
  • Браво 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар

И още нещо - тук има неписана държавна политика на безкрайно разсрочване на необслужваните ипотечни кредити. Банките са длъжни да проявят максимална търпимост към лошите платци, за да не ги изхвърлят на улицата. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Не помня как е било преди, но мисля, че нямаше такава.. Днес попаднах на тази такса в ПИБ

Промяна на лимити по дебитни  карта 5.00 лв за Мастер и 3лв за Виза

Все още смяна на ПИН код е безплатно.

• Шок 2
Връзка към коментар
На 9.11.2019 г. в 17:16, Alexander каза:

Не помня как е било преди, но мисля, че нямаше такава.. Днес попаднах на тази такса в ПИБ

Промяна на лимити по дебитни  карта 5.00 лв за Мастер и 3лв за Виза

Все още смяна на ПИН код е безплатно.

Така е, аз преди около 2 години си променях лимита по кредитната Виза и мисля че ми взеха 10 или 20 лв 😐

За дебитните съответно е по-ниска таксата.

Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...

ЦКБ са премахнали кешбека от всичките си карти - за сметка на това без предизвестие, директно със съобщение на сайта си:

Цитат

Уважаеми Клиенти,

С настоящото бихме искали да Ви уведомим, че считано от 20.11.2019г. Банката преустановява да предоставя Cash back за транзакции, представляващи плащане на стоки и услуги с кредитната карта от ЦКБ, извършени на физически ПОС терминали на територията на страната.

За всички транзакции, извършени с кредитни карти през периода от 01 ноември до 19 ноември 2019 г. включително, и отговарящи на условията за получаване на Cash back, същият ще бъде начислен, съгласно условията на Програмата - до 12 декември 2019г.

Вярно е, че беше само 2% (максимум 200 лв) и то за плащане на физически ПОС в България, но все пак....

Не знам дали е ново, но към Платинената им ВИЗА вече има включени 5 безплатни посещения на LoungeKey салони + 5 безплатни посещения за гост.

Таксата е 120 лв на година за картата (при направен оборот от 30000 лв за година, следващата година е без такса)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Една новина за намаляващи такси, в случая от ЦКБ. От 12.12.2019 г. изходящите СЕПА преводи ще са 1 лев/0.51 евро през интернет банкиране, а входящите в евро от страна в ЕИП - без такса, независимо от сумата.

• Харесвам 2
  • Браво 1
Връзка към коментар
3 minutes ago, macf1an said:

Нищо ново, уж отпада 0.25%, но леко са перефразирали и който чете докрая, стига до това:

Такса превалутиране при плащане на ПОС или теглене на АТМ в България и чужбина 0.25%

Връзка към коментар
преди 8 минути , Alexander каза:

Напротив, пише си без такса 

Да,в първия файл в сила от 15.12.2019.Във втория в сила от 15.02.2020-на банкомат на ПИБ “-0.30 ст,на останалите -1лв

• Харесвам 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
1 hour ago, Alexander said:

Остава да се разбере дали когато имам пакет "Моят онлайн избор" ще имам тази такса.

Няма да се учудя, да я добавят тихомълком.

Изобщо не е тихомълком - това е такса за превалутиране, която обсъждаме и при DSK Wizz, и не е вързана към някакъв пакет, а към валута 🙂 

Връзка към коментар
преди 1 минута , georgebg каза:

Изобщо не е тихомълком - това е такса за превалутиране, която обсъждаме и при DSK Wizz, и не е вързана към някакъв пакет, а към валута 🙂 

И така да е, остава да разбера има ли смисъл от пакетът който плащам сега Моят избор онлайн, с който спестявах тези 0,25%

Не виждам графа за виза електрон каквато имам

Връзка към коментар

Доколкото ми е известно, Виза електрон няма да се издава вече. Ще се замества с Виза Дебит.

Интересно е обаче, че са ми подменили изтичащата Електрон този месец, пак с Електрон, или поне така се показва в апликацията им. Не съм си я взел още физическата карта.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 2 минути , Радослав каза:

Доколкото ми е известно, Виза електрон няма да се издава вече. Ще се замества с Виза Дебит.

Интересно е обаче, че са ми подменили изтичащата Електрон този месец, пак с Електрон, или поне така се показва в апликацията им. Не съм си я взел още физическата карта.

Дори да е така, Маестро няма от много време и са в списъка, а електрона не, който се издаваше поне до скоро, не знам дали в момента не го издават.

Връзка към коментар

значи между 15.12.2019 и 15.02.2020 няма да има такса 0.25% за физически лица, после я връщат под ново име, така го схващам аз

с "моя избор онлайн" сега се спестява тази такса, така че не виждам защо след 15 февруари да не е пак така, но това, че на нас нещо ни изглежда логично, не значи същото за банките

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.