Прескочи до съдържание

Български Банки - кратки въпроси и дискусии

Препоръчани мнения

• 2 седмици по-късно ...
преди 1 час, 🐇 Banned Bunny каза:

Събери всички от клона, разкажи им за схемата, след което откажи да си тръгнеш, докато не ти начислят таксата от зареждането през ейпъл пей 😉 ... защотто те приходите им и без това са малки 🙂 

Майтапът настрана, но в този дух имах забавна случка, когато преди 2 години ДСК изненадващо за първи път въобще въведоха такса "паричен трансфер" (което, разбира се научих по трудния начин, плащайки над 100 лв в такси и лихви).

След като много дълго време си бях зареждал безплатно всичко възможно чрез кредитната карта на ДСК и изведнъж рязко се появиха тези такси, пуснах оплакване какви са тея глупости и защо никой не е предупредил предварително за тях. При условие, че съм клиент на 'елитното' частно банкиране, бях особено потресен от официалния отговор: "Моля споделете за кои операции през последните 24 месеца смятате, че нямате начислена такса паричен трансфер, за да коригираме и да ви я начислим със задна дата". 😃

След като пуснах сълза от умиление осъзнах, че в дългосрочна перспектива отписвам и ДСК от полезрението си и ги причислих в отбора на 'наглите'.

• Харесвам 2
  • Смея се 8
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, Георги Матеев каза:

"Моля споделете за кои операции през последните 24 месеца смятате, че нямате начислена такса паричен трансфер, за да коригираме и да ви я начислим със задна дата". 😃

" понеже нашите въжета са много калпави и често се късат, моля да ни изпратите хубаво, здраво въже, с което да ви обесим" :grin:

• Харесвам 7
  • Смея се 5
Връзка към коментар
преди 56 минути , Yto каза:

До всички български банки:

ОБЯВЯВАМ НАГРАДА ЗА НОВА НАЙ-ОРИГИНАЛНА И ИНОВАТИВНА

ТАКСИЧКА. 

Наградата е мигновено закриване на сметка. 

Има резерви. Такса принтерна хартия, броене на банкноти, при обслужване на място, а защо не и куб.м. вдишан въздух в офиса на банката.

• Харесвам 2
  • Смея се 2
Връзка към коментар
преди 46 минути , Дани Магелани каза:

Има резерви. Такса принтерна хартия, броене на банкноти, при обслужване на място, а защо не и куб.м. вдишан въздух в офиса на банката.

Е ти пък, това с броенето си го има отдавна. Маскиранко, като такса внос-износ...😩Най ми беше смешно, как тези нямат срам, като взех кредит лани. Обаждам се на личната ми банкерка, че искам кредит, тя вика добре. След малко ми се обажда една  друга мома по телефона, да си поговорим за доходите ми. Поговорихме си. След едноминутен разговор, ми рече, че съм одобрена и парите след малко ще са в сметката ми, мога да ги тегля.

Отивам да тегля и да подпиша договора, разбира се, дето са си сметнали лихви, застраховки и пр.

И там, накрая ,  се мъдри едно редче: " такса разглеждане на документи за кредит - 500 лева"...

Какви документи, какви пет лева? Никакви документи не са ми искали, за една минута по телефона се свърши всичко.

Ония пък, от ДСК, за картата на УИЗ ми искаха  ДД, за 1000 лева кредит. Те пък, какво ли щяха да поискат за разглеждане на документи...

Оня ден, пак личната банкерка, ме осведоми, че лихвите по депозитите са ги направили 0 , да, тъй рече - нула.

Връзка към коментар
преди 1 час, Дани Магелани каза:

Това са тривиални неща. Ти гледай как като минеш покрай банковия клон и се възползваш от лампите на фасадата и ще ти хакнат такса осветление.

Впрочем за броенето на монети се чудя от известно време... ако за вноска в монети и съответно тяхното броене платя таксата пак в монети, дали за тяхното пък броене ще ми начислят още една такса, която също да платя в монети....и т.н.

• Харесвам 1
  • Смея се 5
Връзка към коментар
преди 5 минути , Goal & Boss каза:

Това са тривиални неща. Ти гледай как като минеш покрай банковия клон и се възползваш от лампите на фасадата и ще ти хакнат такса осветление.

Впрочем за броенето на монети се чудя от известно време... ако за вноска в монети и съответно тяхното броене платя таксата пак в монети, дали за тяхното пък броене ще ми начислят още една такса, която също да платя в монети....и т.н.

И банкноти да внасяш, пак може да си внасяш таксата в монети, но в тарифата няма такса - "броене на такса в монети" ...

Връзка към коментар
На 16.12.2019 г. в 18:13, macf1an каза:

Според ПИБ, за дебитната карта към Моят Избор Онлайн няма да се прилага никаква такса, при плащане в чужбина.

Вече и официално:

https://www.fibank.bg/web/files/richeditor/documents/tariff/uvedomleniya/Tariff_change_15-02-2020_.pdf

Без такси плащане в чужбина и превалутиране за пакетите.

• Харесвам 7
Връзка към коментар
преди 9 часа, macf1an каза:

Вече и официално:

https://www.fibank.bg/web/files/richeditor/documents/tariff/uvedomleniya/Tariff_change_15-02-2020_.pdf

Без такси плащане в чужбина и превалутиране за пакетите.

просто перфектно, на фона на масовата ситуация вече :smile:

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Увеличението на такси продължава! В случай, че някой го е пропуснал...

Уведомление за предстоящи промени в Тарифата за лихвите, таксите и комисионите, които Банка ДСК прилага за услуги на клиенти физически лица

Някои от по-съществените са:

Услуга

Такса в момента

Такса след 20.03.2020
Дебитни карти - Справка по сметка чрез АТМ на други банки в България

0.30 лв.

0.50 лв.
Паричен трансфер (не знам защо е включено - и в момента е същата) 1.00 лв + 1% 1.00 лв + 1%
КК - Теглене на пари в наличност от АТМ на други банки, вкл. в чужбина 2,00 лв + 3% 6,00 лв + 3%
Теглене на пари в наличност на каса 0,35%, мин. 3,50 лв 0,45% мин. 4,00 лв

• Шок 2
Връзка към коментар

Мисля, че таксите замеждубанковите преводи са по-интересни .. за да спазят нормата, че вътрешните преводи и тези в ЕС трябва да са с еднакви такси, вдигат и двете на 10 лв 😄

• Шок 1
Връзка към коментар
преди 5 минути , macf1an каза:

Мисля, че таксите замеждубанковите преводи са по-интересни .. за да спазят нормата, че вътрешните преводи и тези в ЕС трябва да са с еднакви такси, вдигат и двете на 10 лв 😄

Това е само в клон мисля, но все пак е прекалено!

Връзка към коментар
преди 43 минути , macf1an каза:

преди 37 минути , cybersimo каза:

Това е само в клон мисля, но все пак е прекалено!

Това реално са такси за преводи на каса от лице, което няма разплащателна сметка в банката или дори да има, преводът не минава през сметката на въпросното лице. Таксите на този тип операции са високи и при всички останали банки, с тенденция да стават все по-високи.

Няма обявени промени за междубанкови преводи през БИСЕРА и SEPA от сметка на наредителя - 4 лева / 2.05 евро в клон и 1 лев / 0.51 евро през онлайн банкиране.

Преди 1 час, chandni каза:

Някои от по-съществените са:

Услуга

Такса в момента

Такса след 20.03.2020
Дебитни карти - Справка по сметка чрез АТМ на други банки в България

0.30 лв.

0.50 лв.
Паричен трансфер (не знам защо е включено - и в момента е същата) 1.00 лв + 1% 1.00 лв + 1%
КК - Теглене на пари в наличност от АТМ на други банки, вкл. в чужбина 2,00 лв + 3% 6,00 лв + 3%
Теглене на пари в наличност на каса 0,35%, мин. 3,50 лв 0,45% мин. 4,00 лв

При паричния трансфер разликата е таксите във валута - от 0.50 евро +1% става 0.51 евро+1% и в долари от 0.70 USD + 1% става 0.57 USD +1%.

• Харесвам 4
  • Браво 1
Връзка към коментар

А през transferwise превод към наша банка колко е?Трябва да плащам глоба в ОББ,а през онлайн банкирането мога между лични сметки в Уникредит.Банка ОББ ми е далеч,но май само там е най-евтино.

Връзка към коментар
преди 8 минути , dimitrov6 каза:

А през transferwise превод към наша банка колко е?Трябва да плащам глоба в ОББ,а през онлайн банкирането мога между лични сметки в Уникредит.Банка ОББ ми е далеч,но май само там е най-евтино.

Aко е към бюджета или нещо такова (КАТ например) не ползвай финтех, че не става, там има повече полета за попълване, които ги няма във приложението

• Благодаря 1
Връзка към коментар
На 19.02.2020 г. в 17:33, dimitrov6 каза:

Трябва да плащам глоба в ОББ,а през онлайн банкирането мога между лични сметки в Уникредит.Банка ОББ ми е далеч,но май само там е най-евтино.

Сега плащаме към сметка на МВР в ОББ,където нямам сметка и таксата е 4 лв,а от моя банка и сметка таксата е 7 лв.

Връзка към коментар
преди 3 минути , dimitrov6 каза:

Сега плащаме към сметка на МВР в ОББ,където нямам сметка и таксата е 4 лв,а от моя банка и сметка таксата е 7 лв.

Това е само на каса. През онлайн банкиране максимумът, който би платил е 0.80 до 1.20 лв

• Харесвам 1
Връзка към коментар
30/01/2020
28/01/2020
511.77
0.00

Теглене / отмяна ATM

S03ZCMG2003000Q3

BGN 100000
FIB_ATM_AFIB9035 \8-MI PRIM VARNA BGR
4***4099
Теглене на пари
30/01/2020
28/01/2020
0.10
0.00

Такси картови операции

S03ZCMG2003000Q4

BGN 100000
4***4099
Такса за теглене от АТМ
18/02/2020
15/02/2020
511.77
0.00

Теглене / отмяна ATM

S03ZCMG2004901VI

BGN 100000
4***4099
Теглене на пари
18/02/2020
15/02/2020
1.28
0.00

Такси картови операции

S03ZCMG2004901VJ

BGN 100000
4***4099
Такса за превалутиране
18/02/2020
15/02/2020
0.15
0.00

Такси картови операции

S03ZCMG2004901VK

BGN 100000
4***4099
Такса за теглене от АТМ

Това е при теглене в лева от VISA electron на ПИБ, IQ сметка в евро. Таксата тихомълком се е увеличила от 20 стотинки на почти 3 лева. Едва ли ще сменя банката заради това, но все по рядко ще плащам в брой. В актуалния документ с тарифата не намерих нищо за превалутиране и таксата си е 20 стотинки (предполагам се отнася само за теглене от сметки в лева). 

Връзка към коментар
преди 4 часа, gw_ico каза:

Това е при теглене в лева от VISA electron на ПИБ, IQ сметка в евро. Таксата тихомълком се е увеличила от 20 стотинки на почти 3 лева. Едва ли ще сменя банката заради това, но все по рядко ще плащам в брой. В актуалния документ с тарифата не намерих нищо за превалутиране и таксата си е 20 стотинки (предполагам се отнася само за теглене от сметки в лева). 

Това е актуалната тарифа - https://fibank.bg/web/files/documents/141/files/Tariff_17-02-20_BG.pdf

При ползване на пакет "Моят избор онлайн" - 3.50 лв./месец, се спестяват следните такси:
4. Теглене на АТМ на ПИБ 0.30 лв.
5. Теглене на АТМ на друга банка в България или в страни от ЕИП 1.00 лв.
15. Превалутиране при плащане на ПОС или теглене на АТМ в България и чужбина 0.25%.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.