Прескочи до съдържание

Български Банки - кратки въпроси и дискусии

Препоръчани мнения

преди 1 час, vinidj каза:

Аз пък бих се радвал, ако премахнат месечната такса за разплащателна сметка, а те в обратната посока вървят, гледат да припечелят по време на криза за разлика от повечето примери напоследък.

Как процедират в една  банка в Германия, в която имам сметка.

Наскоро въведоха такса от 5 EUR на месец, която отпада ако имаш за месеца поне 10  платежни операции, които включват получени/изпратени преводи, директни дебитни плащания, плащания с карта т.е. лесно се правят 🙂 

Други такси няма, освен благодарност че използваш активно своята сметка 😉 .

А мисля че Сантандер имат още по-добри условия, нямам време да се преместя там.

Остава да изчакате приемането на България в еврозоната, когато ще може за превод на заплата да се дава всякаква еврова сметка 🙂о

Връзка към коментар

Тъй като тази тема е актуална, ако банковата сметка ще се ползва само за получаване и теглене на обезщетението за безработица (също важи и за болнични или пенсии), най-бюджетното решение е разплащателна сметка без дебитна карта в TBI банк - няма такси за откриване и подръжка, както и няма такса за теглене на каса. При този вариант недостатъкът е, че банката е малка и има по някой клон в областните градове. За хора, които са в населено място без клон на тази банка, това може и да не е толкова изгоден вариант.

Другият вариант с по-минимални разходи според мен, е дебитна карта Mastercard trans.cash от Транскарт, която е с индивидуален IBAN, има 1 лев месечна такса, но е с безплатно теглене от всички банкомати в страната.

Разбира се визирам конкретно ситуация, при която човек се нуждае от българска платежна сметка просто, за да получи и изтегли плащане от НОИ, с възможно най-малко разходи по сметката.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 1 час, iva 80 каза:

Едно малко въпросче. Моята сестра ще я съкращават та да ви питам може ли картата Revolut да я ползва за получаване на обезщетението от борсата.И ако може къде може да се види IBAN на сметката

Вариант е "Платежна сметка за основни операции" от Уникредит - 1 лв. месечна такса за поддръжка и имаш дебитна карта.

https://www.unicreditbulbank.bg/media/filer_public/1e/78/1e7818c9-08a1-46f0-92af-22336cd6e2b8/information-brochure-accounts-individuals-17-12-2019-bg.pdf

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 3 часа, iva 80 каза:

Едно малко въпросче. Моята сестра ще я съкращават та да ви питам може ли картата Revolut да я ползва за получаване на обезщетението от борсата.И ако може къде може да се види IBAN на сметката

Понеже се рових да видя каква сметка в БГ мога да имам с минимални такси - Универсална Спестовна Сметка на ЦКБ - 2 лв. откриване, без месечна такса, без такса за теглене до 2000 лв.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 13 минути , rip каза:

Понеже се рових да видя каква сметка в БГ мога да имам с минимални такси - Универсална Спестовна Сметка на ЦКБ - 2 лв. откриване, без месечна такса, без такса за теглене до 2000 лв.

Ако ползвате този или друг спестовен продукт на ЦКБ ви препоръчвам да се запознаете с промените, които влизат от 16.05.2020. По-конкретно се въвежда месечна такса - 1.50 лева, такса за теглене - 0.35%, мин. 4 лв., както и такса са внасяне на пари в брой на каса - 0.15%, мин. 1 лв. макс 200 лв.
https://www.ccbank.bg/bg/files/828-promeni-po-tarifa-na-bankata-12-03-2020-g.pdf

• Харесвам 1
  • Шок 3
  • Благодаря 1
  • Браво 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, rip каза:

Едномесечен депозит в ПИБ е доста изгоден - без такса за откриване/закриване, без изискване на минимална сума за откриване, теглене без такса на датата на падежа. Могат да се получават и изпращат преводи без проблем, вкл. междубанкови и международни.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Не знам какво става, но по време на тежка финасова криза да взимаш подобни решения, не звучи изобщо успокоително...

Договорът на главния финансов директор на Първа инвестиционна банка Живко Тодоров е прекратен, като той напуска и управителния съвет на институцията. Това съобщиха от самата банка до инвеститорите на борсата, като решението е от 31 март и влиза в сила от днес 2 април.

Това е второ ключово мениджърско разместване в ПИБ само в рамките на две седмици. На 20 март договорът на главния изпълнителен директор Неделчо Неделчев също беше изненадващо прекратен,

https://www.capital.bg/biznes/finansi/2020/04/02/4049431_i_finansoviiat_direktor_na_pib_jivko_todorov_e/

• Браво 1
Връзка към коментар
Цитат

Хрумна ми още една идея за получаване на заплата, обезщетение и т.н в лева- откриване на Phyre или A1 Wallet. Имат индивидуален IBAN в лева, виртуална дебитна карта и са безплатни, плащанията на ПОС също нямат такси. Та в комбинация с Револют може да се изхитри системата 😉 Отделно имат ApplePay и мисля възможност и за Android телефони.

Връзка към коментар
Преди 1 час, Zlia каза:

Хрумна ми още една идея за получаване на заплата, обезщетение и т.н в лева- откриване на Phyre или A1 Wallet. Имат индивидуален IBAN в лева, виртуална дебитна карта и са безплатни, плащанията на ПОС също нямат такси. Та в комбинация с Револют може да се изхитри системата 😉 Отделно имат ApplePay и мисля възможност и за Android телефони.

Платежните сметки на Phyre, A1 Wallet, Pay by Vivacom са към Пейнетикс. Заплата няма проблем да се получава по този IBAN, но въпросът е дали Пейнетикс като доставчик на платежни услуги (ДПУ) има договор с НОИ за получаване на обезщетения, пенсии и т.н.

Поне доколкото аз знам, от т. нар. други ДПУ, договори с НОИ имат само Изипей и Транскарт.

В тази връзка по IBAN от Пейнетикс и Айкарт не мисля, че могат да се получават плащания от НОИ.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Не съм сигурна,че постът е за тук,но днес в клон на ПИБ не допускаха клиенти без маски.Охраната обясняваше,че "това е заповед на министерството".Предполагам,че е така и в другите банки.

• Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 3 часа, zzxxcc каза:

В тази връзка по IBAN от Пейнетикс и Айкарт не мисля, че могат да се получават плащания от НОИ.

Ехх, тъкмо си помислих, че ги надхитрих БГ банките 🙂

Сигурно имат причина НОИ да го правят, но това да печелиш от най- бедните и ощетени части от населението си е доста тъпо. За пенсия Райфайзен са единствените, които предлагат сметка с карта без такса. Просто не мога да повярвам, че правителството или БНБ не могат да задължат повечето банки да го направят. Тукашните "любимци" БанкаДСК са най- подлите в това отношение- пенсионера си знае, че преди имаше една банка и там си е открил сметка и предполагам, че имат доста клиенти от тази група. Та честно казано бих разбрал да вдигнат на другите, но да облекчат пенсионерите. Ама пуста печалба или пък и там "генерал" е шеф на банката 🙂

• Харесвам 1
Връзка към коментар

До скоро Тексим банк имаха сметка за основни операции без такса, но явно и те "огладняха", та вече и тя е с месечна такса около 2 лв.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 1 час, Мари Николова каза:

Не съм сигурна,че постът е за тук,но днес в клон на ПИБ не допускаха клиенти без маски.Охраната обясняваше,че "това е заповед на министерството".Предполагам,че е така и в другите банки.

В ЦКБ също ...може и с шал...

• Харесвам 1
  • Шок 1
Връзка към коментар
Георги Матеев
преди 21 минути , chandni каза:

До скоро Тексим банк имаха сметка за основни операции без такса, но явно и те "огладняха", та вече и тя е с месечна такса около 2 лв.

Обаче все още имат безсрочен спестовен влог и разполагаема спестовна сметка без никаква месечна такса, което на практика са обикновени разплащателни сметки с лихва.

https://www.teximbank.bg/all/razpolagaema-spestovna-smetka

https://www.teximbank.bg/all/spestoven-vlog

Към тях могат да се вадят и дебитни карти.

• Харесвам 5
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Някой знае ли защо @Банка ДСК не предлага вече карти Visa Electron? Днес отидох до клон в Пловдив и поисках да ми бъде преиздадена нова дебитна карта, понеже валидността на старата ми е до края на месеца, но ми заявиха, че вече не я предлагат и ми препоръчаха Visa Space Debit. Има ли някаква разлика между двете и според вас заслужава ли си, понеже не знам как ще бъде приета от jetcost, bravofly и т.н.?

Връзка към коментар
преди 37 минути , Guinness каза:

Някой знае ли защо @Банка ДСК не предлага вече карти Visa Electron? Днес отидох до клон в Пловдив и поисках да ми бъде преиздадена нова дебитна карта, понеже валидността на старата ми е до края на месеца, но ми заявиха, че вече не я предлагат и ми препоръчаха Visa Space Debit. Има ли някаква разлика между двете и според вас заслужава ли си, понеже не знам как ще бъде приета от jetcost, bravofly и т.н.?

Най-добре питай тях, в конкретния подфорум, защото тук не отговарят. Но ако не се лъжа, електроните отдавна ги спират лека полека. При нормална употреба едва ли има разлика между двете, по-скоро разликите ще са само за купуване с отстъпка от разните сайтове...но ако не ги издават вече няма какво да направиш по въпроса. 

Връзка към коментар
1 hour ago, Guinness said:

Visa Space по времето, когато работих в Банката беше дебитна карта, но със статут на кредитна. Затова и обслужването и беше по-скъпо. Като им гледам описанието в сайта, все още си е така.

Връзка към коментар
преди 2 часа, Guinness каза:

Може и да са те подвели, аз така преди време исках Маестро, в клон ми казаха, че вече не издават такива. Обадих се на кол центъра, от там пък ми казаха, че издават, но не можели да гарантират до кога ще е валидна. 

Връзка към коментар
преди 7 минути , kali каза:

Може и да са те подвели, аз така преди време исках Маестро, в клон ми казаха, че вече не издават такива. Обадих се на кол центъра, от там пък ми казаха, че издават, но не можели да гарантират до кога ще е валидна. 

Не вярвам да се ме подвели, защото питах и приятел, който работи в банката. Той ми потвърди, че вече не издават Visa Electron. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 3 часа, Guinness каза:

Не вярвам да се ме подвели, защото питах и приятел, който работи в банката. Той ми потвърди, че вече не издават Visa Electron. 

И аз да кажа - бяха ми отказали така Маестро в клон - не я издавали вече.
Заявих си я онлайн през ДСК Директ и след това ходих да си я взема от клона. 

Сега проверих - виза електрон също може да се заяви онлайн, така че закривай изтичащата и действай онлайн. 🙂

• Харесвам 1
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 3 часа, Guinness каза:

Оплачи се на колцентъра - ако и от там не издадат значи не може и остава само ЦКБ като опция.

Връзка към коментар

Здравейте приятели,

отдавна ви чета, но това ми е първи пост, защото не намерих отговор на въпроса ми. Аз живея в чужбина и търся най-евтиния начин за родителите ми да получават пенсиите си.

За целта ми трябва следното:

- да открия банкова сметка (първоначална такса е ок, но месечна - не) - сметката трябва съответно да се приема от НОИ за превод на пенсия.

- да има дебитна карта без месечна такса и с безплатно теглене на банкомат ИЛИ може и без дебитна карта, но тогава да има безплатно електронно банкиране (в този случай просто ще превеждам пенсиите им на брат ми, който може да им ги тегли безплатно през Revolut/Curve)

По принцип не е проблем да открия на родителите ми Revolut/Curve, ако това ще помогне за решаване на казуса ми.

За сега най-доброто решение, което съм намерил е Пейсера - безплатен акаунт, без месечни такси (и без карта, защото за нея мисля че има такса), дават IBAN в Пощенска банка в който може да се превежда пенсия и тъй като брат ми има сметка в Пощенска - преводът беше безплатен.

Но от следващия месец преводът става 1 лв на месец на човек, въпреки че е "вътрешнобанков". Смешна история, но както и да е. Ако това ще остане най-евтиния вариант - може би е по-добре този 1 лв да го давам за сметка+карта или само за карта с безплатни тегления.

Има ли вариант според вас да се избяга от банковият капан в България?

Предварително благодаря

Връзка към коментар
преди 1 час, ppenev74 каза:

Здравейте приятели,

отдавна ви чета, но това ми е първи пост, защото не намерих отговор на въпроса ми. Аз живея в чужбина и търся най-евтиния начин за родителите ми да получават пенсиите си.

За целта ми трябва следното:

- да открия банкова сметка (първоначална такса е ок, но месечна - не) - сметката трябва съответно да се приема от НОИ за превод на пенсия.

- да има дебитна карта без месечна такса и с безплатно теглене на банкомат ИЛИ може и без дебитна карта, но тогава да има безплатно електронно банкиране (в този случай просто ще превеждам пенсиите им на брат ми, който може да им ги тегли безплатно през Revolut/Curve)

По принцип не е проблем да открия на родителите ми Revolut/Curve, ако това ще помогне за решаване на казуса ми.

За сега най-доброто решение, което съм намерил е Пейсера - безплатен акаунт, без месечни такси (и без карта, защото за нея мисля че има такса), дават IBAN в Пощенска банка в който може да се превежда пенсия и тъй като брат ми има сметка в Пощенска - преводът беше безплатен.

Но от следващия месец преводът става 1 лв на месец на човек, въпреки че е "вътрешнобанков". Смешна история, но както и да е. Ако това ще остане най-евтиния вариант - може би е по-добре този 1 лв да го давам за сметка+карта или само за карта с безплатни тегления.

Има ли вариант според вас да се избяга от банковият капан в България?

Предварително благодаря

Райфайзен имат сметка за пенсия с дебитна карта Mastercard - без такса за откриване, без месечна такса, без такси за теглене от техните банкомати.
https://www.rbb.bg/bg/individualni-klienti/produkti-uslugi/bankirane/smetki-i-paketni-produkti/smetka-za-pensiya/

Изипей също предлагат сметка с местна дебитна карта Bcard, по която могат да се получават преводи от НОИ - без такса за откриване, без месечна такса и 2 безплатни тегления от банкомат в страната.
https://www.easypay.bg/site/files/Стандартна Тарифа Изипей карти_02.2020_new.pdf

• Харесвам 4
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 15 часа, zzxxcc каза:

Райфайзен имат сметка за пенсия с дебитна карта Mastercard - без такса за откриване, без месечна такса, без такси за теглене от техните банкомати.
https://www.rbb.bg/bg/individualni-klienti/produkti-uslugi/bankirane/smetki-i-paketni-produkti/smetka-za-pensiya/

Изипей също предлагат сметка с местна дебитна карта Bcard, по която могат да се получават преводи от НОИ - без такса за откриване, без месечна такса и 2 безплатни тегления от банкомат в страната.
https://www.easypay.bg/site/files/Стандартна Тарифа Изипей карти_02.2020_new.pdf

Благодаря за компетентния отговор.

Смятам да се ориентирам към Райфайзен в този случай, защото не съм сигурен какво е Bcard и дали изобщо може да се зарежда Револют с нея. И в този ред на мисли, дали ако ми се наложи да го заредя от посочената карта на Райфазен би имало някакви такси? Чел съм в други теми, че някои банки са ви слагали разни допълнителни такси дори и с дебитна карта, което не звучи много добре.

И един допълнителен въпрос - за фирмена сметка освен Пейсера и Транскард дали има други, които нямат месечна/годишна такса за обслужване? Изискването е само български IBAN и електронно/мобилно банкиране.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.