Прескочи до съдържание

Български Банки - кратки въпроси и дискусии

Препоръчани мнения

Преди 1 час, ppenev74 каза:

Благодаря за компетентния отговор.

Смятам да се ориентирам към Райфайзен в този случай, защото не съм сигурен какво е Bcard и дали изобщо може да се зарежда Револют с нея. И в този ред на мисли, дали ако ми се наложи да го заредя от посочената карта на Райфазен би имало някакви такси? Чел съм в други теми, че някои банки са ви слагали разни допълнителни такси дори и с дебитна карта, което не звучи много добре.

И един допълнителен въпрос - за фирмена сметка освен Пейсера и Транскард дали има други, които нямат месечна/годишна такса за обслужване? Изискването е само български IBAN и електронно/мобилно банкиране.

Зареждаш от лева в лева към Револят и после ги превалутираш на хубав курс в Евро в Револют.

Връзка към коментар
преди 23 часа, yordanov каза:

И аз да кажа - бяха ми отказали така Маестро в клон - не я издавали вече.
Заявих си я онлайн през ДСК Директ и след това ходих да си я взема от клона. 

Сега проверих - виза електрон също може да се заяви онлайн, така че закривай изтичащата и действай онлайн. 🙂

Благодаря! Точно това направих. Ще видим след 10 дни каква карта ще ми дадат. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар
Георги Матеев
преди 29 минути , Guinness каза:

Благодаря! Точно това направих. Ще видим след 10 дни каква карта ще ми дадат. 

Ще се изненадам, ако е Маестро. Преди няколко месеца имах подобен случай - изрично кандидатствах за Маестро, като дори в системата си пишеше Маестро, но в крайна сметка ДСК издаде MC Debit и не я взех въобще.

Драсни после като я вземеш да кажеш.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
Георги Матеев
преди 15 минути , Фичо каза:

Има ли някакви интересни опции с Maestro, че аз имам, но вече отдавна не съм забелязвал такива?

И аз не съм виждал от доста време, Маестро като че ли поумря за оферти от сайтовете с отстъпки. Исках да имам една просто за всеки случай, но се оказа невъзможно да извадя поне чрез ДСК, а повече не търсих.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
На 4.06.2020 г. в 12:47, vinidj каза:

Зареждаш от лева в лева към Револят и после ги превалутираш на хубав курс в Евро в Револют.

Ясно е, че така ще става зареждането. Въпроса беше по-скоро ако има някой с пресен опит на зареждане от Райфайзен към Револют в лева дали има допълнителни такси?

А за фирмена сметка колкото и да проверявах не намерих други безплатни сметки освен Пейсера и Транскарт

Връзка към коментар
Преди 1 час, ppenev74 каза:

А за фирмена сметка колкото и да проверявах не намерих други безплатни сметки освен Пейсера и Транскарт

Има - MyPOS, но имат такса неактивност ако няма транзакции 12 месеца.

От всички изброени само Транскард поддържа преводи към бюджета.

Връзка към коментар
преди 18 часа, ppenev74 каза:

Ясно е, че така ще става зареждането. Въпроса беше по-скоро ако има някой с пресен опит на зареждане от Райфайзен към Револют в лева дали има допълнителни такси?

Няма такси, води се плащане -РАй, ЦКБ, А1 безплатно - само ДСК и ДБанк имаха дребни таксички

Връзка към коментар

Не. Просто го има. Тревожи те вероятно, че важните полета за “наместване” на плащането: ЕИК на задълженото лице+код за плащане, не са добре имплементирани (вярната дума ли е?) и може да не попадне където трябва за целите на автоматичното погашение. 

Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Малко промени по тарифата и условията на бонус програмата за кредитни карти на ПИБ, в сила от 18.08.2020.

https://fibank.bg/web/files/richeditor/documents/tariff/uvedomleniya/external_June2020.pdf

https://www.fibank.bg/bg/chastni-lica/karti/bonus-programi/programa-cashback

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
На 4.06.2020 г. в 16:03, Георги Матеев каза:

Ще се изненадам, ако е Маестро. Преди няколко месеца имах подобен случай - изрично кандидатствах за Маестро, като дори в системата си пишеше Маестро, но в крайна сметка ДСК издаде MC Debit и не я взех въобще.

Докладвам, че днес получих Visa Electron, след като си я заявих през онлайн банкирането. Отворих плика точно пред същата служителка, която ми беше заявила, че вече НЕ издават такива карти. 

На 3.06.2020 г. в 11:56, kali каза:

Може и да са те подвели, аз така преди време исках Маестро, в клон ми казаха, че вече не издават такива. Обадих се на кол центъра, от там пък ми казаха, че издават, но не можели да гарантират до кога ще е валидна. 

Точно така се оказа. Явно има директива да казват, че вече не издават Visa Electron. Защо иначе се получава разминаване между информацията от служителките и тази в онлайн банкирането?!  

На 3.06.2020 г. в 15:37, yordanov каза:

И аз да кажа - бяха ми отказали така Маестро в клон - не я издавали вече.
Заявих си я онлайн през ДСК Директ и след това ходих да си я взема от клона. 

Сега проверих - виза електрон също може да се заяви онлайн, така че закривай изтичащата и действай онлайн. 🙂

Благодаря за информацията, благодарение на която си изкарах желаната от мен карта.

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Извадих си Маестро на ДСК преди няколко месеца.Интересното е, че простичкото ми име го бяха объркали при изписване на картата два пъти !?!Още по-интересно е, че на кредитната карта, която бях поръчала няколко дни по-рано беше правилно изписано. А тъжното е, че никой не успя да обясни, как при една и съща база данни, с формуляр попълнен правилно и в двата случая, резултата е така творчески различен 🤣

• Харесвам 1
  • Смея се 3
Връзка към коментар
преди 19 часа, zzxxcc каза:

Малко промени по тарифата и условията на бонус програмата за кредитни карти на ПИБ, в сила от 18.08.2020.

https://fibank.bg/web/files/richeditor/documents/tariff/uvedomleniya/external_June2020.pdf

https://www.fibank.bg/bg/chastni-lica/karti/bonus-programi/programa-cashback

доста кофти, аз едвам се вмъквах в 2000 лв на 6 месечие...явно ще бягам от там...

Връзка към коментар

Предстоящи промени в Тарифа и Общи условия на Първа инвестиционна банка АД в сила от 18.08.2020 г.

Интересно за физически лица е че премахват таксите за плащане в българия и чужбина с дебитни и кредитни карти.

Връзка към коментар
Преди 1 час, Ivko каза:

Предстоящи промени в Тарифа и Общи условия на Първа инвестиционна банка АД в сила от 18.08.2020 г.

Интересно за физически лица е че премахват таксите за плащане в българия и чужбина с дебитни и кредитни карти.

Таксата за превалутиране при плащане си остава - 0.25%.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Таксите за обслужване на гише са скочили с 41% за годината. В същото време интернет банкирането е поевтиняло с 22 на сто 

Банковите такси за най-популярните услуги поскъпнаха драстично. Става въпрос за откриване, поддържане  и закриване на обикновени разплащателни сметки, теглене на каса и от депозитни сметки и др. Тарифите на повечето банки са променени в края на май, а клиентите отново се оказаха изненадани неприятно. По правило финансовите институции уведомяват за предстоящите промени на сайтовете си и на табла в банковите салони.

Не са пипнати засега само таксите за теглене от банкомат. Те варират между 0 и 30 стотинки за теглене от машина на банката, издател на дебитната карта, и 0.90-2 лева за друг банкомат. Най-високата такса е от тарифата на ПроКредит банк.

Откриване на стандартна разплащателна сметка без дебитна карта вече струва между 2 и 5 лева, като 5 лева взимат Пощенска банка и Райфайзен банк. Поддържането също носи ежемесечни разходи. Те варират между 2 и 4.49 лева, сочи обобщената справка на фондация „Граждани срещу бюрокрацията”. Това означава, че за 12 месеца този разход е минимум 24 лева.

Има и банка - ПроКредит Банк, която взима по 10 лева месечно, или 120 годишно за тази услуга, но за сметка на това няма такса за откриване и закриване на разплащателната сметка и има няколко допълнителни услуги, които се ползват безплатно.

Вдигнати са и таксите за теглене на кеш от собствени сметки на каса в банката. Единственото изключение са срочните депозити, за които не се дължи такава, ако тегленето е в деня на падежа. Иначе за суми до 2000 лева удръжката според новата тарифа на банка ДСК е 0,45%, или минимум 4 лева, а над 2000 лева - 0.55%, или 0,65% от сумата в зависимост дали е подадено предварително уведомление за предстоящата операция, или не.

Така, ако трябва да изтеглите 4000 лева от собствената си сметка, в банката ще оставите между 4 лева /в Д Банк/ и 24 лева в "рекордьора" УниКредит Булбанк, сочи още информацията на „Граждани срещу бюрокрацията”.  

Данните на БНБ отдавна показват, че таксите за обслужване на гише растат. Към края на 2019 г. средният размер на всички такива такси се е увеличил с 41%. За същите операции, извършвани онлайн, таксите са паднали средно с 22%.

https://www.marica.bg/biznes-zona/bankite-naostriha-sekirite-do-24-leva-taksa-za-teglene-na-pari-ot-lichna-smetka

• Харесвам 1
  • Шок 4
  • Смея се 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

ТИМ банк или ЦКБ са стигнали нови висоти. Днес трябваше да вкарам по сметка на човек 200лв, чаках точно 1 час следобед, пред мен имаше 5-6 човека, навън ме валя дъжд и пече слънце.. 

Сметката на човекът беше еврова, а аз трябваше да вкарам 200лв, за това удоволствие след едночасовото чакане ми удържах 4лв без няколко стотинки.

• Шок 2
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Четох много странна информация! 🤔 

Банките ни привикват спешно, иначе блокират сметките

Банки спешно привикват клиентите си лично на гише. Срещата тет-а-тет не търпи отлагане, защото в противен случай сметките на хората може да бъдат блокирани и те да не могат нито да теглят пари, нито да правят преводи.

"Обади ми се служителка от УниКредит Булбанк и каза при първа възможност да отида до най-близкия офис на банката. Излязох от работа, за да изпълня указанията, защото в противен случай щях да остана без пари", разказа пловдивчанин, който има обикновена разплащателна сметка и дебитна карта. 

Съобщение по месинджър пък получил друг клиент на банката. Смисълът обаче бил същият - „съгласно действащото законодателство, банките трябва да разполагат с актуални лични данни на клиентите си. В изпълнение на закона за Вас, за съжаление, е установена недостатъчна информация. Единствено по тази причина се налага сметките Ви да бъдат временно ограничени за извършване на плащания“.

От финансовата институция обясняват още, че заради временното ограничение при проверка на салдо по сметка в канала за електронно банкиране е възможно да излезе странно съобщение „44444444“.  Това обаче не бива да притеснява титуляря, а просто да посети офиса. 

За повече инфо тук.

Може би пак нещо са намислили.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Това е следствие от прилагане на мерките срещу пране на пари в ЕС.

Булбанк разбита се са най-досадни и буквояди както винаги. 

Че нямам промяна в данните - нямало значение - на място задължително било....

• Харесвам 2
Връзка към коментар

И аз преди няколко месеца върнах маестро, издадоха мастер, не я взех, казах им че съм върнала маестро и маестро искам. Издадоха ми нова маестро но ми взеха допълнително такса за издаване.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.