Прескочи до съдържание

Български Банки - кратки въпроси и дискусии

Препоръчани мнения

Преди 1 час, bad kid каза:

Поне от 5-6 години се подписва един лист, че не си политическо лице или нещо такова, Марица нещо са се объркали.

не са, излиза съобщение в самота онлайн банкиране, и наистина става само на място в офис

поне за фирми формулярът е 7-8 страници минимум, за граждани, да кажем, страница по-малко

Връзка към коментар
преди 7 часа, adreno каза:

Това е следствие от прилагане на мерките срещу пране на пари в ЕС.

Булбанк разбита се са най-досадни и буквояди както винаги. 

Че нямам промяна в данните - нямало значение - на място задължително било....

Пенсията на мама се превежда в Булбанк и понеже аз се разправям - тегля и я нося, съм дала моя мейл и телефон, също пристигна писмо да се яви лично.

Какво пране на пари - една -единствена сметка, видно е, от къде идват парите. А те веднага могат да си видят, че лицето си е живо и здраво.Като се върна, ще им се явя, да се разправяме.

преди 1 час, Климент каза:

Другото е да му е изтекла валидността на личната карта или да имат загуба на данни, което е по-малко вероятно

Ако това е така, си длъжен да представиш в банката новите си данни.

Аз преди няколко месеца си смених ЛК и ги обиколих, за да предоставя новата. Единствено НАП ме изненадаха приятно, че сами си вземали новите данни, та не се разкарвах и при тях:)))))

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Майка ми има здравословни проблеми и понеже не може да ходи за щяло и нещяло до банката ми е направила няколко пълномощни, които във всяка друга банка вършат работа, само в Булбанк редовно ми създават проблеми. Погледнато от една страна защитават максимално клиента, но истината е, че категорично не им пука за клиента, особено за такъв в по-специфично положение, важно е те да са защитени максимално документално. Ако пак разкарат майка ми за да оформят надлежно бумагите си, при положение, че е напълно ясен произхода на парите и може да се проследят години назад и след като и аз от нейно име съм попълвала декларации, после и тя отново, след като е депозирала няколко пъти лично в банката всяко пълномощно(по няколко пъти, ако се наложи) което ми е дала, единственият разумен ход би бил категорично да прекратим отношенията си с тази банка.

Аз отдавна им се каня, майка ми все ме спира, но вече и на нея ще и дойде много.

• Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 32 минути , Мари Николова каза:

Майка ми има здравословни проблеми и понеже не може да ходи за щяло и нещяло до банката ми е направила няколко пълномощни, които във всяка друга банка вършат работа, само в Булбанк редовно ми създават проблеми. Погледнато от една страна защитават максимално клиента, но истината е, че категорично не им пука за клиента, особено за такъв в по-специфично положение, важно е те да са защитени максимално документално. Ако пак разкарат майка ми за да оформят надлежно бумагите си, при положение, че е напълно ясен произхода на парите и може да се проследят години назад и след като и аз от нейно име съм попълвала декларации, после и тя отново, след като е депозирала няколко пъти лично в банката всяко пълномощно(по няколко пъти, ако се наложи) което ми е дала, единственият разумен ход би бил категорично да прекратим отношенията си с тази банка.

Аз отдавна им се каня, майка ми все ме спира, но вече и на нея ще и дойде много.

Да бе, ще разкарват немощните хора, за едната пенсия, пък на оня футболист парите/ Мартин Петров ли беше/, що ги източиха , нали са много бдителни.

• Харесвам 6
Връзка към коментар

с тия обновявания на данни се бяха активизирали още миналото лято, един ден влизам в банкирането на клиент и виждам това

Bul.jpg.5c35d0875cbb42414988a673a6966f55.jpg

как не получиха удар хората, като им го пратих - оказа се, че стандартно така блокирали сметката - с много на минус, докато не попълниш оня ми ти формуляр, а дотогава, за да оперираш, явно първо трябва да преодолееш тази мултимилионна НЕразполагаемост

• Харесвам 3
  • Шок 5
Връзка към коментар
преди 7 часа, bad kid каза:

Това в Уникредит ли само?

Да. Всички други банки отдавна си актуализираха данните на клиентите при посещения по друг повод. Само Уникредит паднаха от Марс в последния момент. Само месец по-рано си поднових дебитната карта, но не ми дадоха анкета.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

Edreams започнаха да ми възстановяват суми за отменени резервации, но ме озадачават таксичките, които ПИБ си прибират. Скриншота е от извлечение на дебитна карта на ПИБ.

2102687132_.png.5b202edf1aeb5df5efc21e7ef93364ce.png

Такса превалутиране е ясна - 0,19лв, защото реално сумата я пращат в евро. Но какви са тези 0,76лв - такса плащане на ПОС.Такава такса не е начислена при самото плащане, защо се начислява сега?Ако някой може да ме ориентира ще съм благодарна 🙂

В случая сумата за възстановяване е малка, такива са и таксите, но при една по-голяма такава, таксите ще са десетки левове. Помня, че @chandni беше експерт по такси на ПИБ.

Връзка към коментар
преди 12 минути , stanimir каза:

Това ти е 1% такса (по тарифата на ПИБ за връщане по карта). 

Благодаря, това съм го пропуснала.

Още един въпрос - ако направя SEPA превод в евро към сметка в лева ще имам ли друга такса, освен тази за превалутиране или зависи от банката?

Връзка към коментар
преди 32 минути , Мари Николова каза:

Благодаря, това съм го пропуснала.

Още един въпрос - ако направя SEPA превод в евро към сметка в лева ще имам ли друга такса, освен тази за превалутиране или зависи от банката?

Не можеш да направиш SEPA превод от евро към лева. SEPA e от евро в евро.

• Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 1 минута , chandni каза:

Не можеш да направиш SEPA превод от евро към лева. SEPA e от евро в евро.

Ахъм, ясно,значи чета някакви вестникарски глупости. Благодаря 🙂

Връзка към коментар

ПИБ вече прибира такса 1лв при внасяне на каса, дори по собствена сметка. А смотаните им банкомати за внасяне, не разпознават някои от новите банкноти по 20лв и ги връщат.

• Шок 2
  • Смея се 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 5 часа, Мари Николова каза:

ПИБ вече прибира такса 1лв при внасяне на каса, дори по собствена сметка. А смотаните им банкомати за внасяне, не разпознават някои от новите банкноти по 20лв и ги връщат.

В ЦКБ също въведоха 0.15% такса при внасяне, а на ДСК банкоматите половината по-стари банкноти връща.

Обаче Райфайзен са железни - 2лв месечна такса, безплатно депозиране и приема дори и скъсани банкноти плюс служителките им са супер печени и професионални.

• Харесвам 1
  • Замислям се 2
Връзка към коментар
преди 5 часа, Мари Николова каза:

По сметка към кредитна карта не взимат такса и по сметка към дебитна не взимат, ако имаш план, май *Моя избор онлайн* се казваше.

Връзка към коментар

@Мари Николова @AlexandraKo за като вашите майки най-добре е да си извадят EasyPay карта  https://www.easypay.bg/site/?page=card супер удобна е, аз го направих, защото всеки път като плащам сметки през epay има някакви такси, видях я случайно, а с нея няма. Няма такса за поддръжка, нито годишна такса, издава се само в собствени офиси на Easypay (https://www.easypay.bg/site/?p=offices_list_ezp), 2 безплатни тегления на месец от банкомат и безплатно на ПОС. Тя е предплатена B-card https://www.bcard.bg/clients/products Питах дали в български сайтове може да се плаща, не бяха сигурни (но за тях предполагам не им трябва). За такива като нас такава карта би била неудобна, но за тях е перфектна. Поне в брошурата пише, че не може да бъде скимирана, защото данните са само на чипа (чета дословно). 

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 17 часа, darinamarinova каза:

@Мари Николова @AlexandraKo за като вашите майки най-добре е да си извадят EasyPay карта  https://www.easypay.bg/site/?page=card супер удобна е, аз го направих, защото всеки път като плащам сметки през epay има някакви такси, видях я случайно, а с нея няма. Няма такса за поддръжка, нито годишна такса, издава се само в собствени офиси на Easypay (https://www.easypay.bg/site/?p=offices_list_ezp), 2 безплатни тегления на месец от банкомат и безплатно на ПОС. Тя е предплатена B-card https://www.bcard.bg/clients/products Питах дали в български сайтове може да се плаща, не бяха сигурни (но за тях предполагам не им трябва). За такива като нас такава карта би била неудобна, но за тях е перфектна. Поне в брошурата пише, че не може да бъде скимирана, защото данните са само на чипа (чета дословно). 

Благодаря ти, но :

1. За да се превежда на мама пенсията, в НОИ се носи банкова сметка, на официална бланка от съответната банка.

2. Никъде не плащаме с нейната пенсия. 

Аз си и давам една сума, два пъти, колкото пенсията, да си има да си харчи, плащам и всичките битови сметки, а тези пари, кат се сетя ги тегля:)))

Ама, така или иначе, като ида в УКБ, ще питам , дали се налага да я водя лично или може и по телефона да я питат, дали е жива и здрава:))))

• Харесвам 2
Връзка към коментар

@AlexandraKo знам, то и с тази карта предполагам е същото (не съм за пенсия, но предполагам 😄 ). Аз я ползвам само за плащане на сметки, но просто ми стана интересно, че е удобна за пенсионери. Даже имаше някаква възрастна жена, която и тя си направи такава преди мен, та и аз по нея. 😄 

• Харесвам 3
Връзка към коментар
На 29.08.2020 г. в 14:05, Мари Николова каза:

И на мен ми взеха преди 6/7 дни такса за внасяне, а на банкоматите е 0,30 лв. 

Гледам дадох едни пари, пък после в мобилното пише - 1,00 лв. за такса. 

преди 16 часа, antea каза:

така става

Ако пробвам идните ще дам отзив, благодаря 😊 

И още нещо.

Новата картова галерия на Банка ДСК Ви предоставя възможност да персонализирате своята банкова карта и за изразите себе си, своя стил и интереси. Сами можете да решите как да изглежда Вашата карта, като изберете най-подходящият за Вас дизайн. Нашата специална селекция включва над 40 визии, разпределени в следните категории:

1. Приятели на животните
  2. Дами
  3. България
  4. Пътешественици
  5. Музика
  6. Изкуство
  7. Спорт
  8. Златни карти

За повече инфо тук.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
На 29.08.2020 г. в 20:19, darinamarinova каза:

.

Ако някой помни - преди доста години имаше дебитни карти Борика, които ги спряха преди повече от 10 години. Оттогава - "очаквайте от догодина новата българска карта".

Bcard е нещото, което със страшни родилни многогодишни мъки Борика най-накрая пусна през 2018.

ЦКБ първи започнаха да издават дебитни, ама по офисите още не са наясно от някой от служителите им.

Общинска допълни списъка като издател на дебитни от миналата година, както и БНП Париба.

Сефтето с кредитна карта им го направи Транскард . Те минаха трънливия път на местна карта, набързо приключилия им романс с японците от JCB, после пак местна карта, та след дълги увещания сключиха договор с Мастъркарт.

Иначе с Бкард може да се плаща онлайн, ако сайта ползва виртуалния пос на Борика.

Предвид, че трудно ще пробият само като местна карта от Борика се опитват да се закачат към международните брандове. Виза явно са отписали тотално България като пазар напоследък, Мастъркард успяха да превземат пазара и с тях трудно се преговаря. Опитаха да се закачат за китайците от UnionPay, а после и за Discover... Но до момента нищо...

• Харесвам 4
Връзка към коментар
On 8/30/2020 at 1:41 PM, AlexandraKo said:

Благодаря ти, но :

1. За да се превежда на мама пенсията, в НОИ се носи банкова сметка, на официална бланка от съответната банка.

2. Никъде не плащаме с нейната пенсия. 

Аз си и давам една сума, два пъти, колкото пенсията, да си има да си харчи, плащам и всичките битови сметки, а тези пари, кат се сетя ги тегля:)))

Ама, така или иначе, като ида в УКБ, ще питам , дали се налага да я водя лично или може и по телефона да я питат, дали е жива и здрава:))))

@AlexandraKo доколкото знам, EasyPay издават банкова сметка с български IBAN номер за тази карта. Сметката е напълно функционална и може да бъде следена през приложението на Epay.bg

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.