Прескочи до съдържание

Български Банки - кратки въпроси и дискусии

Препоръчани мнения

Този месец, имах случка с КК на Пощенска банка. Не че съм я избирала, просто, ми прехвърлиха КК от Пиреос там. 

На 31 юли, купих билети от сайта  Иберия, за 5 август. Дръпнаха парите, пратиха билети и фактури, чекирах се даже. На другия ден си пълня картата, проверявам след малко, сумата е друга, липсват пари. Обаждам се на съпорта - гледА, пуйчИ, “мрън,мрън, ще предам да разследват,що така. Ще ви се обадим утре.”

И понеже не се обадиха, пак звъня. Пак същият диалог, пак ще ми се обаждат.

Седнах аз да си разгледам всичко и виждам, че Иберия веднъж са направили ауторизация, сумата е блокирана, а след това, са си изтеглили нова.

Виждам, че парите са там, но не мога да ги ползвам.

Звъня отново на  т.нар. съпорт - обяснявам, все едно не обяснявам на банков служител, ми на чистачката в банката. Ма , не било така, не можело да бъде и пр.

Щото, ако си беше направил някой труда да погледне, щеше да види, че на плащането си има номер и си е минало, още на 31 юли.

Добре, за себе си, въпросът го изясних, че парите са си тук, макар и блокирани.

Летяхме ние, с тези билети, че и си долетяхме:)))

Пак звъня и питам, ходих и на място, в клон на банката, след колко време ще се разблокират. А, познайте от пръв път, дали някой знаЯ:(((((

Предположих, че ще стане след месец. Разгеле - днеска се случи!
“Такова дебело невежество” / както вика дедо ви Захари Стоянов/, скоро не бях случвала.

Мислех да пиша  гневни писма, пък се отказах. 

Положението е просто, отчайващо.

• Шок 9
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 37 минути , AlexandraKo каза:

Този месец, имах случка с КК на Пощенска банка. Не че съм я избирала, просто, ми прехвърлиха КК от Пиреос там. 

На 31 юли, купих билети от сайта  Иберия, за 5 август. Дръпнаха парите, пратиха билети и фактури, чекирах се даже. На другия ден си пълня картата, проверявам след малко, сумата е друга, липсват пари. Обаждам се на съпорта - гледА, пуйчИ, “мрън,мрън, ще предам да разследват,що така. Ще ви се обадим утре.”

И понеже не се обадиха, пак звъня. Пак същият диалог, пак ще ми се обаждат.

Седнах аз да си разгледам всичко и виждам, че Иберия веднъж са направили ауторизация, сумата е блокирана, а след това, са си изтеглили нова.

Виждам, че парите са там, но не мога да ги ползвам.

Звъня отново на  т.нар. съпорт - обяснявам, все едно не обяснявам на банков служител, ми на чистачката в банката. Ма , не било така, не можело да бъде и пр.

Щото, ако си беше направил някой труда да погледне, щеше да види, че на плащането си има номер и си е минало, още на 31 юли.

Добре, за себе си, въпросът го изясних, че парите са си тук, макар и блокирани.

Летяхме ние, с тези билети, че и си долетяхме:)))

Пак звъня и питам, ходих и на място, в клон на банката, след колко време ще се разблокират. А, познайте от пръв път, дали някой знаЯ:(((((

Предположих, че ще стане след месец. Разгеле - днеска се случи!
“Такова дебело невежество” / както вика дедо ви Захари Стоянов/, скоро не бях случвала.

Мислех да пиша  гневни писма, пък се отказах. 

Положението е просто, отчайващо.

Както си го написала, качи го в техен форум, ако имат, или го постни във FB. Дано се засрамят поне и да си обучат кадрите!

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 12 минути , Дани Магелани каза:

Както си го написала, качи го в техен форум, ако имат, или го постни във FB. Дано се засрамят поне и да си обучат кадрите!

Да бе, да - хич не им пука.

Пък ще се нервя излишно:(((((Преди години, ги зарязах, пак поради такива причини. Сега ми ги натресоха пак:(((

Ама и аз съм една инертна  и не ми се занимава - треска ме тресе, като ще се разправям с чиновници и гледам да си го спестявам:(((((

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 57 минути , AlexandraKo каза:

Да бе, да - хич не им пука.

Пък ще се нервя излишно:(((((Преди години, ги зарязах, пак поради такива причини. Сега ми ги натресоха пак:(((

Ама и аз съм една инертна  и не ми се занимава - треска ме тресе, като ще се разправям с чиновници и гледам да си го спестявам:(((((

То да бяха само пощенска.... 

• Харесвам 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар

Днес получих СМС, че ОББ въвеждат статичен секретен код за плащане с карти в интернет ?!?

Преди години имаха статичен и от 2018 минаха на динамичен, както и повечето други банки.

Чудя се, наистина ли ще се връщат на статичен?

В сайта им няма никаква информация за това.

Връзка към коментар
преди 14 минути , Oshko каза:

Днес получих СМС, че ОББ въвеждат статичен секретен код за плащане с карти в интернет ?!?

Преди години имаха статичен и от 2018 минаха на динамичен, както и повечето други банки.

Аз също получих от ЦКБ. Сега е комбинация от статичен+динамичен.

Цитат

Във връзка с прилагане на PSD 2 Directive (ЕU) 2015/2366 и Делегиран регламент 2018/389 за прилагане на Задълбочено удостоверяване идентичността на клиента (ЗУИК) и с грижа за сигурността на Вашите плащания, ЦКБ АД въведе ново, по-високо ниво на сигурност при извършване на онлайн трансакции.
Към предоставяната до момента от ЦКБ АД възможност за извършване на сигурни плащания с банкови карти в Интернет чрез схемата 3D Secure (услуга E-Secure), добавяме и възможността за допълнителна автентикация на картодържателите чрез въвеждане на поне два независими елемента за удостоверяване идентичността им. По този начин се засилва мониторинга и превенцията срещу опити за измама при онлайн пазаруване в Интернет.

Добавянето на новото ниво на сигурност ще стане, чрез получаване на първоначална статична парола, посредством sms съобщение. Клиентите на банката ще получат отделен sms за всяка карта издадена от ЦКБ, която притежават, като паролата ще е еднократна, с валидност един месец от получаването ѝ.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Цитат

Спестяванията в двете най-големи банки у нас вече са с 0% лихва

Двете най-големи банки у нас - Уникредит Булбанк и Банка ДСК, от няколко месеца са понижили лихвите по всички депозити и спестовни сметки до невижданите досега 0.00%. Тази лихва важи за всички влогове, независимо от срочността и валутатата. С нулева лихва са дори и детските спестовни влогове, които винаги досега са били най-доходоносни заради своята дългосрочност - до навършването на пълнолетие на детето.

https://www.segabg.com/node/150751

Връзка към коментар
On 9/1/2020 at 3:16 PM, Oshko said:

В случай, че не си видял вече - https://www.ubb.bg/news/view/platejni-operatsii-v-internet-s-prilagane-na-visa-secure-i-mastercard-identity-check-s-bankovi-karti-izdadeni-ot-obedinena-balgarska-banka-ad

Още преди известно време ми пратиха смс да очаквам подобно нещо, а наскоро ми пратиха и код. Още не съм го регистрирала.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 21 минути , Victoria каза:

В случай, че не си видял вече - https://www.ubb.bg/news/view/platejni-operatsii-v-internet-s-prilagane-na-visa-secure-i-mastercard-identity-check-s-bankovi-karti-izdadeni-ot-obedinena-balgarska-banka-ad

Още преди известно време ми пратиха смс да очаквам подобно нещо, а наскоро ми пратиха и код. Още не съм го регистрирала.

Аз регистрирах двете си карти. Размисъл имаше при личното съобщение - какво да включва. Написах кодова дума, която няма да забравя. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Нещо твърде много започнаха да стават нещата за помнене покрай карта - пин код, статична парола, лично съобщение. Всичко трябва да е уникално, сложно за пробив, но ти да го помниш, щото ако го забравиш, става лошо.

Утре ще спре тока и ще изчезне световната история от прекалена технологизация.

• Харесвам 8
Връзка към коментар
преди 22 минути , Zaro каза:

Нещо твърде много започнаха да стават нещата за помнене покрай карта - пин код, статична парола, лично съобщение. Всичко трябва да е уникално, сложно за пробив, но ти да го помниш, щото ако го забравиш, става лошо.

Статичната парола си я измисляш ти. Но си прав, чавек може да се обърка.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
46 minutes ago, Дани Магелани said:

Аз регистрирах двете си карти. Размисъл имаше при личното съобщение - какво да включва. Написах кодова дума, която няма да забравя. 

И аз се регистрирах вече. На личното съобщение също се дзверих, но по-проблемното е, че се наложи да мина три пъти през формата за една карта. Явно не приемат някои символи в паролата и казва просто грешни данни, но не и къде е проблемът точно...

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Супер големи усложнения и трудности - хиляди излишни пароли и бавене докато си купиш нещо.

Прекалено е вече това - в ЦКБ въведоха същото и искаш не искаш го правиш, защото ми блокираха картите.

Връзка към коментар
На 8.09.2020 г. в 22:02, Zaro каза:

Едно към едно същото си помислих сега, докато си регистрирах новите статични пароли за картите :yes: ...
Сега статична плюс динамична парола ... очаквам още две верификации да въведат скоро - пръстов отпечатък и сканиране на ириса. :prankster:
То хубаво сигурност, ама наистина взе много сложно да става ...:unsure:  А за такива забраванци като мен е  доста тегаво вече :rolleyes:

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 22 минути , Фичо каза:

Едно към едно същото си помислих сега, докато си регистрирах новите статични пароли за картите :yes: ...
Сега статична плюс динамична парола ... очаквам още две верификации да въведат скоро - пръстов отпечатък и сканиране на ириса. :prankster:
То хубаво сигурност, ама наистина взе много сложно да става ...:unsure:  А за такива забраванци като мен е  доста тегаво вече :rolleyes:

Да ни чипират с петжи и да се приключва.

• Смея се 3
Връзка към коментар
На 8.09.2020 г. в 15:30, Георги Матеев каза:

Скоро и с отрицателна лихва.

Няма да има отрицателна лихва. Ще си държат нива около 0,01% за депозит от 1 месец. Което е нищо. 

С 0 и минусове лихви се првяхя Швейцария и Дания, но вече ВДИГНАХА нивата малко над 0та.

Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

Нещо положението с тези банки не е добре. Вдигат таксите на всичко, а и за внасяне на пари пак такса, вече в три банки.... Ето малко повече информация.

И в коронакризата банките вдигат такси и комисиони

Продължава поскъпването на междубанковите преводи, обслужването на сметки и тегленето на пари

Повишават се и таксите за внасяне и теглене на пари на каса. Много банки доскоро изобщо не таксуваха внасянето на по-малки суми, но сега вече начисляват между 1 и 2 лв.- ОББ, ПИБ. От октомври и Банка ДСК въвежда такса 1 лев при внасяне на суми до 3000 лв. по разплащателни и безсрочни спестовни сменки. Уникредит направи това със срочните депозити през май. При внасяне на суми по-големи от 3000 лв. се начисляват и 0.2% за горницата, включително когато парите се внасят на падежа. Това се случва на фона на обявената по-рано през годината нулева лихва върху депозитите, независимо от тяхната срочност. Освен Уникредит, другата банка, която вече не начислява никаква лихва върху спестяванията на клиентите си, е Банка ДСК. 

За повече инфо цък.

• Шок 7
Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

От вчера @Банка ДСК ефективно събира такса 1 лв. за внос на кеш (до 3000 лв) по собствена сметка.

Важи за всички клиенти, включително за частното банкиране.

• Харесвам 3
  • Шок 3
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 21 минути , Георги Матеев каза:

От вчера @Банка ДСК ефективно събира такса 1 лв. за внос на кеш (до 3000 лв) по собствена сметка.

Важи за всички клиенти, включително за частното банкиране.

Точно щях да напиша същото-онзи ден ми го сервираха, когато отидох да си внеса пари по КК!За капак и клонът им, който работеше в събота също вече не работи... 

Чудя се на една схема(ДК Уникредит>Револют>КК ДСК) - дали по веригата ще ме таксуват? Ако някой е в час-да сподели, моля! 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 5 минути , crazyhorse каза:

Точно щях да напиша същото-онзи ден ми го сервираха, когато отидох да си внеса пари по КК!За капак и клонът им, който работеше в събота също вече не работи... 

Чудя се на една схема(ДК Уникредит>Револют>КК ДСК) - дали по веригата ще ме таксуват? Ако някой е в час-да сподели, моля! 

Стига бе! За погасяване на КК взимат ли такса! ?Това дори ПИБ не го правят!

Не знам как ще внесеш от Револют към ДСК. Най-удобно е през банкомат, който приема кеш. Тъпото е, че тези банкомати са малко и вече стават опашки и пред тях.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 4 минути , Мари Николова каза:

Стига бе! За погасяване на КК взимат ли такса! ?Това дори ПИБ не го правят!

Не знам как ще внесеш от Револют към ДСК. Най-удобно е през банкомат, който приема кеш. Тъпото е, че тези банкомати са малко и вече стават опашки и пред тях.

Взимат-взимат! И аз не знам как да стане от Револют към ДСК, затова питам-може да има някаква схема... 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.