Прескочи до съдържание

Български Банки - кратки въпроси и дискусии

Препоръчани мнения

Съгласна съм, че който не работи не греши и е човешко да сбъркаш, но това че не се е извинила е проблемът. Служители, които обслужват трябва да са вежливи и внимателни, защото ще изгубят клиентите си и това ще е пагубно и за тях и за фирмата за която работят.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Там е работата, че нищо няма да загубят. Ако избягам от тях, ще отида при други и обратното, та те нищо не губят каквото и да правят и каквито и цени да искат за всичко.

Връзка към коментар

След 2 месеца ПИБ въвеждат такса за внасяне по депозит и...такса за входящ превод по депозит - не се прилага за детски депозит. Входящ превод по други видове сметки остава без такса. Линк: https://fibank.bg/web/files/richeditor/documents/tariff/uvedomleniya/external_08062021_00.pdf

• Харесвам 1
  • Смея се 1
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...
преди 19 минути , bibi каза:

Получих тази оферта от ПИБ току що:

Debit Mastercard Platinum / Дебитни карти / Карти / Частни лица / Fibank

Стори ми се интересна, но не съм чела задълбочено все още.

И на мен ми се стори интересна тази карта. Единствено ме дразни, че и за нея са запазили стандартната си такса превалутиране - 0.25%.

• Замислям се 1
Връзка към коментар

Аз честно казано не мога да схвана идеята на тази карта, но както и да е. Ето и нагледна сравнителна таблица с условията по дебитните картови продукти ПИБ

Tariff-pdf.png

• Благодаря 2
Връзка към коментар

Накратко, предимствата са:

• AskPLEEZ! – е Вашият нов виртуален личен помощник. Той е перфектната комбинация от изкуствен интелект и човешка експертиза, създаден за да ви служи все по-добре с всяка делегирана писмено или гласово задача. AskPleez е на Ваше разположение 24/7.

• Lounge Key – услугата предоставя достъп до над 1200 летищни салона из целия свят само посредством представяне на картата Debit Mastercard Platinum на входа на салона. Като картодържател на Debit Mastercard Platinum имате възможност да регистрирате картата си на сайта www.loungekey.com/FibankMastercard или мобилното приложение Lounge Key, за да получавате информация за допълнителни отстъпки при търговци, предлагани по програмата Lounge Key.

• Безплатен достъп до бизнес салоните на летище София и Виена.
  • Fast Track – приоритетно преминаване през проверки на Терминал 2 на Летище София.
  • Получавате безплатна застраховка „Пътуване в чужбина“ от Generali с високо покритие.

Но има и допълнителна такса от 5 лв на месец в допълнение към месечната такса от 2.50 лв за сметката, или 90 лв на година (общо), което малко обезсмисля нещата, лично за мен. Можеше поне да махнат дразнещата такса от 0.25% при превалутиране.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 7 минути , zhivko7 каза:

Но има и допълнителна такса от 5 лв на месец в допълнение към месечната такса от 2.50 лв за сметката, или 90 лв на година (общо), което малко обезсмисля нещата, лично за мен.

Именно това имам предвид, че месечната такса обезсмисля останалото, което всъщност не виждам с какво може да заинтригува някого. Естествено, достъпът до лаунджовете не е безплатен, а на преференциална цена и в това отношение Дайнърс продължава да бъде предпочитаното платежно средство, дори и с годишен лимит на посещенията...

• Харесвам 8
Връзка към коментар
преди 4 часа, Duke каза:

Именно това имам предвид, че месечната такса обезсмисля останалото, което всъщност не виждам с какво може да заинтригува някого. Естествено, достъпът до лаунджовете не е безплатен, а на преференциална цена и в това отношение Дайнърс продължава да бъде предпочитаното платежно средство, дори и с годишен лимит на посещенията...

Абе Дайнърс са си топ, не спирам да ги препоръчвам на всички! 

• Харесвам 4
Връзка към коментар
На 5.08.2021 г. в 14:59, zhivko7 каза:
  • Безплатен достъп до бизнес салоните на летище София и Виена.
  • Fast Track – приоритетно преминаване през проверки на Терминал 2 на Летище София.
  • Получавате безплатна застраховка „Пътуване в чужбина“ от Generali с високо покритие.

A ето сходен такъв продукт на ЦКБ

Цитат
  • Без такса за издаване;
  • Без такса за покупки в страната и чужбина;
  • Високо ниво на транзакционните лимити, както при кредитните карти Mastercard Gold и Visa Gold;
  • Възможност за избор на карта в лева, евро или щатски долари;
  • Безплатна проверка на наличността по картата на банкомат;
  • Безплатно получаване на картата в клон, различен от издателя;
  •  
  • С картата World Debit Mastercard® участвате в програмата за лоялни клиeнти на ЦКБ - CCB Club ;
  • Бързи и удобни безконтактни плащания чрез PayPass технологията – само с доближаване на картата до ПОС устройството;
  • Изключително сигурни плащания в интернет с безплатната услуга E-secure;
  • Отстъпки в търговските обекти, включени в програмата CCB Bonus;
  • Преференции при подбрани търговци в България – получавате отстъпки при покупки при едни от най-престижните марки модни марки, за бижута, очила, фитнес уреди и др.;

• Допълнителни привилегии на летищата в София и Виена- за притежателите на World Debit Mastercard® от ЦКБ и един техен придружител е осигурен безплатен достъп до бизнес салоните Плиска и Преслав на Летище София и Sky Lounge и Jet Lounge във Виена*, независимо от това с коя авиокомпания пътувате;

• Допълнително безплатен багаж при полет с България Еър – като притежател на златна клубна карта CCB Club имате право на два пъти повече безплатен багаж с всеки полет, при който опериращ превозвач е България Еър. Имате възможност да превозвате два багажа, всеки с тегло до 23 кг.**;

• Безплатна застраховка при пътуване в чужбина - получавате безплатна медицинска помощ и защита от над 20 вида застрахователни събития. За да активирате своята застраховка, е достатъчно да използвате картата си за покупка във връзка с пътуването;
  • Безплатна застраховка, която Ви осигурява допълнителна сигурност и към момента не се предлага с нито една друга дебитна карта в България. Покрива следните рискове:
    • В случай на кражба и/или случайна щета на артикул, закупен с картата;
    • Ако откриете по-добра цена за артикул, закупен с картата;
    • При кражба на картата с Вашите ключове или документи.

Няма месечна такса от 5.00 лв

Няма 0.25% такса при плащане в чужбина

Няма 0.30 лв такса за проверка на наличността на АТМ на банката или 0.70 на чужд

Допълнителни 23 кг багаж с БГ еър и т.н. 

• Харесвам 6
Връзка към коментар

Да, мисля, че сме я коментирали тази карта във форума. Определено е по-добър вариант.  Известен недостатък е изискването за минимум 20 000 лв по сметки в банката, но това е до момента на издаване на картата, след това не е необходимо.

Връзка към коментар
преди 5 минути , zhivko7 каза:

Да, мисля, че сме я коментирали тази карта във форума. Определено е по-добър вариант.  Известен недостатък е изискването за минимум 20 000 лв по сметки в банката, но това е до момента на издаване на картата, след това не е необходимо.

Може и кредит над такава ст-ст да бъде. 

преди 4 минути , bad kid каза:

А каква такса има или е абсолютно без?

Без, само стандартната на сметката от 2.50 май беше.. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 33 минути , Jorro каза:

Без, само стандартната на сметката от 2.50 май беше.. 

Да, 2.50 лв месечно такса за поддръжка на сметката, която си я има със или без тази карта. За самата карта такса няма.

Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...

Само да обърна внимание, че ДСК почва добре да суровака и тегленето от банкомат с дебитни карти считано от 30.08., промените ги има описани тук:

https://dskbank.bg/новини-и-промоции/детайли/2021/06/30/уведомление-за-предстоящи-промени-в-тарифата-за-клиенти-физически-лица-и-бизнес-клиенти-в-сила-от-30.08.2021-г

Дебитни карти

Услуги

Такса

Лева

Валута

Теглене на пари в наличност в България от АТМ на Банка ДСК

(за карти Maestro, Visa Electron, Debit Mastercard PayPass, Visa Debit payWave, MasterCard Space, Visa Space, World Debit Mastercard, DSK-ISIC, Младежка карта, Visa Infinite Debit, Business Debit Mastercard/ Visa Business Debit, VISA Business Electron/ Maestro Business, VISA Business Space/ Mastercard Business Space, Visa Business Gold Debit)

0,15%, мин. 0,30 лв.

EUR 0,15%, мин. 0,15
USD 0,15%, мин. 0,20

Теглене на пари в наличност в България от АТМ на други банки

0,20%, мин. 1,50 лв.

EUR 0,20%, мин. 0,77
USD 0,20%, мин. 0,90

Теглене на пари в наличност от АТМ в чужбина

0,20%, мин. 1,50 лв.

EUR 0,20%, мин. 0,77
USD 0,20%, мин. 0,90

Теглене на пари в наличност от ATM на OTP Group в чужбина

0,20%, мин. 1,50 лв.

EUR 0,20%, мин. 0,77
USD 0,20%, мин. 0,90

Бихме искали да уточним, че посочените промени на практика ще се отразят на стойността на прилаганата такса при теглене на суми от АТМ, както следва: над 200 лв. от АТМ на Банка ДСК и над 750 лв. от АТМ на други банки в България и чужбина

• Шок 6
Връзка към коментар

Нови такси при теглене от банкомат - прибират процент от сумата

Банките продължават да вдигат таксите си за обслужване на граждани и фирми. Някои от най-големите финансови институции направиха промени в тарифите си, а други подготвят изменения, които скоро ще влязат в сила, пише в. "Труд".

Най-съществената промяна е въвеждане на принципа при теглене от банкомат да не се взима фиксирана такса, а процент от сумата, както е при теглене на пари в брой от офис на банката. От 30 август Банка ДСК промени тарифата си, като при теглене от банкомат на същата банка таксата стана 0,15%, но не по-малко от 0,30 лв., а при теглене от банкомат на друга банка таксата е 0,20% от сумата, но не по-малко от 1,50 лв.

Същата такса от 0,20% от сумата, но не по-малко от 1,50 лв., вече се плаща и при теглене от банкомат в чужбина. Досега таксите бяха фиксирани на 0,30 лв. за теглене от банкомати на банката и 1,50 лв. за други банкомати. С повишаването на таксите на банките много хора закриват част от сметките си. Наред с това много граждани започнаха да теглят наведнъж по-големи суми, за да използват банкоматите по-рядко и съответно да плащат по-малки такси.

Друга промяна е, че такса за теглене от банкомат вече се плаща и за карти на Банка ДСК, които досега бяха освободени от тази такса, като например ДСК-ISIC и Младежка карта.

Пощенска банка пък вдига таксите за откриване и обслужване на някои сметки от 5 октомври. Например таксата за откриване на съвместна сметка, която могат да ползват двама съпрузи, нараства от 10 лв. на 15 лв., а таксата за обслужване на такива сметки се повишава от 8 лв. на 12 лв. на месец. Съществена промяна е и това, че клиентите на Пощенска банка ще плащат такса от 0,12 лв. не само за СМС известия за касови операции и преводи, но и за други електронни съобщения за движение на пари по сметката им. Таксата за откриване на стандартна спестовна сметка в Пощенска банка нараства от 1 лв., на 3,50 лв., ако е без дебитна карта, и на 2 лв., ако е с дебитна карта. А месечната такса за обслужване на стандартна спестовна сметка без дебитна карта нараства от 2,50 лв. на 3 лв. Въвеждат и нова такса за закриване на спестовни сметки в размер на 5 лв., като сега тази услуга е безплатна, пише "Труд". Таксата за вътрешнобанкови преводи в Пощенска банка пък ще нарасне от 2,50 лв. на 4 лв., като няма значение дали парите се движат между сметки на един и същ или на различни клиенти. 

Неотдавна още една банка въведе такса за съхранение на големи суми в сметки на граждани. От 1 август ОББ въведе такса от 0,7% върху наличността по разплащателни и спестовни сметки на един гражданин, надвишаваща 1 млн. лв. или тяхната равностойност в чужда валута. От началото на месеца банката намали и прага за наличностите на сметки на фирми, за които събира такса съхранение. За наличности над 500 хил. лв. банката вече събира такса от 0,8% годишно, докато през миналия месец таксата беше 1%, но само за суми над 1 млн. лв.

Автор: standartnews.com

Връзка към коментар
преди 21 часа, logist13 каза:

Само да обърна внимание, че ДСК почва добре да суровака и тегленето от банкомат с дебитни карти считано от 30.08., промените ги има описани тук:

https://dskbank.bg/новини-и-промоции/детайли/2021/06/30/уведомление-за-предстоящи-промени-в-тарифата-за-клиенти-физически-лица-и-бизнес-клиенти-в-сила-от-30.08.2021-г

Дебитни карти

Услуги

Такса

Лева

Валута

Теглене на пари в наличност в България от АТМ на Банка ДСК

(за карти Maestro, Visa Electron, Debit Mastercard PayPass, Visa Debit payWave, MasterCard Space, Visa Space, World Debit Mastercard, DSK-ISIC, Младежка карта, Visa Infinite Debit, Business Debit Mastercard/ Visa Business Debit, VISA Business Electron/ Maestro Business, VISA Business Space/ Mastercard Business Space, Visa Business Gold Debit)

0,15%, мин. 0,30 лв.

EUR 0,15%, мин. 0,15
USD 0,15%, мин. 0,20

Тази сутрин с изненада установих, че за 1000 лева, изтеглени в събота, са ми удържали 1.50 лева + 0.30 лева. С постоянните нови такси на тази банка все повече ме тласкат към смяната ѝ. Някой може ли да сподели дали банката им право да ме таксува по новите условия, след като парите са изтеглени в събота, но са осчетоводени в понеделник, 30 август? @Георги Матеев, знам, че ти следиш много ситуацията с българските банки. Можеш ли да споделиш коя е най-читавата в твоите очи за физически лица? 

Връзка към коментар

Тъкмо влизам да се оплача от Фибанк и като видях цялата тема се хванах за главата, то направо положението е хвани единия, удари другия 😄

Вчера съм получил рефънд от qatar airways, за което симпатягите са си удържали 1% от сумата с основание "плащане с карта" и когато позвъних да попитам защо е така любезно ми обясниха, че всеки получен превод по карта се таксува с 1%.. Това няколко мнения по-нагоре в скрийншота с условията им лично аз не го виждам.. Освен ако Qatar Airways не са "залагане и хазарт".. 😄

Та, както и да е, най-вероятно го знаете, но да спомена, че и тази такса съществува..

А и щях да похваля ДСК, от които съм доволен последната година и тя каква стана  тези месеци - затваряне на депозити, такса за банкомат от собствени банкомати.. 

Връзка към коментар
преди 43 минути , Kosta Grudov каза:

Тъкмо влизам да се оплача от Фибанк и като видях цялата тема се хванах за главата, то направо положението е хвани единия, удари другия 😄

Вчера съм получил рефънд от qatar airways, за което симпатягите са си удържали 1% от сумата с основание "плащане с карта" и когато позвъних да попитам защо е така любезно ми обясниха, че всеки получен превод по карта се таксува с 1%.. Това няколко мнения по-нагоре в скрийншота с условията им лично аз не го виждам.. Освен ако Qatar Airways не са "залагане и хазарт".. 😄

Та, както и да е, най-вероятно го знаете, но да спомена, че и тази такса съществува..

А и щях да похваля ДСК, от които съм доволен последната година и тя каква стана  тези месеци - затваряне на депозити, такса за банкомат от собствени банкомати.. 

За съжаление го има в тарифата им. Води се "Получаване на суми по платежна сметка чрез карта във връзка с връщане или отказ от стока/услуга".

• Харесвам 4
Връзка към коментар
Преди 1 час, Guinness каза:

@Георги Матеев, знам, че ти следиш много ситуацията с българските банки. Можеш ли да споделиш коя е най-читавата в твоите очи за физически лица? 

Към момента не мога да препоръчам нито една бг финансова институция като "читава". В общи линии нашенските банки се надпреварват за приза "нагляр на годината". В последно време всички развалиха значително условията си, а като гледам тепърва ще става още по-зле.

За личните си финанси ползвам Пейсера, Револют, Кърв + Дайнърс, като при правилна употреба тази комбинация води до минимални или дори никакви такси (предвид кешбека от Дайнърс).

Отделно засега все още поддържам и частно банкиране в ДСК, което обаче не мога да препоръчам за нови клиенти, предвид доста нарастналата му такса (аз плащам по цени от 2015 поради безсрочния ми договор).

• Харесвам 5
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

С БГ банките приключих преди повече от 5г.

Може да се работи само с револют ако минете на навика да си плащате 99.9% с карта. 

Револют вече е банка с 100к евро гаранция. Давате си латвийския ИБАН за преводи и това е.

Обаче фин култура на българина е нулева (да не кажа по-лошо). Дори в тоя форум, където има доста изключения, ситуацията е плачевна. Затова не им е проблем по 3-4-5+ лв таски на месец.

Връзка към коментар

С БГ банките може да се приключи, ако не получаваш трудови възнаграждения в BGN и финансовата култура в случая няма никакво значение. 
А когато дадеш въпросния литовски! IBAN и чакаш един месец (чешка фирма) да ти кажат, че не могат да ти възстановят парите по него и искат сметка в БГ банка - за каква култура говорим?

Така че дори в този форум не е въпрос на финансова култура или на избор.

Можеш да избереш само на коя банка да си даваш парите

Връзка към коментар
преди 2 минути , Надя каза:

С БГ банките може да се приключи, ако не получаваш трудови възнаграждения в BGN и финансовата култура в случая няма никакво значение. 
А когато дадеш въпросния литовски! IBAN и чакаш един месец (чешка фирма) да ти кажат, че не могат да ти възстановят парите по него и искат сметка в БГ банка - за каква култура говорим?

Така че дори в този форум не е въпрос на финансова култура или на избор.

Можеш да избереш само на коя банка да си даваш парите

Пропуснала си един дребен детайл. 

В Пейсера, получаваш виртуален IBAN на Пощенска банка и можеш да си получаваш заплата, пенсия и каквото и да е друго в лева. 
Също така можеш да плащаш и към държавата (осигуровки, данъци и т.н)

Месечната такса е 0 (нула) лева

• Харесвам 5
  • Благодаря 2
Връзка към коментар

Добре. 🙂

Не съм добра в дребните детайли явно. И финансова култура нямам.

Само че Пощенска е една от най-безумните БГ банки, така че даже няма да се информирам за Пейсера. Револют ми стига.

Но! Едно голямо БЛАГОДАРЯ! за дребния детайл. Чувствам се предупредена. Пък нека да е с 0 лв месечна такса. Тя не е сама. 

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.