Прескочи до съдържание

Български Банки - кратки въпроси и дискусии

Препоръчани мнения

преди 1 минута , Надя каза:

Добре. 🙂

Не съм добра в дребните детайли явно. И финансова култура нямам.

Само че Пощенска е една от най-безумните БГ банки, така че даже няма да се информирам за Пейсера. Револют ми стига.

Но! Едно голямо БЛАГОДАРЯ! за дребния детайл. Чувствам се предупредена. Пък нека да е с 0 лв месечна такса. Тя не е сама. 

Пейсера е литовска компания, която няма нищо общо с Пощенска банка. Просто имат договор за издаване на виртуални сметки там, за улеснение на потребителите си.

За хора, които получават пенсия и/или заплата в Бъллгария - няма по-добра алтернатива в момента.

Фирмена сметка също струва нула лева.

• Харесвам 9
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Имам и фирмена и персонална сметка в Пейсера и съм доволен много, но малко ми е тъмен

начина за изваждане на кеш от сметките. Условията с дебитните карти не са добри. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, cybersimo каза:

За хора, които получават пенсия  в България - няма по-добра алтернатива в момента.

В Райфайзенбанк има сметка за пенсионери без такса.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, Yto каза:

Имам и фирмена и персонална сметка в Пейсера и съм доволен много, но малко ми е тъмен

начина за изваждане на кеш от сметките. Условията с дебитните карти не са добри. 

Така е. Не са добри условията по ДК.

Затова пейсера+револют.

Или само револют. Искам да видя кой работодател не иска да праща по литовски ИБАН. И най-вече защо.

преди 3 часа, Надя каза:

С БГ банките може да се приключи, ако не получаваш трудови възнаграждения в BGN и финансовата култура в случая няма никакво значение. 
А когато дадеш въпросния литовски! IBAN и чакаш един месец (чешка фирма) да ти кажат, че не могат да ти възстановят парите по него и искат сметка в БГ банка - за каква култура говорим?

Така че дори в този форум не е въпрос на финансова култура или на избор.

Можеш да избереш само на коя банка да си даваш парите

Леле майко.

51fgPkAoT6L._AC_SL1024_.jpg

• Харесвам 1
  • Смея се 4
Връзка към коментар
преди 3 минути , garnet каза:

Искам да видя кой работодател не иска да праща по литовски ИБАН. И най-вече защо.

Ами просто таксата е безумна за превод на лева към IBAN в различна от БГ банка. 
За превод на заплата освен Пейсера може и Phyre( А1,Vivacom wallet) или icard дори имат преимущество с безплатната си карта и в комбинация с Револют са ОК. 
От БГ банките за сега РФБ имат сметка с карта за 1,3лв на месец, като бонуса е, че имаш безплатно плащане на битови сметки. Нямаш такса за зареждане на Револют и картата може да се добави в Apple wallet( за мен това е плюс)

• Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 20 минути , Zlia каза:

А това защо трябва да е проблем на работника? 

Ако искат да ти превеждат заплатата по банка - това е сметката (да се оправят). Ако им е скъпо - да ти ги дават в кеш, не си длъжен да имаш сметка в БГ банка. Само Пейсера е решението в този случай, ако работодателят се запъне.

• Смея се 2
Връзка към коментар
преди 55 минути , cybersimo каза:

А това защо трябва да е проблем на работника? 

Ако искат да ти превеждат заплатата по банка - това е сметката (да се оправят). Ако им е скъпо - да ти ги дават в кеш, не си длъжен да имаш сметка в БГ банка. Само Пейсера е решението в този случай, ако работодателят се запъне.

Коректността би трябвало да е двустранна все пак. То по тази логика може и на бахамите да имаш сметка и там да искаш да ти превеждат. Да, закона не те задължава да имаш БГ сметка, но и никой не те кара да бачкаш насила. 
А както писах по-нагоре- има и други варианти освен Пейсера. 

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 9 минути , Zlia каза:

Коректността би трябвало да е двустранна все пак. То по тази логика може и на бахамите да имаш сметка и там да искаш да ти превеждат. Да, закона не те задължава да имаш БГ сметка, но и никой не те кара да бачкаш насила. 
А както писах по-нагоре- има и други варианти освен Пейсера. 

Мисълта ми беше, че след като Револют е официално банка в България, аз съм изпълнил моята страна от сделката като съм си отворил сметка в банка в България 

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 2 часа, Zlia каза:

Това може ли някой да го потвърди с примери? За СЕПА превод.

От сметка в лева по сметка в евро в ЕС. 

Щото си мисля, че при превода май може да се каже на банката 'от моята сметка ХХХХ, вземете 100 евро и ги пратете на сметка УУУУ в Литва'

Банката превалутира и от твоята сметка излизат 195.60 лв (+ цена превод в СЕПА=на превод в БГ и/или превалутиране).

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Аз не разбирам защо толкова се драматизира, че са банките са взели левче-два за превод или 3-4 лева месечно за обслужване на сметка. В този сектор работят 30 000 човека (специално отворих и издирих), които от някъде все пак трябва да си изкарат заплатите ...

• Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 13 минути , Брани каза:

Аз не разбирам защо толкова се драматизира, че са банките са взели левче-два за превод или 3-4 лева месечно за обслужване на сметка. В този сектор работят 30 000 човека (специално отворих и издирих), които от някъде все пак трябва да си изкарат заплатите ...

Да си изкарват печалбата от кредитите,които са 20% на година лихва,а на нашите пари не дават никаква.

• Харесвам 6
Връзка към коментар
преди 22 минути , Брани каза:

А защо не може бюрокрацията да се намали наполовина и да се предоставят повече интернет услуги, които би трябвало да са безплатни?

Предишните години се съмнявам да е имало по-малко служители, а пък такива такси нямаше. 
Такси превалутиране също нямаше, а пък нищо не се е променило за да ги въведат. 
Защо трябва с всяка изминала година печалбите на банките да вдигат многократно и да взимат заплати от по 30000 лв?

• Харесвам 8
Връзка към коментар
преди 15 минути , cybersimo каза:

А защо не може бюрокрацията да се намали наполовина и да се предоставят повече интернет услуги, които би трябвало да са безплатни?

Предишните години се съмнявам да е имало по-малко служители, а пък такива такси нямаше. 
Такси превалутиране също нямаше, а пък нищо не се е променило за да ги въведат. 
Защо трябва с всяка изминала година печалбите на банките да вдигат многократно и да взимат заплати от по 30000 лв?

е заплати от 30к само по най-високите нива, масово служителите взимат между 700 и 1600лв ...то и затова текучеството е толкова високо и нивото на обслужване толкова ниско..... в същото време работят с рентабилност от по над 20-30% сравнено с други браншове където са под 10%.... с другото съм напълно съгласен....нито са предложили нещо изключително, че да имат основание да вдигнат таксите, нито нищо....

• Харесвам 7
Връзка към коментар

преди 2 часа, Брани каза:

Е това е!!!

Майка плаче, мачки мячат.

Чипа, чипа.

jiFfM.jpg

• Смея се 2
Връзка към коментар
преди 10 минути , garnet каза:

Е това е!!!

Майка плаче, мачки мячат.

Чипа, чипа.

Така е. Не ни мисли нас, заслепените. Важното е, че ти си просветлен и не им даваш 2-3 лева на месец на тия кожодери световни 🙂

Революцията кога ше вдигаме?

Спи ли този народ?

• Харесвам 3
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 8 минути , Брани каза:

Така е. Не ни мисли нас, заслепените. Важното е, че ти си просветлен и не им даваш 2-3 лева на месец на тия кожодери световни 🙂

Спи ли този народ?

Не си ме разбрал/а. И по 20-30 лв/м им давай.

Кво ми дреме?! Тя картинката казва всичко.

Връзка към коментар
30 minutes ago, Брани said:

Спи ли този народ?

Айде не се дръж и ти като норвежки селянин , дето 3 лева за нищо ги няма.

Това са си половин килограм зелен фасул.

П.П. Ако е от спортна злоба го разбирам ,но иначе ми е странна цялата гимнастика за подобен тип спестяване.

• Смея се 3
Връзка към коментар
преди 3 часа, garnet каза:

Това може ли някой да го потвърди с примери? За СЕПА превод.

От сметка в лева по сметка в евро в ЕС.

СЕПА преводи са само в евро. Не мисля, че някой ще е съгласен да му се превалутира заплатата, а и не съм сигурен, че е законно. 

30000 човека бачкали в тая сфера, пък хем им малки заплатите, хем всяка година печалбите на банките им се покачват. За мен в БГ си има картел в тези услуги. Как пък никой не иска да намали таксите и да обере клиентите на другите?

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Според мен, не става въпрос да се спетят 2-3 лева от такси, макар, че са доста повече, поне от моя опит. Ще дам пример с БАКБ, където е сметката по която ми превеждат заплатата, 2.5лв такса за сметка и още толкова за карта, като първата година нямах такса за картата. На пръв поглед, съвсем нормални условия, като подписвах договора с тях, ми обясниха, че с тяхната карта, няма такса за плащане на ПОС в чужбина, каквато имах в прдишната ми банка в размер на 0.25%. Не ми пука да плащам 5лв на месец при ясни и прозрачни усовия, но уви, оказва се, че това е химера с нашите банки. Същата тази банка, при плащане с карта в 90% от случаите ми слага около 0.3% превалутиране, като тази такса я нямаше обявена в условията като подписвах и досега я няма на сайта им и на теория плащанрто с тяхната мастеркард е без такси, един вид, това превалутиране не го броят за такса, което е абсурдно. Дори ми го начисляват при плащане в лева, а картата също е в лева и после ми обясняват, че се получава, защото ПОС терминала се обслужвал от чуждестранна фирма. Това е поредната банка, която хващам в подобни прикрити и непочтенни практики, всеки месец с тези скрити такси успяват да ми вземат поне още десетина лева, освен тези, които така или иначе ми удържат за сметка и карта. И не, 10-20лв на месец, не са някаква сериозна сума, с тях и без тях, все тая, обаче не и по този начин. Досега не съм бил клиент на българска банка от която да не съм се разочаровал, заради некоректни и прикрити такси. Затова бих направил каквото ми е по силите, за да им спра кранчето и искрено бих се радвал, ако повече хора го направят, защото това заслужават, тези наглеци.

По-нагоре в темата се спомена, че е възможно да се получава заплата по трудов договор по сметка в Пейсера или phyre. Интересува ме, някой от форума, дали го е изпробвал на практика? Ако е възможно, бих се възползвал и бих отсвирил тотално българските банки, защото ме отвращават. Но досега,  работодателите ми, винаги са искали да предоставям нещо като удостоверение за банкова сметка, документ издаден и с печат от банката в който пише трите имена, егн и че лицето е титуляр на дадена сметка и айбана на сметката. Мисълта ми е, че досега никога не е ставало  да ми превеждат заплатата, ако им занеса само айбан написан на лист, а искат този конкретен документ. Потърсих в приложението на Пейсера и това на Phyre, дали може да се генерира такъв документ, за да го принтирам и предоставя на работодатля, но не намирам подобна опция. Чудя се и след като сметката ми в Пейсера е в пощенска, ако отида на гише в банката, дали ще ми издадат подобно удостоверение, но се съмнявам, защото с пощенска не съм подписвал договор за сметка. Ще се радвам, ако някой, който си получава заплатат по сметката от Пейсера, рзясни как става.

• Харесвам 11
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 11 часа, Брани каза:

Ох, горкият банков бранш, направо да ги ожали човек. Статия за лек размисъл: Ръстът на приходите от такси увеличава банковите печалби

Някои банки вече взимат по 4-5 лева за вътрешен превод в БГ, очаквам скоро и други да последват. Това не го намирам за нормално.

Такси за превалутиране, парични трансфери, кеш внос / теглене по сметка и т.н. са вече кажи-речи стандарт за всяка банка. Само допреди година-две такива такси бяха изключение.

Ако погледнеш пък разходите за фирмени сметки - повярвай ми, лошо ще ти стане. Дрането там е до кръв.

Сори, доста е наивно да си представяш, че ръстът на приходите има каквото и да е отношение към заплатите на тези 30.000 човека. Но да, отразява се позитивно на заплатите на топ мениджърите и на печалбата на чуждестранните собственици, на които силно не им пука за гражданите.

Така или иначе не става въпрос за 2-3 лева, а за принцип. Аз лично имам проблем с това някой да изкарва кеш от вложените ми пари някъде, на мен да подмята (буквално) стотинки на края на годината, а отгоре на това безцеремонно да ми взима и доста стотици левове (на годишна база) за изсмукани от пръстите такси. И то при условие, че нивото на банковите услуги у нас на практика не е мръднало от години. Може би токът за сървърите е поскъпнал осемкратно, знам ли?

Накратко, не се чувствам толкова ларж, че да хвърлям парите си на боклука, и винаги когато нещо е свързано със спестяване на пари от банковия картел (да, усеща се като картел) - ще го правя, дори това да ми коства удобство. Заради принципа и защото неистово ме дразнят с наглостта си.

• Харесвам 17
  • Браво 2
Връзка към коментар

Ясно ,че са дразнещи. Въпросът е би ли доверил всичкия си финансов интерес / ресурс/ операции на банкова организация без реално физическо присъствие и възможност за жив контакт ? 

Аз не бих., както не бих поверил и всичките си важни документи примерно единствено на облачна услуга .

Разбира се ползвам  Revolut , Wise , Phyre и възможностите за елиминиране на разни такси , првалутирания и т.н. ,но пълен отказ от традиционното банкиране не бих  направил към момента , и  не мисля че тия подли таксички са чак толкова съсипващи за икономически активен човек.

Ето по-горе бе даден пример за банка с безплатна сметка за получаване на пенсия. Явно при повече търсене има разни варианти.

Не вярвам традиционното банкиране скоро да умре и когато се случи твърде вероятно сегашните играчи ще завземат позиции и в новата среда. Не говоря конкретно за българските ,за които е ясно колко некоректни практики прилагат , а принципно.

@dimitrov6,банките са бъкани с пари и в това им е проблема  ,затова търсят все нови и нови начини да увеличават печабите си , а таксите са най-лесния начин за това.

Не знам къде си видял 20% лихва ,но вероятно е била някоя фирма за бързи кредити ,а не банка.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 22 минути , stanimir каза:

Ясно ,че са дразнещи. Въпросът е би ли доверил всичкия си финансов интерес / ресурс/ операции на банкова организация без реално физическо присъствие и възможност за жив контакт ? 

Аз не бих., както не бих поверил и всичките си важни документи примерно единствено на облачна услуга .

Разбира се ползвам  Revolut , Wise , Phyre и възможностите за елиминиране на разни такси , првалутирания и т.н. ,но пълен отказ от традиционното банкиране не бих  направил към момента , и  не мисля че тия подли таксички са чак толкова съсипващи за икономически активен човек.

Ето по-горе бе даден пример за банка с безплатна сметка за получаване на пенсия. Явно при повече търсене има разни варианти.

Не вярвам традиционното банкиране скоро да умре и когато се случи твърде вероятно сегашните играчи ще завземат позиции и в новата среда. Не говоря конкретно за българските ,за които е ясно колко некоректни практики прилагат , а принципно.

Да си ме чул да говоря за пълен отказ от традиционно бакиране? Аз самият имам и стандартни сметки, но просто така съм си подредил нещата, че това да не ми струва нищо.

Постът ми беше инспириран от забележката на Брани - мисълта ми най-общо беше, че невинаги става въпрос за 3 лева, а за принципи. Не е ОК единствено да има растящи / нови такси за сметка на нулево развитие.

Или съм пропуснал, че в ДСК интерфейса вече може да се проверява подробно извлечение на Уиз точките? 🙂

П.С. Лихвите по кредитни карти варират стандартно в диапазона 14-18%. А далеч не всички хора погасяват в срок.

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Аз гледам в началото , откъдето започна дискусията.

За КК карти е така , просто под банков кредит не разбирам точно кредит по КК , а както знаем при него има опция да е с нулева лихва за клиента.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 14 минути , Георги Матеев каза:

Или съм пропуснал, че в ДСК интерфейса вече може да се проверява подробно извлечение на Уиз точките? 🙂

Не говори така. Аз все си мисля, че се прави последно тестване и утре ще тръгне ...

Но има пък бонуси:

image.png.0eaa292db43b3d93e5f099d8fd6e7992.png

• Харесвам 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, stanimir каза:

@dimitrov6,банките са бъкани с пари и в това им е проблема  ,затова търсят все нови и нови начини да увеличават печабите си , а таксите са най-лесния начин за това.

Не знам къде си видял 20% лихва ,но вероятно е била някоя фирма за бързи кредити ,а не банка.

Кредитните карти са с 20% на година лихва.Ако си погасиш задълженията в срок няма да толкова,но има хора като брат ми дето 2 години не върна 500 лв изтеглени от картата и си плаща по 100 лв лихва на година,отделно 45 лв годишна такса.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.