Прескочи до съдържание

Български Банки - кратки въпроси и дискусии

Препоръчани мнения

Разбира се , просто мисля че това е доста "екзотичен" кредитен ресурс от гледна точка поне на участниците в този форум.

След кварталния лихвар и бързите кредити ,предполагам КК е възможно най-неизгодната кредитна линия ,в случай че не може да си погасяваш задълженията и просто я елиминирам по подразбиране.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Преди месец попълвах анкета за банките и там имаше идеи да се пускат нови услуги като Revolut от традиционните ни банки,тоест да си откриеш сметка онлайн и обслужването е без да ходиш до физическа банка.

• Харесвам 2
  • Шок 1
Връзка към коментар

@dimitrov6 Идеята на кредитните карти (особено в чужбина, където масово печелиш точки още при издаване на картата) е да ги ползваш като дебитна карта и да ползваш допълнителните услуги и затова трябва да си финансово дисциплиниран, което у нас хората масово не са - както по-бедни, така и по-богати. 

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Както казах:

1.финансовате култура на българина е отчайваща.

2.Финансовата дисциплина още по.

2 неща за кредитните карти:

1.Не се ползват за заем/кредит (виж 2 горе)

2.Не са за хора с нисък доход (виж 1 горе)

Много е просто.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 15 часа, garnet каза:

Това може ли някой да го потвърди с примери? За СЕПА превод.

От сметка в лева по сметка в евро в ЕС. 

Щото си мисля, че при превода май може да се каже на банката 'от моята сметка ХХХХ, вземете 100 евро и ги пратете на сметка УУУУ в Литва'

Банката превалутира и от твоята сметка излизат 195.60 лв (+ цена превод в СЕПА=на превод в БГ и/или превалутиране).

Абсолютно вярно и аз направих експеримент през ДСК.

Избрах от менюто "Междубанков превод във валута". От списъка с валидни сметки избрах сметка в BGN. В полето за валута, в която искам да направя превода, избрах EUR. Веднага се появи допълнително меню за превалутиране. ДСК продава еврото на 1.96 и съответно за 100 евро ми изписа, че от левовата ми сметка ще излязат 196 лв. От меню тип на превода избрах SEPA (със споделени разноски). В полето за получател, написах литовския си IBAN в евро от сметката в Револют. Преди да потвърдя превода се визуализира таксата за превода (1 лв), която е същата както е и за SEPA превод EUR->EUR, и същата, както за превод BGN->BGN към друга българска банка.

Преди малко сумата от 100 евро постъпи в сметката ми в Револют.

Следователно никой работодател няма причина да отказва превода на заплатата ти към еврова сметка в ЕС, стига ти да си ок с курса на превалутиране на съответната банка и в това няма нищо незаконно, защото от сметката на работодателя ще е излязла същата сума в ЛВ, която би излязла и ако ти преведат заплатата в някоя друга БГ банка.

• Харесвам 8
Връзка към коментар

Банкте са изтрещели вече с тези такси. Мин. месец влизам в рандом банка за да купя едни къси 200-300 евро да не съм съвсем без кеш и касиерката освен техния курс ми каза, че имам и такса 4% на сумата 😬 Останах втрещен и директно си тръгнах. Влезнах в съседната и трябваше да си купя 318 евро за да нямам такса хаха. Касиерката направо си ми каза, че всяка седмица има нови такси естественно в ущърб на клиента. Банките бяха Пощенска и Обб, но незнам вече в каква последователност. 

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 49 минути , cybersimo каза:

Следователно никой работодател няма причина да отказва превода на заплатата ти към еврова сметка в ЕС, стига ти да си ок с курса на превалутиране на съответната банка и в това няма нищо незаконно, защото от сметката на работодателя ще е излязла същата сума в ЛВ, която би излязла и ако ти преведат заплатата в някоя друга БГ банка.

От друга страна при превалутирането на 2000 лева по дадения курс получаваш разлика от малко над 2 евро спрямо фиксинга.

Така че може да нямаш такса, ама губиш достатъчно от курса. После като плащаш нещо в България, вероятно пак има превалутиране, което минава по някакъв курс, а не по фиксинг.

Аз малко се изгубих в коментарите в това каква е целта на това да не ползваш бг банка (освен месечната такса, което очевидно след превалутирането си губи смисъла), така че ако печелиш нещо повече, може някой да поясни.

Връзка към коментар
Преди 1 час, Victoria каза:

-

От друга страна при превалутирането на 2000 лева по дадения курс получаваш разлика от малко над 2 евро спрямо фиксинга.

Така че може да нямаш такса, ама губиш достатъчно от курса. После като плащаш нещо в България, вероятно пак има превалутиране, което минава по някакъв курс, а не по фиксинг.

Аз малко се изгубих в коментарите в това каква е целта на това да не ползваш бг банка (освен месечната такса, което очевидно след превалутирането си губи смисъла), така че ако печелиш нещо повече, може някой да поясни.

Предполагам за 2000 лв заплата ще загубиш 2-3 лв в превалутиране. По-малко е от 3-4-5+ лв (зависи) от такси в БГ банки.

При харчене от револют в лева, курса е по фиксинг = не губиш нищо.

Отделно кефа, че си го отпрал на БГ банките.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 3 минути , garnet каза:

Дали ще Ви е удобно да не употребявате подобни изрази?

Някак олекват мненията при такъв начин на изразяване.

• Харесвам 6
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 5 часа, Георги Матеев каза:

Ох, горкият банков бранш, направо да ги ожали човек. Статия за лек размисъл: Ръстът на приходите от такси увеличава банковите печалби

Някои банки вече взимат по 4-5 лева за вътрешен превод в БГ, очаквам скоро и други да последват. Това не го намирам за нормално.

Такси за превалутиране, парични трансфери, кеш внос / теглене по сметка и т.н. са вече кажи-речи стандарт за всяка банка. Само допреди година-две такива такси бяха изключение.

Ако погледнеш пък разходите за фирмени сметки - повярвай ми, лошо ще ти стане. Дрането там е до кръв.

Сори, доста е наивно да си представяш, че ръстът на приходите има каквото и да е отношение към заплатите на тези 30.000 човека. Но да, отразява се позитивно на заплатите на топ мениджърите и на печалбата на чуждестранните собственици, на които силно не им пука за гражданите.

Така или иначе не става въпрос за 2-3 лева, а за принцип. Аз лично имам проблем с това някой да изкарва кеш от вложените ми пари някъде, на мен да подмята (буквално) стотинки на края на годината, а отгоре на това безцеремонно да ми взима и доста стотици левове (на годишна база) за изсмукани от пръстите такси. И то при условие, че нивото на банковите услуги у нас на практика не е мръднало от години. Може би токът за сървърите е поскъпнал осемкратно, знам ли?

Накратко, не се чувствам толкова ларж, че да хвърлям парите си на боклука, и винаги когато нещо е свързано със спестяване на пари от банковия картел (да, усеща се като картел) - ще го правя, дори това да ми коства удобство. Заради принципа и защото неистово ме дразнят с наглостта си.

Инфлационният натиск покрай всякаквите кризи бута всякакви цени нагоре по цял свят. Не е задължително да има някакво подобрение в някаква услуга, за да и увеличат цената. За да го направят, възможно е някой някъде по веригата да им е увеличил разходите или просто да го правят, за да не останат назад и на принципа "ако мине". Това сигурно си го знаят само шепа хора във всяка компания. И с риск да остана неразбран като предния път, когато застъпвах велика идея (а май и по-предния), ако не ти увеличат таксата на теб като краен потребител, ще натоварят някой по-голям техен клиент, който може да се окаже например хипермаркет и който след това да си вдигне цените на хляба (или на водката 🙂 ) и в крайна сметка пак да си няколко лева назад.

Не става въпрос за това кой е ларж или кой не, а че секторите са толкова свързани, че не ми се вижда смислено да бойкотираш само едно пипало на една система, която е всеобхватна и винаги ще намери начин да си вземе каквото е решила от крайния потребител. Не казвам, естествено, че е правилно, ама просто е така.

• Харесвам 2
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 22 минути , garnet каза:

Предполагам за 2000 лв заплата ще загубиш 2-3 лв в превалутиране. По-малко е от 3-4-5+ лв (зависи) от такси в БГ банки.

При харчене от револют в лева, курса е по фиксинг = не губиш нищо.

Не 2-3лв, а над 2 евро, около 4 лева.

2000/1,96=1020,408

2000/1,95583 = 1022,583

Ползвам две банки и там стандартната такса е под три лева и макар че със сигурност на места таксата е по-висока, ме учудват тези 3-4-5лв, които споменаваш.

Отделно, че при превалутиране по-голяма сума от 2000лв, разликата ще е по-голяма. Т.е. например за 3000лв стават над три евро.

А за кефа също не съм сигурна. Те реално ще ти съберат "таксата" под формата на превалутиране и без да си им клиент.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 20 минути , Victoria каза:

2000/1,96=1020,408

2000/1,95583 = 1022,583

А на коя банка в БГ при плащане на чужд ПОС курсът е 1.95583 (с изключение на Дайнърс картата, където не можеш директно да си получаваш заплатата, освен ако работодателя не е съгласен да праща превод към кюпова сметка)?

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 5 минути , cybersimo каза:

А на коя банка в БГ при плащане на чужд ПОС курсът е 1.95583 (с изключение на Дайнърс картата, където не можеш директно да си получаваш заплатата, освен ако работодателя не е съгласен да праща превод към кюпова сметка)?

Тук опира до това колко често плащаш в евро вероятно и сигурно има хора, за които ще излезе на сметка, ама и на много други не би.

Връзка към коментар
преди 2 часа, cybersimo каза:

Не е банка, но... https://www.transcard.bg/bg/valutni-kursove/

Връзка към коментар
преди 17 минути , Patrick K каза:

Не е банка, но... https://www.transcard.bg/bg/valutni-kursove/

тези ги забравих, при тях също нямаше такса мисля нито за лична, нито за фирмена сметка/карта

Връзка към коментар
преди 20 часа, Victoria каза:

2000/1,96=1020,408

2000/1,95583 = 1022,583

Ползвам две банки и там стандартната такса е под три лева и макар че със сигурност на места таксата е по-висока, ме учудват тези 3-4-5лв, които споменаваш.

Отделно, че при превалутиране по-голяма сума от 2000лв, разликата ще е по-голяма. Т.е. например за 3000лв стават над три евро.

А за кефа също не съм сигурна. Те реално ще ти съберат "таксата" под формата на превалутиране и без да си им клиент.

Права си, обаче и ти и аз забравяме нещо. Този разход е за фирмата, която ти превежда заплатата.

преди 23 часа, cybersimo каза:

Абсолютно вярно и аз направих експеримент през ДСК.

Избрах от менюто "Междубанков превод във валута". От списъка с валидни сметки избрах сметка в BGN. В полето за валута, в която искам да направя

За теста, можеш ли да пробваш да наредиш същото, но в лева по СЕПА към револют?

Връзка към коментар
преди 41 минути , garnet каза:

Права си, обаче и ти и аз забравяме нещо. Този разход е за фирмата, която ти превежда заплатата.

Не точно.

Тръгнахме от

"Следователно никой работодател няма причина да отказва превода на заплатата ти към еврова сметка в ЕС, стига ти да си ок с курса на превалутиране на съответната банка и в това няма нищо незаконно, защото от сметката на работодателя ще е излязла същата сума в ЛВ, която би излязла и ако ти преведат заплатата в някоя друга БГ банка."

Не съм сигурна, че фирмата е длъжна да покрива подобен разход за своя сметка.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Значи всеки работещ на трудов договор има описано възнаграждение в него. Не съм сигурен ако в договора е написано сума в лева а получаваш евро дали е законно. Отделно както някой написа по-нагоре за чий да избягвам такса към БГ банка( а може и без) като после си плащам с курсовата разлика. И този, който се съмняваше как би могъл да удостовери пред работодателя сметка в phyre, как би го направил с Револют или Прйсера? 
Малко противоречащи мнения. 

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 40 минути , Zlia каза:

... как би могъл да удостовери пред работодателя сметка в phyre, как би го направил с Револют или Прйсера? 
Малко противоречащи мнения. 

Revolut са ми издавали удостоверение за собственост на сметка. Свързах се с тях през чата и ми пратиха удостоверението.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 2 минути , chandni каза:

Revolut са ми издавали удостоверение за собственост на сметка. Свързах се с тях през чата и ми пратиха удостоверението.

Този документ може да си го свалиш от приложението, даже не е необходимо да се свързваш с тях. Искаха ми го за издаване на MCO картата, приеха го, така че си е официален, валиден документ.

• Харесвам 7
Връзка към коментар
преди 16 часа, iMari каза:

Този документ може да си го свалиш от приложението, даже не е необходимо да се свързваш с тях. Искаха ми го за издаване на MCO картата, приеха го, така че си е официален, валиден документ.

Сега да, но през 2018 нямаше опция да го свалиш сам.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Да, вече може да се свали от Револют, удостоверение за сметка. За съжаление, не става за получаване на заплата по трудов договор, защото макар и в лева, сметката е в Литва. На теория, ако работодателя е разбран и се съгласи, би могло да стане, но поне в компанията където работя сега, а и в предишните това е невъзможно. Превеждат само по левови сметки в български банки.

Писах на съпорта на пейсера, дали могат да ми издадат удостоверение за сметка, с цел да си получавам заплатата при тях, вече мина седмица и още не са ми отговорили, не знам какво толкова ги затрудни във въпроса.

На този етап, за мен е невъзможно да си получавам заплата по левова сметка от Пейсера или Phyre, защото(поне засега) няма опция да получа от тях, удостоверение за банкова сметка, което да представя на работодателя. Ако имах опция за това, бих отсвирил българските банки.

Ще ми е интересно, ако някой, който получава заплата по трудов договор в България, по сметка от Револют, Пейсера или Phyre, сподели личен опит.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.