Прескочи до съдържание

Български Банки - кратки въпроси и дискусии

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 5 минути , cybersimo каза:

Доколкото ми е известно нямат право да искат такса за вноска по "кредитни продукти" (кредитни карти вкл.), нито на банкомат, нито на каса.

Но да видим до къде ще стигнат в наглостта си

Това е интересно и ново за мене. Преди няколко месеца внесох сума по КК УИЗ на каса и взеха 2 лева. Питах защо и казаха, че имат нови такси.

• Харесвам 1
Публикувано:

Не знам за други банки понеже съм само на Първа инвестиционна клиент от мнго години и там по 50% са скочили таксите и са добавили нови. Примерно за нареждане на вноска през онлайн банкирането нямаше такси сега има 0.50лв, а за вноска на друго лице в същата банка от 2лв на 3.50лв 🤔 . Нали се плаща месечна такса за подръжк ана сметка? Тази такса за какво е? Би трябвало за нищо да нямаш такса друго поне с операции в същата банка. Един ден ще си махна всички карти и сметки от тия тъпи банки.

• Харесвам 3
Публикувано:

При ДСК има развитие, явно са събрали достатъчно "добри" отзиви. Та са си добавили това на сайта:

Промяна в таксите на бизнес пакетите

Категорично ги отсвирвам и ще ровя за алтернатива, увеличение на таксата с почти 20% няма как да им дам. И въобще не става дума за 2,90 лв. месечно допълнително, които едва ли бих и забелязал, ако имаха поне някакво нормално ниво на обслужване. Ама да ми искат пари почти колкото Револут срещу безхаберието си, няма да им се получи.

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 2 часа, EliDion каза:

Аз имам подобно за корпоративни клиенти и пак няма изменения в тарифите, а линк към тях. Хич няма и да ходя да ги търся, ще видим дали ще ме потърсят или ще ми сменят плана без мой подпис. И вероятно ще закрия и тази сметка. Въпроса е, че все някъде трябва да имам. За теглене на каса до 2000лв - 5лв. Нямам думи просто. 

Мисля да закрия и уиз картата вече. Супер ме дразнят.

Аз от юни не съм я взел от клона, където са я преиздали.

Използвам я само да ми плащат wizz членството.

преди 3 минути , logist13 каза:

При ДСК има развитие, явно са събрали достатъчно "добри" отзиви. Та са си добавили това на сайта:

Промяна в таксите на бизнес пакетите

Категорично ги отсвирвам и ще ровя за алтернатива, увеличение на таксата с почти 20% няма как да им дам. И въобще не става дума за 2,90 лв. месечно допълнително, които едва ли бих и забелязал, ако имаха поне някакво нормално ниво на обслужване. Ама да ми искат пари почти колкото Револут срещу безхаберието си, няма да им се получи.

Единствената радостна новина при частното банкиране е, че @Георги Матеев няма време да се прибере в БГ и да го закрие в ДСК и всеки месец се набутва с 2-3 лева в повече.

😋:wink::biggrin:

• Харесвам 1
  • Смея се 7
Публикувано:

@logist13 не бих бързал с изводите преди да видя какво точно съдържат пакетите Класик + и Премиум + и да преценя. Таксите им са ОК и ако включват повечето неща, които ползвам, най-вероятно бих минал на един от двата. Писах на банкерката си за повече инфо.

ДСК неистово ме дразни в момента, но и другите банки не са цвете за мирисане. Трябва да отбележа, че алтернативите не са особено по-добри или изгодни, а да местя целия си финансов свят в друга банка ще е трудоемко и с доста съмнителен ефект. Колкото и да ми е неприятно на този етап не мога да си позволя да остана без българска банка. Не, че 90% от финансовите си действия отдавна не съм пренасочил към финтеци, но все пак остават едни 10%...

@ven62 ще те разочаровам - новите такси влизат в сила от 01 януари, имам доста време за реакция 🙂

• Харесвам 2
  • Браво 1
Публикувано:
преди 27 минути , Георги Матеев каза:

@logist13 не бих бързал с изводите преди да видя какво точно съдържат пакетите Класик + и Премиум + и да преценя. Таксите им са ОК и ако включват повечето неща, които ползвам, най-вероятно бих минал на един от двата. Писах на банкерката си за повече инфо.

ДСК неистово ме дразни в момента, но и другите банки не са цвете за мирисане. Трябва да отбележа, че алтернативите не са особено по-добри или изгодни, а да местя целия си финансов свят в друга банка ще е трудоемко и с доста съмнителен ефект. Колкото и да ми е неприятно на този етап не мога да си позволя да остана без българска банка. Не, че 90% от финансовите си действия отдавна не съм пренасочил към финтеци, но все пак остават едни 10%...

@ven62 ще те разочаровам - новите такси влизат в сила от 01 януари, имам доста време за реакция 🙂

Май клоня да метна всичко в TBI, доколкото гледам разплащателните им сметки са без такси, преводите им са жълти стотинки, внасянето/тегленето на каса до 5000 лева им е без такса, дебитната им карта е без такси за теглене на банкомати. В тази връзка ДСК не могат да ми предложат нищо смислено срещу 17,90 лв. на месец. Откакто се опитаха да ми връчат дебитна карта без ПИН (т.н. неизползваема за мен) и ми отказаха уж полагащата се в пакета кредитна карта (за 1 евро кредитен лимит който желаех ми искаха декларации за 3 години) времето на ДСК им изтичаше, с увеличените такси времето им вече свърши.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 40 минути , logist13 каза:

Май клоня да метна всичко в TBI, доколкото гледам разплащателните им сметки са без такси, преводите им са жълти стотинки, внасянето/тегленето на каса до 5000 лева им е без такса, дебитната им карта е без такси за теглене на банкомати. В тази връзка ДСК не могат да ми предложат нищо смислено срещу 17,90 лв. на месец. Откакто се опитаха да ми връчат дебитна карта без ПИН (т.н. неизползваема за мен) и ми отказаха уж полагащата се в пакета кредитна карта (за 1 евро кредитен лимит който желаех ми искаха декларации за 3 години) времето на ДСК им изтичаше, с увеличените такси времето им вече свърши.

Да, към момента TBI изглежда топ, но почти мога да се басирам, че максимум до края на 2022 ще променят / влошат условията си. Вече доста пъти го гледах тоя филм с по-малки институции, които зарибяват с добри условия и после режат глави, а честно казано ми писна да се местя от банка в банка. Наскоро закрих сметката си и в Тексимбанк, тъй като и там прецакаха нещата, а допреди 5-6 месеца бяха много добре.

Иначе банкерката преди малко ми отговори. Моят пакет "Златен" (той отдавна е спрян от продажба) няма да има абсолютно никаква промяна в цената и условията, т.е. за мен всичко остава както досега за 20 лв. на месец. Проблем - решен.

• Харесвам 12
  • Браво 2
Публикувано:
преди 51 минути , Георги Матеев каза:

Иначе банкерката преди малко ми отговори. Моят пакет "Златен" (той отдавна е спрян от продажба) няма да има абсолютно никаква промяна в цената и условията, т.е. за мен всичко остава както досега за 20 лв. на месец. Проблем - решен.

Трай си и не се хвали, много е вероятно просто някой в ДСК да е проспал и пропуснал този пакет 🙂

Иначе за TBI развитието ще е най-вероятно точно такова, ама засега бива. А след година-две може да има и други възможности. Прехвърлянето е лесно, 2-3 превода, даже с пакета на ДСК ще е без пари, като за последно. 

Публикувано:

Аз да разкажа какво стана тук последните няколко години.

Появиха се много приложения, отначало даващи някакви улеснения, например за кешбек при зареждане на бензин, за лесно прехвърлне на пари електронно между физ. лица, за плащане на битови сметки с телефона, вместо да ходиш да се редиш някъде на опашка и т.н. Послепенно те се превърнаха в дигитални банки, имаш си напълно функционална сметка и позволяват всички основни банкови операции, включително да ти превеждат заплата, и са без месечна такса. И без да съм го искал изведнъж се оказах с 10 банкови сметки. Съответно и големите банки започнаха да предлагат такива цифрови сметки без такса, защото иначе постепенно ще останат без клиенти.

Кои и колко от тези банки ще оцелеят по-продължително време предстои да се види...

Та ако някой е предприемчив може да изкопира идеята...

• Харесвам 9
Публикувано:

Опитах да платя един сешоар от ЕМАГ и не можах с дебитна карта от Уникредит и с Револют.Накрая стана с карта Wise.На Уникредит ми изписа,че не ми е позволена такава транзакция,а при Револют страницата се бъгна.В Револют не бях обменил предварително достатъчно левове,но имах евро,дали това не е е една от причините да не стане.Сушоара беше писан на името на майка за получател.

• Замислям се 1
Публикувано:
Преди 1 час, dimitrov6 каза:

Опитах да платя един сешоар от ЕМАГ и не можах с дебитна карта от Уникредит и с Револют.Накрая стана с карта Wise.На Уникредит ми изписа,че не ми е позволена такава транзакция,а при Револют страницата се бъгна.В Револют не бях обменил предварително достатъчно левове,но имах евро,дали това не е е една от причините да не стане.Сушоара беше писан на името на майка за получател.

Понякога в някои сайтове когато има разминаване с получателя и купувача дават грешка, сигурно и Емаг така са направили. 

Не може един да плаща, а друг да взима продукта. 

Като в НАП може би, трябва да си плащаш само с твоята карта. 🤔

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 6 часа, neuromancer каза:

Аз да разкажа какво стана тук последните няколко години.

Появиха се много приложения, отначало даващи някакви улеснения, например за кешбек при зареждане на бензин, за лесно прехвърлне на пари електронно между физ. лица, за плащане на битови сметки с телефона, вместо да ходиш да се редиш някъде на опашка и т.н. Послепенно те се превърнаха в дигитални банки, имаш си напълно функционална сметка и позволяват всички основни банкови операции, включително да ти превеждат заплата, и са без месечна такса. И без да съм го искал изведнъж се оказах с 10 банкови сметки. Съответно и големите банки започнаха да предлагат такива цифрови сметки без такса, защото иначе постепенно ще останат без клиенти.

Кои и колко от тези банки ще оцелеят по-продължително време предстои да се види...

Та ако някой е предприемчив може да изкопира идеята...

Дано да си прав. Макар, че имам сериозни съмнения, че това е възможно в монополизирано-мафиотската ни икономика в която единствено бизнесите работещи за външни пазари са относително независими. Затова и едва ли скоро пак ще видим Юбер или Болт тука, както и пълноценни дигитални банки, лобитата на сегашните монополи са доста силни.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 14 часа, logist13 каза:

Трай си и не се хвали, много е вероятно просто някой в ДСК да е проспал и пропуснал този пакет 🙂

Иначе за TBI развитието ще е най-вероятно точно такова, ама засега бива. А след година-две може да има и други възможности. Прехвърлянето е лесно, 2-3 превода, даже с пакета на ДСК ще е без пари, като за последно. 

И на мен търпението ми се изчерпа към ДСК. Ползваният от мен пакет го закриват от 25 ноември и на негово място нов с по-големи такси. Ще имам ли санкция/как е друг въпрос/ ако прехвърля всичко налично и оставя 0 лв в сметката и ги отсвиря с месечната такса?. Не е моя вината, те променят едностранно параметрите.  

Публикувано:
преди 1 минута , Kamen каза:

И на мен търпението ми се изчерпа към ДСК. Ползваният от мен пакет го закриват от 25 ноември и на негово място нов с по-големи такси. Ще имам ли санкция/как е друг въпрос/ ако прехвърля всичко налично и оставя 0 лв в сметката и ги отсвиря с месечната такса?. Не е моя вината, те променят едностранно параметрите.  

По-добре официално закривай и приключвай. Не са редки случаите на нулеви сметки да начисляват таксички, които си се трупат. След време (чакат хем да се натрупат такси, хем лихви) ги продават на колектори или дават на съдия изпълнители и си ги взимат със сериозните съпътстващи допълнителни разходи.

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 4 минути , Kamen каза:

Ако не си закриеш сметката ще имаш със сигурност, ще влезеш в неразрешен овърдрафт от това, че ще ти се начислява месечна такса за пакета и ще стане неприятно.

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 1 час, Иван Попов каза:

...

Като в НАП може би, трябва да си плащаш само с твоята карта. 🤔

Сигурен ли си в това.

Аз имам спомени, че съм плащал данък на жена ми с моя карта, а и обратното -  в зависимост коя дайнерс се е нуждаела от оборот.

Намерих ги. Едното плащане към НАП е за мен, другото за данъци, които дължи жена ми.

1.jpg.0c867d0664b7497f450507fe31f74a4f.jpg

НАП?! - Похвалете ме.

• Харесвам 3
Публикувано:

На второ четене / проучване - мисля да дам шанс на TBI. Прегледах много подробно условията и всичко звучи нереално добре. По разплащателни и спестовни сметки няма никакви разходи, трансферите са по 50 стотинки, няма такса за входящи еврови трансфери. При картите няма такса превалутиране, няма такса refund, няма такса паричен трансфер, от atm се тегли безплатно при определени условия, издават кредитни/дебитни карти в евро (за мен лично особено важно), годишната такса на златна кредитна карта е едва 36 лв, подаряват 120 смс-а за транзакции годишно и тн и тн. Дори да попрецакат малко нещата в следващата година най-вероятно пак ще са в пъти по-добре от останалите наглеци. Единствено дето не дават кешбек, но пък за това си има други карти.

Подозирам сделката ще върви в комплект с дървено онлайн банкиране, слаба клонова / atm мрежа и може би недобре обучен персонал, но ще го преглътна. Дотолкова ме дразнят другите банки.

Чудя се само дали първоначално все пак да не запазя и ДСК банкирането за всеки случай, но постепенно всичко сочи към #ДСК ЧАЛ.

преди 2 часа, Kamen каза:

Ще имам ли санкция/как е друг въпрос/ ако прехвърля всичко налично и оставя 0 лв в сметката и ги отсвиря с месечната такса?

В никакъв случай не оставяй нещата без да ги закриеш официално и да дължиш дори и една стотинка, повярвай ми - в бъдеще това ще ти излезне през носа и не си струва.

• Харесвам 12
Публикувано:
преди 5 минути , Георги Матеев каза:

Подозирам сделката ще върви в комплект с дървено онлайн банкиране, слаба клонова / atm мрежа и вероятно недобре обучен персонал, но ще го преглътна. Дотолкова ме дразнят другите банки.

За онлайн банкирането и приложението писах по-назад, както и за предимствата на TBI спрямо другите банки. Нямат собствени банкомати.

Когато си открих сметката, служителката каза, че работи там от близо два месеца и досега не е откривала разплащателна сметка. 🤐 Звъня на колежка да ѝ помага. 😆

• Харесвам 2
Публикувано:
Преди 1 час, Георги Матеев каза:

На второ четене / проучване - мисля да дам шанс на TBI. Прегледах много подробно условията и всичко звучи нереално добре. По разплащателни и спестовни сметки няма никакви разходи, трансферите са по 50 стотинки, няма такса за входящи еврови трансфери. При картите няма такса превалутиране, няма такса refund, няма такса паричен трансфер, от atm се тегли безплатно при определени условия, издават кредитни/дебитни карти в евро (за мен лично особено важно), годишната такса на златна кредитна карта е едва 36 лв, подаряват 120 смс-а за транзакции годишно и тн и тн. Дори да попрецакат малко нещата в следващата година най-вероятно пак ще са в пъти по-добре от останалите наглеци. Единствено дето не дават кешбек, но пък за това си има други карти.

Подозирам сделката ще върви в комплект с дървено онлайн банкиране, слаба клонова / atm мрежа и може би недобре обучен персонал, но ще го преглътна. Дотолкова ме дразнят другите банки.

Чудя се само дали първоначално все пак да не запазя и ДСК банкирането за всеки случай, но постепенно всичко сочи към #ДСК ЧАЛ.

В никакъв случай не оставяй нещата без да ги закриеш официално и да дължиш дори и една стотинка, повярвай ми - в бъдеще това ще ти излезне през носа и не си струва.

Само да допълня, че има опция за теглене на пари кеш от банкомат от кредитна карта на TBI за суми над 100 лв без никаква такса. После естествено почва да си тече лихава по КК, но е добра опция ако спешно ти трябват пари. Преди техните КК имаха и безплатни салони на Т2 в София и Виена, но сега незнам дали още ги покриват.

• Харесвам 1
Публикувано:

По отношение на TBI Bank мисля, че минус за доста хора от страна на удобство в момента ще е разликата в това за какво може да използваш  апп-а, който е само за картата и какво може да правиш през интернет банкирането, което е за сметката. 

@Георги Матеев и @nomad са описали доста добре нещата, откъм функционалности, както и такси и комисионни и предлагана услуга към момента, за което благодаря и на двама им.

П.С. И не е ли момента да направим една тема за TBI Neon картата и въпроси, около нея защото ми се струва, че доста хора ще имат такива, а и ще споделят впечатления, защото наистина като предложение в момента изглежда доста добро, а бъдещите потребители от форума най-вероятно ще са не малко. 🙂 

• Харесвам 3
Публикувано:

Говорих си с частния ми банкер от ДСК, нямало мърдане, таксите нагоре, ама чааааак от януари. Видиш ли, явно е някъде в далечното бъдеще. Както и да е, това ми даде допълнителен стимул да се занеса до близкия клон на TBI където набързо, за 15-на минути се озовах с две безплатни разплащателни сметки в лева и евро. До ден-два разчиствам всичко от ДСК и им пращам много поздрави. Единственото ми колебание е дали все пак да си оставя Wizz картата заради едното групово членство, за всичко останало мога да мина и без нея.

Публикувано:
преди 7 минути , logist13 каза:

Единственото ми колебание е дали все пак да си оставя Wizz картата заради едното групово членство, за всичко останало мога да мина и без нея.

Членството не се прекратява, като си спреш картата, а като изтече годината. 

преди 7 часа, dimitrov6 каза:

В Револют не бях обменил предварително достатъчно левове,но имах евро,дали това не е е една от причините да не стане.

Не е това, обръща си сам, ако имаш друга валута с достатъчна наличност. 

Обаче ако примерно струва 50лв. и имаш 40 лв. и 10 евро, няма да сработи автоматично, нищо, че имаш повече общо.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 7 минути , neuromancer каза:

Членството не се прекратява, като си спреш картата, а като изтече годината. 

Да, това е ясно, просто се чудя дали да си я остава дългосрочно, изтича чак 2024г.

Публикувано:

Е не знам... Тя таксата на Уиз картата еднократно ли се плаща или по месеци? Тук ако мине един месец и откажа картата, плащам само единия месец. От друга страна, дето вика Вен62, таксата на картата е по-малко от членството, та дори и да не я ползваш пак си на печалба. 

Засега, разбира се.

Аз бих пробвал да им звънна да откажа картата, може да ти предложат някаква сделка. Поне тук това работи, за България не знам...

Публикувано:
преди 3 минути , neuromancer каза:

Е не знам... Тя таксата на Уиз картата еднократно ли се плаща или по месеци? Тук ако мине един месец и откажа картата, плащам само единия месец. От друга страна, дето вика Вен62, таксата на картата е по-малко от членството, та дори и да не я ползваш пак си на печалба. 

Засега, разбира се.

Аз бих пробвал да им звънна да откажа картата, може да ти предложат някаква сделка. Поне тук това работи, за България не знам...

Тук ДСК не са по сделките 🙂 Иначе таксата се плаща еднократно за цялата година.

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.